ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επικίνδυνη επιλογή για τους ασφαλισμένους
  • Με κοινή δήλωσή τους τα μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ Τ. Μαυροδόγλου και Θ. Κακαβάς καταδικάζουν την τοποθέτηση του Μ. Νεκτάριου στην "κορυφή" του ΙΚΑ
  • Να μην είναι "ο τελευταίος διοικητής του ΙΚΑ σε περίοδο κοινωνικής ασφάλισης", εύχεται με νόημα ο Γ. Σολωμός

Σήμερα ανακοινώνεται επίσημα η τοποθέτηση του Μ. Νεκτάριου,ειδικού της ιδιωτικής ασφάλισης και προσώπου του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Επιλογή που συνδέεται άμεσα - όπως άλλωστε ομολόγησε και ο υπουργός Εργασίας σε προχτεσινή του δήλωση - με τα ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τη σφοδρή αντίδραση συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην επιλογή του εκπροσώπου των ασφαλιστικών εταιριών στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, μετέφεραν, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος, τα μέλη της διοίκησης Τ. Μαυροδόγλου και Θ. Κακαβάς.

Σε κοινή τους δήλωση, που κατατέθηκε κατά τη συνεδρίαση, επισημαίνουν: "Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μελετώμενη αντικατάσταση του σημερινού διοικητή ΙΚΑ από τον Μ. Νεκτάριο, ο οποίος υπηρέτησε στην ιδιωτική ασφάλιση και έρχεται ως επιλεγμένος ειδικός της κυβέρνησης, με ειδική αποστολή να εφαρμόσει πιστά και κατά γράμμα τις προτάσεις Σπράου - Τήνιου,που, αν γίνουν πράξη, θα κατεδαφίσουν την κοινωνική ασφάλιση, θα την οδηγήσουν στην πλήρη ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση, καταργώντας έτσι τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της. Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στις απαιτήσεις των διεθνών οικονομικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, καθώς και του ΣΕΒ. Απορρίπτουμε τις προτάσεις Σπράου - Τήνιου, που εμπεριέχονται στο μεγάλο πακέτο για το ασφαλιστικό.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης, να παρθούν υπόψη και να εφαρμοστούν οι προτάσεις, που έκαναν με το κοινό τους πόρισμα οι τρεις ειδικοί, Πέτρουλας - Ρόμπολης - Ρουπακιώτης, που έγινε αποδεκτό από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών δυνάμεων της διοίκησης της ΓΣΕΕ".

Η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ ήταν η τελευταία που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Σολωμού,ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω με τον αγώνα όλων, ότι δε θα είμαι ο τελευταίος διοικητής του ΙΚΑ σε περίοδο κοινωνικής ασφάλισης".

Τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, ανάμεσά τους και οι λοιποί εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, απέφυγαν να πάρουν θέση πάνω στην προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης να διορίσει διοικητή τον Μ. Νεκτάριο.

Το θέμα τέθηκε από την ΕΣΑΚ και στη χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι ζήτησαν να καταδικάσει η ΓΣΕΕ ως πρόκληση την επιλογή του Μ. Νεκτάριου. Οι άλλες παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΑΚ.

Καταδικάζουν οι οικοδόμοι

Πρόκληση χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ τον Μ. Νεκτάριο και τονίζει πως "δε θα μείνει αναπάντητη".

Επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση, μπροστά στα μέτρα που προωθεί για συρρίκνωση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, θέλει για την επίτευξη των στόχων της και έναν άνθρωπο πιστό όργανό της, που να μη λέει "όχι" και να προωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της. Στο πρόσωπο του Μ. Νεκτάριου, θεωρεί ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση".

Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας και επισημαίνει πως η επιλογή αυτή συνδέεται άμεσα με τα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Ταξική διέξοδος

Σωματεία του Πειραιά συντονίζονται για την ταξική αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος

"Η διέξοδος βρίσκεται στην αλλαγή προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, για να αποκτήσουν ζωντάνια και νεύρο τα συνδικάτα. Η διέξοδος αυτή περνά μέσα από την αναζωογόννηση και την ενίσχυση των ταξικών τους χαρακτηριστικών, μέσα από την ήττα και την απομόνωση της γραμμής του συμβιβασμού και της συναίνεσης, που υπηρετούν οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ".Το παραπάνω απόσπασμα της εισήγησης, αποτελεί ταυτόχρονα και τον στόχο που καταλήχθηκε, στην προχτεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές από 27 πρωτοβάθμια σωματεία.

Το επόμενο βήμα, είναι οι άξονες αυτής της προσπάθειας να φτάσουν και να συζητηθούν στα ΔΣ όλων των σωματείων, σε κάθε χώρο δουλιάς, με συντονιστή την Οργανωτική Επιτροπή που εκλέχτηκε από την σύσκεψη, την οποία συγκροτούν οι προέδροι εφτά σωματείων.

Στην σύσκεψη τοποθετήθηκαν αρκετοί συνδικαλιστές. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓ. Μανουσογιαννάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συντονισμού δράσης των εργαζομένων, τονίζοντας ότι "σήμερα έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που όχι μόνο δεν ζητάει πολλά αλλά που βρίσκεται απέναντι στα προβλήματα, γι'αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυνάμεις του συμβιβασμού. Πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς δουλιάς, να απευθύνουμε πλατύ άνοιγμα για συντονισμό σ'όλους τους εργαζόμενους".

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας υπογράμμισε: "Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπάρχει πλούσια και ιστορική εμπειρία από την δράση του σ.κ. στη χώρα μας. Εχουμε καθήκον να φτάσει και να ανοιχτεί παντού αυτή συζήτηση".

Ο Γ. Αργύρης συνταξιούχος, τόνισε ότι "μόνο αν είμαστε κοντά στους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς καθημερινά να συζητάμε, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την συσπείρωση και την ενότητα".

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος στην παρέμβασή του τόνισε ότι δυο είναι οι βασικοί λόγοι για το κείμενο που εξέδωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την αναζοωγόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος."Ο πρώτος λόγος - τόνισε - έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε και η οποία εντείνεται. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι η κατάσταση σήμερα στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν θα ήταν έτσι σήμερα τα πράγματα αν ήταν άλλη η γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα το σκεφτόταν δυο και τρείς φορές για να πάρει τέτοια μέτρα η κυβέρνηση. Πήραμε μια πρωτοβουλία και προσπαθούμε να συντονιστούμε Πανελλαδικά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση".

"ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ"
Στις κάλπες οι εργαζόμενοι

Στον αντίποδα του συνδικαλισμού του συμβιβασμού, το ψηφοδέλτιο της "Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μέσα σε κλίμα όξυνσης των προβλημάτων για τους 730 εργαζόμενους και συνεχούς συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο οι αρχαιρεσίες του σωματείου εργαζομένων στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την κλαδική Ομοσπονδία. Την ίδια στιγμή οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της βιομηχανίας βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη, αφού μέσα σε δύο χρόνια άγγιξαν τα 2,5 δισ. δραχμές!

Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της "Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας" καλούν τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τόσο την "Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΠΑΣΚΕ) όσο και τη "Δημοκρατική Συνεργασία" (ΔΑΚΕ), οι οποίες έχοντας στα χέρια τους την πλειοψηφία όλο το προηγούμενο διάστημα, απλώς διαχειρίζονταν τα ζητήματα, ενώ συστηματικά απείχαν από τους αγώνες των εργαζομένων της Εύβοιας. Παράλληλα, η συμμετοχή τους στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και της κλαδικής Ομοσπονδίας αναλώθηκε στη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο "φρενάρισμα" των κινητοποιήσεων και στις εσωπαραταξιακές τριβές για τον έλεγχο της Ομοσπονδίας.

Ηταν, αυτή η πλειοψηφία - τονίζεται - που δεν ψέλλισε λέξη για το ξεπούλημα της τσιμεντοβιομηχανίας στους Ιταλούς και δεν ύψωσε καμία φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, όταν οι νέοι ιδιοκτήτες έκαναν πράξη τα αντεργατικά τους σχέδια. Ηταν αυτή η πλειοψηφία, που ενώ είχε δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει μείωση προσωπικού, δεν είπε τίποτα όταν άρχισαν να εφαρμόζονται προγράμματα "οικειοθελών αποχωρήσεων", που ενώ διαφώνησε με τις εργολαβίες δεν είπε κουβέντα όταν αυτές αυξήθηκαν. Με δική τους ευθύνη δε λειτουργεί στο χώρο επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Απέναντι σ' αυτό το είδος του "συνδικαλισμού" αντιπαρατάσσεται το ψηφοδέλτιο της "Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας", με υποψήφιους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, δοκιμασμένους στους αγώνες και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Προεδρικό Διάταγμα για το ΣΕΠΕ

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), παρέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου στις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και στους συλλόγους υπαλλήλων του υπουργείου.

Το νέο Σώμα θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δήλωσε ότι το νέο Σώμα αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων στους εργασιακούς χώρους.

Οι σοβαρότερες ενστάσεις στην ίδρυση του ΣΕΠΕ, αφορούν τη μη πρόβλεψη της συμμετοχής των εργαζομένων στους ελέγχους και ότι οι Νομαρχίες διατηρούν ορισμένες αρμοδιότητες παράλληλα, με αποτέλεσμα τη σύγχυση στη λειτουργία των Επιθεωρήσεων.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή, 7/2, στις 10.30 πμ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,στα γραφεία του, Αγίας Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Συλλογική Σύμβαση 1999 και πλαίσιο διεκδίκησης. Εργασιακές σχέσεις - αντεργατικός νόμος. Ωράριο και επιδιώξεις μεγαλεμπόρων για πλήρη απελευθέρωσή του. Ασφαλιστικό. Κοινωνική πολιτική.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ
Μετά την επιστράτευση και δίκη

Δυο μήνες μετά τη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του αντιδημοκρατικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των τελωνειακών υπαλλήλων, οι διώξεις σε βάρος τους συνεχίζονται. Ετσι, σήμερα οδηγούνται στο δικαστήριο έξι απεργοί τελωνειακοί,οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 4 Δεκέμβρη '98 στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, επειδή ασκούσαν το απεργιακό τους δικαίωμα. Ο εισαγγελέας τους είχε ασκήσει ποινική δίωξη για "παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης".

Η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως "μετά την τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης, την προσφυγή στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας μας παράνομης και καταχρηστικής, την πολιτική μας επιστράτευση και τις συλλήψεις, ήρθε η ώρα της δίκης των απεργών συναδέλφων μας. Για μια ακόμα φορά καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις και την ποινικοποίηση του απεργιακού μας αγώνα. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους συναδέλφους μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ