ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση "Ε9"!

ΚΙ ΟΣΟ πλησιάζει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τόσο γίνονται και πιο ...στενές οι σχέσεις πολιτών και οικείας φορολογικής διεύθυνσης. Μέχρι και ουρές έχουμε, προκειμένου να δουν τι διάβολο είναι αυτό το Ε9...

***

Ως γνωστόν τέτοιες μέρες, αυτοί που πραγματικά έχουν, δεν πολυασχολούνται, διότι αναλαμβάνουν οι λογιστές τους, κι αυτοί που δεν έχουν, τρέχουν...

***

Πάντως, για όσους βρίσκουν δύσκολο το Ε9, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι όταν θα έρθει η ώρα της πληρωμής, δε θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το σχετικό ποσό θα είναι ευανάγνωστο και δε θα χωρά καμία αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.

***

ΕΤΣΙ όπως μας τα λένε τα "εξαπτέρυγα" εκεί στη ΝΔ, στο Συνέδριό της θα υπάρχουν 3 υποψήφιοι με εξασφαλισμένη την εκλογή τους στη θέση του προέδρου κι ένας - ο Κ. Καραμανλής - που θα εκλεγεί απλώς, αλλά θα σαρώσει...

***

Μόνος τρόπος να επαληθευτούν οι προβλέψεις είναι να κάνει ο καθένας το δικό του Συνέδριο...

***

Αλλά δεν παρεξηγούμε κανέναν, είναι εμφανές ότι η προεκλογική περίοδος είναι πλέον στο "φόρτε" της στην αξιωματική αντιπολίτευση.

***

Αλλωστε όπως είδαμε και στη χτεσινή συγκέντρωση του Σουφλιά, εμφανίστηκαν οι μπλε σημαίες κι οι καραμούζες. Αυτές που 'χαν φυλαγμένες από τις εκλογές του Σεπτέμβρη...

***

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, μια φορά, μιλάνε για ασφυκτικές πιέσεις στον Κ. Καραμανλή να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ετσι που έγιναν τα πράγματα μάλλον για πιέσεις του είδους ..."τραβάτε με κι ας κλαίω" πρόκειται.

***

ΛΙΓΟ περίεργα, βρε παιδιά, δε μας τα λέει η κυβέρνηση για τους καθηγητές; Αν δεχτούμε τις δικές της εξηγήσεις, ενώ τους έκανε πλούσιους με το νέο μισθολόγιο, αυτοί επιμένουν να κάνουν απεργία και να χάνουν χρήματα...

Η "φτώχεια" της κυβερνητικής προπαγάνδας

Με δύο παρεμβάσεις του μέσα σε μία μέρα, το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός "ξεκαθάρισε" τις προθέσεις του απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, ενόψει και της αυριανής συνάντησής του με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Στην παρέμβασή του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια ενίσχυσης των αγροτών, γιατί το "40% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από επιδοτήσεις της ΕΟΚ και άλλο ένα 22% από διάφορους άλλους τρόπους από την πολιτεία".

Μετά από λίγο, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης κατέφυγε στα γνωστά συκοφαντικά επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Είπε συγκεκριμένα: "Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Θεσσαλίας, η οποία εκφράζει τους παραγωγούς βαμβακιού με τις μεγάλες εκτάσεις (!), δεν εκφράζει τους Ελληνες αγρότες". Ταυτόχρονα, σε μια επίδειξη "κοινωνικής ευαισθησίας" αλλά και υποκρισίας, συμπλήρωσε: "Αλλά τους φτωχούς αγρότες της Σπάρτης και της Λακωνίας, αυτούς που κάθονται στην Πίνδο, δεν τους άκουσε κανείς. Γιατί δεν μπορούν να κλείσουν τους δρόμους. Εκεί είναι τα προβλήματα" (!).

Μήπως, όμως κύριε Σημίτη, δώσατε τουλάχιστον καμία λύση στα προβλήματα επιβίωσης των "ανήμπορων" να αντιδράσουν αγροτών της Σπάρτης και της Λακωνίας; Μήπως δε βρίσκεστε στην εξουσία εδώ και ένα χρόνο ως πρωθυπουργός και πάνω από μια δεκαετία ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ; Στα σοβαρά πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμόσετε τη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", στρέφοντας (!) τους αγρότες της Πίνδου και της Σπάρτης ενάντια στους αγρότες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών;

Καθυστέρηση και ... ευτυχία

Επιτέλους! Το Μητρώο Φορολογουμένων, ένα από τα τμήματα που απαρτίζουν το ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, παραδόθηκε χτες, με καθυστέρηση μόλις ...26 μηνών!

Πρόκειται για έργο που είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι του 1993 στις εταιρίες ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ - ΣΟΤΖΕ (ιταλική) και με βάση την καθ' όλα διάτρητη, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, σύμβαση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μετά από 1,5 χρόνο. Ακολούθησε ένα παρασκήνιο εκβιασμών της κοινοπραξίας, καθώς ζητούσε επέκταση του έργου με νέα προγράμματα και φυσικά με επιπλέον πληρωμή. Τελικά, ο υφυπουργός Οικονομικών "ευτύχησε" χτες να ανακοινώσει την παράδοση του πρώτου τμήματος του έργου. Ορισμένα τώρα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι ούτε καν τη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων δεν ανέθεσε στο ίδιο το δημόσιο η κυβέρνηση, ή ότι όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι είναι πλέον "φακελωμένοι" στα αρχεία ιδιωτικών εταιριών, δεν είναι παρά μικρές λεπτομέρειες...

Και... διεθνοποίηση του φακελώματος

Το φακέλωμα, σε όλο του το μεγαλείο, θα έπρεπε να τιτλοφορηθεί η είδηση που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό (ΑΠΕ) και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία, ο γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού δικτύου "Deutsche Welle" με επιστολή του στα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, απέρριψε τις κατηγορίες της κυβέρνησης των Τιράνων ότι απασχολεί κομμουνιστές στην αλβανόφωνη υπηρεσία του.

Για την ιστορία, αξιοποιώντας φακέλους της κυβέρνησης των Τιράνων, η αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Albania", αναφέρει ότι η διευθύντρια της αλβανόφωνης υπηρεσίας της "Deutsche Welle", Αντελχάιντ Φίλτσκε, διατέλεσε μέλος της γερμανικής αριστερής οργάνωσης "Rote Fahne" και πως ο συντάκτης της αλβανικής υπηρεσίας της D-W, ο Αουρον Ντοντ, ήταν σκληροπυρηνικός κομμουνιστής... Από την πλευρά του, αξιοποιώντας τους φακέλους της γερμανικής κυβέρνησης, ο γενικός διευθυντής του γερμανικού ραδιοφωνικού δικτύου, Ντίτερ Βάιριχ, χαρακτηρίζει τις παραπάνω κατηγορίες σαν "ψευδείς". Σημειώσαμε την παραπάνω είδηση, γιατί αποτελεί ένα σαφές δείγμα για τις τεράστιες και επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει το φακέλωμα, ώστε να μιλάμε πλέον - εκτός από τα περί διεθνοποίησης της οικονομίας - και για... διεθνοποίηση του φακελώματος!

ΠΑΣΟΚ ίσον ... "Αριστερά" της Αριστεράς!

Λάθος ταμπέλα πήγε και κρέμασε ο εσχάτως γνωστός ανά το πανελλήνιο κύριος Τσουκάτος, στο ΠΑΣΟΚ (που δεν είναι κόμμα, αλλά κίνημα, όπως εξηγούσαν από παλιά οι "ινστρούχτορές" του). "Είμαστε - δήλωσε ο αθεόφοβος - η Αριστερά της πράξης. Είμαστε το πιο αριστερό κόμμα της χώρας"!

Κι εμείς που ακούγαμε τα τελευταία χρόνια απ' όλες τις μεριές ότι η Αριστερά στην Ελλάδα ξόφλησε... κι εμείς που, παρ' όλα αυτά, πιστεύαμε και πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι το πιο αριστερό κόμμα της χώρας ήταν και είναι το ΚΚΕ, πλανηθήκαμε πλάνην οικτράν "σύντροφε" Τσουκάτο και θα πρέπει να προσχωρήσουμε του λοιπού στο αριστερότερο των κομμάτων, ΠΑΣΟΚ; Απαγε της βλασφημίας! "Για εσύ τρελάθηκες, για δεν ξέρεις τι λες", που θα ...έλεγε και ο Αγκόπ.

Ευθύνες...

"Βαρυποινίτες που στηρίζουν τη μαφία του βαμβακιού" είχε αποκαλέσει τους αγρότες - βαμβακοπαραγωγούς στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει τον αγώνα τους.

Ομως, όπως αποδείχτηκε και με την προχτεσινή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου στη Βουλή, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, αλλού βρίσκεται η μαφία!

Τα "εκκοκιστήρια Βισάλτης" Νιγρίτας και ΑΛΦΑ ΓΚΡΕΥ του Κλωναρίδη στη Δράμα πήραν χιλιάδες τόνους βαμβάκι από τους παραγωγούς, αλλά τους έχουν αφήσει απλήρωτους! Κι αυτό γίνεται με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Βάμβακος οι οποίοι παράνομα επέτρεψαν στα "εκκοκιστήρια Βισάλτης" να συγκεντρώσουν βαμβάκι χωρίς να έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας, όπως υποχρεώνονται από το νόμο! Κι αυτό έγινε, ενώ ο ίδιος ο υπουργός είχε αναλάβει να ελέγχει το κύκλωμα βαμβακιού. Μάλιστα, είχε στείλει τους δικούς του να κάνουν και... αιφνίδιους ελέγχους. Πώς λοιπόν έγινε και δόθηκε παράνομα άδεια στα συγκεκριμένα εκκοκιστήρια; Πώς ο Οργανισμός Βάμβακος είτε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επέτρεψαν χωρίς εγγυητική επιταγή να παίρνουν βαμβάκι από τους αγρότες οι οποίοι, τώρα, έμειναν απλήρωτοι; Ανεξάρτητα λοιπόν, αν ο Δ. Σωτηρλής δεσμεύτηκε ότι δε θα μείνουν απλήρωτοι οι παραγωγοί, το πρόβλημα υπάρχει για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί δικαιούνται να ρωτήσουν τον υπουργό και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος: Ποιος καλύπτει τη μαφία του βαμβακιού; Γιατί επέτρεψαν την παρανομία σε βάρος του δημοσίου και των βαμβακοπαραγωγών; Ποιος θα αναλάβει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν;

Διαπαιδαγώγηση αλά Μάαστριχτ

Τα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ανέλαβε προσωπικά να διαπαιδαγωγήσει, με βάση τις αρχές της - νεοφιλελεύθερης - ιδεολογίας και πολιτικής του "εκσυγχρονισμένου" ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης.

Πρώτη συμβουλή: Αναφερόμενος στο Μάαστριχτ, για το οποίο προηγούμενα η γραμματέας της Νεολαίας είχε πει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το όραμα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε: "Το Μάαστριχτ είναι αποτέλεσμα μιας συντηρητικής πλειοψηφίας (!) στις ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση... Δεν μπορεί, επειδή η εξέλιξη είναι μη σύμφωνη με τα δικά μας οράματα και τις δικές μας αξίες, να είναι μια εξέλιξη, η οποία δε μας ενδιαφέρει"...

Από το σημείο, όμως, της "αδιαφορίας" και του "γυρίσματος της πλάτης", μέχρι την τυφλή υποταγή στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και την αναγόρευση του Μάαστριχτ σε "νέα μεγάλη ιδέα του έθνους", η απόσταση είναι μάλλον αβυσσαλέα.

Δεύτερη συμβουλή: "Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αναμετρήσεις (σ.σ. με τους αγωνιζόμενους αγρότες, καθηγητές, εργαζόμενους...). Στις αναμετρήσεις αυτές, πρέπει να βλέπουμε πάντα ποιοι εκπροσωπούν το ειδικό και ποιοι εκπροσωπούν το συνολικότερο".

Αυτό ακριβώς βλέπουν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές μάζες σε αυτές τις αναμετρήσεις, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη εκπροσωπεί, και μάλιστα επάξια, τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων, εισαγωγέων, χρηματιστών κλπ. Δεν εκπροσωπεί, δηλαδή, απλά το ειδικό, αλλά το ελάχιστο της ελληνικής κοινωνίας.

Ανεξάντλητο σκάνδαλο

Ο κατάλογος που δημοσίευσε μόλις την Παρασκευή ο "Ρ" για τα ποικιλόμορφα ποσά που με διάφορα προσχήματα δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να θεωρείται ήδη ξεπερασμένος. Κι αυτό επειδή ήδη ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε την παραγραφή, ουσιαστικά, ακόμα 177 δισεκατομμυρίων δραχμών που κύρια αφορούν χρέη τα οποία έχουν συσσωρευτεί από δανεικά κι αγύριστα που δόθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ετσι, σε στιγμές που η κυβέρνηση αρνείται έστω και να συζητήσει τα δίκαια αιτήματα μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων για αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας τους, τα κονδύλια που δίνονται, με τη μεγαλύτερη ευκολία, προς τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, δεν έχουν τελειωμό. Και πώς να έχουν, αφού διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της λεγόμενης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Μια... πρωτοβουλία που για να εκδηλωθεί απαιτεί, αξιώνει και αποσπά "κίνητρα", "ρυθμίσεις", "επενδυτικές ενισχύσεις" και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς πως μπορεί να παραφουσκώνει τα ήδη γεμάτα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι "σπατάλες"

- Ε, αφέντες μας,

νισάφι,

η χρονιά

θα πάει στράφι,

δώστε στην

Παιδεία κάτι...

- Κάλλιο

να μας βγει

το μάτι!

- Μα γιατί,

Μάκη

και Γιάννη,

το ταμείο

θα φυράνει;

Δώστε κάτι

παραπάνω...

- Αποκλείετ'

απ' το "πλάνο".

- Μα δε βλέπετε

το χάλι...

- Ναι, μ' αν πάρουν

οι δασκάλοι,

θα ζητούν μετά

και άλλοι

και θ' αρχίσει

η ...σπατάλη!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ