ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα

Με ωμούς εκβιασμούς, η πλειοψηφία του σωματείου επιχειρεί να αποσπάσει συναίνεση στις καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις. Οι ΕΣΑΚίτες προτείνουν και παλεύουν για: Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, παραμονή της επιχείρησης στον ΟΑΕ.

Σε μια άνευ προηγουμένου εκβιαστική επιχείρηση επιδόθηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ,τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ώστε "με το μαχαίρι στο λαιμό" να τους αναγκάσουν να αποδεχτούν, κατά τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία, την κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποίηση, συρρίκνωση και διάλυση της επιχείρησης.

Ο Γ. Ιμπρης,πρόεδρος του σωματείου, στην εισηγητική του ομιλία, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, σημειώνοντας ότι "αν αποφασίσουμε κατά της ιδιωτικοποίησης θα χάσουμε το πακέτο "κοινωνικής προστασίας""! Ωστόσο, στο ψήφισμα που πρότεινε, για ευνόητους λόγους, διατυπώνει ως εξής την πρόταση της πλειοψηφίας: "Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, για να εξασφαλίσει πρώτα η κυβέρνηση τη λειτουργία της επιχείρησης. Να εγγυηθεί το δημόσιο στις τράπεζες, ώστε να απεμπλακούν τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία (επιταγές) της επιχείρησης που κρατάνε. Εξυγίανση της ΣΟΦΤΕΞ και εξασφάλιση της βιωσιμότητας". Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Δ. Λιόλιος,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της ΔΑΚΕ.

Ο Λ. Κολιγιάννης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, κάλεσε τους εργαζόμενους "να καταδικάσουν την επιλογή της κυβέρνησης για ξεπούλημα της επιχείρησης. Πείτε ΟΧΙ - είπε - στην ιδιωτικοποίηση. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπίσουμε την εταιρία. Και αν τελικά δεν τα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την επιλογή, θα φρενάρουμε τις αρνητικές εξελίξεις και από καλύτερη θέση θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας".

Με δήλωσή του, ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου και επικεφαλής των ΕΣΑΚίτικων δυνάμεων στη ΣΟΦΤΕΞ, κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση - διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ. Να ψηφίσουν ΟΧΙ στην ψηφοφορία, "στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε συναινούμε στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της επιχείρησης και της βιομηχανίας της χώρας, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία". Υπογραμμίζοντας πως "το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση είναι η πιο αξιοπρεπής στάση των εργαζομένων που αγωνιούν για τη δουλιά τους", κάλεσε να απαιτήσουν: Αμεση χρηματοδότηση της ΣΟΦΤΕΞ. Να προχωρήσουν τα εγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα. Παραμονή της επιχείρησης στον ΟΑΕ.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γ. Τόλης,τονίζοντας: "Η παράταξή μας, εκτιμάει, και ο κάθε εργαζόμενος, ότι δυο είναι οι επιλογές: Η υποταγή και επικρότηση της κυβερνητικής απόφασης διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ ή αντίσταση". Επισήμανε πως "η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του σωματείου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και το ψήφισμα στη συνέλευση, ενώ εκτιμάει πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι καταστροφική, με έμμεσο τρόπο την αποδέχεται. Οι φραστικές εξάρσεις είναι για τα μάτια του κόσμου. Η σημερινή πλειοψηφία είναι συνυπεύθυνη για την κατάντια του ΣΟΦΤΕΞ. Και να γίνω πιο συγκεκριμένος, το ότι οι προηγούμενες κινητοποιήσεις μας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα έχει να κάνει με το λάθος προσανατολισμό, να ζητάμε να προχωρήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης με επιστολή στο πρωθυπουργό, που την ψήφισαν και συνδικαλιστές που κόπτονται τώρα κατά της ιδιωτικοποίησης, ξεπουλώντας ομόφωνες αποφάσεις της παράταξης".

  • Στη συνέλευση παραβρέθηκε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Χρήστος Κατσιώτης στον οποίο δεν έδωσε το λόγο ο πρόεδρος του σωματείου Γ.Ιμπρης
Σε ετοιμότητα καλεί η ΤΕ Φωκίδας της ΕΣΑΚ

Την εκτόνωση και το συμβιβασμό προωθούν, σύμφωνα με καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής Φωκίδας της ΕΣΑΚ,η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, αφού μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις στις 3 Φλεβάρη, οι πλειοψηφίες στους παραπάνω φορείς απορρίπτουν τις προτάσεις για κλιμάκωση του αγώνα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΦ απορρίφτηκαν οι προτάσεις της ΕΣΑΚ για 24ωρη παμφωκική απεργία με τις πρώτες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μεταλλεία του Κυριακόπουλου, αποκλεισμός της Εθνικής και επιδίωξη συμμετοχής άλλων φορέων στις κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι γίνεται και προσπάθεια να περιοριστεί το όλο πρόβλημα των απολύσεων σαν εσωτερική υπόθεση των σωματείων του μεταλλείου. Οπως τονίζεται: "Τα παζάρια ήδη άρχισαν ανάμεσα στον ιδιοκτήτη των μεταλλείων και την κυβέρνηση, ενώ ο νομάρχης στην ομιλία του ήταν καθαρός στο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις για να έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα οι απολύσεις... ".

Η ΤΕ Φωκίδας της ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα να μην αποδεχτούν μεταθέσεις, απολύσεις, μετατάξεις, εργολαβίες και εθελούσιες εξόδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ