ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤ-1
Αρωγός στις μικρού μήκους ταινίες

Στην παραγωγή δώδεκα ταινιών μικρού μήκους προχωρά η ΕΤ-1, στην προσπάθειά της να στηρίξει και να βοηθήσει τις μικρού μήκους ταινίες. Ηδη η ΕΡΤ, ως γνωστό σε αντίθεση με όλα τα ιδιωτικά κανάλια, είναι η μόνη που εφαρμόζει τη διάταξη του νόμου, δίνοντας το 1,5% για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Η συμβολή της ΕΤ-1 στην κινηματογραφική παραγωγή ταινιών μικρού μήκους εντάσσεται - όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-1 Κωνσταντίνος Αλαβάνος - στην κινηματογραφική πολιτική που ακολουθεί η ΕΡΤ. Η προσπάθεια αυτή, επισήμανε ο Κ. Αλαβάνος, θα ενισχύσει το "φυτώριο" για την ανάδειξη και το ξεκίνημα των νέων κινηματογραφιστών.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για το 1999, σε συνεργασία με το σωματείο "μικρό", του οποίου εκπρόσωποι παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι 12 ταινίες μικρού μήκους θα έχουν ελεύθερη θεματολογία και θα τις σκηνοθετήσουν νέοι σκηνοθέτες ηλικίας μέχρι 40 ετών. Στις ταινίες συμπεριλαμβάνονται και κινούμενα σχέδια, ενώ μία από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι νέοι σκηνοθέτες είναι να έχουν ήδη στο ενεργητικό τους μία τουλάχιστον μικρού μήκους ταινία. Οι ταινίες θα γυριστούν σε φιλμ super 16 mm και η επεξεργασία τους θα γίνει στα εργαστήρια της ΕΡΤ. Ο προϋπολογισμός των ταινιών δε θα υπερβαίνει τα 5.000.000 δρχ.

Οι προτάσεις για την παραγωγή μικρού μήκους ταινιών θα αξιολογηθούν από πενταμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ένα στέλεχος της ΕΤ-1, έναν εκπρόσωπο του σωματείου "μικρό" και τρεις ειδικούς από το χώρο του κινηματογράφου. Η κατάθεση των αρχικών προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Μάρτη, ενώ τα τελικά σενάρια μαζί με τον ολοκληρωμένο φάκελο παραγωγής θα κατατεθούν στην ΕΤ-1 μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΕΤ-1 θα αναζητήσει και την παραγωγή και από άλλους θεσμικούς αρωγούς όπως το ΥΠΠΟ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ΕΤ-1 θα έχει την κύρια ευθύνη και τον έλεγχο, αφού η συμμετοχή της δε θα είναι κάτω από το 51%. Πρόθεση της ΕΤ-1 είναι εκτός από την τηλεοπτική προβολή των ταινιών να εξασφαλίσει τη διανομή τους και στις εμπορικές αίθουσες.

Με τους "αγγέλους" του "Εναλλάξ"

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα περιλαμβάνει και σήμερα το τηλεπεριοδικό του "902" "Εναλλάξ", που θα μεταδοθεί στις 19.00. Ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός μάς μιλάει για τις ταινίες του και για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τον "ποιητικό" κινηματογράφο. Στη συνέχεια ο "φακός" της εκπομπής θα μας ξεναγήσει στους "Εικαστικούς αγγέλους",στην γκαλερί "Αιγόκερως". Στο θεατρικό μέρος του "Εναλλάξ", θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση της Νίκης Τριανταφυλλίδη "Τρελή Ελένη",που παίζεται στο θέατρο "Νίκη Τριανταφυλλίδη". "Με τους αντάρτες στα Αγραφα", είναι ο τίτλος του βιβλίου του Τάσου Ψημένου,που θα παρουσιαστεί από την εκπομπή.

Συντροφιά με λαϊκά τραγούδια θα μας κρατήσουν οι συντελεστές του προγράμματος του κέντρου "Παλιά Μαρκίζα",ενώ και σήμερα συνεχίζεται το αφιέρωμα του "Εναλλάξ" στον Βασίλη Τσιτσάνη.Για τον μεγάλο μας λαϊκό μουσικοσυνθέτη μιλά ο συγγραφέας Σιώτος Αλεξίου,ενώ τραγούδια του ερμηνεύει η αγαπημένη τραγουδίστρια του Τσιτσάνη, που για χρόνια συνεργάστηκε μαζί του, η Χαρούλα Λαμπράκη.

Σκηνή από την ταινία των Αντονιόνι-Βέντερς "Πέρα από τα σύννεφα".

Σκηνή από την ταινία των Αντονιόνι - Βέντερς "Πέρα από τα σύννεφα" (ΕΤ-1 23.30)

Ερωτικά σύννεφα

Ενας σκηνοθέτης φαντάζεται τέσσερις ιστορίες μοναδικού έρωτα. Εναν κεραυνοβόλο έρωτα ανάμεσα σ' έναν περαστικό ταξιδιώτη και σε μια δασκάλα, στο Δέλτα του Πάδου και στη Φεράρα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερωτεύεται παράφορα στο Πορτοφίνο μια πωλήτρια - δολοφόνο, ενώ στο Παρίσι δυο ζευγάρια χωρίζουν για να γεννηθεί ένα άλλο ζευγάρι. Ενας άντρας μάταια παρακολουθεί μια κοπέλα μέχρι την εκκλησία στο Αϊξ της Προβηγκίας. Πέντε γυναίκες και ο δημιουργός, η φαντασίωση του έρωτα, η γοητεία του ασύλληπτου, το θηλυκό αίνιγμα και η αινιγματική πορεία της καλλιτεχνικής έκφρασης, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στην ταινία των Αντονιόνι και Βέντερς "Πέρα από τα σύννεφα" που παρουσιάζεται σήμερα στις 23.30 από την ΕΤ 1.

Από το SEVEN X στις 21. 00 "Γιοζίμπο" του Ακίρα Κουροσάβα.

Για πολλοστή φορά και όχι για τελευταία παρουσιάζεται από το κανάλι η αριστουργηματική ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη, που επιχειρεί να κάνει ένα κινηματογραφικό γάμο ανάμεσα στη γιαπωνέζικη παράδοση και στο αμερικανικό γουέστερν. Ο Τοσίρο Μιφούνε ενσαρκώνει τον περιπλανώμενο σαμουράι, που κάποια στιγμή της ζωής του γίνεται ο "θεός". Ενας θεός πονηρός, κακός και άστατος, που πότε πάει με το μέρος του ενός φεουδάρχη και πότε ευλογεί τον αντίπαλό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ