ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εκτέλεση των εργαζομένων με πολυβόλο

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, ως το τέλος της βδομάδας το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων να είναι νόμος του κράτους. Ετσι, άρχισε χτες η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, με προοπτική - και με τη συναίνεση της ΝΔ - να έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη. Δηλαδή, σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις. O εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,χαρακτήρισε τον τρόπο διοργάνωσης της συζήτησης εντελώς απαράδεκτη, τονίζοντας: "Δεν μπορεί με ρυθμούς ταχυβόλου να περνά ένα νομοσχέδιο, που αφορά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών". Ακολούθως, επισήμανε ότι πέραν των ευθυνών της κυβέρνησης, ευθύνες έχει και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης που κατ' επανάληψη επιμένει σε τέτοιες έκτακτες διαδικασίες, υπογραμμίζοντας: "Δεν μπορεί να πάει έτσι. Επιτέλους, υπάρχουν και όρια".

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις και τη φιλοσοφία του ΚΚΕ για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε: "Για να μπορούμε να συζητάμε στα σοβαρά για ένα νέο μισθολόγιο, τότε θα πρέπει να παίρνει κανείς υπόψη του τα εξής στοιχεία:

Βασικό μισθό, που να είναι ίσος με το όριο διαβίωσης. Δηλαδή:

α) Δαπάνες διατροφής. Δαπάνες για ένδυση - υπόδηση. Δαπάνες για στέγη, για υγεία, για μόρφωση, πολιτισμό. Δαπάνες για τις απλές καθημερινές ανάγκες. Δαπάνες για τις ανθρώπινες, κοινωνικές σχέσεις.

β) Πάνω σ' αυτό που αποτελεί το ΟΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ και πρέπει να είναι "εκ των ων ουκ άνευ", θα είναι ενσωματωμένα όλα τα επιμέρους, (εκτός από τα βασικά) επιδόματα και για λόγους αποκατάστασης θα προστεθεί ένα μέρος των απωλειών, όπως το προτείνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς, βέβαια, να ξεχνούν όλες τις απώλειες, διαχρονικά, που τους οφείλουν και τις διεκδικούν, γιατί είναι τα κλεμμένα.

γ) Τελικά, πάνω σε αυτό το ποσό που θα προκύψει με την παραπάνω λογική και θα αποτελεί το σύγχρονο ΒΑΣΙΚΟ, να προστίθενται τα βασικά επιδόματα: Πολυετία, οικογενειακό (και για τους δύο γονείς), βαρύ ανθυγιεινό για συγκεκριμένους χώρους, επιστημονικό επίδομα κλπ. Το σύνολο όλων αυτών να αποτελεί τις καταβαλλόμενες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει να τιμαριθμοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, (το ανώτερο κάθε 4 μήνες).

δ) Οι συντάξεις να είναι στο ύψος του 80% των εν ενεργεία καταβαλλόμενων αποδοχών των υπαλλήλων", και πρόσθεσε:

"Αυτή μας η πρόταση συνολικά παίρνει υπόψη δύο βασικά στοιχεία: Το πρώτο, την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ του εργαζόμενου. Το δεύτερο την έννοια του ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Αυτή μας η πρόταση, που είναι εντελώς διαφορετική και στη φιλοσοφία και στα επιμέρους στοιχεία της από το μισθολόγιο της κυβέρνησης, το ξέρουμε ότι δεν αντιστοιχεί με το σύνθημα των εργαζομένων που αγωνίζονται αυτές τις μέρες, ξεπερνώντας μεγάλες μεγάλες δυσκολίες: ""δε ζητάμε τίποτα, τα θέλουμε όλα". Είναι όμως μια καλή αφετηρία". Ακολούθως σημείωσε: "Αυτό που προτείνουμε να αποτελέσει τη βάση και στη συνέχεια να ισχύσει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Κατά συνέπεια δε χρειάζεται νομοσχέδιο, αλλά απλή πολιτική απόφαση".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων μεταξύ αυτών που έχουν δουλιά, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και των ανέργων του ιδιωτικού τομέα.

Τα άλλα κόμματα

Ο εισηγητής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας,κατηγόρησε μεν την κυβέρνηση ότι "παραμένει αγκυλωμένη στην ψυχρή λογική των αριθμών και είναι αποκομμένη από το κοινωνικό περιβάλλον", χωρίς φυσικά να πει ότι στην ουσία και τα δύο κόμματα ακολουθούν την ίδια πολιτική. Ετσι στα πλαίσια των αντιπολιτευτικών αναγκών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε σωστά, αλλά υποκριτικά ξεχνώντας τη δική της συμπεριφορά στους εργαζόμενους ότι "το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται στο λαό με αλαζονεία, ιδιότυπη σκληρότητα και αυταρχισμό". Οπως δηλαδή ακριβώς και η ΝΔ. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Να σημειωθεί πάντως ότι ελάχιστοι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν χτες το λόγο επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Νίτσα Λουλέ,υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται η Δημόσια Διοίκηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι όσοι δεν έπαιρναν καθόλου, ή έπαιρναν λίγα επιδόματα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το συνολικό πνεύμα της κριτικής της βουλευτή του ΣΥΝ δεν ξέφευγε από τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και αν και δήλωσε ότι καταψηφίζει το κόμμα της την αρχή του νομοσχεδίου, οι προτάσεις που έκανε ήταν στην κατεύθυνση βελτίωσής του.

Η εισηγήτρια του ΔΗΚΚΙ Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη,αφού σημείωσε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αναμορφωθεί στα μάτια της κοινωνίας και για τούτο απαραίτητο είναι να έχει αξιοπρεπή μισθό, ώστε να μη χρειάζεται είτε να έχει δεύτερη δουλιά, είτε να δωροδοκείται, τόνισε ότι με το νέο μισθολόγιο που έφερε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του αξιοπρεπούς μισθού, αλλά αναπαράγεται η σκληρή λιτότητα.

  • Αργά το βράδι το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, ασκώντας δριμύα κριτική επί της αρχής του νομοσχεδίου. Απασπάσματα από την ομιλία του θα δώσουμε στο αυριανό φύλλο.
ΑΔΕΔΥ
"Οχι" στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο

Απεργούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας. Η κεντρική συγκέντρωση στις 5.30μ.μ. μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, απευθύνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Οργάνωσης στις 5.30 το απόγευμα και πορεία στη Βουλή απαντά η ΑΔΕΔΥ,στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το "θνησιγενές και αναλώσιμο" μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - όπως χαρακτηρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς κρατικούς σταθμούς,που καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5μ.μ. στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Στο μεταξύ χτες το βράδυ αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα και επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της. Στη συνέντευξη Τύπου η ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε την απόφασή της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενάντια "στο ψευδεπίγραφο, προκλητικό και απαράδεκτο μισθολόγιο που διαιωνίζει τα προβλήματα και καθηλώνει τις αποδοχές". Τονίστηκε ότι κύρια χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είναι: Η τριχοτόμηση των βασικών αποδοχών, που σκοπεύει στην αμφισβήτηση τμήματος των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (περικοπή του κινήτρου απόδοσης) και στη φαλκίδευση των συντάξιμων αποδοχών. Η περικοπή παραπέρα του πενιχρού οικογενειακού επιδόματος, όταν ο ένας σύζυγος εργάζεται στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί ωμή παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Η δημιουργία έξι ταχυτήτων αποδοχών, που επιχειρούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων. Με τα παραπάνω - υπογραμμίστηκε - εξυπηρετούνται σκοπιμότητες για την ανατροπή και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση: Διατηρεί σε κατάσταση διάλυσης την περιφερειακή διοίκηση και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ασκεί νεοφιλελεύθερη περιοριστική πολιτική προσλήψεων σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς και εκχωρεί σε ιδιώτες νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Διολισθαίνει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε σύστημα διαβούλευσης. Προχωρά χωρίς διάλογο, ερήμην των εργαζομένων, σε ρυθμίσεις στην ασφάλιση. Αρνήθηκε να υλοποιήσει την πρόταση της ΑΔΕΔΥ και αναζητά διέξοδο σε αδιαφανείς διαδικασίες, με στόχο τον κατακερματισμό και την περιθωριοποίηση του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην απεργία καλεί όλους τους δημόσιους υπαλλήλους η παράταξη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ΑΔΕΔΥ, μια και όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της: "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντίδρασης, τη στιγμή μάλιστα που θα συζητείται και θα ψηφίζεται στη Βουλή το νέο μισθολόγιο λιτότητας, αυθαιρεσίας, καταλήστευσης του εισοδήματός μας αλλά και αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης με την εισαγωγή του λεγόμενου "κινήτρου απόδοσης". Δε θα είναι υπερβολή αν χαρακτηριστεί σαν πεινολόγιο και ποινολόγιο".

ΓΛΕΝΤΙ "Ρ" - "902"
Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Ξεχείλισε από μουσική, ψυχαγωγία αλλά και από κόσμο η μεγάλη αίθουσα του κέντρου "Παλιά Δειλινά", το Σάββατο το βράδυ, στο ραντεβού διασκέδασης που έδωσαν ο "Ριζοσπάστης" και ο "902" με τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές και τους ακροατές τους. Παρούσα ήταν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η μεγάλη ανταπόκριση ξεπέρασε τις προβλέψεις μας και έτσι αρκετοί έμειναν παραπονούμενοι, αφού έφθασαν μέχρι εκεί, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν μία θέση. Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση όλων όσοι αντί ψυχαγωγίας εισέπραξαν ταλαιπωρία. Σημαντική ήταν η συμβολή και η βοήθεια στη συνεστίαση της Οργάνωσης της ΚΝΕ Νυχτερινών Μαθητών, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους εκατοντάδες φίλους μας για τα πλούσια δώρα που πρόσφεραν. Το γλέντι άναψε νωρίς, αλλά και κράτησε μέχρι το πρωί με το πλούσιο πρόγραμμα που παρουσίασαν ο Λάκης Χαλκιάς και το συγκρότημά του, ο Γιάννης Θωμόπουλος,ο Γιώργος Κοκότσης και οι "Αμετανόητοι Ρεμπέτες".Οι πρώτες πρωινές ώρες είχαν προ πολλού παρέλθει όταν η πίστα εγκαταλείφθηκε από τους εραστές της που, αποχωρώντας, έριξαν τις πρώτες σκέψεις για την ετήσια καθιέρωση μιας τέτοιας - κάθε χρόνο και καλύτερης και χωρίς τις τεχνικές ελλείψεις της φετινής - βραδιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ