ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αστυνομική πολιορκία, πολιτικές διαβουλεύσεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Στην προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της χώρας, οι Αλβανικές αρχές απέκλεισαν χτες τους δρόμους και έθεσαν υπό περιορισμό στα γραφεία τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, για να προλάβουν μια μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα.

Η θρυλούμενη επιβολή καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης στην Αυλώνα δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς επικράτησε στους κόλπους της κυβέρνησης η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ακόμη περισσότερη βία.

Ενώ το Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος συνεδρίαζε εκτάκτως χτες το απόγευμα στα Τίρανα, παράγοντες του 100μελούς συμβουλίου απέκλειαν το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου στην Αυλώνα. "Το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι δε χρειάζεται τώρα", δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ένας βουλευτής.

Αυτό που δεν απέκλειαν καθόλου τόσο βουλευτές όσο και πολιτικοί παρατηρητές χτες ήταν η καθαίρεση του πρωθυπουργού τουΜπερίσα, Αλεξάντρ Μέξι. Κατά τις φήμες που κυκλοφορούσαν χθες στην αλβανική πρωτεύουσα, οι διαφωνίες του Προέδρου με τον πρωθυπουργό κορυφώθηκαν και ο καθένας ζητεί για τον εαυτό του "σανίδα σωτηρίας".

Ο Μέξι χρεώθηκε και την απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να πάψει να στηρίζει - από χθες - την κυβέρνησή του.

Υπάρχουν ακόμη δύο "σενάρια": Ο σχηματισμόςνέας κυβέρνησης και η αποδοχή της πρότασης της αντιπολίτευσης για διάλογο, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Συνεχείς διαδηλώσεις

Ενώ στα Τίρανα η υποφώσκουσα κυβερνητική κρίση λάμβανε μορφή, οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονταν, στην Αυλώνα, στο Αργυρόκαστρο, στην Πρεμετή, στο Τεπελένι, στο Μεμαλίαϊ, στη Σκόδρα, στους Αγίους Σαράντα, λιγότεροι ή περισσότεροι πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους.

Η αστυνομία, πάντως, αποτρέπει την επέκταση των κινητοποιήσεων: Χτες συνέλαβε στη Λιούσνια τον καθηγητή Ζάμπιτ Μπρόκαϊ, μέλος της προεδρίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποστηρικτή του Φάτος Νάνο. Η ενέργεια προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο τη χαρακτήρισε ως νέα αυθαίρετη πράξη της Αστυνομίας.

Η αμερικανική άποψη...

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι, αν απειληθούν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, λόγω των ταραχών σε Αλβανία και Βουλγαρία, δε θα εμπλακεί: Ο εκπρόσωπος του Κέβιν Μπέικον δήλωσε ότι "η αμυντική συνεργασία (Ελλάδας - ΗΠΑ) δεν είναι συνθήκη και έτσι δε νομίζω ότι μας δεσμεύει για την άμυνα (της Ελλάδας). Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αν τα σύνορα της Ελλάδας απειληθούν από επιθετικότητα εκ μέρους ενός μη μέλους του ΝΑΤΟ η Ελλάδα θα καλυφθεί από την κοινή άμυνα".

Πάντως, είπε ο Μπέικον, (οι ΗΠΑ θεωρούν ότι) "οι διαφορές στη Βουλγαρία και την Αλβανία είναι εσωτερικές διαφορές και δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτο θέμα η Συρία στις διαβουλεύσεις

Στην Ουάσιγκτον έφτασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, με θέμα την περαιτέρω πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο θέμα κυριάρχησε και στη συνάντηση του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σαρλ Μιγιόν με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιτζάκ Μοντερχάι, χτες, στο Τελ Αβίβ.

Ενα πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων, που ως στόχο έχουν την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Συρία, πρόκειται να παρουσιάσει στον Μπιλ Κλίντον ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πρόκειται να έχουν σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές βασίζονται, και πάλι, στο πνεύμα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις άτυπες συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί ανάμεσα στη Δαμασκό και στην κυβέρνηση του Σιμόν Πέρες, αλλά δε δεσμεύεται από αυτές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ισραήλ, αποφεύγοντας να σχολιάσει ή να απαντήσει στο αίτημα που έθεσαν πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού περί άμεσης οικοδόμησης εβραϊκού οικισμού στον αραβικό ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα, δεκαέξι ακροδεξιοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι, μάλιστα, συναντήθηκαν χτες στην Ιερουσαλήμ, πιέζουν τον Νετανιάχου να προχωρήσει στην άμεση επέκταση του μικρού εβραϊκού οικισμού Χαρ Χομά της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ θα μπορέσει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην πόλη και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους. Οι δεκαέξι βουλευτές άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν ακόμα και σε παραίτηση, στην περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Στο μεταξύ, στο μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας" επικεντρώθηκε η συζήτηση και του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σαρλ Μιγιόν με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιτζάκ Μοντερχάι, που συναντήθηκαν, χτες, στο Τελ Αβίβ.

Γιορτή για την απελευθέρωση

Συγγενείς, φίλοι, πλήθος κόσμου αλλά και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υποδέχτηκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, στην πόλη της Ραμάλα, τις 31 Παλαιστίνιες που αφέθηκαν ελεύθερες από τις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τον σχετικό διακανονισμό που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία για τη Χεβρώνα. Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πρόκειται να παραθέσει και γεύμα στις απελευθερωθείσες Παλαιστίνιες, εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ένα δείγμα ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι, πια, διατεθειμένος να εργαστεί για την "ειρήνη".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επικύρωση των αποτελεσμάτων, αλλά και συγκεντρώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μέχρι το τέλος της βδομάδας, οι εφορευτικές επιτροπές της Σερβίας θα πρέπει να επικυρώσουν τα οριστικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ώστε να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια που θα εκλέξουν τις νέες δημοτικές αρχές.

Αυτό επισημαίνεται στον ειδικό νόμο που τέθηκε χτες σε ισχύ και αναγνωρίζει τη νίκη της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο" σε 13 σερβικές πόλεις και 8 δήμους του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου δεν ήρε τις επιφυλάξεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, που επανέλαβαν και χτες ότι θα συνεχίσουν τις πορείες διαμαρτυρίας και τις συγκεντρώσεις μέχρι να εκλεγούν οι νέες δημοτικές αρχές. Προειδοποίησαν, ακόμη, ότι η διακοπή των κινητοποιήσεων, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα υπόλοιπα αιτήματα της αντιπολίτευσης, που αφορούν την ελευθερία του Τύπου, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, τότε η πίεση προς την κυβέρνηση θα ασκηθεί και πάλι από τις πλατείες και τους δρόμους.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας...

Οι φοιτητές, που έκαναν και χτες πορεία διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους, με πρώτο την παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Ντραγκούτιν Βελίτσκοβιτς, ενώ συνεχίζονται για τρίτη βδομάδα οι απεργίες καθηγητών και δασκάλων, που ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων του κλάδου και την καταβολή δεδουλευμένων μισθών.

"Λουκέτο" σε 15 τράπεζες!

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Γιουγκοσλαβίας χρειάστηκε ως τώρα να δώσει εντολή για το κλείσιμο 15 κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών της Σερβίας, ενώ αναμένονται καταρρεύσεις και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα", τουλάχιστον 20 τράπεζες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ρευστότητας, τα οποία υποχρέωσαν την Κεντρική Τράπεζα να διακόψει τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την "Πολίτικα", δεκάδες χιλιάδες καταθέτες επηρεάζονται από το κλείσιμο των τραπεζών αυτών, καθώς οι λογαριασμοί τους έχουν "παγώσει". Πολλά εμπορικά καταστήματα αρνούνται να δεχτούν επιταγές που εκδίδονται από τις τράπεζες.

Με αυξανόμενη την οργή και το πάθος συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσε

Με αυξανόμενα την οργή και το πάθος συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οικονομικό σκάνδαλο ωθεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό

ΣΕΟΥΛ. -

Την παραίτησή τους ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών της Νότιας Κορέας μετά το σκάνδαλο εμπλοκής βουλευτών του κόμματός τους σε υπόθεση δωροληψίας από τον επιχειρηματικό κολοσσό "Χάνμπο".

"Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός φέρει την ηθική ευθύνη" φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός, Λι Χονγκ - Κου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αχν Κγουάν - Κι. Ο πρωθυπουργός Χονγκ - Κου που είναι και πρόεδρος του κυβερνώντος "Κόμματος της Νέας Κορέας" δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με τη χρεοκοπείσα μεγάλη εταιρία ατσαλιού ΧΑΝΜΠΟ, αλλά φαίνεται πως πήρε την απόφαση να παραιτηθεί θεωρώντας ότι φέρει την ηθική ευθύνη για την ανάμειξη βουλευτών της παράταξής του σε μείζον οικονομικό σκάνδαλο.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών της Ν. Κορέας εξέφρασαν την πρόθεσή τους για παραίτηση λίγο μετά την κλήτευση δύο βουλευτών και στενών συμβούλων του Προέδρου Κιμ, από την εισαγγελία της Σεούλ σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της εταιρίας ΧΑΝΜΠΟ.

Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της δωροληψίας και ανακρίνονται δύο πρόεδροι τραπεζών και δύο βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργία οδηγών φορτηγών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Κλειστοί παρέμειναν και χτες κεντρικοί δρόμοι της Ισπανίας εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών που για έκτη συνεχή μέρα απεργούν. Ελλειψη παρατηρήθηκε σε πολλά φρέσκα τρόφιμα και πετρέλαιο σε μερικές περιοχές της χώρας, καθώς, οι απεργοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Ανάπτυξης, Ραφαέλ Αριας Σαλγκάντο, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι το υπουργείο του θα ζητήσει από τους οδηγούς φορτηγών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη λήξη της απεργίας.

Σημειώνεται ότι οι απεργοί οδηγοί φορτηγών έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της βόρειας και δυτικής Ισπανίας απαιτώντας να τους δοθούν επιδοτήσεις στα καύσιμα, την αναγνώριση τυχών αρρωστιών από το συγκεκριμένο επάγγελμα, καθώς επίσης και να μειωθεί η ηλικία για τη συνταξιοδότηση από 65 σε 60 χρόνια. Μερικοί δρόμοι στα σύνορα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας παραμένουν κλειστοί εξαιτίας των μπλόκων.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης των Οδηγών Φορτηγών, Τζον Μίκελ Αμπελανάλ, προειδοποίησε πως θα γίνουν "μαζικά" μπλόκα των δρόμων σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για την "περιοδεία" του Σολάνα

ΜΟΣΧΑ.-

Η ηγεσία της Ρωσίας κατηγόρησε και πάλι το ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα, Χαβιέρ Σολάνα, ότι ακολουθούν κρυφή αντιρωσική πολιτική, τονίζοντας πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στη διαμάχη για τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι η περιοδεία του Σολάνα στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ έχει έναν συγκαλυμμένο στόχο να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε μορφή ολοκλήρωσης ανάμεσα στις χώρες αυτές, προσθέτοντας ότι αυτή η "αντιρωσική" κατεύθυνση αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία από τη Μόσχα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ απέρριψαν τις παραπάνω κατηγορίες του Γιαστρζέμπσκι, δηλώνοντας ότι τα νεοσύστατα κράτη μπορούν να έχουν καλές σχέσεις με όλους, και με το ΝΑΤΟ, και με τη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Σολάνα από την Τιφλίδα της Γεωργίας δήλωσε χτες ότι το ΝΑΤΟ δε θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία και την Ουκρανία σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στην Ουκρανία, σημείωσε ότι "της αξίζει η ανάπτυξη ιδιαίτερων σχέσεων με το ΝΑΤΟ εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και της έκτασής της" και επανέλαβε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να μην αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος κανενός νέου μέλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ