ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Ο Αγωνιστής, ο Ανθρωπος, ο Κομμουνιστής

Εκδήλωση ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ στο αξέχαστο στέλεχος του ΚΚΕ διοργάνωσε η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (ανταπόκριση).-

Τον αγωνιστή, τον άνθρωπο, το ναυτεργάτη, τον Κεφαλλονίτη, τον κομμουνιστή τίμησε με μια ζεστή και σεμνή τελετή η ΝΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ο "ΚΕΦΑΛΟΣ".

Η αίθουσα του Θεάτρου γέμισε από πλήθος ανθρώπων που θέλησαν να τιμήσουν τον Αντ. Αμπατιέλο. Ηταν εκεί παλιοί ναυτεργάτες σύντροφοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές του από όλη την Κεφαλλονιά, συγχωριανοί του, φίλοι του, αλλά και οι νέοι της ΚΝΕ, δίνοντας έτσι τη συνέχεια.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον γεμάτο αγωνιστικότητα και ενθουσιασμό χαιρετισμό της η γραμματέας της ΚΝΕ στο νησί, Μέλπω Αλεξανδροπούλου.Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Μήτσος Αντωνάτος.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συναγωνιστής του Αντ. Αμπατιέλου Νίκος Καλούδης,ενώ συγκινητικό χαιρετισμό απηύθυνε η Μπέττυ Αμπατιέλου.Ο ηθοποιόςΒ. Κολοβός,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Αντ. Αμπατιέλου "Μια ζωή στον αγώνα με μετερίζι το ελληνικό πλοίο".

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο νομάρχης Κεφαλονιάς Μάκης Μεταξάς,ο δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Σπύρος Λεφάκης και άλλοι τοπικοί παράγοντες του νησιού. Στην εκδήλωση διαβάστηκε τηλεγράφημα της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών,καθώς και του βουλευτή του νομού Αλ. Καλαφάτη.Να σημειωθεί ότι το ΔΣ Αργοστολίου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, ύστερα από αίτημα της ΝΕ του ΚΚΕ, αποφάσισε να δώσει σε κεντρικό δρόμο της πόλης το όνομα του Αντ. Αμπατιέλου.

Ο γραμματέας της ΝΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: "Ησουν μαζί μας στους καταπέλτες των πλοίων στη Σάμη και στον Πόρο. Ησουν μαζί με τους ναυτεργάτες στην Κρήτη που συγκρούονταν με τους λιμενικούς και τους τραμπούκους. Ησουν μαζί με συντρόφους σου και συντρόφους μας ναυτεργάτες στον Πειραιά. Ησουν και θα είσαι σε όλα τα λιμάνια, όπου υπάρχουν ναυτεργάτες και αγωνίζονται ενάντια στο σκοταδισμό και την πισωδρόμηση, ενάντια στο αδηφάγο και αδίστακτο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Είσαι, ακριβέ μας σύντροφε, για μας Αθάνατος!".

Συγκινημένη η συντρόφισσα του Αντώνη Αμπατιέλου και συμπαραστάτης του, η Μπέττυ Αμπατιέλου,αφού ευχαρίστησε τη ΝΕ του ΚΚΕ για την εκδήλωση που διοργάνωσε, έκλεισε την εκδήλωση με μια σύντονη αναφορά στη μητέρα του Ασημίνα:

"Για τον Αντώνη δε θα μιλήσω εγώ, μίλησε το Κόμμα. Θα ήθελα να πω δύο λίγα λόγια για τη μητέρα του, που τόσο πολύ και ο ίδιος αγαπούσε. Θα μπορούσε κανείς να νομίζει ότι μια μάνα σαν την Ασημίνα, θα μπορούσε να αισθάνεται μια κάποια πίκρα για τα χτυπήματα που γνώρισε στη ζωή της. Ηταν μια περήφανη γυναίκα - μητέρα και ζούσε την οικογένειά της από το ράψιμο. Θυμάμαι αργότερα πως της άρεσε να ράψει κάτι για μένα. Αγαπούσε ό,τι ωραίο και ήταν περήφανη Μάνα.

Σκέφτομαι ότι παρ' όλα όσα πέρασε από τότε που έμαθε ότι ο ναυτικός σύζυγος της χάθηκε στον Ατλαντικό στην αρχή του πολέμου, δεν άφησε τον πόνο της να χαλάσει το κουράγιο της σαν μάνα. Και προχώρησε με θάρρος να αντιμετωπίσει ό,τι κακό θα εύρισκε μπροστά της. Την αγαπούσαμε πολύ. Τη θαυμάζαμε για το κουράγιο της μπροστά στα προβλήματα της ζωής. Δε θα την ξεχάσω ποτέ, όπως δε θα ξεχάσω ποτέ τον Αντώνη μου".

"Εφυγε" ένα ηπειρώτικο διαμάντι

Πέθανε ο δικηγόρος Ζήκος Ντίνος, μέλος του ΚΚΕ, και επίτιμος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

Ενα ηπειρώτικο διαμάντι ανάμεσα στα "Λιανολίθαρα" της ηπειρώτικης προσφοράς στην εθνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας χάθηκε χτες για πάντα. Είναι ο αξιοαγάπητος σύντροφος και έκτακτος συνεργάτης του "Ριζοσπάστη" Ζήκος Ντίνος, που πέθανε σε ηλικία 76 χρόνων. Η ανεκτίμητη και πολυετής προσφορά του στον απόδημο ηπειρωτισμό εκτιμήθηκε με τη θέση του επίτιμου προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, θέση την οποία υπηρέτησε και ως εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο Ζήκος Ντίνος, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, διακεκριμένος δικηγόρος έφυγε από κοντά μας. Υπήρξε ένας αγωνιστής των πιο προοδευτικών ιδεών, των ανθρωπιστικών ιδεωδών και υπηρέτης της μαχόμενης δικηγορίας. Από μαθητής στο γυμνάσιο Παραμυθιάς από το Σεπτέμβριο του 1941, αμέσως μόλις άρχισε η Κατοχή, μπήκε απ' τους πρώτους στον αγώνα και ήταν απ' τους ιδρυτές της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ Νέων Παραμυθιάς. Βγήκε με την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Μουργκάνα για να πολεμήσει τους κατακτητές. Στα τέλη του 1942, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εθνικής Πανηπειρωτικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ ΗΠΕΙΡΟΥ) και μετά στέλεχος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου της Πανελλαδικής ΕΠΟΝ, με δράση στο Ζαγόρι, στη Ζίτσα και τη Θεσπρωτία. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της ΕΠΟΝ ΗΠΕΙΡΟΥ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΝΙΑΤΑ". Ηταν ο εμπνευστής της στήλης "Λιανολίθαρα" του περιοδικού - μια στήλη που μετέφερε και κρατούσε μέχρι το θάνατό του στην εφημερίδα "Πανηπειρωτική".

Από το 1977 επανεκλέγεται στο ΔΣ της ΠΣΕ, πρώτα ως μέλος, στη συνέχεια αντιπρόεδρος, μέχρι και το 1986, οπότε εκλέγεται πρόεδρος, για δύο συνεχείς θητείες έως το 1992, όταν και αποχώρησε, ανακηρυσσόμενος επίτιμος πρόεδρος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στο Α Νεκροταφείο Αθήνας και η σορός του θα ταφεί στη γενέτειρά του, Κοκκινιά Θεσπρωτίας.

  • Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του στο ΔΣ της ΠΣΕ προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσόν των 85.000 δραχμών.

Ο Ζ. Ντίνος κόβει την "Πίτα της Πανηπειρωτικής" στην επέτειο των πενηντάχρονων της Συνομοσπονδίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ