ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Ο κλάδος δεν υποτάσσεται

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των δασκάλων, που οδήγησαν στην αναστολή της απεργίας, η ΔΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της απευθύνεται στον κλάδο και αναφέρει:

"Μπορεί το απεργοσπαστικό όργιο της κυβέρνησης και των ανδρεικέλων συνδικαλιστών της να έφερε το ποθητό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, της τυπικής αναστολής της απεργίας. Ομως στη συνείδησή μας, στη συνείδηση της βάσης του κλάδου ο αγώνας, ο μεγαλειώδεις αγώνας για τη διάσωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού συνεχίζεται.

Στην πολυήμερη επιχείρηση κατάπνιξης της αγωνιστικής διάθεσης και παραπέρα καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς μας, η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμους συνενόχους, τους Εφιάλτες του συνδικαλιστικού κινήματος, συνδικαλιστές της ηγεσίας της φιλοκυβερνητικής παράταξης, που έκαναν το παν για να εκφυλίσουν την απεργία με την προπαγάνδα τους υπέρ του κυβερνητικού μισθολογίου της μόνιμης φτώχειας και της υποταγής. Και τώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή, που κορυφώνεται και ο αγώνας των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσαν τη χαριστική βολή με την αναστολή της απεργίας. Ετσι, με αυτή την υποταγή και τον κλάδο θέλουν να εξευτελίσουν και το μέτωπο του αγώνα των εκπαιδευτικών να πλήξουν καίρια.

Αυτοί οι επίορκοι "συνδικαλιστές", που δεν πίστεψαν στον αγώνα, που βάζουν πάνω από το συμφέρον του δασκάλου και νηπιαγωγού και της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τις αντεργατικές ευρωενωσιακές επιλογές της κυβέρνησης, δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον περήφανο κλάδο μας. Οι χιλιάδες αγωνιστές συνάδελφοι τους απορρίπτουν και τους επιρρίπτουν πολιτική και συνδικαλιστική μομφή. Είναι έκπτωτοι στη συνείδηση του κλάδου.

Επειδή η τυπική νομική μομφή, με τις γνωστές νομικές διαδικασίες, πρακτικά δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού η νέα εκλογή που θα προκύψει μ' αυτή τη μομφή θα φέρει πάλι τους ίδιους συσχετισμούς, γι' αυτό μέχρι την επόμενη τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΔΟΕ τον Ιούνη, η βάση του κλάδου μέσα από τους συλλόγους, θα πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια της. Και βέβαια, στις εκλογές των αντιπροσώπων στους συλλόγους τον Μάη θα πρέπει να ενισχυθεί η παράταξή μας, που, και μέσα από το ΔΣ της ΔΟΕ, με τον έναν εκπρόσωπό μας και στους συλλόγους, πρωτοστάτησε στους αγώνες.

Ετσι μόνο θα υπάρξει ελπίδα και προοπτική για μια νέα πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ, που θα τιμά τις αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου και θα ανοίγει δρόμους για το μέτωπο των αγώνων της παιδείας για την αναβάθμιση της παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Ολοι εμείς, που δε συναινούμε στο λευκοβιβλικό νέο μεσαιωνικό μισθολόγιο της διαρκούς λιτότητας, του αυταρχισμού και του διασυρμού της αξιοπρέπειάς μας, όλοι εμείς που είπαμε "όχι" στην παγίδα και στη θηλιά του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου της υποταγής, όλοι εμείς που δίνουμε το μεγάλο αγώνα για τους μεγάλους στόχους της διάσωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού, απαιτούμε άμεσα να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους μας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα και από τον κάθε σύλλογο χωριστά και κύρια μέσα από τον συντονισμό των συλλόγων. Τα κυβερνητικά φουσάτα δε μας τρομάζουν. Συνεχίζουμε, αντέχουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωσή μας, χωρίς μικροαστικούς παρορμητισμούς, ανάξιους του μεγάλου αγώνα μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Συνειδητοποιούμε ότι απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ και στα πολιτικά και συνδικαλιστικά ανδρείκελά τους, είναι άμεση, πρώτιστη ανάγκη η σύμπηξη του δικού μας πανεκπαιδευτικού μετώπου μέσα στο ενιαίο μέτωπο των αγώνων όλων των εργαζομένων. Το μέτωπο και ο αγώνας είναι ο δικός μας μονόδρομος απέναντι στον ευρωενωσιακό αντιλαϊκό κυβερνητικό μονόδρομο. Με αυτό το μονόδρομο θα κατακτήσουμε τους στόχους μας και του σήμερα, αλλά και με αυτό το μονόδρομο θα αντιταχτούμε αποτελεσματικά και στα νέα κυβερνητικά σχέδια για άρση της μονιμότητας, για νέο αντιασφαλιστικό σύστημα που θα σαρώσει ό,τι κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα μάς έχουν απομείνει.

Ενισχύστε την ενότητα του κλάδου. Απομονώστε τα ελάχιστα αναχώματα των αγώνων".

"Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος"

Επίσκεψη κλιμακίου της ΕΛΜΕ Πειραιά στη ΔΕΗ Ελα'ϊδας στον Πειραιά

"Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Συνεχίστε και θα δικαιωθείτε. Εχετε και μας στο πλευρό σας".Με αυτή την ευχή και συνάμα υπόσχεση από τα χείλη του προέδρου της ΕΤΕ - ΔΕΗ "Ελαϊδας" στον Πειραιά, Γ. Τσιμπούλη,έκλεισε η χτεσινή επίσκεψη κλιμακίου της ΕΛΜΕ Πειραιά στο εργοτάξιο, για ενημέρωση των εργαζομένων γονιών σχετικά με τον αγώνα των καθηγητών, την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού.

Εκ μέρους των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο Γ. Τσιμπούλης ξεκίνησε τη συζήτηση, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι θα είναι πάντα κοντά τους, όπως θέλουν και αυτοί στον αγώνα τους να έχουν συμπαραστάτες τους καθηγητές. "Εμείς δίνουμε το φως μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εσείς δίνετε το φως στα παιδιά μας, δίνοντάς τους γνώση και μόρφωση" είπε, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των καθηγητών για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού.

Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, τόνισε: "Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλοιώσει τον αγώνα μας, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ". Αναφερόμενος στις χαμένες ώρες, είπε ότι σήμερα οι μαθητές χάνουν κάποιες ώρες, για να μη χάνουν άδικα χρόνια αργότερα, σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο. Επίσης, έκανε λόγο και για την προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της παιδείας, όπως επιτάσσει η ΕΕ, που θέλει τα παιδιά του εργαζόμενου λαού αμόρφωτα, αφού όλο και λιγότεροι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για να μορφώνονται. Ζητώντας τη συμπαράσταση των εργαζόμενων, είπε: "Αυτό το φορτίο δεν μπορούμε να το αντέξουμε μόνοι μας, αλλά όλοι μαζί θα καταφέρουμε να νικήσουμε. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας".

Παίρνοντας το λόγο ο Μπ. Λόντος,αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, είπε ότι η ίδια η πολιτεία τούς σπρώχνει να κάνουν και δεύτερη δουλιά και το μόνο που ζητάνε είναι να μπορούν να ζουν από το μισθό τους με αξιοπρέπεια. "Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Αν συστρατευθούμε όλοι μαζί, θα νικήσουμε. Να αγωνιστούμε για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για τα παιδιά μας".

  • Σήμερα το πρωί στις 6 η αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά θα επισκεφτεί το χώρο συγκέντρωσης των εργατοτεχνιτών του Δήμου Ρέντη.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Κοινός ο αγώνας με τους καθηγητές

Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά

Με την ίδια ακριβώς αδιαλλαξία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους απεργούς καθηγητές, αντιμετώπισε χτες και τους μαθητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους καθηγητές και να υψώσουν και αυτοί τη φωνή τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.Μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας με κεντρικά συνθήματα "μαθητές - καθηγητές, ενωμένοι - νικητές" και "μέτωπο Παιδείας με όλον τον λαό, για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό".Τα πανό των μαθητών που έγραφαν "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες καταχτιέται - 15% για την παιδεία", που υπογραφόταν από το Συντονιστικό Σχολείων του Πειραιά και το άλλο του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας "Μάαστριχτ σημαίνει παιδεία πουλημένη", στάθηκαν πλάι με τα πανό των καθηγητών που έστελναν το μήνυμα "αντέχουμε", τα οποία είχαν παραμείνει στην οδό Μητροπόλεως μετά την πρωινή κινητοποίησή τους, για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών ζήτησαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να του εκφράσουν τα αιτήματά τους, κάτι που έγινε δεκτό από τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Ανθόπουλο. Ωστόσο, ο υφυπουργός, όπως κατήγγειλαν οι μαθητές, εκτός του ότι αρνήθηκε κάθε αίτημά τους, που είχε να κάνει με αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αναστολή των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την εκπαίδευση, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών,ανακάλυψε πίσω και από το χτεσινό μαθητικό συλλαλητήριο... υποκινητές.

Το χτεσινό συλλαλητήριο έληξε, χωρίς να δοθεί βέβαια κάποια συγκεκριμένη απάντηση από πλευράς εκπροσώπων της κυβέρνησης, ωστόσο δόθηκε σαφές μήνυμα προς τους επίδοξους διασπαστές του εκπαιδευτικού κινήματος, ότι οι μαθητές βαδίζουν και θα βαδίσουν και στο μέλλον μαζί με τους καθηγητές τους, δίνοντας από κοινού τη μάχη για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Συμπαράσταση στους καθηγητές

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζουν με ψηφίσματά τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 20ού Λυκείου Αθήνας,ο Σύλλογος Γονέων 20ού Γυμνασίου ΑΘήνας και ο Σύλλογος Γονέων Γενικού Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης,απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καθηγητών.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ ΑΘήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα των καθηγητών και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών δηλώνει τη συμπαράστασή της ζητώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.

Την αλληλεγγύη της εκφράζει με ψήφισμα και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας,τονίζοντας ότι ο αγώνας των καθηγητών είναι κοινός για όλους.

Συντονίζονται οι δάσκαλοι

Σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες βράδυ εκπρόσωποι διδασκαλικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου προκειμένου να συντονίσουν τη δράση των συλλόγων και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μετά το απεργοσπαστικό όργιο της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ που οδήγησε στην αναστολή της απεργίας του κλάδου.

Ενωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των καθηγητών τους οι μαθητές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ