ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σπέρνουν σύγχυση για το ασφαλιστικό

Μετά το "διάλογο" οι αλλαγές, δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας... Αντίδραση της ΓΣΕΕ για τις δηλώσεις Παπαντωνίου

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είπε χτες - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αλλαγής του ορίου απολύσεων (2%), ούτε θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι το "δεν αλλάζει τίποτα" ισχύει μέχρι την "ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου"!

Ο υπουργός Εργασίας έκανε τη δήλωση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τοποθετήσεις του Γ. Παπαντωνίου.Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό - που αναμένεται να αρχίσει το Μάρτη - θα αφορά "το μέλλον και όχι το παρόν της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί προς το παρόν δεν παρουσιάζονται ταμειακά προβλήματα".

Ομως, ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις ότι δε θα θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και στην αυτοαναίρεση ότι δε θα γίνουν αλλαγές πριν το τέλος του "κοινωνικού διαλόγου",ο υπουργός δήλωσε και ότι δε γίνεται να αλλάξει το καθεστώς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον μέχρι το 1999, λόγω του προγράμματος σύγκλισης! Αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ με το σημερινό καθεστώς δίνονται εισφορές και επιχορηγήσεις στα ταμεία, κατά την κρίση της κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ

Οι προχτεσινές δηλώσεις Παπαντωνίου προκάλεσαν την αντίδραση της ΓΣΕΕ,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί και να οδηγηθεί σε ένα διάλογο κάτω από τη δημιουργία τετελεσμένων με δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Παπαντωνίου".

Αναφέρει επίσης ότι αναφορές όπως αυτές του Γ. Παπαντωνίου,για "αύξηση του ορίου απολύσεων, την αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των εργαζομένων λόγω απόλυσης και για παρεμβάσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης", δημιουργούν ανησυχίες στους εργαζόμενους. Θεωρεί ακόμα "αδιανόητο" να ζητά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας την "κοινωνική συναίνεση της ΓΣΕΕ" για την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων σε μια περίοδο όξυνσης της ανεργίας.

Το ωράριο

Μέσα σε αυτή τη βδομάδα ή την επόμενη το αργότερο ο υπουργός Εργασίας θα υπογράψει την απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για τη γνωστή, απαράδεκτη, συμφωνία που αποδέχτηκε η πλειοψηφία της κλαδικής ομοσπονδίας των εργαζομένων, με την οποία αφήνεται ανοιχτό το θέμα για καταστρατήγηση των απογευμάτων της Δευτέρας και της Τετάρτης, παρατείνεται το ωράριο του Σαββάτου στα εμπορικά μέχρι τις 6μμ, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της μερικής απασχόλησης κλπ.

Αγχος και... αποφασιστικότητα

Ο υπουργός Εργασίας, όπως και οι προκάτοχοί του, ξαναέδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα για τα κοινοτικά προγράμματα θα απορροφηθούν έγκαιρα, σωστά και αξιοκρατικά...

Το άγχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει "έργο" στο τομέα των κοινοτικών προγραμμάτων, μετά και από τις προχτεσινές αυστηρές παρατηρήσεις του κοινοτικού επιτρόπου Π. Φλιν,εκφράστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Ετσι τονίστηκε η "αποφασιστικότητά" της για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου και την "έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων, μέσω ενός προγραμματισμού που είναι ήδη έτοιμος"... Ανάλογες ωστόσο ήταν οι τοποθετήσεις και των προκατόχων του κ. Παπαϊωάννου, όπως - με νόημα - παρατήρησε προχτές ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, απέφυγε να τοποθετηθεί για τις ευθύνες που βαραίνουν τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι και για το Α' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και για τα προγράμματα του 1995 - 1996, δεν μπορούν να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, ενώ όπου υπάρχουν καταγγελίες για παρανομίες, έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη...

Ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας,σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι υπήρξε συμφωνία με τον επίτροπο και την αρμόδια, 5η Διεύθυνση της Κοινότητας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τη λειτουργία του νέου Κέντρου Πιστοποίησης - αναμένεται να λειτουργήσει το Φθινόπωρο - και θα υποβάλει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων σχετικών με τη λειτουργία του. Θα προχωρήσει στην εφαρμογή των προγραμμάτων για το 1997 (ανάμεσά τους τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών μέσω του ΟΑΕΔ, τα παρατηρητήρια απασχόλησης, τα κέντρα ενίσχυσης της απασχόλησης κλπ.). Θα προωθηθούν οι έλεγχοι των ΚΕΚ για τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα γίνει η αποπληρωμή του 1995 σε όσα βρεθούν "εντάξει" και θα ανατεθούν νέα προγράμματα.

Ο κ. Παπαϊωάννου, θέλοντας να "ευλογήσει τα γένια" του υπουργείου του, σε αντίθεση με άλλα υπουργεία που εκτελούν επίσης προγράμματα, είπε ότι η απορροφητικότητα του υπουργείου Εργασίας έφτασε το 41%,που είναι και ο μέσος όρος της Κοινότητας. Δόθηκε μάλιστα και σχετικός κατάλογος για την πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων από τα διάφορα υπουργεία.

Στο 42% έφτασε η ανεργία στη Νάουσα!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του τοπικού Εργατικού Κέντρου. Σε εργοστάσια της περιοχής περιόδευσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος

Στο 42% έχει φτάσει το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας,όπου περιόδευσε χτες και προχτές ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος.Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, μόνο την περίοδο '89 - '94 χάθηκαν 2.783 θέσεις εργασίας. Με βάση τα στοιχεία της ίδιας περιόδου, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, μειώθηκαν από τις 362 που υπήρχαν το '89 σε 336 το '94.

Κατά την περιοδεία ο Γ. Μαυρίκος επισκέφθηκε τα εργοστάσια, "Κλωστήρια Β", "Βαρβαρέσου", "ΤΡΙΚΟΛΑΝ", "Κλωστήρια Γ".Μίλησε σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίοι αγώνες της εργατικής τάξης, αποτελούν γερό θεμέλιο για το συνδικαλιστικό κίνημα, με τους στόχους τους και τα καινούρια χαρακτηριστικά που έφεραν στο προσκήνιο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που - όπως υπογράμμισε - θέλουν "να καταργήσουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, να στρέψουν τους εργάτες της μιας πόλης ενάντια στους εργαζόμενους του διπλανού νομού, να λεηλατήσουν τις εργασιακές κατακτήσεις και να εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης συνολικά".

Σε επίσκεψή του προχτές βράδυ στο εργοστάσιο Λαναρά,απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ασφαλιστικό και στην ανάγκη να υπερασπίσουν οι εργατοϋπάλληλοι τη σύνταξη, τα βαριά και ανθυγιεινά, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, στην ανάγκη για παραπέρα κατακτήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις κλωστοϋφαντουργών σχετικά με την κατάσταση στη ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως "το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι".

Σε σύσκεψη που έγινε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρός του, Χ. Τρεμπελής,σημείωσε ότι η ανεργία στην περιοχή έφτασε το 42%, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία κατά κλάδο και επιχείρηση. Ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της ΒΕΤΛΑΝΣ και λήψη άμεσων μέτρων για την επιβίωση των ανέργων της Νάουσας, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νέοι και γυναίκες.

Αμεση νομιμοποίηση όλων

Εργαζόμενοι των κλάδων ένδυσης εκφράζουν επιφυλάξεις για τη μέθοδο νομιμοποίησης των αλλοδαπών που προωθεί η κυβέρνηση

Τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αλλοδαπών στη χώρα μας, εκφράζουν εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό και το δέρμα, σε ψήφισμα που ενέκριναν σε συγκέντρωσή τους.

"Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Οι αιτίες είναι αρκετές, τις γνωρίζουμε και όλοι δίνουμε τις εξηγήσεις μας. Οι μετανάστες - οι αλλοδαποί εργάτες - είναι εκείνοι που δεν έχουν καμιά ευθύνη, ούτε ελεύθερη επιλογή έκαναν για τον τόπο στον οποίο βρέθηκαν", τονίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Γίνεται επίσης αναφορά στην ασυδοσία των εργοδοτών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και "θησαυρίζουν", ενώ τους χρησιμοποιούν συχνά και σε βάρος των άλλων εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου σημειώνουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, "βάζει όρους, προϋποθέσεις και χρονικά όρια τέτοια που γίνεται αδύνατη η νομιμοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αλλοδαπών".

Για τη διαδικασία της νομιμοποίησης, σημειώνεται ότι πρέπει να έχει σαν στόχο:

"Την άμεση νομιμοποίηση όσων βρίσκονται στη χώρα μας, με όρους που να ανταποκρίνονται στην αξιοπρέπεια των μεταναστών και στο δικαίωμά τους στην εργασία. Ιδια και πλήρη δικαιώματα σε όλους τους αλλοδαπούς όπου και αν εργάζονται, με τους Ελληνες εργαζόμενους. Ουσιαστικό χτύπημα της παράνομης εργασίας με σκληρές ποινές και πρόστιμα στους εργοδότες χωρίς αναστολή και εξαγορά. Εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους εμπλέκονται. Επέκταση του δικαιώματος παραμονής σε μέλη των οικογενειών των νομιμοποιημένων".

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 5μμ, η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130). Θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από το ωράριο και οι μορφές αγώνα που θα αναπτυχθούν, καθώς και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 2 του Μάρτη.

Απεργεί η Φωκίδα κατά της ανεργίας

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας για τη Δευτέρα 3 του Μάρτη, καθώς - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του - "η ανεργία, η φτώχεια, η περιθωριοποίηση δεν είναι πλέον "προ των πυλών", αλλά "εντός των τειχών" και η Φωκίδα μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θύλακα ανεργίας". Ιδιαίτερα καταγγέλλονται οι ομαδικές και προγραμματισμένες απολύσεις στην ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ και ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ (πρώην ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού).

Στα πλαίσια της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, όπου καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι της περιοχής, προκειμένου να αποτραπεί η παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ