ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΔΩΝΕΝΔΥΣΗΣ
Αγώνας για ανθρώπινες συμβάσεις

- Για ποιους λόγους η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης διοργανώνει σήμερα, στις 4 το απόγευμα, συγκέντρωση, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας;

- Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου και σε συνεννόηση με τα σωματεία της Αττικής και έχει στόχο τη διεκδίκηση ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται να χτυπηθεί ο θεσμός αυτός, με ουσιαστικό στόχο, σε μια πορεία, την οριστική κατάργησή του, με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εργοδότες και κυβέρνηση και εκπορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ έβαλε ένα σωστό πλαίσιο διεκδίκησης, που στο εισοδηματικό σκέλος περιέχει τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την κατάργηση της ΑΤΑ, τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, στο θεσμικό της πλαίσιο, προβάλλει τη διεκδίκηση μιας σειράς ώριμων αιτημάτων του κλάδου. Το πλαίσιο συνοδεύεται και από μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που σε, πρώτη φάση, ξεκινούν με ανακοινώσεις και γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς για ενημέρωση των εργαζομένων και τοπικές συγκεντρώσεις σε εφτά πόλεις της Ελλάδας. Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν χτες από τη Λάρισα με επιτυχία, συνεχίζονται με τη σημερινή της Αθήνας, θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη, η Νάουσα, η Κατερίνη και η Πάτρα. Εχουμε πάρει πρωτοβουλία, επίσης, για συντονισμό και με άλλες Ομοσπονδίες και έχουν ανταποκριθεί αρκετές και προχωράμε σε κοινή συγκέντρωση, στις 6 Μάρτη.

- Ποια είναι η στάση των εργοδοτών, στις μέχρι τώρα συναντήσεις;

- Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, φαίνεται καθαρά ότι, όχι μόνο αρνούνται να ικανοποιήσουν τις οικονομικές μας διεκδικήσεις, αφού προτείνουν ποσοστά 4 ως 4,5% σε δυο δόσεις, αλλά ζητούν μέσα από τις συμβάσεις να πάρουν πίσω εργατικές κατακτήσεις (τριετίες, επιδόματα, ωράριο, κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών, ελευθερία απολύσεων κ.ά.). Το πρώτο ζήτημα που έβαλαν οι εργοδότες του έτοιμου ενδύματος, στη συνάντηση που είχαμε, ήταν πως δεν είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος κλάδος, σαν κατ' εξοχήν γυναικείος, να επωμίζεται τα "βάρη" από τις άδειες τοκετού, θηλασμού και όλα όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενες στην Ελλάδα σήμερα. Πρότειναν να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός φορέας, που να επωμιστεί αυτά τα "βάρη". Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι ο κλάδος είναι εποχιακός και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Η στάση αυτή της εργοδοσίας τροφοδοτείται από την κυβερνητική πολιτική και ενισχύεται τελευταία από τις πρόσφατες αποφάσεις για τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", όπου ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να περάσει η "Λευκή Βίβλος", αρχικά σε εφτά περιοχές και αργότερα συνολικά στη χώρα.

- Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, η αντίδραση των εργαζομένων;

- Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, την οποία δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι εργαζόμενοι κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης - υπόδησης, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης, η απάντηση θα πρέπει να είναι μόνο μία: Συντονισμένος αγώνας και αντίσταση απέναντι σ' αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου. Φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και ούτε για τη στάσητων παρατάξεων που πλειοψηφούν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, που διευκολύνουν την πολιτική χτυπήματος του θεσμού. Την υπόθεση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα πρωτοβάθμια σωματεία, προχωρώντας σε συντονισμένο και ενωμένο αγώνα για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης.

Ντ. Ν.


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ - Ο "ΔΙΑΛΟΓΟΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με την επισήμανση ότι αν δε δοθούν λύσεις στα έξι συγκεκριμένα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού θα πρόκειται για συνάντηση - εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Η επισήμανση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθότι η Πανθεσσαλική έχει πολλές φορές διευκρινίσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σ' ένα "διάλογο", ο οποίος δε θα είναι επί της ουσίας, δε θα αναφέρεται, δηλαδή, σε συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών και δε θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για την ικανοποίησή τους.

Οι γενικές ρήσεις και προσκλήσεις της κυβέρνησης, προς διάφορα κοινωνικά στρώματα που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της, για "κοινωνικό διάλογο", όχι μόνο δεν εγγυώνται λύση προβλημάτων, αλλά στήνουν "παγίδες" για να εμφανιστούν οι κυβερνώντες ότι δήθεν συνδιαλέγονται με την κοινωνία για τα προβλήματά της, ούτως ώστε να "διασκεδαστούν" οι κοινωνικές αντιδράσεις και να σταματήσουν οι αγώνες.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ουδέποτε - και κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων και στα μεσοδιαστήματα ανάπαυλας - αρνήθηκε συνάντηση με την κυβέρνηση, αρκεί αυτός να είναι ουσιαστικός και να αφορά στην ικανοποίηση των δίκαιων και επειγόντων αιτημάτων των αγροτών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση - κι ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός- έδειξε μια πρωτοφανή αδιαλλαξία, πότε δηλώνοντας ότι δε συζητά με μη "θεσμοθετημένα όργανα", όπως θεωρούσε την Πανθεσσαλική, αλλά μόνο με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, πότε θέτοντας ως όρο να αποσυρθούν τα τρακτέρ και να σταματήσουν οι αγώνες για να αρχίσει ο "διάλογος" και πότε συγκαλώντας το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, για να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη από τα πραγματικά αγροτικά προβλήματα και τους αγώνες της αγροτιάς. Τώρα, βεβαίως, ως αποτέλεσμα της πίεσης των αγώνων, αλλά και λόγω της επικείμενης περιοδείας του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλία - και, φυσικά, στα πλαίσια της γενικότερης τακτικής του "μαστιγίου και του καρότου" έναντι του λαϊκού κινήματος - η κυβέρνηση προσκάλεσε την Πανθεσσαλική σε διάλογο με τον πρωθυπουργό.

***

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα "κατεβαίνει" στην Αθήνα στις 26/2/97 για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και να συζητήσει μαζί του την ικανοποίηση των έξι συγκεκριμένων αιτημάτων. Αιτημάτων, η ικανοποίηση των οποίων δε λύνει το αγροτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά απλώς δίνει μια ανάσα στους αγρότες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα έξι συγκεκριμένα και δίκαια αυτά αιτήματα είναι:

1. ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:

- Συμπληρωματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά στρέμμα σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς μέχρι 100 στρεμμάτων, έτσι ώστε να φτάσει το εισόδημα κατά μέσο όρο στις 90.000 δραχμές το στρέμμα, με αντικειμενικό σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας χιλιάδων νοικοκυριών.

- Επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και μετά, που παρακρατήθηκε επί της συνυπευθυνότητας και δεν αποδόθηκε στους παραγωγούς.

- Μέτρα τώρα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας της νέας χρονιάς με στόχο:

α) την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, από τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική και κάνει εισαγωγές στο ύψος του 70% των αναγκών της.

β) "πλαφόν" 1.500.000 τόνους για την Ελλάδα και παράλληλα αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 1 δισ. ECU για την επιδότησή τους.

γ) καθορισμό τιμής στις 350 δραχμές το κιλό, ως ελάχιστο όριο απέναντι στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια στα μέσα και εφόδια.

δ) να δίνεται η επιδότηση κατ' ευθείαν στον παραγωγό.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ως εξής:

α) κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος, στο οποίο επισυνάφτηκαν.

β) αποπληρωμή μέσα σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

γ) μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

δ) χορήγηση νέων άτοκων δανείων σε αγρότες που επλήγησαν απ' αυτήν την πολιτική (βαμβακοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους κι άλλες κατηγορίες πληγέντων αγροτών από θεομηνίες ή πολιτικές).

3. ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

- Πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για τα μέσα και εφόδια και αύξηση των επιστροφών ΦΠΑ 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% για τα ζωικά προϊόντα.

- Πάταξη της αισχροκέρδειας στις τιμές των μέσων και εφοδίων από βιομήχανους, μεγαλέμπορους, πολυεθνικές που λυμαίνονται το κύκλωμα.

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:

Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ:

Να σταματήσει αμέσως η κυβέρνηση τη "βιομηχανία" μηνύσεων και την καταδίκη αγροτών για τις καταλήψεις των δρόμων.

6. ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ:

Να μην χρησιμοποιηθεί το Μητρώο Αγροτών ως μέσο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικά επάγγελμα αγρότες.

***

Βεβαίως, η Πανθεσσαλική έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας των αγροτών για τη λύση των άμεσων, αλλά και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων θα συνεχιστεί. Οι αγρότες της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει πως ο αγώνας αυτός θα είναι πολύμορφος και μακρόχρονος, μέχρι να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Είναι αποφασισμένοι να παλεύουν ενωμένοι για:

  • την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, που υφίσταται σοβαρή μείωση με την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, με υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών.
  • τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγικής βάσης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα, με αποφάσεις για περιορισμό των καλλιεργειών, και ποσοστώσεις στην παραγωγή, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.
  • να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους και να μην αναγκαστούν να ψάχνουν για δουλιά στις ουρές ανέργων των πόλεων ή στη μετανάστευση.

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, της συνέχισης των αγώνων, η Πανθεσσαλική διοργανώνει στις 16 Μάρτη το γιορτασμό του Κιλελέρ, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Ο φετινός γιορτασμός, εκτός του επετειακού, θα έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα και καλούνται να συμμετάσχουν αγωνιστικά σ' αυτόν οι αγρότες και ο λαός ολόκληρης της χώρας, για να πάρει παναγροτικές, παλλαϊκές διαστάσεις.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της κυβέρνησης για συνάντηση, βλέπει αυτή τη συνάντηση ως ένα άλλο μέσο, μια άλλη μορφή πίεσης, για την ικανοποίηση των αγροτικών προβλημάτων. Ας μην ευελπιστούν, λοιπόν, κάποιοι ότι μπορεί, μέσω αυτού του"διαλόγου", να "διασκεδαστούν" οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ότι θα καταφέρουν να "βάλουν στη στρούγκα" της αγωνιστικής απραξίας τους αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας. Οσοι το πιστεύουν αυτό, "πλανώνται πλάνην οικτράν" και γρήγορα θα διαπιστώσουν το λάθος τους, όταν - αν δε λυθούν προβλήματα - θα ξαναδούν τα"τρακτέρ της οργής" στους δρόμους του αγώνα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οσοι ευελπιστούν ότι, μέσω του "διαλόγου", μπορεί να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ότι θα βάλουν έτσι στη "στρούγκα" της αγωνιστικής απραξίας τους αγρότες,"πλανώνται πλάνην οικτράν"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ