ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μας αιφνιδίασε και με το θάνατό του στις 21 Γενάρη 1997 ο ΜΗΤΣΟΣ ΒΟΤΣΗΣ,ένας από τους νεότερους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Γνωστός όχι μόνο στο χωριό μας, το Σκοπό (Σέτινα) και τα γύρω χωριά, αλλά σ' όλη την περιφέρεια της Φλώρινας για την παρουσία του στους λαϊκούς αγώνες, τις απαγγελίες των ποιημάτων και τ' αντάρτικα τραγούδια του. Με τραύματα και στα δύο πόδια - να, γιατί περπατούσε περίεργα - και διαμπερές στο θώρακα, δεν έλειψε από τις λαϊκές συγκεντρώσεις και τις διεκδικήσεις.

Γλίτωσε το "εξάκις εις θάνατον" - απόφαση στρατοδικείου για ένα παιδί 20 ετών - γιατί δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος να τον τουφεκίσουν. Γνώρισε όλες σχεδόν τις φυλακές της Ελλάδας, γύρισε μετά από 12 χρόνια φυλακή, έκανε οικογένεια. Ολα τα πρόφτασε, όχι όμως, όπως θα 'θελε. Ηταν μόνο 71 χρόνων και ακμαίος, τον πρόδωσε όμως η καρδιά του.

Ο καπετάνιος, ο αντάρτης, ο ποιητής, ο Μήτσος μάς άφησε.

Θα σε θυμόμαστε Μήτσο, θα λέμε τα τραγούδια που μας έμαθες... πρόσφατα μου απάγγειλες "τη δίκη του εργάτη".

Π. Γ. Β.

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΟΥ, που πέθανε στις 22.2.97, αντί στεφάνου, προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" από 10.000 δρχ. ο καθένας, οι Αρτέμης Αθουσάκης και Νίκος Αθουσάκης.

***

Ο Χρήστος Χιονίδης πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη της μάνας του ΜΑΡΟΥΣΙΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΧΙΑΝΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ, τα παιδιά του πρόσφεραν 50.000 δρχ. στο Νομαρχιακό Γραφείο της ΚΝΕ Ηρακλείου Κρήτης για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

* * *

Ο δικαστής Χ. Κ.και ο αδιόριστος εκπαιδευτικός Χ. Ρ.πρόσφεραν το συμβολικό ποσό των 40.000 δρχ. για τον αγώνα του "Ριζοσπάστη" υπέρ των αγωνιζόμενων αγροτών, εκπαιδευτικών και όλων όσοι επιμένουν να κρατάνε ψηλά το κεφάλι.

* * *

Ο έμπορος Η. Δ. πρόσφερε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ