ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμή στον Κόκκινο Στρατό

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής αποτελούμενης από την Επιτροπή Μόσχας του ΚΚΡΟ, την "Εργαζόμενη Ρωσία", την Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών, την Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, την Ενωση Αξιωματικών, το Συνέδριο Σοβιετικών Γυναικών, χιλιάδες Μοσχοβίτες πραγματοποίησαν την Κυριακή, 23 Φλεβάρη, διαδηλώσεις και συγκέντρωση προς τιμή της 79ης επετείου του Σοβιετικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Κρατώντας κόκκινες σημαίες, πλακάτ, πορτρέτα του Λένιν και του Στάλιν και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας κατά της καταστροφικής πολιτικής των κυβερνώντων απέναντι στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, οι φάλαγγες των διαδηλωτών διέσχισαν το κέντρο της Μόσχας, ως την πλατεία Ντουμπιάνσκαγια, όπου έγινε η συγκέντρωση. Ο κύριος ομιλητής, παλαίμαχος στρατηγός, ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Βαλεντίν Βαρένικοφ, αναφέρθηκε στην ηρωική πορεία του Σοβιετικού Στρατού ως υπερασπιστή της σοβιετικής πατρίδας και των κατακτήσεων των λαών της ΕΣΣΔ, στην ειρηνική περίοδο και στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όταν συνέτριψε τις γερμανοφασιστικές ορδές, σώζοντας πολλές χώρες της Ευρώπης από τη φασιστική υποδούλωση.

Ο Βαρένικοφ, αφού υπογράμμισε την ιδιαίτερη φροντίδα και υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων από μέρους του σοσιαλιστικού κράτους, τόνισε: "Βρέθηκαν, όμως, προδότες, οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν βίαια τη Σοβιετική Ενωση, καταστρέφουν το στρατό και το στόλο μας, και από τότε δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ισχύ τους, αν και αυτό είναι απαραίτητο στις συνθήκες, που το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενισχύεται και να πλησιάζει στα σύνορα της Ρωσίας". Την άθλια κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας επισήμανε στην ομιλία του και ο στρατηγός Β. Μάλτσεφ: "Ο Σοβιετικός Στρατός ήταν ο καλύτερος και ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, ο οποίος δεν ήταν μόνο εγγυητής της ασφάλειας του κράτους μας, ήταν και ο σημαντικότερος παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στον πλανήτη μας. Ο λαός ήταν βέβαιος για την ασφάλειά του και για το ήσυχο μέλλον των παιδιών μας. Αλλά αυτά τα χρόνια των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων έχει ουσιαστικά καταστραφεί το αμυντικό δυναμικό της χώρας, κατασπαταλήθηκαν τα πάντα που έχουν δημιουργηθεί μα τις τεράστιες προσπάθειες μερικών γενεών Σοβιετικών ανθρώπων και με τεράστιες υλικές δαπάνες. Δείξτε, έστω, άλλη μια χώρα, όπου ο στρατιώτης πεινάει και ο αξιωματικός να μην παίρνει επί μήνες το μισθό του, να ζει σε άθλια κατάσταση και τη νύχτα να ξεφορτώνει βαγόνια τρένων, για να θρέψει την οικογένεια του". Τη θλίψη τους για τη δύσκολη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και το δριμύτατο "κατηγορώ" κατά του αντιλαϊκού καθεστώτος εξέφρασαν και άλλοι ομιλητές.

Στο ψήφισμά τους οι μετέχοντες στη συγκέντρωση κάλεσαν τους στρατιώτες, τους ναυτικούς, τους αξιωματικούς, στρατηγούς και ναυάρχους να είναι πάντα στο πλευρό του λαού και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα ανασυσταθεί η Σοβιετική Ενωση και μαζί μ' αυτή θα αναγεννηθεί και ο ακατανίκητος Σοβιετικός Στρατός.

ΤΑΪΒΑΝ
Αμερικανική "πανοπλία";

ΤΑΪΠΕΪ.-

Η Ταϊβάν άρχισε χτες να αναπτύσσει εν σειρά αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους "Πάτριοτ", με το επιχείρημα ότι χρειάζεται τα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση από την Κίνα, όπως είπε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της νήσου. "Ενώπιον μιας πυραυλικής απειλής από τους Κινέζους κομμουνιστές, είναι απολύτως αναγκαίο για μας να αναπτύξουμε πυραύλους Πάτριοτ' για αυτοάμυνα", δήλωσε συγκεκριμένα ο Τσιάνγκ.

Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει 200 σετ πυραύλων "Πάτριοτ" και εκτοξευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αν η Ταϊβάν ανακηρυχτεί ανεξάρτητη, θα την προσαρτήσει, μη εξαιρουμένης και της χρήσης βίας.

ΠΕΡΟΥ
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες ανταρτών - κυβέρνησης

ΛΙΜΑ.-

Τις ελπίδες για την απελευθέρωση των 72 ομήρων, που κρατούνται αιχμάλωτοι τους τελευταίους δυόμισι μήνες από αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", αναπτέρωσε ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χτες το απόγευμα, εκπρόσωπος του επαναστατικού κινήματος "Τουπάκ Αμάρου" (MRTA) δήλωσε ότι ο ηγέτης τους, Νέστορ Σέρπα Καρτολίνι, οδηγήθηκε με ένα λευκό αυτοκίνητο του Ερυθρού Σταυρού σε ένα ασφαλές κτίριο, όπου τον περίμενε ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης Ντομίνγκο Παλέρμο για να αρχίσει η συνάντησή τους.

Οι αντάρτες του MRTA, που έχουν καταλάβει την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή, έπαιζαν τον επαναστατικό τους ύμνο και φώναζαν συνθήματα, καθώς ο Σέρπα, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή του Ρόλι Ρόχας, κατευθυνόταν στο χώρο των συνομιλιών.

"Είμαστε αυτοί που έχουν καταλάβει την ιαπωνική πρεσβεία. Μέχρι θανάτου", φώναξαν τα μέλη της επιτροπής.

Τα τρία μέλη της επιτροπής εγγυητών για τις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Μισέλ Μάινινγκ, ο Καναδός πρεσβευτής Αντονι Βίνσνετ και ο Περουβιανός αρχιεπίσκοπος Χουάν Λουίς Σιπριάνι, που εκπροσωπεί το Βατικανό, συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο παρατηρητής της ιαπωνικής κυβέρνησης Τερουσούκε Ταράντα.

Πηγές της περουβιανής κυβέρνησης, που έχουν πρόσβαση στα όσα διαμείβονται στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, εξέφρασαν την πεποίθηση πως αυτή τη φορά καταβάλλονται σοβαρές και "εποικοδομητικές" προσπάθειες, ώστε να λυθούν "διάφορα σημαντικά ζητήματα". Υπογράμμισαν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός της συμμετοχής του ηγέτη των ανταρτών, Νέστορ Σέρπα Καρτολίνι, στις συνομιλίες με την περουβιανή κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα "βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πέντε νεκροί από πυρκαγιά

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πέντε άνθρωποι, δύο ενήλικες και τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην περιοχή Πάλμερς Γκριν, στα βόρεια του Λονδίνου, ενώ ολόκληρο το κτίριο καταστράφηκε. Ωστόσο, τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμειναν μέχρι χτες το βράδυ αδιευκρίνιστα, ενώ εκφράστηκε η άποψη πως πρόκειται για ατύχημα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας (41 ετών) και η γυναίκα (25 ετών) ήταν ήδη νεκροί όταν έφθασε η πυροσβεστική υπηρεσία. Τα παιδιά τους, δύο κοριτσάκια, τεσσάρων χρονών και έξι μηνών, αντίστοιχα, και ένα αγοράκι 17 μηνών, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, στο βόρειο Μιντλέσεξ, όπου υπέκυψαν στα τραύματά τους ύστερα από λίγη ώρα, εξαιτίας δηλητηρίασης από την εισπνοή καπνού. Παράλληλα, ένα ακόμη άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για την ΟΝΕ

ΒΟΝΝΗ.-

Το 77% των Γερμανών επιθυμούν την αναβολή της έναρξης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης (ΟΝΕ), που έχει προγραμματιστεί για το 1999, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εβδομαδιαίας επιθεώρησης "Ντερ Σπίγκελ". Παράλληλα όμως δείχνουν πως προτιμούν ένα Γερμανό πολιτικό που ασκεί κριτική στη νομισματική ένωση απ' ό,τι τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρία "Emnid", μεταξύ 1.500 Γερμανών στο διάστημα 14-17 του Φλεβάρη, μόνο το 18% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Η έρευνα αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς ανάλογων σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, που μαρτυρούν μία ολοένα αυξανόμενη ανησυχία των Γερμανών για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ΕΥΡΩ. Πολλές από τις δημοσκοπήσεις αυτές ωστόσο έχουν δείξει επίσης ότι το θέμα αυτό δεν κατέχει περίοπτη θέση στην ιεράρχηση των προβλημάτων των Γερμανών.

Χιλιάδες Μοσχοβίτες διαδήλωσαν για να τικήσουν την μέρα του Κόκκινου

Χιλιάδες Μοσχοβίτες διαδήλωσαν για να τιμήσουν την μέρα του Κόκκινου Στρατού

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στη διαιτησία ο "Χελμς - Μπάρτον"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αποφασισμένη να συνεχίσει την προσφυγή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ είναι η ΕΕ, παρά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών να μποϊκοτάρουν την επιτροπή που διορίστηκε από τον ΠΟΕ, για να διευθετήσει τη διαφορά των δύο πλευρών, όσον αφορά το νόμο Χελμς - Μπάρτον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ με κοινή ανακοίνωσή τους απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για τον αντικουβανικό νόμο ότι, πρόκειται για ζήτημα που έγκειται στην εθνική ασφάλειά τους και κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι, καταπατώντας τους διεθνείς νόμους που διέπουν το εμπόριο προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική τους πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης, "η θέληση της ΕΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια συνολική διμερής συμφωνία. Σε μία τέτοια περίπτωση θα σταματήσει προσωρινά ή και εντελώς η διαδικασία της επιτροπής διαιτησίας του ΠΟΕ".

Την Πέμπτη, ο ΠΟΕ είχε ανακοινώσει τη σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που θα εκδικάσει την προσφυγή της ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ, για τον Χελμς - Μπάρτον που επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να μηνύουν εταιρίες που συναλλάσσονται εμπορικά με την Κούβα, καθώς και να αρνηθεί βίζα σε διευθυντικά στελέχη αυτών των εταιριών. Η επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ θα εκδώσει την απόφαση σε διάστημα περίπου 6 μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ