ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξεπουλάμε "πακέτα" κρατικών τραπεζών

Ομολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την εκχώρηση και άλλων πακέτων των κρατικών τραπεζών σε ιδιώτες. Προωθείται συγχώνευση της Εμπορικής με την Ιονική

Η κυβέρνηση θα στηρίξει την αύξηση της συμμετοχής ιδιωτών στις μεγάλες κρατικές τράπεζες, δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μη αφήνοντας πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας των κυβερνητικών προθέσεων για την τύχη των μεγάλων κρατικών τραπεζών. Για τις υπόλοιπες κρατικές επανέλαβε ότι θα πουληθούν ή θα συνενωθούν με άλλες, ενώ επανέλαβε την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2000 μόνο τρεις ή τέσσερις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι θα παραμείνουν στον εγχώριο πιστωτικό χώρο. Ολα τα παραπάνω ο Γ. Παπαντωνίου τα δικαιολόγησε παραπέμποντας στην... "ένταση του ανταγωνισμού", παραβλέποντας ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της απελευθέρωσης είναι που επιτείνει τις διαδικασίες δημιουργίας ακόμα πιο έντονων μονοπωλιακών καταστάσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΚΕΠΑ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με θέμα "κερδοφόρες τραπεζικές στρατηγικές", ο υπουργός άφησε ακόμα να διαφανεί πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση της Εμπορικής με την Ιονική Τράπεζα,που είναι θυγατρική της πρώτης. Διευκολύνουμε, είπε ο υπουργός, τις διαδικασίες συνένωσης τραπεζών, με στόχο τη δημιουργία μεγάλων πιστωτικών ομίλων και συγχωνεύσεις όπως είναι οι περιπτώσεις Κτηματικής - Στεγαστικής και Εμπορικής - Ιονικής.

Στα πλαίσια της προλείανσης του εδάφους για τα μέτρα που μεθοδεύει να πάρει η κυβέρνηση στο χώρο των κρατικών τραπεζών και τα οποία κατά κύριο λόγο θα θίγουν τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και τις εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες, ο υπουργός για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στο... υψηλό κόστος λειτουργίας των τραπεζών. Το κόστος το επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τις μεγάλες αποκλίσεις που έχουν τα επιτόκια καταθέσεων από τα αντίστοιχα των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, αλλά και για να αποσυνδέσει την τακτική διατήρησης της "ψαλίδας" αυτής από τα υπερκέρδη των τραπεζών. Αντίθετα, μάλιστα, υποστήριξε ότι η διατήρηση των υψηλών κερδών είναι απαραίτητη για την "υγιή" ανάπτυξη των τραπεζικών ιδρυμάτων τα αμέσως επόμενα χρόνια.Εκτίμηση του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκη ήταν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στο εγγύς μέλλον σε εναλλακτικές πηγές άντλησης εσόδων, όπως για παράδειγμα τις προμήθειες διαμεσολάβησης κτλ. και να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τα κέρδη από το "παραδοσιακό" άνοιγμα των επιτοκίων που δανείζονται (καταθέσεις) και που δανείζουν (χορηγήσεις), ασχέτως των μελλοντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα λάβουν χώρα στον τραπεζικό χώρο. Για τις τελευταίες, ο Γ. Παπαντωνίου διαμήνυσε για πολλοστή φορά την εμμονή της κυβέρνησης για πώληση όλων των μικρών κρατικών τραπεζών και την ισχυροποίηση των μεγαλύτερων. Η ισχυροποίηση όμως φαίνεται να εννοείται αλλιώς από τον υπουργό, αφού, όπως δήλωσε, η κυβέρνηση θα στηρίξει την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στις μεγάλες κρατικές τράπεζες.

Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση συγχώνευσης της Εμπορικής με την Ιονική αντέκρουσε εμμέσως ο γενικός διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας Δ. Φραγκέτης,επισημαίνοντας ότι οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο θα μπορούσαν να λάβουν χώρα εφόσον οι τράπεζες είναι μεταξύ τους αλληλοσυμπληρούμενες και όχι ανταγωνιστικές, όπως στην περίπτωση Εμπορικής - Ιονικής.

Οι εισηγήσεις των υπόλοιπων ομιλητών εστιάστηκαν στο συμπέρασμα ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στο χώρο των τραπεζών που θα σχετίζονται όχι μόνο με τα παραπάνω, αλλά και με την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας (Αυτόματες Μηχανές Συναλλαγών, τραπεζασφάλειες, εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου ή τηλεόρασης, ηλεκτρονικών δικτύων κτλ.). Ως συνέπειες των επερχόμενων αλλαγών αναφέρθηκαν η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στις τράπεζες, η μείωση των υποκαταστημάτων και η στροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων είτε στην παροχή εξειδικευμένων εργασιών, είτε στη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων σε νέα τεχνολογία, με στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς τους.

Προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού

Σχεδιάζουν την επιβολή τέλους 25 - 160 χιλ. δρχ. στα τεχνικά παιχνίδια

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1997, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, που φαίνεται να παρουσιάζει έντονο πρόβλημα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των διατάξεων του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, καθώς και του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Η έμφαση στην άμεση υλοποίηση των παραπάνω διατάξεων, δεν είναι άσχετη με την έντονη ανησυχία που επικρατεί για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο φετινό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι - όπως έγραψε χτες ο "Ρ" - αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατη η επίτευξη του ετήσιου στόχου για αύξηση των εσόδων κατά 15,6%, προβλέποντας παράλληλα ρυθμό αύξησης γύρω στο 12%.Η διάσταση αυτή τέθηκε και από τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίοι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν τη βδομάδα που πέρασε με την πολιτική ηγεσία του ΓΛΚ, χαρακτήρισαν "υπεραισιόδοξο" τον κυβερνητικό στόχο. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 1997 - δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος περί δημοσίου λογιστικού - στην περίπτωση που διαφανεί σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Χαρακτηριστική είναι πάντως η επισήμανση αρμόδιων επί του θέματος στελεχών, σύμφωνα με την οποία η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα ήταν εφικτή, στην περίπτωση που υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, θέση που η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να πάρει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του προϋπολογισμού του 1996, εμφάνισαν υστέρηση που φτάνει γύρω στα 230 δισ. δρχ. Πρόκειται για σημαντική υστέρηση - χωρίς να αποκλείεται να είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερη - αν ληφθεί υπόψη ότι στις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων που περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμό γινόταν λόγος για υστέρηση 170 δισ. δρχ. στα έσοδα του περσινού προϋπολογισμού.

Φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Με τα παραπάνω δεδομένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή για κινητοποίηση των μηχανισμών είσπραξης του ΦΠΑ - καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί - μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων. Στην ίδια κατεύθυνση εισπρακτικού χαρακτήρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σχεδιάζει να επιβάλλει ετήσιο τέλος σε όσους έχουν άδεια λειτουργίας τεχνικών (ηλεκτρονικών) παιχνιδιών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 25.000 δρχ. μέχρι 160.000 δρχ., ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Για το συγκεκριμένο θέμα προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Β. Μ.

Δάνεια για λίγους

Δάνειο με επιτόκιο 10,25% υπόσχεται η Εθνική Τράπεζα στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη επέκτασης των εργασιών τους και χρειάζονται "ρευστό". Η υπόσχεση για συγκεκριμένο - ιδιαίτερα χαμηλό είναι η αλήθεια - επιτόκιο, αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που θα ζητήσουν ελάχιστο δάνειο ύψους 100.000.000 δραχμών!

Οι υπόλοιπες, όλες δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να δανείζονται από την Εθνική και τις άλλες τράπεζες με τα υπερδιπλάσια του πληθωρισμού επιτόκια της τάξης των 17%, 19% και 20%!

Προς τι, επομένως, τα πανηγύρια και οι διαφημίσεις του αστικού Τύπου (γιατί, περί διαφημίσεων και όχι περί δημοσιευμάτων πρόκειται) για "φθηνά δάνεια", "ευκαιρίες" κλπ.;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις για τα Γραφεία Πληροφοριών

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των "Γραφείων Πληροφοριών και Ενημέρωσης Πολιτών" στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες στους πολίτες, για τη σωστή συμπλήρωση των εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έδωσε με χτεσινή εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Το Γραφείο Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου θα λειτουργεί τόσο στις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες μέχρι τις 8 μ.μ. Οι αριθμοί τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι: 3255.485, 3228.396, 3224.585 και 3313.400 - 423 (εσωτ. 166).
  • Το Γραφείο Πληροφοριών και Ενημέρωσης Πολιτών των ΔΟΥ θα λειτουργεί εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Αν κατά την περίοδο παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1997 παρουσιαστεί ανάγκη λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου και κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ