ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Συμφωνούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

"Επίφαση βελτιώσεων" το χαρακτήρισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου

Τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνάντησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, ο Συνασπισμός, αν και υποστήριξε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, επιφυλάχτηκε να εκφράσει την τελική του κρίση, όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος. Αντίθετα, το ΚΚΕ εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό διακρίνεται από μια επίφαση βελτιώσεων, ενώ στην πραγματικότητα δε γίνονται εκείνες οι αναγκαίες τομές, που θα εξασφαλίζουν τους ασφαλισμένους, οι οποίοι συνήθως πέφτουν θύματα των ασφαλιστικών εταιριών.

Από μέρους της κυβέρνησης η υπουργός ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, υποστήριξε πως η εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν επιβεβλημένη, γιατί η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης εξελίσσεται ραγδαία, υπάρχουν 25 κοινοτικές Οδηγίες, στις οποίες η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί και συνεπώς το όλο ζήτημα δε θα έβρισκε τη λύση του μέσα από τον εμπορικό κώδικα, ο οποίος δεν τροποποιείται εύκολα. Ακόμη, η υπουργός διευκρίνισε ότι επί του νομοσχεδίου θα καταθέσει σύντομα το πολύ 5 τροπολογίες, μία εκ των οποίων θα αφορά τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ και ορίζει ίδιες αυξήσεις με αυτές που ίσχυσαν και πέρσι.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του με την αρχή του νομοσχεδίου και υποστήριξε ότι πολλά από τα ζητήματα που ρυθμίζονται σ' αυτό ήδη έχουν ρυθμιστεί στην πράξη, με τη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς. Ζήτησε δε να επεκταθεί η ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αφήνονται ανοιχτές οι πόρτες, ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να υπεισέρχεται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αντί να το υπονομεύει, βοηθώντας τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εκμεταλλεύονται τα κενά του και να τα διευρύνουν για δικό τους όφελος.Επίσης, ζήτησε να υπάρχει συστηματικός έλεγχος στις ασφαλιστικές εταιρίες και αυστηρότατες κυρώσεις, ούτως ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Τέλος, ανάμεσα στα άλλα εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στη θεσμοθέτηση πριμ στους αστυνομικούς που θα συλλαμβάνουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα. "Είναι δουλιά τους είπε να το κάνουν αυτό και η κυβέρνηση οφείλει αλλιώς να λύνει τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί. Αν πάμε στη λογική των πριμ, σε λίγο θα πάμε σε πριμ για τους ληστές που συλλαμβάνονται και όλοι θα καταλήξουμε κατηγορούμενοι αξιόποινων πράξεων, επειδή μ' αυτό τον τρόπο ο αστυνομικός θα αυξάνει το εισόδημά του. ". Για το ζήτημα αυτό η υπουργός Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετάει να γίνεται ο έλεγχος ασφάλισης των αυτοκινήτων με την επίδειξη του ασφαλιστικού συμβολαίου κατά την παραλαβή του σήματος τελών κυκλοφορίας. Διευκρίνισε ότι αυτό το μέτρο κολλάει στους εφοριακούς κι αν τελικά υιοθετηθεί δε θα υπάρχει θέμα καταβολής πριμ στους αστυνομικούς.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση απόψεων από ενδιαφερόμενους φορείς που έχουν προσκληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ