ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μειωμένα επιτοκία ταμιευτηρίου στο 9,5% (πραγματικό 8%) ισχύουν ήδη στην Ιονική Τράπεζα και τη CITIBANK. Παράλληλα, από την Ιονική ανακοινώθηκε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι και 1,75 εκατοστιαίες μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το βασικό επιτόκιο δανείων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις διαμορφώνεται τώρα σε 15,75%, ενώ για πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια σε 25% και 21,75% αντίστοιχα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Την έγκριση διανομής καθαρού μερίσματος 120 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 105,69 δρχ. το 1995 (+13,5%), αποφάσισε να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων στο ΔΣ της εταιρίας επενδύσεων "Πειραιώς Επενδυτική". Τα καθαρά κέρδη χρήσης ανήλθαν για το 1996 σε 552 εκατ. δρχ. έναντι 466 εκατ. δρχ. το 1995.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (1): Νέα άνοδος του γενικού δείκτη τιμών 2,98% και χτες, ενώ μεγάλη ήταν και η αξία των συναλλαγών. Βασικό χαρακτηριστικό της χτεσινής συνεδρίασης στην οδό Σοφοκλέους ήταν ότι ο δείκτης ξεπέρασε το φράγμα των 1.400 μονάδων και αναρριχήθηκε στις 1.407 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο των τελευταίων εφτά χρόνων, ενώ επί συνόλου 263 εισηγμένων μετοχών συνολικής αξίας 33 δισ. δρχ. που κινήθηκαν χτες, 180 σημείωσαν άνοδο, 23 διατήρησαν τις τιμές της Παρασκευής και 60 υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ(2): Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας "Κυλινδρόμυλοι Λούλη" ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στην τελευταία του συνεδρίαση. Η εταιρία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, εκδίδοντας 1.445.304 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 1.100 δρχ. ανά μετοχή. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και σε αναλογία 35 νέες μετοχές σε κάθε 100 παλιές. Τα νέα κεφάλαια, ύψους 1,6 δισ. δρχ., θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, που αφορά τη δημιουργία επιλιμένιων εγκαταστάσεων, ώστε να μεταφερθεί μέρος της παραγωγικής και αποθηκευτικής δραστηριότητας σε αυτές. Στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκαν επίσης τα μέλη των επιτροπών για την παραλαβή των προσφορών του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, καθώς και για την αξιολόγηση των προσφορών.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΚΟ
Κυβέρνηση και διοικήσεις ερίζουν για τις αυξήσεις

Στη μετάθεση του χρόνου αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, εμμένει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που επιδιώκει την - πάση θυσία - συγκράτηση του πληθωρισμού, αδιαφορώντας για τις άλλες αρνητικές παρενέργειες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και διορισμένων από την ίδια διοικήσεων των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), με αφορμή την τύχη των οικονομικών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ. Σημείο "τριβής" είναι, κυρίως, η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να "παγώσει" προς το παρόν τις αυξήσεις των τιμολογίων που έχουν εισηγηθεί, με το οικονομικό πρόγραμμα του 1997, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Οπως εξηγούσε στο "Ρ" αρμόδιος παράγοντας, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει - για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, των αστικών συγκοινωνιών και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) αποσκοπεί στη συγκράτηση του πληθωρισμού στα δυνατότερα χαμηλά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι με τα οικονομικά προγράμματα του 1997, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ έχουν υποβάλει και εναλλακτικά σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια πολύ πάνω από την κυβερνητική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 1997(πάνω από 6,5%). Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, υπάρχουν προτάσεις και για αυξήσεις της τάξης του 40%, όπως είναι τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες.

Η απόφαση της κυβέρνησης, να "παγώσει" τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, εντάσσεται στην προσπάθειά της να προσεγγίσει το στόχο για τον πληθωρισμό (που έχει θέσει με το πρόγραμμα "σύγκλισης"), αλλά και να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Η απόφαση αυτή όμως, όπως εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, εκτός από τις όποιες θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον πληθωρισμό, προκαλεί αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των ΔΕΚΟ και δυσφορία στους κόλπους των διοικήσεών τους.

Μεταξύ των αρνητικών πλευρών που μπορούν να αναφερθούν, είναι το γεγονός ότι ανατρέπεται το οικονομικό πρόγραμμα, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ θα είναι χειρότερα, σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα που έχουν καταθέσει για έγκριση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Με απλά λόγια, θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη αύξηση στα ελλείμματα των ελλειμματικών ΔΕΚΟ ή μείωση των κερδών για τις κερδοφόρες, κατά το μέρος που αφορά στη μη αύξηση των τιμολογίων τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια:

  • Να "τραυματίζεται" το πολιτικό προφίλ των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, έστω και αν δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη διόγκωση των ελλειμμάτων ή τη συμπίεση των κερδών.
  • Να δυσφημούνται οι ΔΕΚΟ σαν επιχειρήσεις που υστερούν σε οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τις ιδιωτικές, καθώς οι πρώτες, αν δεν παράγουν, έχουν ισχνά κέρδη, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ...διαπρέπουν.
  • Να εντείνονται οι πιέσεις - οικονομικές και ψυχολογικές - για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, με τη σταδιακή πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών τους σε ιδιώτες.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ερευνα για τα προβλήματα των επαγγελματιών

Τα "αντικειμενικά κριτήρια" και η επέλαση των πολυκαταστημάτων, τα κυριότερα προβλήματα του χώρου

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες λόγω της κρίσης στην αγορά, του περιορισμού της ζήτησης και της έντασης του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης. Από τους επαγγελματίες ζητήθηκαν οι απόψεις τους για την επαγγελματική στέγη, το φορολογικό σύστημα, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας με τις χώρες της Βαλκανικής και παρευξείνιας περιοχής κλπ.

Δείγμα αποτέλεσαν 601 επιχειρήσεις, που είναι το 2% του συνολικού αριθμού των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της. Στις απαντήσεις που δόθηκαν αποτυπώνεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες, λόγω της κρίσης στην αγορά, του περιορισμού της ζήτησης και της έντασης του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων. Συνολικά το 24% των ερωτωμένων δήλωσαν πολύ αισιόδοξοι και αισιόδοξοι και το 74% μετρίως έως καθόλου αισιόδοξοι. Οσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις κατά σειρά προτεραιότητας οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 58% η φορολογία, 33% ο ανταγωνισμός, 23% η επαγγελματική στέγη, 19% οι δυσκολίες χρηματοδότησης, 13% το ωράριο και 13% το ασφαλιστικό.

Συμπεραίνεται ότι τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της επιβολής των "αντικειμενικών κριτηρίων", από την ένταση του ανταγωνισμού λόγω της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, από την απελευθέρωση των μισθώσεων και του ωραρίου και από την ανυπαρξία χρηματοδοτικών διευκολύνσεων υπέρ των επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι το 95% των επαγγελματιών του δείγματος διατύπωσαν την άποψη ότι τα "αντικειμενικά κριτήρια" θα πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν, ενώ το 54% πρότεινε μείωση ή κατάργηση του φορολογικού συντελεστή.

Με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί Εθνική Διάσκεψη των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων για την κατάσταση και τις προοπτικές των επαγγελματιών στην Ελλάδα. Στη διάσκεψη αυτή θα γίνει επεξεργασία ενός σχεδίου σωτηρίας - υποστήριξης και ανάπτυξης των επαγγελματιών, το οποίο θα προβλέπει και τα χρηματοοικονομικά μέσα για την υλοποίησή του και θα προταθεί στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς υιοθέτηση και εφαρμογή.

ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για βιοτεχνικό πάρκο

Το πάγιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών των Τρικάλων για δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την υπουργό εάν, πότε και τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Πάγιο και χρόνιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών των Τρικάλων είναι η δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στα Τρίκαλα.

Ο νομός Τρικάλων, είναι γνωστό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, πλήττεται από τη ραγδαία μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Η ίδρυση και λειτουργία του βιοτεχνικού πάρκου στο νομό θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με τη μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την καλύτερη λειτουργία τους κλπ., καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της ηχορύπανσης και τη βιολογική επεξεργασία των λυμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στα Τρίκαλα και εάν ναι, πότε και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για να πραγματοποιηθεί το έργο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ