ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΤ
Αναχρονιστικός "εκσυγχρονισμός"

Με νέο - τύποις - πρόεδρο ξεκινά η ΕΡΤ την πορεία της προς το... 2000. Η επανατοποθέτηση του Παναγιώτη Παναγιώτου στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης, να εφαρμόσει τα "σχέδια μεταρρύθμισης". Κυβερνητικά σχέδια, τα οποία διόλου δεν προμηνύουν εναρκτήριο λάκτισμα της ΕΡΤ, προς μια εθνική ραδιοτηλεόραση, απαλλαγμένη από τα "βάρη" της και με εχέγγυα, τα οποία θα εκσυγχρόνιζαν την ΕΡΤ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των "πεταγμένων" στον τηλεοπτικό ιδιωτικό σκουπιδότοπο τηλεθεατών.

Αντί η ΕΡΤ να παρεμβαίνει δυναμικά και δημιουργικά, ανατρέποντας τον "κοινωνικό τηλεοπτικό σκουπιδοτενεκέ" - όπως αποκάλεσε τα τηλεοπτικά προγράμματα ο ίδιος ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας - παραμένει στο περιθώριο, προσπαθώντας, ασθμαίνοντας, να κάνει έστω και τα στοιχειώδη βήματα, για να βγει από το τέλμα και την αφάνεια. Σηματοδότης για την "άνιση" μεταχείριση της ΕΡΤ και της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν ο νόμος Βενιζέλου. Η κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί να εμπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών της, πως - δήθεν - οι διοικήσεις των δημόσιων υπηρεσιών διορίζονται με αξιοκρατικές διαδικασίες και προκηρύξεις... διαγωνισμών. Αποδείχτηκε, όμως- όπως και σε άλλες ΔΕΚΟ - ότι και στην περίπτωση της ανάδειξης προέδρου και διοίκησης στην ΕΡΤ, πρωτεύοντα ρόλο δεν παίζουν η αξιοκρατία και τα"προσόντα" που προβλέπει ο προκήρυξη του διαγωνισμού, αλλά οι κυβερνητικές προτιμήσεις.

Με την επανατοποθέτηση του Π. Παναγιώτου, είναι φανερό ότι θα υλοποιηθεί το πολυσυζητημένο "σχέδιο μεταρρύθμισης", που ο πρόεδρος της ΕΡΤ για πρώτη φορά, παρουσίασε στην πρώτη και μοναδική συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον περασμένο Μάρτη. Ενα σχέδιο, που είχε φυσικά την έγκριση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα. Το σχέδιο πρόβλεπε μεταξύ άλλων: Αλλαγή της φυσιογνωμίας των δύο καναλιών σε ψυχαγωγικό και ενημερωτικό. Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Κλείσιμο του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση". Μείωση των εξωτερικών συνεργατών και τη συρρίκνωση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.

"Εξυγίανση" διά της αποτελμάτωσης

"Χορηγός" της συνεχιζόμενης αποτελμάτωσης της ΕΡΤ εξακολουθεί να είναι η κυβερνητική πολιτική, που επιμένει να προωθεί και να διευκολύνει, με διάφορους τρόπους, τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, υπηρετώντας πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να μέμφεται το τηλεοπτικό τοπίο, χαρακτηρίζοντάς το σαν "σκουπιδόπιτα", εντούτοις, η "σκουπιδόπιτα" χαίρει ιδιαίτερης μεταχείρισης και εύνοιας, από την πολιτική που ακολουθεί στα ΜΜΕ η κυβέρνηση. Ακόμη και την κρατική διαφήμιση, η κυβέρνηση τη... διοχετεύει στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού από τα 10 δισ. μόνο τα 500 εκατ. πηγαίνουν στην ΕΡΤ.Η ιδιαίτερη "μεταχείριση" προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τους ιδιοκτήτες είναι φανερή ακόμη και σε όσα συμβαίνουν μέσα στο ίδιο το "μαγαζί" της ΕΡΤ. Δε φτάνει που η ΕΡΤ παρέχει στο "Filmnet" συχνότητες, για να εκπέμπει τα δύο προγράμματά του. Φτάνει στο σημείο, ακόμη, και να το... πληρώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι γι' αυτή την περίοδο η ΕΡΤ κατέβαλε στο "Filmnet" 1 δισ., για να προβάλει... (η κρατική τηλεόραση) ...μαγνητοσκοπημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και "στιγμιότυπα", που προηγουμένως έχει μεταδώσει "ζωντανά" το συνδρομητικό κανάλι. Η ηγεσία της ΕΡΤ, μάλιστα, υποκύπτοντας στην "απαίτηση" του "Filmnet", έδωσε εντολή στα συνεργεία της ΕΤ-1, να μην παρευρίσκονται στους χώρους των αγώνων.

Μέσα λοιπόν σ' αυτό το "μεταρρυθμιστικό" (!) πνεύμα, η κυβέρνηση ήδη άρχισε να υλοποιεί τα "σχέδια" του... 2000, ξεκινώντας από τη μείωση των ήδη μειωμένων εισοδημάτων. Πραγματικότητα είναι, πλέον, η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, που υποχρεώνονται οι Ελληνες πολίτες να πληρώνουν για την ΕΡΤ. Και, μάλιστα, όταν δε διασφαλίζεται η δημοκρατική πορεία και ο εκσυγχρονισμός της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση επιχειρεί την "εξυγίανση" του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα όχι μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο, που θα εξασφάλιζε το δημοκρατικά παιδευτικό και ενημερωτικό της ρόλο, αλλά μέσα από τη συρρίκνωσή της και από τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, με το πάγωμα για παράδειγμα των μισθών των εργαζομένων. Ολα αυτά βεβαίως, συμβαίνουν στην πιο κατάλληλη, ίσως, στιγμή για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ΕΡΤ. Τη στιγμή που, η κοινή γνώμη γυρίζει την πλάτη της στις "χωματερές" των διαφόρων ριάλιτι σόου, αναζητώντας τηλεοπτικές διόδους ευπρέπειας, αξιοπιστίας, ποιότητας, πολιτισμού, αισθητικής. Σε μια στιγμή που τα ιδιωτικά κανάλια, απογυμνώθηκαν αποκαλύπτοντας το φθηνό, εξαθλιωμένο τους "πρόσωπο". Σε μια στιγμή που είναι κατάλληλη για την αναδιάταξη όλων των "δυνάμεων" του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, για την αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού της. Η πορεία του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα "συμφέροντα" και τις επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Αλλωστε είναι αυτό το "σημάδι" από το οποίο δεν μπορεί ν' απαλλαγεί η ΕΡΤ. Οι καιροί δεν έχουν "χώρο" για πισωγυρίσματα και αυτό οφείλει, επιτέλους, να το καταλάβει η κυβέρνηση. Γιατί δυστυχώς, ενώ, η ΕΡΤ για ένα διάστημα κατάφερε ν' αποκτήσει μια στοιχειώδη αξιοπιστία, τα τελευταία "μηνύματά" της, μέσα από κάθε είδους "Συνεντεύξεις" και ειδησεογραφικά δελτία, γυρίζουν τις σελίδες πίσω, σε εποχές, που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί...

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ