ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπαλάκι οι ευθύνες

"Ζωτικά" προβλήματα στο ναό της Αθηνάς Νίκης, στην Ακρόπολη

Αν ήταν ένα το πρόβλημα, θα 'ταν "καλά". Αλλά, ανοίγοντας ένα θέμα, προκύπτουν και άλλα περί του συστήματος προστασίας, φύλαξης, ανάδειξης και έκθεσης των μνημείων, που... "μπάζει από παντού".

Δεν είναι, λ.χ., μόνο ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, που "ζαχαροποιείται" και η ζωφόρος του ναού που πρέπει να καταβιβαστεί.Είναι που στην παρουσίαση της καταβίβασης, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, ακούστηκαν κι άλλα παράξενα... Οπως, ότι η μελέτη καθαίρεσης της ζωφόρου, που παρήγγειλε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Δημοσθένης Ζιρώ είναι έτοιμη από το 1993. Αλλά, για να φτάσει στη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια (!!!). Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 29/10/96. Επ' αυτού ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ δήλωσε "αγανακτισμένος για την καθυστέρηση και έκπληκτος", γιατί "όταν αποφασίστηκε η καθαίρεση δεν υπήρχε και πρόταση για το πού θα πάει η ζωφόρος". Αλλά για ένα εθνικό μνημείο, όπως η Ακρόπολη και ό,τι βρίσκεται στο βράχο, οι ευθύνες αφορούν όλους όσοι εμπλέκονται.

Τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν στην ανάγκη της καθαίρεσης, αφού το μονοξείδιο και το οξείδιο του θείου έχουν προκαλέσει γυψοποίηση του μαρμάρου.Η στέγαση της ζωφόρου "θα" μειώσει κατά 30% τα ποσοστά φθοράς. Αλλά εδώ προκύπτει άλλο πρόβλημα: Πού θα στεγαστεί;

Στην εισήγηση της Εφορείας δεν υπήρχε σχετική πρόταση. Πρόταση στέγασης δεν είχε ούτε η ΕΣΜΑ. Η συζήτηση που ακολούθησε, διά της ατόπου απαγωγής απέκλειε ένα ένα τα πιθανά μέρη. Και πρώτα απ' όλα το Μουσείο Ακρόπολης.Η υγρασία και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους επισκέπτες έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, που φυλάσσεται, κρυμμένη από τα μάτια των επισκεπτών. Ενδεχομένως μικρής ή μεγάλης έκτασης προβλήματα έχουν προκύψει και στα γλυπτά που εκτίθενται.Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ μελέτη κλιματισμού του Μουσείου, για την οποία το ΚΑΣ πρότεινε να γίνουν διορθώσεις και να επανέλθει από την αρμόδια διεύθυνση. Από τότε ουδέν νεώτερων...

Το πρόβλημα της φύλαξης ήταν και ο βασικός λόγος της 15ήμερης αναβολής, προκειμένου η ΕΣΜΑ να διατυπώσει πρόταση στέγασης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν και άλλα ερωτήματα. Με τι προσωπικό θα πραγματοποιηθεί η καθαίρεση;Επί χρόνια ζητείται η πρόσληψη 40 μαρμαροτεχνιτών. Θα αντικατασταθεί με εκμαγείο η ζωφόρος; Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για τη συντήρηση του γλυπτού; Είναι δυνατόν να εκτεθεί; Και πότε θα επανατοποθετηθεί;Το τελευταίο συνδέεται άμεσα με την προώθηση της συνολικής μελέτης, που έχει εκπονήσει ο Δημοσθένης Ζιρώ για την αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου.Γι' αυτό πόσο ακόμα θα χρειαστεί να "περιμένει" το κομψοτέχνημα, που λέγεται "Απτερος Νίκη" και που όταν την αγγίζεις σου μένει στα χέρια; Σημειώνουμε ότι για το τμήμα 4,5 κιλών που αποκολλήθηκε το καλοκαίρι από το επιστύλιο, δεν ειπώθηκε τίποτε.

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ

Πρώτες προβολές στον Περισσό

Στα πλαίσια του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που οργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στις 7μμ, θα προβληθούν δύο πολύ καλές ελληνικές ταινίες, που συμμετείχαν στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι τώρα δε βρήκαν αίθουσα προβολής. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα προβληθεί η ταινία του Μιχάλη Αχουριώτη "Παραλάβατε διορισμόν...",ενώ την Κυριακή η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου "Ανεμος στην πόλη".Την προβολή κάθε ταινίας θα προλογίσει ο ίδιος ο δημιουργός της. (Είσοδος 800 δρχ).

Κλιμακώνεται η απεργία

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, εξέφρασε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους ο βουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας

Ολα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έμειναν χτες κλειστοί,ενώ η απεργία των εργαζομένων του ΥΠΠΟ διανύει τη δεύτερη βδομάδα της.Χτες έξω από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα δικαστήρια, την ώρα που εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το ΥΠΠΟ εναντίον της ΠΟΣΥΠΠΟ. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και στιγμάτισε "την απαράδεκτη ενέργεια του καθηγητή Συνταγματολογίας και υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, να παραπέμψει τους εργαζόμενους στη δικαιοσύνη για να κηρυχτεί η απεργία τους "παράνομη και καταχρηστική"".Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής την εξώδικη γνωστοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων της ΠΟΣΥΠΠΟ (είχε σταλεί προ δύο βδομάδων στο ΥΠΠΟ).

Χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση και όρισε για αύριο, Παρασκευή, οι δύο πλευρές να καταθέσουν τα νομικά τους επιχειρήματα. Από πλευράς ΥΠΠΟ κατέθεσε η ειδική γραμματέας Βαρβάρα Μπελεζίνη.Από την πλευρά των απεργών ο Γιώργος Αλβανός,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, κατέθεσε: "Πέντε μήνες βιώνουμε μια κατάσταση πρωτοφανή. Δίαυλοι επικοινωνίας με το υπουργείο δεν υπάρχουν".Παρέμβαση υπέρ των απεργών υπαλλήλων έκανε και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Χτες, πάντως, λίγο πριν την πορεία ο υπουργός είπε στους συνδικαλιστές ότι θα επιδιώξει για αύριο κοινή συνάντηση του ίδιου, του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστουδουλάκη και των συνδικαλιστών.

Βιβλιοθήκες στον Εβρο

Υπογράφτηκε χτες μεταξύ του ΥΠΠΟ,του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), της Νομαρχίας Εβρου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εβρου δεκαετής προγραμματική σύμβαση για την "προώθηση της ανάγνωσης και τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών στο νομό".

Στα πλαίσια της σύμβασης, αλλά και των προγραμμάτων του ΕΚΕΒΙ για το 1997 θα συνεχιστεί η καμπάνια "Μ' ένα βιβλίο πετάω", με συμμετοχή τεσσάρων βιβλιοθηκών του νομού. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για βιβλιοθηκάριους και ειδικά σεμινάρια με βιβλιοθηκάριους και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να εφαρμοστούν εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα γίνουν καμπάνιες γνωριμίας των βιβλιοθηκών με το κοινό, εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Βιβλιογραφικών Προτάσεων του ΕΚΕΒΙ, διαγωνισμοί ανάγνωσης, ενώ θα λειτουργήσουν και οι κινητές βιβλιοθήκες της ΤΕΔΚ.

Μ' ένα άπαιχτο, στην Ελλάδα, έργο του Ζαν Ζενέ επιστρέφει η Ρούλα Πατ

Με το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ζαν Ζενέ "Στο Σπλέντιντ" επιστρέφει η Ρούλα Πατεράκη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Το έργο, που θα παιχτεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που μεταπλάθονται από τον συγγραφέα, όμως δε μοιάζει με κανένα άλλο έργο του: "Υπάρχει συγχρόνως όλος ο υπέροχος και όλος ο κακός Ζενέ, αλλά για μένα υπάρχει και ο μεγαλύτερος Ζενέ με τη σκηνή της τελετής", λέει η Ρούλα Πατεράκη. Η παράσταση, κόστους 57 εκατ., είναι συμπαραγωγή του θιάσου "Δραματικό Θέατρο" και του ΟΠΠΕ (ο ΟΠΠΕ έδωσε 40 εκατ.).

Θεατρικά έπαθλα

Τα Θεατρικά Επαθλα 1996,που ανά διετία απονέμει το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο,θα επιδώσει στους βραβευόμενους ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, στο θέατρο "Κοτοπούλη - ΡΕΞ" (παραχωρείται για την απονομή από το Εθνικό Θέατρο), την προσεχή Δευτέρα (8.30μμ). Τα θεατρικά έπαθλα είναι ένας θεσμός που αναβίωσε και συμπλήρωσε το "Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο", το 1992. Καθιερώθηκαν το 1949, όταν οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου βράβευσαν την Μαρίκα Κοτοπούλη για την ερμηνεία της στην αισχυλική "Ορέστεια".Από το 1993 και μετά, το έπαθλο "Κοτοπούλη" απονεμήθηκε αναδρομικά στις: Ν. Αγγελίδου, Β. Ζαβιτσιάνου, Κ. Δανδουλάκη, Μ. Ζαφειροπούλου, Μ. Λυμπεροπούλου, Δ. Μπεμπεδέλη, Λ. Πρωτοψάλτη, Μ. Σκούντζου, Ρ. Οικονομίδου, Τζ. Καρέζη (μεταθανάτια), Αλ. Παϊζη.Το έπαθλο "Βεάκη" στους: Λ. Καλλέργη, Δ. Παπαμιχαήλ.Το έπαθλο "Παναθήναια" στους: Ρ. Βλαχοπούλου, Α. Καλουτά, Σ. Μουστάκα.

Το ποιοι βραβεύονται θα γίνει γνωστό την ώρα της απονομής. Τα έπαθλα αφορούν: Ερμηνεία πρωταγωνιστικού γυναικείου και ανδρικού ρόλου ("Μαρίκα Κοτοπούλη", "Αιμίλιος Βεάκης", που καθιερώθηκε το 1994), επιθεώρηση ("Τα Παναθήναια"), σκηνοθεσία ("Φώτος Πολίτης"), σκηνογραφία ("Πάνος Αραβαντινός"), μουσική επένδυση ("Δημήτρης Μητρόπουλος") και χορογραφία ("Κούλα Πράτσικα"). Τη φετινή επιτροπή αποτελούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Ανεμογιάννης, Χαρά Μπακονικόλα, Γιώργος Μονεμβασίτης, Λυκούργος Καλλέργης, Λέανδρος Πολενάκης.

Γιορτάζει ο "Πατέρας"

Τις 150 παραστάσεις του συμπληρώνει σήμερα ο "Πατέρας",το αριστουργηματικό δράμα του Στρίντμπεργκ που παρουσιάζει με ιδιαίτερη επιτυχία, στην "Αλκυονίδα",το "Μοντέρνο Θέατρο" του Γιώργου Μεσσάλα,σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου,σκηνοθεσία - κοστούμια Γ. Μεσσάλα, που ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο, σκηνικά Βασίλη Τσιντσικώφ.Παίζουν επίσης Ντένη Θέμελη, Βίλμα Κύρου, Γιάννης Λιακάκος, Γιάννης Κρανάς, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Γιώργος Λιβανός.Το "ΜΘ" με έρευνά του διαπίστωσε ότι παγκοσμίως το έργο αυτό (ανεβάζεται από μεγάλα θέατρα κλασικού ρεπερτορίου) για πρώτη φορά συμπληρώσει 150 συνεχείς παραστάσεις. Γι' αυτό και τις γιορτάζει σήμερα (9.30μμ), με προλόγισμα της κριτικού θεάτρου του "Ρ", Αριστούλας Ελληνούδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ