ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποψηφιότητα Εβερτ με βολές κατά πάντων

Με μία γραπτή δήλωση που είναι γεμάτη αιχμές κατά των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας, ο Μ. Εβερτ γνωστοποίησε χτες και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή στην προεδρία της ΝΔ. Η ανακοίνωση αναμενόταν στα μέσα της βδομάδας, αλλά τελικά ο Μ. Εβερτ πείστηκε να επισπεύσει την ανακοίνωση προκειμένου, όπως εκτιμά, να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Κ. Καραμανλή ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη στάση του.

Ο Μ. Εβερτ στη δήλωσή του ασκεί έμμεσα κριτική στην τακτική του Κ. Καραμανλή (τον οποίο φοβάται περισσότερο καθώς του παίρνει δικούς του ψηφοφόρους) λέγοντας ότι η θέση του ως προέδρου του κόμματος δεν του επιτρέπει να προβαίνει σε "συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και περιοδείες" σε αντίθεση προφανώς με τον νεαρό βουλευτή που τελευταία περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της "λαϊκής κεντροδεξιάς" και έμμεσα στρέφεται τόσο κατά του Γ. Σουφλιά όσο και τον Κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι "η ΝΔ δε θα μετατραπεί σε δεκανίκι της οικονομικής, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης". Απαντώντας δε στα περί "λαϊκισμού" που του προσάπτει ο Γ. Σουφλιάς, τονίζει ότι "η κοινωνική αναλγησία δεν είναι εκσυγχρονισμός και η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι λαϊκισμός". Ο Μ. Εβερτ ξεκαθαρίζει ότι εάν επανεκλεγεί θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις, τονίζοντας ότι μετά το συνέδριο θα "μπει τέλος στην εσωστρέφεια και οι ατομικές στρατηγικές θα μπουν στο περιθώριο".

Στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν χτες ότι η επισημοποίηση της υποψηφιότητας Εβερτ ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο, αλλά απέφευγαν να επαναλάβουν τη βεβαιότητα περί άνετης επανεκλογής όπως έκαναν πριν από μία βδομάδα. Αναγνώριζαν δε ότι όντως έχουν πρόβλημα με την υποψηφιότητα Καραμανλή και ήδη στη Μακεδονία οι εκλέκτορες είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στον Εβερτ και τον νεαρό επίδοξο διεκδικητή της ηγεσίας. Τώρα ο στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπου, όπως λένε συνεργάτες του, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός, είναι σίγουρη η επανεκλογή του.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς συνέχισε τις περιοδείες του στην επαρχία, ενώ χτες το βράδυ μίλησε σε οπαδούς του σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ. Θέλοντας να αντιπαρατεθεί στην υποψηφιότητα Καραμανλή δήλωσε - υπονοώντας ότι ο νεαρός βουλευτής εκμεταλλεύεται το όνομα του θείου του - ότι αυτός λέγεται Γ. Σουφλιάς και κανένας δεν του χάρισε τίποτα. Στο επιτελείο του Θεσσαλού πολιτικού επικρατεί ηρεμία, καθώς εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Καραμανλή δεν τους επηρεάζει σημαντικά, σε αντίθεση με τον Μ. Εβερτ από τον οποίο φεύγουν στελέχη που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής συνέχισε τις περιοδείες και τις επαφές με στελέχη του κόμματος προκειμένου να δει εάν "υπάρχει ρεύμα" για την υποψηφιότητά του και πιθανόν μέσα στη βδομάδα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, καθώς το Σαββατοκύριακο γίνεται το προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα επιθυμούσε να κάνει αρχηγική εμφάνιση. Στο επιτελείο του επικρατεί αισιοδοξία και στελέχη του περιβάλλοντός του έλεγαν ότι είναι εντυπωσιασμένοι από την αποδοχή που συναντάει στην κομματική βάση η υποψηφιότητά του. Εδειχναν δε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της εταιρίας MARTEL, σύμφωνα με την οποία ο Κ. Καραμανλής κρίνεται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ως ο πλέον κατάλληλος για πρόεδρος, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται ο Γ. Σουφλιάς. Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ μένει πολύ πίσω τόσο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ όσο και στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Γ. ΦΩΤ.

ΠΑΣΟΚ
"Ομόφωνη" στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική

Την επιβεβαίωση της "ηγεμονίας" του στο κυβερνών κόμμα, όπως αναμενόταν, πέτυχε ο Κ. Σημίτης στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε ότι η αντιλαϊκή πολιτική του και ο αυταρχισμός απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις συναντά την υποστήριξη του συνόλου, σχεδόν, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία περιορίζονται σε κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, αποσκοπώντας περισσότερο να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο του μοιράσματος της εξουσίας.

Ο Κ. Σημίτης όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση "συμβιβασμού" και αναζήτησης "ισορροπιών" με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά προχώρησε σε μια κατά μέτωπο επίθεση των απόψεων και της κριτικής που εκφράζουν, κάνοντας, ταυτόχρονα, ένα παραπέρα βήμα για την ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, σε νεοσυντηρητικές, βέβαια, βάσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι να στηρίξει όσο μπορεί ο κομματικός μηχανισμός την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και σε αυτή τη βάση προωθείται η επιχείρηση "ανασυγκρότησης", η οποία όμως έχει αποδώσει μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα.

Η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ "ομόφωνα" τάχθηκε υπέρ της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και συμφώνησε με την επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Οι "κριτικές επισημάνσεις" που ακούστηκαν από ορισμένα μέλη (Γαϊτανίδης, Αδαμόπουλος) περιορίστηκαν στο γιατί η κυβέρνηση "δεν πρόλαβε τις κινητοποιήσεις", δίνοντας νωρίτερα... το 40δραχμο στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας.

Γενικότερα, πάντως, οι λεγόμενοι "διαφωνούντες", στη συνεδρίαση επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την "οργανωμένη παρουσία" τους και να υποδηλώσουν ότι συγκροτείται "εσωκομματική αντιπολίτευση", προσπάθεια η οποία κορυφώθηκε με την... αποχή από την τελική ψηφοφορία για την ψήφιση των εισηγήσεων του ΕΓ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά των "διαφωνούντων", οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους, περίπου 50 μέλη της ΚΕ "μετά από ενδοσυνεννόηση", αποφάσισαν να μην εκφράσουν τη διαφωνία τους με την απουσία από την ψηφοφορία. Μόνο ο Γ. Δασκαλάκης παρέμεινε και ψήφισε "λευκό".

Το γεγονός ότι τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως οι Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Λαλιώτης, ουσιαστικά αποδοκίμασαν κάθε εσωκομματική κίνηση, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, αποδυνάμωσε αισθητά το "εγχείρημά" τους και έδωσε την ευκαιρία στην "άλλη πλευρά" να προβεί σε θριαμβολογίες. Μάλιστα ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τα στελέχη να σταματήσουν "το καλαμπούρι για το παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ", ενώ ο Κ. Λαλιώτης, στην ίδια εκδήλωση, ζήτησε "να βρούμε τη δύναμη να ανασυγκροτήσουμε το ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς να πάμε στα σπίτια μας".

Περισσότερο επικριτική προς την κυβέρνηση υπήρξε η γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνίου, η οποία στην εισήγησή της στη συνδιάσκεψη της οργάνωσης, είπε ότι "το Μάαστριχτ είναι έξω από το δικό μας όραμα για την Ευρώπη", ενώ αποδοκίμασε τη χρήση δυνάμεων καταστολής από την κυβέρνηση ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται "ακραίες μέθοδοι κινητοποιήσεων", όπως στους αγρότες. Ο Κ. Σημίτης απάντησε αμέσως λέγοντας ότι δεν μπορεί η όλη εξέλιξη σε σχέση με το Μάαστριχτ "να μας αφήνει αδιάφορους" (! ), ενώ συνέστησε στους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ "να μην τους φοβίζουν" οι αναμετρήσεις με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι ασκοί του Αιόλου...

Στα τέλη Μάρτη, η συνεδρίαση της ΚΠΕ

Εκ νέου διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά με την "αυτόνομη παρουσία" του Συνασπισμού στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, έδωσε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καρδίτσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι στοχεύει στη "διατήρηση του πολιτικού σκηνικού" και ότι με την τακτική του δε συμβάλλει στην "ανασύνθεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων" δηλώνοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΝ "ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση από θέσεις αυτονομίας".

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στον Συνασπισμό, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναζωπύρωση του θέματος της "κεντροαριστεράς" τις τελευταίες βδομάδες έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" δυναμώνοντας τις φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης αποσαφήνισης μιας πολιτικής πορείας σε αυτή την κατεύθυνση. Θέση με την οποία δε συντάσσεται ο κεντρικός ηγετικός πυρήνας του ΣΥΝ, θεωρώντας ότι οι παρούσες συνθήκες δεν ενισχύουν τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του κόμματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποφασίστηκε χτες, από την Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η αναβολή της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις 29 - 30 Μάρτη (αν και αρχικά είχε οριστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο). Η διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΠΕ, εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις θα συζητήσει το θέμα της ανάληψης της Ολυμπιάδας και τον οικονομικό προϋπολογισμό του κόμματος. Επίσης θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο αλλαγής ενός ή και των δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΝ, ύστερα από αίτημα του τμήματος γυναικών του κόμματος, όπου ζητείται η εφαρμογή παλιότερης σχετικής απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ η οποία αναφερόταν στη "δυνατότητα" εκπροσώπησης γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, σε περίπτωση που εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές. Γ. Λ.

Εκτός διαδρόμου αεροσκάφος

Παραλίγο αεροπορικό ατύχημα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, όταν χτες το μεσημέρι στις 2.30 εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Τ-33, κατά τη διάρκεια τροχιοδρόμησης γι' απογείωση, εξήλθε από το διάδρομο απογείωσης. Σύμφωνα με το ΓΕΑ η απόκλιση οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Από τα δύο μέλη του πληρώματος που αποτελούσαν οι επισμηναγός Χαρ. Μακρής,κυβερνήτης και υποσμηναγός Παν. Θεοδοσίου,συγκυβερνήτης, τραυματίστηκε επιπόλαια μόνο ο κυβερνήτης, ενώ υλικές ζημιές υπέστη το αεροσκάφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ