ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Φουντώνει και πάλι η οργή

ΤΙΡΑΝΑ.- Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αυλώνα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάρρευση μιας τρίτης εταιρίας, η οποία λειτουργούσε με το σύστημα της "πυραμίδας". Πληροφορίες του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες ανέφεραν ότι η αντιπολίτευση προετοιμάζει νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις στα Τίρανα, ενώ άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού, προειδοποιούσαν ότι, πιθανότατα, επίκεντρο των διαδηλώσεων θα καταστεί η Σκόδρα τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Στο μεταξύ δημοσιογράφοι εξέφραζαν χτες φόβους για την τύχη δύο συναδέλφων τους της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε", οι οποίοι είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ και άρθρα για την υπόθεση των πυραμίδων και βρίσκονται στα χέρια των αρχών. Ο πρώτος έχει συλληφθεί εδώ και 11 μέρες, ενώ ο δεύτερος υπέστη βίαιο ξυλοδαρμό και παραμένει σε νοσοκομείο. Η "Κόχα Γιόνε" κυκλοφόρησε για 11η μέρα με λευκό το πρωτοσέλιδό της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση του Ρολάντ Μπεκίρας.

Ο γενικός γραμματέας του γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αυλώνα τέθηκε χτες σε κατ' οίκον περιορισμό, ως υπόλογος για τις προχτεσινές ταραχές, από τις οποίες τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι.

Οσον αφορά τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων στους καταθέτες, το κρατικό πρακτορείο ΑΤΑ μετέδωσε ότι μόλις 1.500 άνθρωποι έχουν παραλάβει τα χρήματα που δικαιούνται (στις "πυραμίδες" έχουν επισήμως εγγραφεί ως επενδυτές 118.300 άνθρωποι).

Απώλεια εμπιστοσύνης

Οι εξαπατημένοι επενδυτές δεν είναι οι μόνοι με κλονισμένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Εκτός από το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία", το πολιτικό σχήμα που συγκεντρώνει σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, τώρα ακόμη και εκείνα τα κόμματα που θεωρούνταν "φιλοκυβερνητικά", όπως το Ρεπουμπλικανικό, αξιώνουν παραίτηση της κυβέρνησης. Το μόνο κόμμα που δείχνει ακόμη να μην έχει τοποθετηθεί οριστικά είναι η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία περικλείει στους κόλπους της και την "Ομόνοια", που εκφράζει τους Ελληνες της Αλβανίας.

Η θέση της ΕΑΔ αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε συνεδριάζει το Γενικό Προεδρείο του κόμματος.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής κρίσης
  • Το Κογκρέσο καθαίρεσε τον Πρόεδρο, Αμπντάλα Μπουκάραμ, λόγω "βιολογικής και διανοητικής ανικανότητας"
  • Ο Πρόεδρος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών - αστυνομικών - Ο στρατός αρνείται να πάρει μέρος στην κρίση

ΚΙΤΟ. -

Στάση ουδετερότητας κρατά ο στρατός ενόψει της μείζονος πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο Εκουαδόρ, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι του αλλοπρόσαλλου Προέδρου, Αμπντάλα Μπουκάραμ έκανε χτες το Κογκρέσο της χώρας να καθαιρέσει τον τελευταίο από την εξουσία εξαιτίας "βιολογικής και διανοητικής ανικανότητας"!

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση... Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το κενό εξουσίας" δήλωσε χτες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πάκο Μονκάγιο, κάνοντας έκκληση για την εξεύρεση "νόμιμης" λύσης για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης. Με τη δήλωση αυτή ο - δημοφιλής στο Εκουαδόρ - στρατηγός Μονκάγιο κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην κλιμακούμενη κρίση που άρχισε να εκδηλώνεται μεσοβδόμαδα με την πραγματοποίηση δυναμικών, μαζικών απεργιών και διαδηλώσεων εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας και των υπέρογκων αυξήσεων που επέβαλε από τον περασμένο Γενάρη η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντάλα Μπουκάραμ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Κογκρέσο αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Μπουκάραμ από την εξουσία λόγω ανικανότητας, με 44 ψήφους υπέρ και 34 κατά. Το κοινοβουλευτικό Σώμα αποφάσισε, επίσης, να οριστεί προσωρινός Πρόεδρος του Εκουαδόρ ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Φαμπιάν Αλαρκόν, ο οποίος θα πρέπει εντός του 1997 να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Πλήθος πολιτών κατέβηκε τα ξημερώματα στους δρόμους της πρωτεύουσας, Κίτο, τραγουδώντας και χορεύοντας για την καθαίρεση του Προέδρου Μπουκάραμ.

Ωστόσο, ο 45χρονος λαϊκιστής Πρόεδρος, που είναι γνωστός με το παρατσούκλι "ο τρελός", αρνήθηκε να αναγνωρίσει την απόφαση του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντάς την "πραξικοπηματική ενέργεια". Οχυρώθηκε στο καλά φρουρούμενο Προεδρικό Μέγαρο δηλώνοντας ότι "είναι ο μόνος Πρόεδρος που εκλέχθηκε από τους φτωχούς και την πλειοψηφία του λαού". Αυτή η δήλωση εξόργισε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι σταμάτησαν τις διαδηλώσεις χαράς για να αρχίσουν πορείες διαμαρτυρίας. Οταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν νωρίς χτες το πρωί να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο, αντιμετώπισαν βροχή δακρυγόνων από πλήθος αστυνομικών δυνάμεων.

"Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και δε θα σταματήσουμε να ασκούμε πιέσεις ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Κογκρέσου για απομάκρυνση του Προέδρου Μπουκάραμ από την προεδρία" τόνισε ο Λουίς Βιγιάσις, συνδικαλιστικό στέλεχος εργατικής συνομοσπονδίας που οργάνωσε την πραγματοποίηση της μεγάλης διαδήλωσης των 2.000.000 εργαζομένων την περασμένη Τετάρτη. Στη σύγχυση παρενέβη αργότερα και η αντιπρόεδρος του Εκουαδόρ, Ροζαλία Αρτεάγκα, που έσπευσε να αυτοαναγορευτεί "Πρόεδρος" της χώρας...

ΡΩΣΙΑ
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Σε απεργία κατέβηκαν από τις 5 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων επιχειρήσεων της πόλης Σεβεροντβίνσκ, περιοχή Αρχάγκελσκ, με κύριο αίτημα την καταβολή των μισθών και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης είναι στρατιωτικοί ή εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Δεκάδες πυρηνοκίνητα υποβρύχια περιμένουν τη σειρά τους για τεχνική επισκευή. Η πόλη αυτή μαραζώνει. Πολλά σχολεία δε λειτουργούν. Στο αποκορύφωμα του χειμώνα, τα σπίτια μένουν συχνά χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε απόγνωση. Το κράτος χρωστάει στην αμυντική βιομηχανία της πόλης 1,5 τρισ. ρούβλια, από τα οποία 350 δισ. ρούβλια για τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν 5 μήνες. Και αντί για χρήματα, τους δίνουν κουπόνια, τα οποία, αν είναι τυχεροί, μπορούν να τα ανταλλάξουν με τρόφιμα. Πάνω από 50.000 άτομα πραγματοποιούν πικετοφορίες μπροστά στις επιχειρήσεις και στο κτίριο της τοπικής διοίκησης. Στα πλακάτ και τις πικέτες αναγράφονται τα συνθήματα: "Γιέλτσιν, δε σε εμπιστευόμαστε πλέον!", "Τσερνομίρντιν, παραιτήσου!", "Τα παιδιά μας θέλουν να τρώνε κάθε μέρα!", "Το μισθό του Τσουμπάις στους εργάτες!". Οπως έγινε τώρα γνωστό, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις, κατά την προεκλογική εκστρατεία, τον Ιούνη 1996, για τις προεδρικές εκλογές, καρπώθηκε πάνω από 270.000 δολάρια (1,5 δισ. ρούβλια) και φοροδιαφεύγει. Σε σχέση μ' αυτό, η Κρατική Δούμα έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να απολύσει τον Τσουμπάις από προσωπάρχη του Κρεμλίνου και την παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να χορηγήσει 60 δισ. ρούβλια στην πόλη Σεβεροντβίνσκ. Θα δεχτούν αυτή την ελεημοσύνη; Πάντως, οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται στην πόλη.

Προειδοποιήσεις του Ροντιόνοφ

Ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ, δήλωσε χτες ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας έχει επιδεινωθεί δραματικά, ώστε να κινδυνεύει πλέον η αξιοπιστία των μηχανισμών ελέγχου των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας σε τέτοιο σημείο που μπορούν να καταστούν "ανεξέλεγκτες", μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ο υπουργός σημείωσε ότι η μαχητική ετοιμότητα της χώρας μειώνεται συνεχώς από το 1990 και το οπλικό σύστημα αποσυντίθεται, την ώρα που οι ΗΠΑ βελτιώνουν το δικό τους. Επισήμανε, επίσης, την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων, την άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το χαμηλό ηθικό πολλών στρατιωτών και αξιωματικών. Ο Ροντιόνοφ τόνισε ότι σχετικά με την κατάσταση αυτή έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του σε επιστολή προς το Πρόεδρο Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

ΤΣΕΧΙΑ
Συνεχίζεται με επιτυχία η απεργία των σιδηροδρομικών

ΠΡΑΓΑ. -

Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους για να συζητήσουν τους πιθανούς τρόπους για τη λήξη της απεργίας τους, που συνεχίζεται για τέσσερις μέρες. Ο κύριος λόγος της απεργιακής κινητοποίησης οφείλεται στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του κρατικού σιδηροδρόμου, η οποία απαιτεί την απόλυση τουλάχιστον 30.000 εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, υπήρξαν ανώνυμα τηλεφωνήματα που προειδοποιούσαν πως υπάρχουν βόμβες τόσο στο υπουργείο Μεταφορών όσο και στα κεντρικά γραφεία των συνδικάτων των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Ωστόσο, μετά την εκκένωση των κτιρίων, δε βρέθηκε καμιά βόμβα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Βάτσλαβ Κλάους, έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των απεργών, αν αυτοί δε λήξουν την απεργία τους.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των απεργών υπογράμμισε ότι "μπορούμε να λήξουμε την απεργία μας μόνο όταν πετύχουμε".

Καθημερινά οργισμένοι πολίτες διαδηλώνουν και έρχονται σε συγκρούσεις με την Αστυνομία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Δίωξη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, σε συνδυασμό με βομβιστική επίθεση, άσκησε χτες η Εισαγγελία του Βερολίνου σε τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βομβιστική επίθεση στην ντισκοτέκ "Λα Μπελ" τον Απρίλη του 1989, που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα, ενώ περισσότερα από 200 άτομα είχαν τραυματιστεί. Από τους νεκρούς, οι δύο ήταν Αμερικανοί στρατιώτες. Τον περασμένο μήνα, η Εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν η Λιβύη. Δέκα μέρες μετά την έκρηξη στην ντισκοτέκ, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει σε αντίποινα την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ