ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Κιλελέρ με το κεφάλι ψηλά!

Ραντεβού στο Κιλελέρ έδωσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας,μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του αγροτικού ξεσηκωμού. Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώθηκε - μετά από δυο βδομάδες συνεχών και εναλλασσόμενων μορφών κινητοποιήσεων - η τελευταία φάση του νέου αγροτικού ξεσηκωμού, με τους αγρότες να πειθαρχούν στην απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και να αποχωρούν συντεταγμένα πάνω σε χιλιάδες τρακτέρ από την Εθνική οδό και τα μπλόκα, έχοντας ψηλά το κεφάλι και ήσυχη τη συνείδηση ότι επιτέλεσαν το αγωνιστικό χρέος τους. Και με την υπόσχεση όλων πως είναι πανέτοιμοι, μόλις δοθεί το σύνθημα, να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα.

Είχε προηγηθεί μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στο χωριό Μικροθήβες.Μια συγκέντρωση, με χιλιάδες αγρότες, εργάτες, καθηγητές, δασκάλους, μαθητές, φοιτητές από τη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές της χώρας, στην οποία καταδικάστηκε η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς και δηλώθηκε η απόφαση για συντονισμό των λαϊκών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μια συγκέντρωση, στην οποία διαδραματίστηκαν συγκινητικές εκδηλώσεις ηθικής και υλικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των ξωμάχων, εμπεδώθηκε η πίστη στη λαϊκή ενότητα και διατρανώθηκε ο ενθουσιασμός και η σιγουριά της λαϊκής νίκης. Μια συγκέντρωση, που έστειλε βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα ντόπια και ξένα αφεντικά της, πως ο λαός μας "είναι εδώ", δεν τρομοκρατείται και δε συμβιβάζεται, αλλά παλεύει για το δίκιο του.

Ισχυρό αγροτικό κίνημα

Ο αγώνας της αγροτιάς στη Θεσσαλία και σ' ολόκληρη τη χώρα έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη κι ανάταση του αγροτικού κινήματος, που μπορεί και πρέπει να εκφραστεί τώρα και με την ενδυνάμωση των αγροτικών οργανώσεων κι ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων. Ηδη το αγροτικό κίνημα απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα να μάχεται σκληρά και επίμονα, χρησιμοποιώντας πολλές μορφές πάλης και την ωριμότητα να ελίσσεται κατάλληλα, για ν' αποφεύγει παγίδες και προβοκάτσιες που στήνονται στο δρόμο του. Η ενότητα, η αποφασιστικότητα, η καλή οργάνωση και ο σωστός συντονισμός αποτέλεσαν τα όπλα του στις κινητοποιήσεις. Ομως, επειδή ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος, οι αγωνιζόμενοι αγρότες συνειδητοποιούν ότι αυτά τα όπλα πρέπει να διατηρηθούν, να γίνουν κτήμα ολόκληρου του αγροτικού κόσμου, που θα συμμετέχει συνειδητά και ενεργά στις αγροτικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να μπολιαστεί και να συντονιστεί η πάλη τους με τους άλλους εργαζόμενους, για να στηρίζεται σε πιο σταθερές βάσεις και να είναι πιο αποτελεσματική να κερδίζει μάχες και να θέτει πιο προχωρημένους στόχους.

Οι ένοχοι

Η πάλη της αγροτιάς - κι αυτό αποτελεί ένα νέο ποιοτικό στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία - ανέδειξε το μείζον αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας και υπέδειξε τον ένοχο του εγκλήματος, που συντελείται σε βάρος της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες κι από κει καθορίζει και κατευθύνει τα νήματα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Εχει γίνει πλέον φανερό σ' όλους τους αγρότες πως η ΕΕ αποσκοπεί - και προς τούτο λαμβάνει αποφάσεις και εντέλλεται τη λήψη μέτρων - στην παραγωγική ερήμωση της χώρας μας, στον ξεριζωμό του 50% του αγροτικού παραγωγικού δυναμικού από τη γη, στη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού. Κι έχει μέγιστη σημασία ότι στις ομόφωνες ανακοινώσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής δίνεται η ουσία του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας και τονίζεται η ανάγκη της πάλης εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Το περιεχόμενο αυτών των ανακοινώσεων εκφράζει τις θέσεις του αγροτικού κόσμου, που βλέπει την ΕΕ να επιβάλλει μείωση των καλλιεργειών, μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας και πολλούς άλλους περιορισμούς, που οδηγούν στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και σπρώχνουν χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μείνουν στην ανεργία και να ψάχνουν για δουλιά στις ουρές ανέργων των μεγάλων πόλεων ή στη μετανάστευση.

Επικίνδυνη κυβέρνηση

Με τον αγώνα τους οι αγρότες ξεσκέπασαν το αντιαγροτικό και συνάμα αυταρχικό και βίαιο πρόσωπο της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποδείχτηκε - κι αυτό έχει γενικότερη σημασία για ολόκληρο το λαϊκό κίνημα - ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αυταρχική, αντιδημοκρατική κι επικίνδυνη,η οποία, προκειμένου να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις για να ανταποκριθεί στις εντολές της ΕΕ και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό τρομοκράτησης και καταστολής εναντίον του λαού. Το γεγονός ότι επί δυο βδομάδες μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της χώρας τέθηκε σε "κατάσταση πολιορκίας", ότι τα δικαστήρια ενεργοποιήθηκαν και δούλευαν πυρετωδώς, καταδικάζοντας, με συνοπτικές διαδικασίες, δεκάδες αγωνιστές της αγροτιάς, ότι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιτίθονταν με χυδαιότητα και απειλούσαν τους αγρότες και ιδιαίτερα τους ηγέτες τους, ότι στάλθηκαν οι ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτεθούν με βιαιότητα εναντίον τους και μάλιστα να προκαλέσουν εκτεταμένες δολιοφθορές στις περιουσίες τους, δείχνει το "ύφος και ήθος" της κυβέρνησης και το βαθμό της επικινδυνότητάς τους.

Κίνημα λαϊκής αλληλεγγύης

Η ηρωική μάχη της αγροτιάς για την επιβίωσή της, για την υπεράσπιση του εισοδήματός της και την προστασία της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας, συγκλόνισε τις λαϊκές συνειδήσεις. Ετσι είδαμε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Με τους αγρότες τάχθηκαν οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε πόλεις, εκδηλώθηκαν συγκινητικές σκηνές ηθικής και υλικής συμπαράστασης στα μπλόκα, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης από ανθρώπους της δουλιάς, της Επιστήμης, του Πνεύματος και της Τέχνης, σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Με την κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκαν οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοξενοδόχοι - όλοι αυτοί που κερδίζουν τα μέγιστα από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της - σχηματίζοντας ένα μαύρο μέτωπο, το οποίο, με τη βοήθεια του κρατικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, την αρωγή κάποιων "αντιπολιτευόμενων - συμπολιτευόμενων" κομμάτων, την ενεργοποίηση κάποιων "κατακαθιών της κοινωνίας", που έπαιζαν το ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη", τη χρησιμοποίηση των κρατικών, αλλά και ιδιωτικών ΜΜΕ, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να απομονώσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από το λαό. Κι όταν δεν τα κατάφερε, είδαμε μια πανικόβλητη κι αδίστακτη κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη βιαιότητα του κατασταλτικού μηχανισμού και την τρομοκρατία της Δικαιοσύνης για να συντρίψει το αγροτικό κίνημα. Δεν τα κατάφερε και πάλι όμως, αφού οι αγρότες έδειξαν πως διαθέτουν ανεξάντλητες δυνάμεις κι αντοχές, την πείρα και την "πονηριά" ν' αποφύγουν την κυβερνητική παγίδα, που οδηγούσε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής, ακόμα και σε αιματοχυσία.

Χάνει την επιρροή της στο λαό

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είδε, όλο αυτό το διάστημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, να χάνει το όποιο λαϊκό έρεισμα διέθετε ακόμα. Ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο - απ' όπου, άλλοτε, αντλούσε εκλογικές δυνάμεις το κυβερνών κόμμα - η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχασαν την επιρροή τους. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις από στελέχη, μέλη κι οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, που συνάντησε ο "στρατηγός" Θ. Τσουκάτος,όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλία για να κινήσει το μηχανισμό υπονόμευσης των κινητοποιήσεων, αντιδράσεις που έγιναν άγριες εναντίον των πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών που επιχείρησαν "αποστολή σε εχθρικό έδαφος", το περασμένο Σαββατοκύριακο στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Βεβαίως, θα είμαστε αφελείς να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη της το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγροτιά εναντίον της και θα αλλάξει πολιτική. Είναι, όμως, βέβαιο ότι "πολιτική" δε θ' αλλάξουν και οι αγρότες, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες μέχρι ν' ανατρέψουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

"Οψόμεθα ες Φιλίππους", λοιπόν, στους νέους αγώνες που έρχονται. Αγώνες της αγροτιάς, αλλά και των άλλων εργαζομένων που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αγώνες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός λαϊκού κινήματος αντίστασης και αντεπίθεσης και στη συνέχεια ενός μαζικού, λαϊκού, δημοκρατικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ικανού ν' ανατρέψει τη συντηρητική πολιτική των υποταγμένων στα ξένα αφεντικά κυβερνήσεων και ν' ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού και του τόπου.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Μονόδρομος το δυνάμωμα των αγώνων και η ενότητα

Ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη που έδωσε στον Μ. Καψή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:

Οσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Δε νομίζω ότι προστέθηκε τίποτα καινούριο. Αυτά είναι γνωστά και κατά καιρούς η κυβερνητική προπαγάνδα επανέρχεται. Το ΚΚΕ δεν καθορίζει τη στάση του ούτε πρόχειρα ούτε επιφανειακά. Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει τις θέσεις του, μελετώντας πολύ καλά την πραγματικότητα, τις προοπτικές των εξελίξεων και κυρίως εξετάζοντας τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του λαού. Νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν δικαιώσει το ΚΚΕ. Ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο πρόβλημα. Είναι ολοφάνερο, όλο αυτό το διάστημα από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ότι οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, οι γυναίκες, η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα και σοβαρά προβλήματα, τα οποία συσσωρεύονται εξαιτίας αυτής της πολιτικής που χαράζεται από την ΕΕ και τις Βρυξέλλες.

Εμείς δεν πρόκειται να υποταχθούμε σ' αυτήν την πολιτική, που υπαγορεύεται απ' αυτή τη λογική και που οδηγεί την πλειοψηφία του λαού να αποδεχτεί την κατάργηση των δικαιωμάτων του, την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, των ελευθεριών του, προς όφελος 200 οικογενειών που έχουν όφελος απ' αυτήν την πολιτική".

Σε ερώτηση αν κέρδισαν ή έχασαν οι αγρότες, ο Δ. Γόντικας είπε:

"Το θέμα δεν είναι να μπούμε σ' αυτήν την μπακάλικη λογική της κυβέρνησης. Οι αγρότες, μέσα από αυτούς τους αγώνες, συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο, να δυναμώσουν τους αγώνες τους, την ενότητά τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση και μια πολιτική, που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, όπως είδαμε με την ενέργεια αυτή κυρίως με τα τρακτέρ. Με αυτή τη δολιοφθορά, με αυτή την γκανγκστερική ενέργεια, που νομίζω ότι είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Καταλαβαίνετε, να δίνει εντολή η κυβέρνηση να καταστρέφουν τα τρακτέρ; Δεν κατέστρεψε μόνο τα λάστιχα, αλλά, όπως έδειξαν τα κανάλια, την ίδια στιγμή που άνοιξαν οι δρόμοι και έφυγαν τα ΜΑΤ, έδειξαν εικόνες, αλλά και μηχανήματα, ρίξανε ζάχαρη μέσα στις μηχανές, έχουν τέτοια στοιχεία οι αγρότες.

Είναι πρωτοφανής αυτή η αντίληψη. Είναι επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου. Πού το πάει η κυβέρνηση; Και πρέπει σε αυτό το ζήτημα ο ελληνικός λαός να είναι σε επαγρύπνηση. Το θέμα δεν είναι τώρα μόνο τα προβλήματα των αγροτών με τη διάσταση που έχουν πάρει. Η κυβέρνηση έριξε τη μάσκα. Αυτά τα περί διαλόγου είναι απλώς κοροϊδία. Δείχνει ότι είναι αποφασισμένη με τέτοιες μέθοδες, με τη βία και την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσει ένα ογκούμενο λαϊκό κίνημα".

Νικητής η αγροτιά, νικημένη η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου και όλης της χώρας. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους - συνέχεια των συγκλονιστικών αγώνων του Δεκέμβρη 1996 - πρόσθεσαν μια νέα ηρωική σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Εβαλαν ένα ακόμα γερό θεμέλιο για τους νέους σκληρούς αγώνες που έρχονται. Η κυβερνητική και κρατική βία και τρομοκρατία, οι προβοκάτσιες, οι διώξεις, οι βανδαλισμοί των κατασταλτικών οργάνων, που καθοδήγησε η κυβέρνηση, δε στάθηκαν ικανά να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Αντίθετα, τη χαλύβδωσαν περισσότερο και, ταυτόχρονα, αποκάλυψαν πιο πλατιά το αποκρουστικό και επικίνδυνο πρόσωπο της κυβέρνησης των διακοσίων οικογενειών της πλουτοκρατίας.

Οι νέες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της αγροτιάς αποτελούν μια ακόμα κατάκτηση του κινήματός της και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Από αυτούς τους αγώνες, βγήκε νικήτρια η ενιαία δράση, η συμπαράταξη και η αλληλεγγύη των εργαζομένων της χώρας μας και νικημένοι - ηθικά και πολιτικά - η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η αντιλαϊκή πολιτική τους. Προωθήθηκε η κοινή πάλη της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας, που βρήκε την έκφρασή της στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στους αγρότες, στους οικοδόμους, στους συνταξιούχους και σε χιλιάδες άλλους εργαζόμενους.Αποδείχθηκε και πάλι ότι το ποτάμι μπήκε στο δρόμο του και δε γυρίζει πίσω.

Πέφτουν στο κενό τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί δημοκρατίας. Δημοκρατικό για την κυβέρνηση της τρομοκρατίας είναι κάθε τι που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των διακοσίων οικογενειών της εγχώριας πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών της ΕΕ. Σ' αυτή τη δημοκρατία, οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι στρέφουν τα νώτα. Χτίζουν μέσα στους αγώνες τη δική τους ενότητα και έκφραση.

Το κάθε κόμμα δοκιμάστηκε και σ' αυτούς τους αγώνες. Φάνηκε καθαρά ποιοι τούς υποστηρίζουν απερίφραστα και ποιοι τούς υπονομεύουν, μιλώντας για "διάλογο", "κοινωνική συναίνεση" και "ακραίες μορφές πάλης".

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι δικές της προβοκάτσιες στα τρακτέρ των αγροτών. Είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει αμέσως στην υλική αποζημίωση των αγροτών που πλήγηκαν από τους βανδαλισμούς και το πλιάτσικο.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς η οικοδόμηση ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης, που θα στήσει παντού μπλόκα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτός είναι ο μονόδρομος για το λαό".

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Θα καταπιούν τη γλώσσα τους πολλές φορές

Στο γνωστό μοτίβο τους τα ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών - μεγαλοκαναλαρχών συνέχισαν και χτες να εφευρίσκουν "απογοητευμένους αγρότες", "διαφωνίες" και"μαχαιρώματα" στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή κλπ. με προφανή στόχο να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα αποτελέσματα του ενωμένου αγώνα των αγροτών.

Αναφερόμενος σε αυτήν την προσπάθεια, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε τα εξής:

"Κυβερνητική προπαγάνδα και αρκετά ΜΜΕ συνεχίζουν, θορυβημένα από την απήχηση των αγώνων των αγροτών, να ακολουθούν την πεπατημένη. Επειδή δε βρίσκουν ούτε ηττοπαθείς αγρότες, ούτε φοβισμένους και απογοητευμένους, επιστρατεύουν τη γνωστή μέθοδο του "πες ψέματα, κάτι θα μείνει".

Είναι καιρός να καταλάβουν οι πάντες ότι όσα ψέματα και να πουν, όσες "ευρηματικές" δολιοφθορές κι αν κάνουν, δεν μπορούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

Οπως και στις 4 Φλεβάρη κατάπιαν τη γλώσσα τους, θα αναγκαστούν πολλές φορές ακόμη να το κάνουν. Πολύ περισσότερο τώρα, που η ενότητα είναι πιο μεγάλη και η αλληλεγγύη και συμπαράταξη με άλλους εργαζόμενους δυνάμωσε και δυναμώνει. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω".

Αγώνας πολύχρονος και πολύμορφος

Ο φετινός γιορτασμός της επετείου εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, αποκτά ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία - το Κιλελέρ θα γίνει ξανά τόπος αγωνιστικής συνάντησης της αγροτιάς ενάντια στους σύγχρονους τσιφλικάδες - για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον,διότι θα γίνει μετά και ως συνέχεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων του Μάρτη του 1995, του Δεκέμβρη του 1996 και του Φλεβάρη του 1997.

Δεύτερον,διότι το αγροτικό κίνημα - ιδιαίτερα στη Θεσσαλία - είναι πλέον ενωμένο, καλύτερα οργανωμένο και πιο ώριμο, ικανό να θέτει διεκδικητικά πλαίσια που ακουμπούν την "καρδιά" του αγροτικού προβλήματος, να στρέφεται, δηλαδή και να αντιπαλεύει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Τρίτον,διότι τη διοργάνωση της γιορτής θ' αναλάβει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία ένωσε και ενώνει στην πάλη όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων και διαθέτει μεγάλο κύρος και την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου, αφού έδειξε πως είναι σε θέση να οργανώνει και να συντονίζει τον αγώνα της αγροτιάς με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Με το κλείσιμο νέου ραντεβού στο Κιλελέρ, οι αγρότες δείχνουν πως έχουν συνειδητοποιήσει καλά ότι ο αγώνας τους θα είναι πολύμορφος και πολύχρονος,μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και ν' ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ