ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ "ΔΙΑΦΟΡΑ" ΠΑΣΟΚ

Τα μέγιστα ερωτήματα, που ταλανίζουν τον τόπο, επιτέλους, διατυπώθηκαν! Αξίζει τιμή και δόξα σε όλους αυτούς, που επέδειξαν τον ανυπέρβλητο ηρωισμό και έθεσαν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων! Τώρα απομένει στη ράθυμη κοινωνία να αναλάβει τις ευθύνες της. Ηρθε η ώρα να αφήσουν το ραχάτι τους όλοι αυτοί οι πνευματικά οκνηροί "καναπεδόπληκτοι", οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ναυτικοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, να αφήσουν κατά μέρος τις "συντεχνιακές" υστεροβουλίες τους και να θέσουν το εαυτό τους ενώπιον της Ιστορίας και εις την υπηρεσίαν της! Ηρθε η ώρα να απαντήσουν σε όλα εκείνα που τόσα χρόνια απέφευγαν: Είναι το ΠΑΣΟΚ "αριστερό" ή "δεξιό"; Είναι το ΠΑΣΟΚ "πατριωτικό" ή "υποτελές"; Είναι το ΠΑΣΟΚ "καλό" ή "κακό"; Και, εν πάση περιπτώσει, πριν τοποθετηθούν στο βασικό ζήτημα, πριν απαντήσουν στο οικουμενικό ερώτημα ..."τι είναι ο άνθρωπος", ας κάνουν ένα πρώτο βήμα. Ας απαντήσουν: Πόσα είναι τα ΠΑΣΟΚ;

Μακάρι να αρκούσε το περιπαικτικό ύφος, για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες μέρες μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ, με ενορχηστρωτές τους "μετρ" της υποκρισίας και της παραπλάνησης! Ομως, αν και είναι για γέλια όλοι αυτοί, που επιζητούν για τον εαυτό τους τα εύσημα του αυθεντικού γνώστη περί του "τι είναι ΠΑΣΟΚ", ταυτόχρονα, πρέπει να μας προβληματίσει και ο χρόνος, αλλά και η ανάγκη που τους οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση. Γιατί, λοιπόν, εκφράζεται σήμερα τούτη η απροσδόκητων τόνων αγωνία για το "χαρακτήρα" και την "ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία" του κυβερνώντος κόμματος; Τι κάνει ορισμένους αξιωματούχους της Χαριλάου Τρικούπη να νομίζουν ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή και να το επιδιώκουν περιλάλητα; Η αφετηρία όλης αυτής της, δήθεν, ενδοσκόπησης, εκ μέρους των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στο ότι, ήδη, ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας έχουν απαντήσει στα ερωτήματα, τα οποία εκείνοι θέλουν να εμφανίζουν και ως αναπάντητα και ως σοβαρά! Η έκρηξη όλων σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υπαγορεύει στους κυβερνώντες δυο τακτικές.

*****

Πρώτον, τους αναγκάζει να καταφύγουν στην ακόμα και διά ροπάλων πλύση εγκεφάλου, ώστε να εμπεδώσει ο λαός την άποψη ότι "αριστερό" σήμερα είναι το κυνικό, το αδιάλλακτο, το κοινωνικά στυγνό. Είναι η θέση, που επί τέσσερις μήνες διαλαλεί ο Κ. Σημίτης, βαφτίζοντας ό,τι πιο αντιδραστικό, ό,τι πιο αυταρχικό, ό,τι πιο αντιδημοκρατικό έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά ο τόπος ως "ρεαλιστικό", ως "συνετό", ως "υπεύθυνο" και, τελικά, ως "αριστερό"!! Δεύτερον, η έκδηλη κοινωνική οργή ξυπνά σε κάποιους το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ξέρουν ότι το ψέμα και ο βούρδουλας του "εκσυγχρονισμού" είναι τόσο αφτιασίδωτα, που μόνο αν επενδύσουν στη φραστική τους "αριστεροσύνη" έχουν κάποια πιθανότητα να διασωθούν πολιτικά. Τότε, όμως, όλοι αυτοί οι γνωστοί και δοκιμασμένοι διαχειριστές της εξουσίας, όλοι οι, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στο πλευρό της ίδιας πολιτικής, που, χτες την εφάρμοζαν εκείνοι και σήμερα οι εσωκομματικοί τους "αντίπαλοι", επανεισάγουν στο προσκήνιο τον πολιτικαντισμό περασμένων δεκαετιών. Τον πολιτικαντισμό των ..."Μαυρογιαλούρων".

Ομως, δυστυχώς γι' αυτούς, ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ας είναι, λοιπόν, βέβαιοι ότι ο λαός γνωρίζει. Γνωρίζει ότι:

  • Είναι όλοι τους καταγέλαστοι. Και εκείνοι που περιδιαβαίνουν τα ΜΜΕ, δακρύβρεχτοι για τα προβλήματα του λαού, που απεργεί και διαδηλώνει και εκείνοι, που με προτεταμένο το δάκτυλο απαντούν στα κοινωνικά στρώματα "να κόψουν το λαιμό τους", αν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα! Και εκείνοι και οι άλλοι, όλοι μαζί, ψήφισαν και στηρίζουν έναν προϋπολογισμό που έχει βγάλει στους δρόμους τους πάντες. Και εκείνοι και οι άλλοι έχουν αναγάγει τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και του Μάαστριχτ σε "νέα μεγάλη ιδέα του Εθνους"!
  • Είναι όλοι τους υποκριτές! Και εκείνοι που "σκάνε λάστιχα", που καλούν εισαγγελείς να πατάξουν τους απεργούς, που ανασύρουν χουντικούς νόμους για να καταπνίξουν το λαϊκό κίνημα. Και εκείνοι, που πουλούν "αριστερή ευαισθησία" στα χωριά της Θεσσαλίας και που έχουν, τάχα, "άλλη πλατφόρμα" για την κοινωνική πολιτική. Και εκείνοι και οι άλλοι, ήταν, που, ομόφωνα στην Κυβερνητική Επιτροπή, ψήφισαν να μπει σε εφαρμογή η επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", που χειροκροτούν ως "ευρηματική" την τρομοκρατία, που θέλουν το τσάκισμα των εκπαιδευτικών. Αν ο δεξιός Σημίτης είναι που υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του έδωσε στους καθηγητές περισσότερα από όσα ζητούν (!), ο "αριστερός" Αρσένης είναι αυτός, που, ως τιμωρία, απέσυρε τις παραχωρήσεις - "ψίχουλα" προς τους δασκάλους, επειδή τολμούν να συνεχίζουν να απεργούν!
  • Είναι όλοι τους υποτελείς! Και εκείνοι που νεκρανασταίνουν τις εποχές του Βαν Φλιτ, απευθύνοντας στεντόρεια "ευχαριστήρια" στις ΗΠΑ, την ώρα που το Αιγαίο ζει στα αμερικανόπνευστα "πελάγη" του ολέθρου και που υποκλίνονται στην ΕΕ, την ώρα που οι "εταίροι" σιγοντάρουν τους δολοφόνους της Κύπρου και υποδαυλίζουν τον επεκτατισμό της Αγκυρας. Και εκείνοι που επιδιώκουν να μεταλλάξουν την έννοια του πατριωτισμού με την έως παραληρήματος καλλιέργεια του σοβινισμού, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Και εκείνοι και οι άλλοι, είναι ορκισμένοι θιασώτες του ...πατριωτικού και εθνικά ανεξάρτητου δόγματος "ανήκομεν εις την Δύσιν". Και εκείνοι και οι άλλοι, είναι που διαδίδουν την υποταγή στο "μονόδρομο" της εξάρτησης και της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας των "συμμάχων".
  • Είναι όλοι τους "δεξιοί"! Και εκείνοι που σήμερα που ανεμίζουν το "εκσυγχρονιστικό φραγγέλιο" ενάντια στα κεφάλια των "γαϊδουριών", των "καθυστερημένων", των "αντικοινωνικών στοιχείων", των "βαρυποινιτών", των "μαφιόζων", που αντιδρούν στην εξαθλίωσή τους. Και εκείνοι που, χτες, με το "λαϊκίστικο φραγγέλιο" ξυλοκοπούσαν συνταξιούχους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και χτυπούσαν εργάτες στον Πειραιά.

*******

Ολοι τους, και εκείνοι και οι άλλοι, όλοι μαζί, είναι αυτοί που υπηρετούν και εφαρμόζουν μια βαθιά συντηρητική πολιτική. Που το μέγεθος της αντιλαϊκότητάς της είναι τόσο απροκάλυπτο, ώστε πλέον κανείς να μην αμφιβάλει ότι πρόκειται για κατήφορο χωρίς τέλος. Που, τελικά, είναι τόσο εμφανείς οι προθέσεις τους και οι πρακτικές τους, ώστε με βεβαιότητα να προκύπτει το συμπέρασμα: Και το "ένα", και το "άλλο" και το "τρίτο" ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο επικίνδυνα. Οσο ακριβώς ενιαίο είναι το ΠΑΣΟΚ. Και με αυτό το ενιαίο και αντιδραστικό ΠΑΣΟΚ, καμία σχέση δεν έχουν εκείνοι οι ψηφοφόροι και εκείνα τα λαϊκά στρώματα, που, παγιδευμένα σε αυταπάτες, έδωσαν το δικαίωμα στους κυβερνώντες να εφαρμόζουν σήμερα το δόγμα "νικάω στις εκλογές και μετά δέρνω και λεηλατώ την κοινωνία".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Και το "ένα", και το "άλλο" και το "τρίτο" ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο επικίνδυνα. Οσο ακριβώς ενιαίο και αδιαίρετο είναι το ΠΑΣΟΚ του "φραγγελίου", του "κοινωνικού αυτοματισμού" και της "λιτότητας δίχως ημερομηνία λήξης"


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΦΑΛΙΟΥ, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Για ποιο πράγμα θριαμβολογούν;

- Προχτές η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πλην ΓΣΕΒΕΕ, κατέληξαν σε μια συμφωνία για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, πώς χαρακτηρίζετε τη συμφωνία αυτή;- Η συμφωνία που σύναψαν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και οι εργοδοτικές οργανώσεις, είναι προϊόν συναλλαγής και δεν εκφράζει τη θέληση των εργαζομένων του εμπορίου. Η συμφωνία αυτή προσπαθεί να βάλει στο "γύψο" τους αγώνες που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες και θορύβησαν τους εργοδότες, την κυβέρνηση και τους υπέρμαχους της "κοινωνικής συναίνεσης". Το χαρακτηρισμό "ιστορική συμφωνία" που ακούστηκε, τον επιστρέφουμε ως "ιστορικό συμβιβασμό" απέναντι στις επιδιώξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Θριαμβολογεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αλλά γιατί; Γιατί ξεπούλησε τους αγώνες των εργαζόμενων; Γιατί καθημερινά τα καταστήματα θα μένουν ανοιχτά ως τις 8 το βράδυ, με ορατό τον κίνδυνο να καταργηθεί το κλείσιμο των καταστημάτων τη Δευτέρα και την Τετάρτη; Γιατί ξεπούλησε ακόμα κι αυτό το απόγευμα του Σαββάτου; Γιατί ακόμα και για την αργία της Κυριακής αφήνει περιθώριο στα καταστήματα να λειτουργούν, με το να κάνει λόγο για τουριστικά μαγαζιά; Ηταν τουριστικό το δισκάδικο "Virgin" στη Σταδίου που πήρε άδεια λειτουργίας την Κυριακή από τον ΕΟΤ; Τέλος, θριαμβολογεί γιατί για μια ακόμα φορά οι "απελευθερωμένες" εργασιακές σχέσεις μένουν στο απυρόβλητο; Εμείς καταγγέλλουμε αυτή τη συμφωνία.

- Πώς μεταφράζεται η συμφωνία αυτή, πρακτικά, στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο;

- Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας δυστυχώς θα είναι αρνητικό για την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου. Σπρώχνει τις επιχειρήσεις να διευρύνουν το ωράριο της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και αυτό του Σαββάτου στο όνομα της "κοινωνικής συναίνεσης". Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουν τα διευρυμένα ωράρια εργασίας (10ωρα και 12ωρα) και την ακόμα παραπέρα επέκταση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, που "σπάει κόκαλα" στον κλάδο. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και αυτή η τακτική αναδίπλωσης της εργοδοσίας ήταν αποτέλεσμα των έντονων κινητοποιήσεων των σωματείων του εμπορίου, κι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους. Να καταλάβουν ότι μόνο κάτω από την πίεσή μας και τους αγώνες, τους μαζικούς αγώνες, θα επιτευχθεί ο στόχος μας για ανθρώπινο ωράριο, κατάργηση του αίσχους της μερικής απασχόλησης, κατοχύρωση νομοθετική της κυριακάτικης αργίας κ.ά.

- Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στο εξής, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν ικανοποιεί κανένα από τα σημαντικότερα αιτήματά σας;

- Σήμερα Σάββατο στις 3.30 το απόγευμα ο Σύλλογος και τα Σωματεία του εμπορίου της Αθήνας, που συμμετέχουν στο Συντονιστικό καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους εργαζόμενους έξω από τον "Κωτσόβολο". Ακόμα στις 20 το μήνα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο στις 5μμ στον ίδιο χώρο. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται οι εργαζόμενοι πρέπει να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους τόσο στις κινητοποιήσεις, όσο και στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, τον επόμενο μήνα, στις οποίες πρέπει να υπερψηφίσουν τις δυνάμεις εκείνες που όλο αυτό το διάστημα ήταν μπροστά στους αγώνες, χωρίς ταλαντεύσεις, υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων, ενάντια σε όποιον αντιστρατεύεται αυτά τα συμφέροντα.

Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ