ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντηρείται η ένταση στην Κύπρο

Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλαβε τη σκυτάλη της έντασης από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο νησί, απειλώντας πως θα εποικίσει την Αμμόχωστο

Μετά την κινδυνολογία για ελληνοτουρκικό πόλεμο από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλαβε τη σκυτάλη στις προσπάθειες συντήρησης του κλίματος έντασης στην Κύπρο, γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη των αμερικανικών πρωτοβουλιών για τη "διευθέτηση" του προβλήματος.

Χτες ο Ρ. Ντενκτάς επανέφερε την απειλή για εποικισμό της Αμμόχωστου αναφέροντας - σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - ότι έχει ήδη αρχίσει "επιχείρηση καθαρισμού" της κατεχόμενης πόλης. Ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε και για "κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση" της πόλης της Αμμόχωστου στο υπόλοιπο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Για τις δηλώσεις Ντενκτάς εξέφρασαν χτες το βράδυ έκπληξη, τόσο ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάτεν, όσο και ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ, σε δηλώσεις τους στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Σάιπρους Γουίκλι".

Ο Ντέιβιντ Μάτεν, αφού είπε ότι, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, θα πρέπει ν' αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε τα εξής: "Είναι απόλυτα σαφές ότι η Αμμόχωστος δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους Τουρκοκύπριους, αλλά θα πρέπει να επιστραφεί. Εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε, όχι μόνο θ' αντιδράσει η Υπατη Αρμοστεία, αλλά και ολόκληρο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ με ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" αναφέρεται - στη χτεσινή έκδοσή της - στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμόχωστου. Κάτω από τον τίτλο "Ανοίγει το Βαρώσι" και υπότιτλο "Ο Ντενκτάς επιβεβαίωσε την έναρξη του καθορισμού της πόλης", η "Ορτάμ" αναφέρεται στις χτεσινές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη στους ξένους δημοσιογράφους. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το Βαρώσι θα εποικιστεί μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των πυραύλων S-300.

H εφημερίδα "Κίπρις", εξάλλου, γράφει ότι "αξιωματούχος" του ψευδοϋπουργείου Οικονομικών είπε ότι το Βαρώσι θα εποικιστεί πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.

Πορεία έντασης και διαβήματα

Η πορεία προς το Βαρώσι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάρτη, ημέρα Σάββατο, ανακοίνωσε ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Ασλάν. Στόχος της πορείας, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, είναι ο εποικισμός της πόλης. Ο Ασλάν δήλωσε ακόμη ότι ετοιμάζονται διάφορα πανό και προκηρύξεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή.

Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή του για την πραγματοποίηση της πορείας. Συγκεκριμένα είπε ότι η πορεία δε θα έχει κανένα όφελος. Μετά τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμόχωστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμόχωστου προέβη σε νέα, εντονότατη διαμαρτυρία προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους αρχηγούς των κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Με επιστολή του, ο δήμαρχος Αμμόχωστου, Ανδρέας Πούγιουρος, καλεί το διεθνή παράγοντα να πάρει εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου. Ζητά επίσης άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την άμεση επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της πόλης της Αμμόχωστου, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

Σε γραπτό διάβημα προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προβαίνει και η κυπριακή κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις νέες απειλές του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμόχωστου. Αυτό ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Το διάβημα, είπε ο Σπ. Κυπριανού, θα επιδώσει στον Κόφι Ανάν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και σε αυτό θα υπενθυμίζεται ότι στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει ειδική πρόνοια που υπαγορεύει τον εποικισμό της Αμμόχωστου.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί επίσης και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ότι η αγορά των πυραύλων S-300 θα εντείνει την πιθανότητα σύγκρουσης στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπ. Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί κινδύνου σύγκρουσης δε βοηθούν.

Η Ολμπράιτ για το Κυπριακό

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο "Ρόιτερ" τονίζει ότι τα δύο επόμενα χρόνια προσφέρουν μία ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στο νησί.

Στην ίδια συνέντευξη, η Μαντλίν Ολμπράιτ ομολογεί ότι δεν έχει χαράξει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, προσθέτει όμως ότι είναι ανάγκη "να κάνουμε χρήση των πλεονεκτημάτων του ημερολογίου".

"Είναι προφανές ότι ανησυχούμε όλοι για την αύξηση των εντάσεων στη νήσο Κύπρο και, νομίζω, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση δε θα επιδεινωθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο", αναφέρει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξη και προσθέτει: "Νομίζω όμως επίσης ότι... η περίοδος 1997 - 1998 είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη η επιθυμία (της Κύπρου) να ενταχθεί (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και των εκλογών τους το '98".

Η Μαντλίν Ολμπράιτ κάνει σαφές ότι δεν έχει ακόμα "ένα κομμάτι χαρτί που να περιέχει μία στρατηγική", εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι "είναι πολύ σημαντικό να εκτονώσουμε τις εντάσεις και να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο με έναν τρόπο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε χρήση των πλεονεκτημάτων του ημερολογίου".

Η λαϊκή απάντηση

Το προχτεσινό μεγαλειώδες λαϊκό συλλαλητήριο στην ΑΘήνα και οι μαζικές κατά τόπους λαϊκές συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση και την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των λειτουργών της, έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση. Ο λαός με τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια στήριξε και στηρίζει την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οι οποίοι εδώ και αρκετές βδομάδες παραδίνουν σε όλους - και πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση - ένα μάθημα αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας!

Αυτή η λαϊκή συμπαράσταση σμπαράλιασε την κυβερνητική τακτική που για μία ακόμα φορά προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει την παρακρατικής έμπνευσης θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", επικαλούμενη τη δήθεν δυσφορία γονέων και μαθητών από τη συνεχιζόμενη απεργία.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς και οι μαθητές εκφράζουν όχι μόνο τη δυσφορία τους αλλά και την αγανάκτησή τους. Μόνο που αυτή στρέφεται κατά της κυβέρνησης και του "εκσυγχρονιστικού τσαμπουκά" που αυτή δείχνει. Οι γονείς, οι μαθητές, όλος ο λαός γενικότερα δε δέχθηκε να παίξει τον ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη" όπως ήθελε η κυβέρνηση. Αγκάλιασε την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την έκανε δική του υπόθεση και συνεχίζει να συμπορεύεται με τους δάσκαλους και τους καθηγητές.

Αυτή η λαϊκή συμπόρευση έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απομόνωση, γεγονός που αναδείχθηκε και από την παλλαϊκή συμμετοχή στήριξης στο συλλαλητήριο, αλλά και από την προχτεσινή σύσκεψη της ΟΛΜΕ όπου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα και πήραν θέση υπέρ του αγώνα των εκπαιδευτικών.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, όχι μόνο αναγορεύει τους εκπαιδευτικούς σε "εχθρούς - απεργούς" αλλά συμπεριφέρεται ως κοινός εκβιαστής. Η απύθμενης θρασύτητας δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι "αφού συνεχίζετε να απεργείτε, παίρνω πίσω ακόμα και τα ψίχουλα που δεσμεύτηκα να δώσω", δείχνει ανάγλυφα το ποιόν των "εκσυγχρονιστών". Θέλουν να τιμωρήσουν όποιον επιμένει να αγωνίζεται. Επιθυμούν να εκδικηθούν όλους όσοι "τολμούν" να σηκώνουν κεφάλι στην αντιλαϊκή τους επέλαση. Μέσα δε στον αυταρχικό τους οίστρο, φτάνουν να γίνονται και γελοίοι όταν διά στόματος πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι έδωσαν στους εκπαιδευτικούς "περισσότερα και από όσα ζητούσαν"!

Για να καλύψει αυτό το προσωπείο της η κυβέρνηση χτες, μία μέρα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και την άρνησή της ακόμα και να συζητήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, εξήγγειλε την απάτη του "εθνικού κοινωνικού διαλόγου". Ομως το τι σημαίνει "κοινωνικός διάλογος", το έμαθαν καλά οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι ναυτεργάτες, τώρα οι εκπαιδευτικοί, αλλά και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι. Ολοι οι παραπάνω ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την πεισματική άρνηση ικανοποίησης των αιτημάτων τους, αλλά ένιωσαν στο πετσί τους τον ωμό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή.

Η νέα απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", είναι σίγουρο ότι δε θα περάσει. Οι χιλιάδες λαού που συγκεντρώθηκαν στα προχτεσινά συλλαλητήρια έδειξαν ποιος είναι ο δρόμος και μάλιστα μονόδρομος: Ο συνεχής, επίμονος και ενωτικός αγώνας. Η λαϊκή συστράτευση και η αλληλεγγύη. Το Παλλαϊκό Μέτωπο το οποίο θα σαρώσει στο διάβα του κάθε αντιλαϊκή πολιτική από όπου και αν προέρχεται.

Ο υπουργός Τύπου

Την παρέμβαση του αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα, που τις τελευταίες μέρες κινδυνολογεί, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, ζητά έμμεσα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας."Χρειάζεται, είπε, στην πράξη κάποιοι να συμβάλουν θετικά αντί να προσεγγίζουν ως παρατηρητές και ως αναλυτές μια πραγματικότητα". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραλείπει να τους δώσει και άλλοθι λέγοντας ότι κρατάνε αυτή τη στάση, επειδή δε γνωρίζουν την πραγματικότητα. Οσον αφορά τις απειλές Ντενκτάς περί εποικισμού της Αμμοχώστου "και μόνο, είπε, το ότι εκδηλώνεται επιθυμία για εποικισμό είναι μια βάναυση πρόκληση και βεβαίως αν υπάρχει τέτοιο θέμα, είμαστε σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε, αλλά θα είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ