ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "χρώμα" της Βερόνικα

Ο σκηνοθέτης του "Ταξιτζή" και των "Κακόφημων δρόμων", ο δημιουργός της ταινίας "Τα χρόνια της αθωότητας", ο Μάρτιν Σκορτσέζε υπογράφει την καλύτερη από τις ταινίες που προβάλλονται σήμερα στα κανάλια και η οποία έχει τίτλο "Το χρώμα του χρήματος". Ιταλικής καταγωγής ο Σκορτσέζε γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Υόρκη. Θα μεγαλώσει σε φτωχική γειτονιά του Μανχάταν και από μικρός θα αγαπήσει τον κινηματογράφο, αφού ο πατέρας του τον πηγαίνει σινεμά δυο φορές την εβδομάδα. Το 1956 οι δικοί του τον προορίζουν για παπά. Ομως ο Σκορτσέζε ήδη είναι "αιχμάλωτος" της αγάπης του για τον κινηματογράφο, αλλά και το ροκ εντ ρολ. Ετσι τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές, γυρίζει την πρώτη του ερασιτεχνική ταινία "Βεζούβιος 8", με θέμα τη ρωμαϊκή εποχή. Αργότερα θα γραφτεί στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα ιστορίας του κινηματογράφου και θα είναι ένας από τους σκηνοθέτες που σπουδάζουν κινηματογράφο σε πανεπιστημιακές σχολές. Θα γυρίσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες, μέχρι το 1969, που θα κάνει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Ποιος χτυπάει την πόρτα μου;". Παρ' όλες τις δυσκολίες που θ' αντιμετωπίσει η ταινία στην ολοκλήρωσή της και τη διανομή της, για τον Αμερικανό σκηνοθέτη ήδη ξεκινά η σημαντική πορεία του στο χώρο της Εβδομης Τέχνης. Το 1973 θα γυρίσει τους "Κακόφημους δρόμους", αρχίζοντας και τη συνεργασία του με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Το "Χρώμα του χρήματος" γυρίστηκε το 1986. Ο Πολ Νιούμαν επιστρέφει στο ρόλο του Φαστ Εντι Νέλσον, που ερμήνευσε το 1961 στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν "Ο κόσμος είναι δικός μας". Τώρα ο Εντι, πρώην ονομαστός παίκτης του μπιλιάρδου, έχει γίνει επιτυχημένος έμπορος οινοπνευματωδών ποτών, χωρίς όμως να έχει πάψει να ενδιαφέρεται για το μπιλιάρδο. Στα πλαίσια αυτά, όταν συναντήσει ένα νεαρό παίκτη, που έχει ταλέντο στο μπιλιάρδο, θα τον βοηθήσει να γίνει πρωταθλητής. Θα προσπαθήσει να του διαμορφώσει το χαρακτήρα, προσαρμόζοντάς τον στον "χαρακτήρα" που πρέπει να έχει ένας "σωστός" επαγγελματίας. Δε θ' αργήσει, όμως, να έρθει η στιγμή της αναμέτρησης, την ώρα του παιχνιδιού, στιγμή που τελικά θ' αποκαλύψει όλες τις πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων. Εκτός από τον Πολ Νιούμαν, παίζουν οι Τομ Κρουζ και Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο (Κυριακή MEGA 23.00).

Ο Κριστόφ Κισλόφσκι και "Η διπλή ζωή της Βερόνικα" "φιλοξενούνται" στην Ταινιοθήκη της Πέμπτης στην ΕΤ-2. Ο Πολωνός σκηνοθέτης, που δεν υπάρχει πια, εκτός από τον "Δεκάλογό" του, άφησε πίσω του φεύγοντας και τη Βερόνικα, μια ταινία που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Γεννημένος το 1941 στη Βαρσοβία ο Κισλόφσκι, τέλειωσε την κινηματογραφική σχολή του Λοτζ. Γύρισε πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες για την τηλεόραση. Καθοριστική για την καλλιτεχνική του πορεία θα είναι η ταινία του "Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής", με την οποία θα γίνει διεθνώς γνωστός. Το 1988 θα προβληθεί στις Κάννες η ταινία του "Ου φονεύσεις". Στο "Δεκάλογό" του ανήκει και η τρυφερή και όμορφη ταινία "Μικρή ερωτική ιστορία", ενώ τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν πεθάνει, άφησε τα "σημάδια" του χρόνου που φεύγει, με την "Μπλε", την "Κόκκινη" και τη "Λευκή" ταινία. "Η διπλή ζωή της Βερόνικα", είναι ένα μεταφυσικό ταξίδι μέσα στο χρόνο. Κεντρικά πρόσωπα δυο όμοια κορίτσια, που γεννήθηκαν είκοσι χρόνια πριν σε δύο διαφορετικές χώρες, στη Γαλλία και την Πολωνία. Οι δυο εικοσάχρονες κοπέλες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μια κοινή πορεία, λες και η μία είναι στην καρδιά και την ψυχή της άλλης. Λυρική ταινία, που αναζητά τις ανεξήγητες, πολλές φορές πτυχές, του εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Ιρέν Ζακόμπ και οι Σαντρίν Ντιμάς και Φιλίπ Βολτέρ. Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα Α γυναικείου ρόλου, βραβείο Διεθνούς Κριτικής και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1991 (Πέμπτη ΕΤ-2 23.30).

Αναζητώντας τον ... Γκόγια

Την τέχνη του Γκόγια, αναζητά αυτή την βδομάδα ο Γάλλος στοχαστής Αντρέ Μαλρό, στη γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας την τέχνη". Ο Αντρέ Μαλρό αναφέρεται στο έργο, στη ζωή και στην προσωπικότητα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, που αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής τέχνης στα τέλη του 18ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Ο Γκόγια γεννήθηκε το 1746 στο χωριό Φουεντετόδος κοντά στη Σαραγόσα, όπου και άρχισε τις σπουδές του κοντά στο ζωγράφο Χοσέ Λουθάν υ Μαρτίνεθ. Το 1763 έφυγε για τη Μαδρίτη, ενώ το 1771 θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να γνωρίσει τους δασκάλους της Αναγέννησης. Θα επιστρέψει στη Σαραγόσα, όπου θα ζωγραφίσει θρησκευτικές παραστάσεις στον καθεδρικό ναό της πόλης Ελ Πιλάρ. Το 1780 εκλέγεται μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Σαν Φερνάντο και έξι χρόνια αργότερα διορίζεται αυλικός ζωγράφος του βασιλιά Καρόλου Γ, ενώ λίγο μετά θα γίνει ιδιαίτερος ζωγράφος του Καρόλου Δ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γκόγια γίνεται προσωπογράφος της ισπανικής αριστοκρατίας. Το 1792, όμως, θ' αρρωστήσει βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του, γεγονός που φυσικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του. Ο μεγάλος ζωγράφος στράφηκε ιδιαίτερα στη μελέτη του εσωτερικού κόσμου, συνεχίζοντας όμως να ζωγραφίζει και προσωπογραφίες και "εικόνες σαλονιού", όπως αποκαλούσε ο ίδιος μερικά έργα του. Μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα έργα του, τα έδωσε στα χρόνια μετά από την εισβολή των Γάλλων στην Ισπανία και τις καταστροφές που επέφερε ο πόλεμος. Σε αυτήν την περίοδο ανήκουν τα έργα του "Πανικός ή Κολοσσός" και "Η εκτέλεση της 3ης Μαϊου 1808". Στα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε το 1828), ανήκουν και οι περίφημες "Μαύρες ζωγραφιές" στο σπίτι του έξω από τη Μαδρίτη (Τετάρτη ΕΤ-1 00.20).

Ο Πολ Νιούμαν στην ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε το "Χρώμα του Χρήματος"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ