ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών

Δίπλα στο βαρύ βηματισμό του Γερμανού τραπεζίτη και τους σχεδιασμούς των εκπροσώπων της χρηματιστικής ευρωπαϊκής ολιγαρχίας που ζεσταίνουν τις καρέκλες των γραφείων τους στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών και στις Βρυξέλλες, αναπτύσσεται τούτο το διάστημα και ένας άλλος ανάλαφρος και γοργός βηματισμός που αναζωογονείται από τον αέρα των διαδηλώσεων στους δρόμους και αντλεί όλο και περισσότερο δύναμη από τις ιαχές των συνθημάτων που αγκαλιάζουν τον ουρανό σχεδόν όλης της Ευρώπης.

Από τους δρόμους της Καρδίτσας, της Λάρισας και του Βόλου με τις δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις, στους δρόμους της Αθήνας με τους απεργούς εκπαιδευτικούς και τις διαδηλώσεις των εργαζόμενων και μετά στους δρόμους του Μιλάνο με τους Ιταλούς κτηνοτρόφους και από κει, στους δρόμους της Ισπανίας με τους απεργούς οδηγούς φορτηγών, στους δρόμους της Τουλούζης όπου συνεχίζονται οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους δρόμους του Παρισιού με τις δυναμικές διαδηλώσεις για τα προβλήματα των χιλιάδων αστέγων αλλά και κατά του νέου αντιδραστικότατου νομοσχεδίου για τους μετανάστες που γυρνάει το ρολόι της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω, θέλοντας να υποχρεώσει τους Γάλλους να δηλώνουν όσους φιλοξενούν και δεν προέρχονται από χώρες - μέλη της ΕΕ!

Αυτή είναι μόνο μια μικρή εικόνα από την ένωση του κεφαλαίου της Ευρώπης του Μάαστριχτ, τους δύο πρώτους μήνες του 1997! Μια εικόνα που ούτε τα τριμερή σύμφωνα και τα σύμφωνα εμπιστοσύνης, ούτε οι κοινωνικοί διάλογοι και οι μηχανισμοί ταξικής συνεργασίας που έχουν θεσμοθετηθεί μπορούν να αποκρύψουν. Οι κοινωνικοί αγώνες που ξέσπασαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια στις χώρες - μέλη της ΕΕ, αυτοί που ξεσπούν μέσα στους πρώτους μήνες του 1997 και αυτοί που θα ακολουθήσουν, δείχνουν πως υπάρχει μια αφύπνιση των εργαζομένων και μια καλύτερη συνειδητοποίηση από πλατύτερα λαϊκά στρώματα των επιπτώσεων της πολιτικής που εφαρμόζει συντονισμένα το κεφάλαιο για τις μέχρι τώρα κατακτήσεις τους, το βιοτικό επίπεδο που συνεχώς χειροτερεύει και το ακόμα χειρότερο μέλλον που αυτή η πολιτική τούς επιφυλάσσει, αν δεν αντιδράσουν δυναμικά και δεν την παρεμποδίσουν. Φτάνει μόνο αυτό; Ασφαλώς όχι. Το ΚΚΕ με ικανοποίηση βλέπει να αναπτύσσονται και να πυκνώνουν αυτοί οι αγώνες, οι ρυθμοί τους γίνονται πιο γοργοί, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και επιμονή, διατυπώνουν σε αρκετές περιπτώσεις πιο ριζοσπαστικά αιτήματα που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου.

Ασφαλώς το Κόμμα μας γνωρίζει πως σε αυτούς τους αγώνες έχουν μπει σε κίνηση και συμμετέχουν στρώματα και εργαζόμενοι με διαφορετικό επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, τόσο απέναντι στα κυβερνητικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όσο και στα άλλα κόμματα που δε διαφοροποιούνται από τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου όπως αυτές αποτυπώνονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε όλοι βέβαια συνειδητοποιούν την ανάγκη να τσακιστεί αυτό το οικοδόμημα και να αποδεσμευτεί η χώρα μας από την ΕΕ.

Το κοινό συνεκτικό στοιχείο αυτών των αγώνων είναι η αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα και τις κοινωνικές αντιθέσεις και υπαγορεύεται από τους όρους σύγκλισης των δεικτών της οικονομίας μας με αυτούς του Μάαστριχτ. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το μόνιμο επιχείρημα άλλωστε όλων των κυβερνήσεων ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αυτό: Η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση για παράδειγμα, επικαλούνται την ανάγκη οι χώρες τους να είναι από την αρχή στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ ακόμα και η γερμανική καλεί τους Γερμανούς να δουλέψουν περισσότερο και να δεχθούν θυσίες για να στρωθεί με ρόδα ο δρόμος του γερμανικού χρηματιστικού κεφαλαίου! Οι κινητοποιήσεις αυτές αποκτούν έτσι και εκ των πραγμάτων ένα χαρακτήρα ενάντια στο Μάαστριχτ. Η δυναμική αυτών των κινητοποιήσεων είναι που κάνει στη χώρα μας τα κόμματα που ψήφισαν τη Συνθήκη και υιοθετούν τις βασικές επιλογές της και αποτελούν μέσα στο Κοινοβούλιο μια τυπική (κι όχι ουσιαστική) αντιπολίτευση, να στέκονται αμήχανα ή να προσχωρούν στη μερική στήριξη των αιτημάτων των απεργών, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση μεγάλης μερίδας του αστικού Τύπου που τα εγκαλεί άμεσα στην τάξη, θυμίζοντας πως με το Μάαστριχτ υπέγραψαν τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν και πρέπει να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση διατηρώντας το μέτωπο χωρίς ρωγμές. Μπορεί μερικά από αυτά όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ να προπαγανδίζουν τις πολύ χρήσιμες και βοηθητικές για τους σκοπούς του κεφαλαίου αποπροσανατολιστικές απόψεις περί βελτίωσης προς το φιλολαϊκότερο της Συνθήκης, αλλά δεν επιτρέπεται να τηρούν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί, την ελάχιστη στάση ανοχής απέναντι στα αιτήματα των απεργών που κάθε άλλο έχουν σαν αφετηρία εκκίνησης το αίτημα για φιλολαϊκότερο Μάαστριχτ. Διαφορετικά θα το μετανιώσουν πικρά και θα αντιμετωπίσουν πολλαπλές επιπτώσεις από αυτή την κοντόθωρη μικροπολιτική τους στάση. Γιατί είναι φανερό πως δεν κερδίζουν αυτοί αλλά οι πιο συνεπείς εκφραστές της αντίθεσης στην πολιτική του κεφαλαίου και της Συνθήκης του Μάαστριχτ: Οι κομμουνιστές. Παράδειγμα αυτής της ταξικής ανάλυσης και νουθεσίας, αποτελεί όλο αυτό το διάστημα η αρθρογραφία της "Καθημερινής", γεγονός που προκάλεσε ακόμα και τον θαυμασμό της ξεσκολισμένης περί τα αυτά "Αυριανής"! Το αστικό κράτος κάτω από τη διακυβέρνηση του σοσιαλφιλελεύθερου και εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, πέρασε και σε συγκεκριμένα μέτρα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Δραστηριοποίησε τους χουντικούς νόμους κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις τρομοκρατικές δίκες κατά των αγροτών και τα εξώδικα κατά του "Ριζοσπάστη"!

Αυτή η αντίδραση σε όλη τη γραμμή που εκδηλώνεται με αφορμή την άνοδο των λαϊκών αγώνων, δεν είναι φαινόμενο παροδικό και δεν είναι μόνο ελληνικό. Το κεφάλαιο δείχνει παντού τα δόντια του. Η είδηση μάς έρχεται από την πιο δημοκρατική και ευημερούσα χώρα της Ευρώπης: Την Ελβετία. Τα σχέδια αναχαίτισης μιας επίθεσης στη Βέρνη, τα οποία κατέστρωσε λίγο πριν από τις αρχές του 1997 ο ελβετικός στρατός, δεν αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των αυστριακών δυνάμεων! Κρίθηκαν όμως αναγκαία, καθώς η ελβετική κυβέρνηση ήθελε να προετοιμαστεί για την περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία ωθούσε στους δρόμους και σε βίαιες διαδηλώσεις τους πολίτες! Αυτά γράφει το όργανο του διεθνούς κεφαλαίου "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ" και αναδημοσιεύει η "Καθημερινή" στις 23 Φλεβάρη. Είναι φανερό πως τέτοια δημοσιεύματα δείχνουν τους φόβους και τις διαθέσεις της μονοπωλιακής αστικής τάξης απέναντι στη λαϊκή οργή που προκαλεί η πολιτική της. Είναι εξίσου φανερό όμως, πως μοναδική απάντηση στο μονόδρομο και την επιθετικότητα που δείχνει το κεφάλαιο, αποτελεί η οικοδόμηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την ΕΕ. Θα αλλάζει τους σημερινούς συσχετισμούς και θα αναδεικνύει τους λαούς, κυρίαρχους στη χώρα τους και πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η δεκαήμερη πανελλαδική καμπάνια που ξεκίνησε το Κόμμα μας, το δυνάμωμα της απαίτησης για Δημοψήφισμα, οι νέοι λαϊκοί αγώνες που έρχονται θα κάνουν ακόμα πιο καθαρό στην πλειοψηφία των εργαζόμενων που δημιουργούν όλο τον παραγόμενο πλούτο, ποιοι είναι με τα συμφέροντά τους και με το μέλλον τους και ποιοι είναι κατά, με τον ενταφιασμό των ελπίδων τους στην ταφόπλακα του Μάαστριχτ και την υποταγή τους στο κεφάλαιο.

Ηλ. ΛΕΓΓΕΡΗΣ

Δραστηριότητες της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

Η Κομματική Ομάδα Οικοδόμων του ΚΚΕ καλεί όλους τους οικοδόμους την Κυριακή 2 Μάρτη και ώρα 9 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ (πλ. Καραϊσκάκη) σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Η Συμφωνία του Μάαστριχτ και επικείμενη αναθεώρησή της".

  • Η ΚΟ Κάτω Πατησίων,στα πλαίσια της 10ήμερης Καμπάνιας για το Μάαστριχτ και της δίμηνης καμπάνιας για τις γυναίκες, πραγματοποιεί τις ακόλουθες δραστηριότητες: Σήμερα Τρίτη περιοδεία στα μαγαζιά και στις βιοτεχνίες της περιοχής. Αύριο Τετάρτη επίσκεψη στο ΙΚΑ της Περιοχής, περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συνάντηση με τη Διοίκηση του Υποκαταστήματος στις 11.30 π.μ. και στη 1.00 μ.μ. με τους συγκεντρωμένους στο χώρο. Την Πέμπτη 27 Φλεβάρη σύσκεψη - συζήτηση γυναικών με θέμα "Γυναίκα και Μάαστριχτ". Την Πέμπτη 5 Μάρτη εξόρμηση στη Λαϊκή Αγορά και σε Σούπερ Μάρκετ της περιοχής.
  • Η ΚΟ Πετραλώνων - Θησείου διοργανώνει συζήτηση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία με θέμα: "5 χρόνια Μάαστριχτ και οι θέσεις του ΚΚΕ", τη Δευτέρα 3 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο κέντρο "ΚΟΝΑΚΙ" (Ηρακλειδών 78 - Πλατεία ΚΑΜΠΑ). Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Ν. Κόσμου καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "5χρόνια Μάαστριχτ" τη Δευτέρα 3 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ (Φρατζή 68). Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις δραστηριότητες της ΚΟ Αθήνας περιλαμβάνονται οι παρακάτω περιοδείες στελεχών.

Για σήμερα Τρίτη:

- Στην ΕΥΔΑΠ Περισσού στις 7.00 π.μ. με επικεφαλής τον Αντώνη Ντρέκο.

- Στο εργοστάσιο Μαντούδι (Ταύρος) στις 10.30 π.μ. με επικεφαλής τον Τέλη Γόντικα.

- Στην Πεντέλη συγκέντρωση στις 6.00 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Παπακωνσταντίνου

Για αύριο Τετάρτη γίνονται οι εξής περιοδείες:

- Στην ΕΥΔΑΠ Πειραιά στις 7.00 π.μ. η Φρόσω Κορτζίδου.

- Στην Εθνική Τράπεζα στις 9.00 μ.μ. Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη ΔΕΗ Κηφισιάς - Φιλοθέης, με επικεφαλής τον Αντώνη Ντρέκο.

- Στο Εργοτάξιο Δήμου Αμαρουσίου, με επικεφαλής τον Γιάννη Στρατηγό.

- Στο Εργοτάξιο Δήμου Ν. Φιλαδελφείας ο Νίκος Καλλούτσης.

- Στο Εργοτάξιο Δήμου Πετρούπολης ο Δημήτρης Κυπραίος.

- Στους ΕΒΕ Καλλιθέας οι Χρ. Κορτζίδης και Μ. Διαμάντης.

- Στο ΟΑΚΑ ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Στο ΙΚΑ Κ. Πατησίων στις 11.00 π.μ. ο Απ. Παππάς.

- Στον Ταύρο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Ν. Μπατιστάτο, μέλος της ΚΕ της ΚΚΕ.

- Στα Εξάρχεια συγκέντρωση στις 6.00 μ.μ., με ομιλητή τον Κρ. Κυριαζή.

- Στο Βύρωνα (ΚΟ Φρυγίας) σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Χρ. Κορτζίδη.

- Στο Εμπορικό Κέντρο Αθήνας θα γίνει περιοδεία με επικεφαλής τον Λ. Αυδή, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Ολέθριες οι συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολλές ερωτήσεις και σχολιασμούς της σημερινής κατάστασης, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, στα Ιλίσια, παρακολούθησαν χτες τις τρεις ομιλίες που έκανε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. Στην "αυλή", στη μηχανοργάνωση, σε άλλα γραφεία αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς και για την πολιτική υποταγής στα κελεύσματα των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Ο ομιλητής στηλίτευσε τη στάση υποταγής που ακολουθούν και τα άλλα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΝ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

Επισημάνθηκαν οι προθέσεις και η πρακτική της κυβέρνησης για την περικοπή των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, για τα άγρια μέτρα περιστολής των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, η ανάπτυξη των "ελαστικών" μορφών εργασίας που οδηγούν στη διόγκωση της ανεργίας και στη συσσώρευση άνομου πλούτου σε λίγα χέρια. Καταδικάστηκε η πρακτική της κυβέρνησης να κλέψει, στην κυριολεξία, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την υποχρεωτική κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που προωθείται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, την οποία αποδέχονται όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, έχουν αρνητικές έως και ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα στοιχίσουν πολλά τρισ. στη χώρα μας και που δεν υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά είναι της επιλογής του ΝΑΤΟ. Είναι οπλικά συστήματα, τα οποία είναι συμβατά με τα αντίστοιχα τουρκικά, για να υπηρετούν και οι δυο τις επεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και έξω από τα όρια δράσης του.

Τονίστηκε η ανάγκη της ενωμένης πάλης των εργατών και ο συντονισμός της δράσης του μαζικού κινήματος για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων. Υπογραμμίστηκε ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στα τμήματα των εργαζομένων που αγωνίζονται, πρέπει να γίνει συστατικό στοιχείο του μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, να υπογράψουν το αίτημα για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ομιλητής υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης κατά των επιδιώξεων για προώθηση της ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων της ΕΥΔΑΠ, που μεθοδεύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους.

ΛΑΡΙΣΑ
Υπέρ του Δημοψηφίσματος και το Εργατικό Κέντρο

Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας είχε η Επιτροπή Πολιτών υπέρ του Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Τα μέλη της επιτροπής - Αρ. Λαμπρούλης, Χρ. Χαλκιάς, Θ. Σερδένης, Δημ. Παπαστεργίου, Στέλλα Φουντουλάκη - συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΚ Στ. Τσουκαλά,τον γραμματέα Τ. Τσιόγκα και τα μέλη της διοίκησης Γ. Τσατσαρά, Π. Λιόλιο και Λοντριώτη και συζήτησαν για την αναγκαιότητα του Δημοψηφίσματος. Μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής ο Χρ. Χαλκιάς επισήμανε: "Ασχετα αν κάποιος τάσσεται υπέρ ή κατά της Συνθήκης, θα πρέπει να δεχτεί την ανάγκη δημοψηφίσματος. Να ενημερωθεί πλήρως ο λαός και να εκφράσει τη γνώμη του, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, μ' αυτή τη διαδικασία θ' αναδειχτούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της χώρας μας στις επιταγές της ΕΕ".

Απαντώντας ο Στ. Τσουκαλάς, αποδέχτηκε, κατ' αρχήν, τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στην Επιτροπή Διεκδίκησης Δημοψηφίσματος, υπενθυμίζοντας ότι και παλιότερα η διοίκηση του ΕΚΛ είχε τοποθετηθεί υπέρ του Δημοψηφίσματος. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι νιώθουν τις αρνητικές συνέπειες στο εισόδημά τους και στην απασχόληση εξαιτίας των οδηγιών του Μάαστριχτ και γι' αυτό συμμετέχουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης". Η επιτροπή πολιτών θα έχει συναντήσεις και με άλλους μαζικούς φορείς της Λάρισας, ενώ προετοιμάζει και ενημερωτική συγκέντρωση - εκδήλωση στην πόλη.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε Ελευσίνα και Μάνδρα

Περιοδείες στα πλαίσια της πανεξόρμησης ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής.

  • Για αύριο Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αποστόλη Τασούλα, θα περιοδεύσει στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Ελευσίνας, στις 7.00 π.μ. και στο Νοσοκομείο της Ελευσίνας, στις 10.00 π.μ.

Επίσης άλλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ, θα περιοδεύσει στο Λιμάνι της Ελευσίνας.

ΠΕΤ - ΟΤΕ
ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα

Η 17η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Αντιπροσώπων της ΠΕΤ - ΟΤΕ, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση της ΕΣΚ - ΟΤΕ και ζητά από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της. Σημειώνουμε ότι το σωματείο, που προαναφέραμε, εκπροσωπεί 10.500 μέλη εργαζόμενους τεχνικούς του ΟΤΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντείνονται οι προσπάθειες ενημέρωσης

Συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη με αυξανόμενους ρυθμούς η Καμπάνια Ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με περιοδείες, ομιλίες και συγκέντρωση υπογραφών σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές, σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, σε λαϊκές αγορές κλπ. Η ΚΝΕ προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες μία σειρά από εξορμήσεις σε σχολεία και στέκια νεολαίας, ενώ σε καθημερινή βάση τα μέλη και τα στελέχη από τις συνοικιακές οργανώσεις του Κόμματος συνεχίζουν να ενημερώνουν το λαό της συνοικίας τους.

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί περιοδεία στο εργοτάξιο Επταπυργίου, αύριο στον Οργανισμό Υδρευσης και την Τετάρτη στις 11 το πρωί στη λαϊκή της Ροτόντας. Επίσης την Πέμπτη την ίδια ώρα στη λαϊκή της Γκράτσιου και το Σάββατο στη λαϊκή της Ξηροκρήνης. Την Παρασκευή θα γίνει ενημέρωση στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου. Ανοιχτή συγκέντρωση διοργανώνεται την Πέμπτη 27/2 στις 7μμ στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ακόμη στελέχη της εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας θα περιοδεύσουν από την Πέμπτη στη βιομηχανική ζώνη.

  • Καθημερινά περιοδεύουν οι κομμουνιστές των Σερρών στις πόλεις και στα χωριά του νομού, ενημερώνοντας τους κατοίκους για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανάγκη διεξαγωγής Δημοψηφίσματος. Αντιπροσωπεία της ΚΟ Σερρών, με επικεφαλής τον βουλευτή Στ. Παναγιώτου, περιόδευσε την Κυριακή στη Μαυροθάλασσα και στην Ευκαρπία και μίλησε σε συγκεντρώσεις. Σήμερα η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Παλαιοκώμη στις 6μμ και στις 7μμ το Δήμο Ροδολίβους, όπου και θα μιλήσει ο Στ. Παναγιώτου, ενώ στις 26/2 θα γίνει συγκέντρωση στο Νέο Σκοπό, όπου και θα μιλήσει ο βουλευτής.
ΗΛΕΙΑ
Θερίζουν τους πρώτους καρπούς

Τους πρώτους καρπούς της δράσης τους στην Πανελλαδική Καμπάνια Ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ θερίζουν οι κομμουνιστές της Ηλείας. Τα μέλη και στελέχη του Κόμματος το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησαν μια σειρά εξορμήσεων και περιοδειών στις πόλεις και τα χωριά της Ηλείας, συζήτησαν με πολύ κόσμο, ο οποίος τους αντιμετώπισε πολύ θετικά και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Κλιμάκια της ΝΕ Ηλείας περιόδευσαν στα χωριά Κατσαρού, Πράσινο, Βούναργο, Ξυλοκέρα, Χανάκια, Αη Λιας και Λεβεντοχώρι και συζήτησαν με τον αγροτικό πληθυσμό τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ομως οι αγρότες τούς απέδειξαν πως "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", καθώς όπως σημείωναν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πια ορατές στην αγροτιά. Πολλοί από αυτούς σημείωναν την αναγκαιότητα της ανατροπής αυτής της πολιτικής και πρόσθεταν την υπογραφή τους στο μακρύ κατάλογο της απαίτησης Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αλλα κλιμάκια της ΝΕ περιόδευσαν στα καφενεία και τις συνοικίες του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Ζαχάρως, με όπλα το "Ριζοσπάστη" και έντυπα υλικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κι εκεί ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου, η οποία μεταφράστηκε και σε υπογραφές. Το επόμενο διάστημα η ΝΕ προγραμματίζει περιοδείες σε εργοστάσια και τόπους δουλιάς, σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στα πολυκαταστήματα της περιοχής. Οι κομμουνιστές της Ηλείας πιστεύουν πως το κλίμα είναι πολύ θετικό, πως ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες και, ενθαρρημένοι από την ανταπόκριση των εργαζόμενων, εντείνουν τη δουλιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ