ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρουσφετολογικές προαγωγές

Τη διοίκηση της Τράπεζας, αλλά και του Συλλόγου των Εργαζομένων καταγγέλλει η ΕΣΑΚ

Την "αντεργατική πολιτική" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας,την "ανυπαρξία, από τις εκάστοτε διοικήσεις, ενός στοιχειώδους συστήματος προγραμματισμού και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού", τη "ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό, την αναξιοκρατία", καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Τράπεζας της Ελλάδος,με αφορμή την προαγωγή 55 εργαζομένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνουν εκτός προαγωγής εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι, άξιοι και με άριστα φύλλα ποιότητας.

"Από χρόνια τονίζαμε και το τονίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι ο βαθμός, που κυρίως είναι ηθική επιβράβευση ενός υπαλλήλου και άλλο πράγμα η οργανική θέση που πρέπει κατά την άποψή μας να έχει περιγραφεί, να υπάρχουν κριτήρια, να προκηρύσσεται και να υπάρχει φυσικά διαφάνεια και έλεγχος", τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες και στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων,το οποίο εκτίμησε σαν "επιτυχία του" τον αριθμό των προακτέων! Ειδικότερα για το ΔΣ του ΣΥΤΕ,η παράταξη υπογραμμίζει πως η "αναξιοπιστία του έχει φθάσει σε οριακό σημείο",λόγω της "σύμπλευσής του με την κυβερνητική πολιτική, της συμπόρευσής του με την εργοδοσία", αλλά και γιατί "έχουν γίνει επιστήμονες στον παραγοντισμό και το ρουσφέτι".

Σημειώνεται μάλιστα ότι η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το ότι δικαιούνται αποζημίωση αν παραιτηθούν μετά από 15 χρόνια υπηρεσία.Ορισμένοι εργαζόμενοι, τονίζεται στην ανακοίνωση, προσέφυγαν έγκαιρα στη δικαιοσύνη - υπάρχει παραγραφή της αξίωσης μετά από έξι μήνες - και πήραν την αποζημίωση, αλλά πολλοί άλλοι δεν είχαν υπόψη τους το δικαίωμά τους και την έχασαν.

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος σημειώνει ότι όλα αυτά είναι αρκετά για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και στις αρχαιρεσίες,που γίνονται στις 3 Απρίλη,να ενισχύσουν την παράταξη. Τέλος, τονίζει ότι "οι κινήσεις εντυπωσιασμού και οι αντιπολιτευτικοί τόνοι που υψώνονται από ορισμένους τελευταία για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, δε θα επηρεάσουν την κρίση των εργαζομένων".

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ
"Ελευθεριότητα" στις συνθέσεις, αλλιώς...

Την ελεύθερη χρησιμοποίηση "χαμηλόμισθων μη εθνικών πληρωμάτων" απαιτούν οι εφοπλιστές με επιστολή τους στον πρωθυπουργό. Διαφορετικά, απειλούν ότι "θα κυματίσουν ξένες σημαίες στις θάλασσές μας"! Να αποδέχεται τις θέσεις και τους εκβιασμούς τους εμφανίζεται ο υπουργός Ναυτιλίας!

"Ελευθεριότητα" (!) στη σύνθεση των πληρωμάτων, δηλαδή - όπως εν ψυχρώ αναφέρουν - "ελευθέρα χρησιμοποίηση χαμηλόμισθων μη εθνικών πληρωμάτων",απαίτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Γεράσιμος Στρίντζης,πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων!Η επιστολή στάλθηκε προχτές και αναφέρει επί λέξει: "Πρώτη και εξέχουσα σημασία έχει για την επιβίωση του υπό ελληνική σημαία επιβατηγού πλοίου διεθνών πλόων, η προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας μας, ιδιαίτερα στον τομέα της συνθέσεως των πληρωμάτων των πλοίων μας,προς τα εις τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρατούντα". Το τελευταίο, συνεχίζουν, "υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μόνιμο αίτημά μας και τούτο γιατί είναι παντελώς αδύνατο για το υπό ελληνική σημαία επιβατηγό πλοίο να αντιμετωπίσει πλέον πλοία με ξένη σημαία, με ελευθεριότητες ως προς τη σύνθεση των πληρωμάτων"!

Οι εφοπλιστές απειλούν ευθέως ότι αν δεν υλοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις τους, "η πλοιοκτησία θα βρεθεί, λίαν συντόμως, στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσει άλλες λύσεις, οι οποίες βέβαια και δυσάρεστες και επιβλαβείς θα είναι, όχι μόνο για το έθνος, τη σημαία, τη ναυτεργασία, αλλά και αυτήν ακόμα τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας"! Μάλιστα, συμπληρώνουν προκλητικά ότι να μην αναζητηθούν ευθύνες "όταν θα κυματίζουν άλλες σημαίες στις θάλασσές μας, ακόμα και γειτονικών χωρών"!

Τις θρασύτατες απαιτήσεις των εφοπλιστών φαίνεται ότι έχει ήδη υιοθετήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος κατά τη χτεσινοβραδινή του συνάντηση με την ΠΝΟ, που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την απασχόληση στα ποντοπόρα πλοία, απάντησε ως εξής στο αίτημα των συνδικαλιστών να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις συνθέσεις των πληρωμάτων: "Αν εφαρμοστεί η νομοθεσία, θα πάνε τα πλοία σε ξένες σημαίες. Αναλαμβάνετε εσείς μια τέτοια ευθύνη;"!

Κατά τα άλλα, μετέφερε πρόταση των εφοπλιστών για την απασχόληση τεσσάρων ναυτικών σε κάθε ποντοπόρο πλοίο!

"Ο υπουργός έχει ενστερνιστεί τις θέσεις των εφοπλιστών και μας μεταφέρει τους εκβιασμούς τους. Εμείς θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος.Σήμερα το απόγευμα θα γίνει νέα συνάντηση υπουργού - ΠΝΟ και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Δήλωσε "αδυναμία"...

Τα θέματα που έθιξε η ΓΣΕΕ στον υφυπουργό Εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων θα... μεταφερθούν, αλλά δε λαμβάνει μέτρα λόγω συναρμοδιότητας

Η ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας,η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, η παροχή εξειδικευμένου προσωπικού για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων,ήταν τα θέματα που έθιξε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στη συνάντησή της με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα,προχτές.

Ο υφυπουργός, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, δεσμεύτηκε να μεταφέρει αυτά τα ζητήματα, αλλά δήλωσε αδυναμία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα,επειδή εμπλέκονται και άλλοι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τις επιθεωρήσεις Εργασίας και το υπουργείο Υγείας για την εκπαίδευση και ειδίκευση των γιατρών.

Παρ' όλα αυτά, ο υφυπουργός και ο υπουργός Εργασίας, άλλα έλεγαν παρουσιάζοντας πανηγυρικά πριν λίγους μήνες ορισμένες υπουργικές αποφάσεις προσαρμογής της νομοθεσίας μας με κοινοτικές οδηγίες. Τότε είχαν διακηρύξει ότι θα γίνει εντατική επιμόρφωση μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας,όλου του αναγκαίου προσωπικού, ενώ ο υφυπουργός είχε αναγάγει στο Ινστιτούτο ακόμα και την επιμόρφωση γιατρών εργασίας!

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, ζήτησε την ουσιαστική λειτουργία των Επιθεωρήσεων Εργασίας μέσω και της στελέχωσής τους με εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, μια και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και δεν υπάρχουν σήμερα μέσα ελέγχου της εφαρμογής της.

Σχετικά με το αίτημα για παροχή από την πολιτεία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας, δεν μπορεί όλη η προσπάθεια να εξαντλείται μόνο σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για νέους αγώνες βάζουν πλώρη οι ναυτεργάτες
ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΟΥ
Απειλείται με αφανισμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου κατεργασίας ξύλου από την ανυπαρξία συγκεκριμένης κλαδικής πολιτικής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα" του σωματείου των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

"Στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει από το 1987 - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση - το μόνο που φάνηκε είναι η γύμνια της πολιτικής των κυβερνήσεων με την εφαρμογή αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νομοσχεδίων. Επιχειρήσεις κλείνουν στην πόλη μας, εργαζόμενοι του κλάδου μένουν άνεργοι και όλα αυτά είναι συνέπεια των συντηρητικών επιλογών των κυβερνήσεων που κινούνται στη λογική και στην κατεύθυνση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ευθύνες όμως καταλογίζει η "Ταξική Ενότητα" και στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία του κλαδικού Συνδικάτου της πόλης, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι "αδιαφορεί για τα προβλήματα, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καλέσει ούτε μια συνέλευση, ενώ έχει αναγάγει την πολιτική και τακτική του σωματείου σε χειροκροτητή υπέρ της επικίνδυνα αντεργατικής πολιτικής".

"Σαπάκια" τα τσιμεντάδικα πλοία!

Συγκλονιστικά στοιχεία από ελέγχους του ΥΕΝ, μετά τη ναυτική τραγωδία του ΔΥΣΤΟΣ. Στα δέκα πλοία, τα πέντε κρίθηκαν ακατάλληλα και απαγορεύτηκε ο απόπλους! Παραλείψεις σε άλλα τέσσερα

"Σαπάκια" είναι στην πλειοψηφία τους τα τσιμεντάδικα πλοία! Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα που διενεργεί το ίδιο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το τελευταίο διάστημα και αφού πρώτα έστειλαν "μπάρκο στο θάνατο", τους 20 πνιγμένους του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ.Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου, μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 10 πλοία αυτής της κατηγορίας, από τα οποία στα πέντε δόθηκε εντολή απαγόρευσης του απόπλου και της φόρτωσής τους! Στα υπόλοιπα 4 παρατηρήθηκαν επιμέρους παραβλέψεις!

Παραμένουν για έλεγχο άλλα 13 πλοία, τσιμεντάδικα, τα οποία - σύμφωνα με τον υπουργό - θα έχουν ελεγχθεί μέχρι τις 14 Μάρτη. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση και των άλλων δυο αγνοουμένων ναυτικών από το πλήρωμα του ΔΥΣΤΟΣ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ανακοινώθηκε, επίσης, από τον γραμματέα του υπουργείου κ. Τσουροπλή ότι καταρτίζεται το Μητρώο Ναυτικών, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή των ναυτικών στο μητρώο. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, από το 1912 ως το 1996 έχουν εκδοθεί 682 χιλιάδες περίπου ναυτικά φυλλάδια. Από αυτά, τα 242 χιλιάδες ανήκουν σε ναυτικούς πάνω από 67 ετών. Επίσης 110 χιλιάδες ναυτικοί δεν έχουν ναυτική υπηρεσία από το 1985 και μετά. Σε 20 μέρες - σύμφωνα με τον γραμματέα - το υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα.

Αγανάκτηση για το ασφαλιστικό

Την αγανάκτησή του για τα όσα "μαγειρεύονται" πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στον "ΚΑΖΗ".

Οπως σημειώνεται, "σχεδιασμοί διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων κάνουν λόγο για αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα και άλλη συρρίκνωση στις συντάξεις, αλλά και μείωση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς κ.ά. Υλοποίηση δηλαδή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου"".

Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν και άλλη συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και επισημαίνεται πως "την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στα Ταμεία την έχουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις με το "πλιάτσικο" που κάνανε ολόκληρες δεκαετίες στα αποθεματικά τους".

Το σωματείο, σημειώνοντας ότι ο "κοινωνικός διάλογος είναι απάτη", καλεί τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕΜ και το ΕΚΑ να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ