ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Με αφορμή ένα βιβλίο

Με αφορμή το βιβλίο "Αντάρτικο στη Σάμο, 1945-1949", που έγραψε ο Σταύρος Χατζηγιώργης,θα 'θελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και κριτική συνάμα. Γενικά, αυτό που κάνει στα γραφτά του ο εν λόγω συγγραφέας, είναι να Θαυμάζει τους χωροφύλακες και να βρίζει το λαό, που την εποχή εκείνη συμπαραστεκότανε στους μαχητές του ΔΣ Σάμου.

Γράφει πως ένιωθε μειονεκτικά, γιατί το Γενικό Αρχηγείο δεν ονόμασε εκείνον πολιτικό αρχηγό του ΔΣ του νησιού, αλλά τον Γιάννη Σάλα και στρατιωτικό τον Γιάννη Μαλαγάρη. Βρίζει το λαό, αποκαλώντας τον "κοπρολαό", γιατί μας αποδοκίμαζε όταν μας συλλάβανε. "Λεβέντες" αποκαλεί τους χωροφύλακες, που μας προστάτεψαν από την "ατιμία" του όχλου. Δε γράφει βέβαια ότι αυτός ο λαός επί δυο χρόνια εστερείτο το ψωμί του για να το δίνει σε μας τους μαχητές. Μας έδινε ό,τι μπορούσε αυτός ο "κοπρολαός", για να μπορούμε εμείς ν' αντιστεκόμαστε. Ομως ο Χατζηγιώργης φρονεί ότι αυτού του λαού του "χρειάζεται κόπανος", για να δαμαστεί.

Ακόμη συκοφαντεί στο βιβλίο, τον μακαρίτη τον Γιώργη Παπαρήγα,που τον γνώρισα προσωπικά μέσα στην απομόνωση που μας είχαν στη Σάμο και είμαι σε θέση να πω τα καλύτερα λόγια για το χαρακτήρα και το ήθος του.

Πρέπει να "τρίζουν" τα κόκαλα των συντρόφων μας για τα όσα έγραψε για τους χωροφύλακες και τους ύμνους που τους επιφύλαξε. Πρέπει να πω ότι όταν μας έπιασαν οι ΕΤΑξίτες, ανανήψαντες στρατιώτες της Μακρονήσου μας γλίτωσαν από τη σφαγή των χωροφυλάκων και των Μάυδων, γιατί διαφορετικά δε θα γλίτωνε κανείς μας. Αλλά όλα αυτά είναι αναλήθειες και φαντασιώσεις κατά τον Χατζηγιώργη.

Στα στρατοδικεία που περάσαμε, η στάση του ήταν περίεργη, δε μιλούσε, έκανε πως δεν καταλάβαινε. Και όταν απολογούμενος εγώ, είπα πως δεν έπρεπε να βρισκόμασταν εμείς κατηγορούμενοι, αλλά αυτοί που μας κατηγόρησαν και ανέφερα ορισμένους που έσφαξαν τον Μανώλη Αποστόλου κ.ά., ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου άρχισε να φωνάζει δυνατά: "κάτσε κάτω, κάτσε κάτω".

Οταν μας έκλεισαν στις φυλακές της Σάμου, με πλησίασε ο Χατζηγιώργης και μου είπε: "Εσύ Μανώλη τι θέλεις να κάνεις, τον παλικαρά;" και γέλασε. Δεν του απάντησα βέβαια, μόνο αηδίασα με το θράσος του.

Αυτά είχα να γράψω εγώ για το βιβλίο του Χατζηγιώργη, όλα τ' αλλά τ' αφήνω στην κρίση του καθενός.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα

Εκδηλώσεις
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 (ΠΣΔΑΕΑ),πραγματοποιεί την Τετάρτη 10-2-99 στις 12 το μεσημέρι,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.
  • To Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7-2-99 στις 9μμ,συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3457.122 (6 - 8μμ), 3473.573, 9225.832.
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7-2-99 στις 8. μμ,συνεστίαση στην ταβέρνα "ΖΕΧΡΑ" (Τέρμα Θεμιστοκλέους, Περιστέρι). Τιμή πρόσκλησης 3.000 δρχ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 5752.124.
  • Το Παράρτημα ΙΛΙΟΝ (Ν. Λιόσια), πραγματοποιεί την Πέμπτη 11-2-99 (Τσικνοπέμπτη) το βράδυ,συνεστίαση στην ταβέρνα "Νέα Μελωδία" (Λ. Χασιάς 65, Αγιοι Ανάργυροι).

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ Αλ. Γκολφίδης, κόβει την πίτα

Αντιστασιακοί της Κυψέλης μαζί με τους φίλους τους, γλεντούν στην κεφάτη γιορτή που διοργάνωσε το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Εθνικής μας Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ),το Σάββατο 23 του Γενάρη το πρωί στη μεγάλη αίθουσα της ΠΕΑΕΑ στην οδό Λυκούργου 10, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τα μέλη της Ενωσης και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της Ενωσης Μακρονησιωτών ΠΕΚΑΜ Π. Μακρής κ.ά.

(Φώτο Γ. Λιονάκης

Με τα οράματα του ΕΑΜ και ΔΣΕ

Με τραγούδι, χορό και πολύ κέφι, πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα οι αντιστασιακοί και οι φίλοι τους, στη συνεστίαση που διοργάνωσε το ΠαράρτημαΚυψέλης της ΠΕΑΕΑ, στις 31 Γενάρη στην ταβέρνα "Αμπελόφυλλο".

Ο Πρόεδρος του Παρ/τος Μπάμπης Λεωνιδάκης,αφού ευχήθηκε για τη Νέα Χρονιά, αναφέρθηκε - στην ομιλία που έκανε στη συνέχεια - στις δραστηριότητες του παρ/τος που τις έκρινε θετικές. Επίσης, επισήμανε το γεγονός της μεγάλης και μαχητικής παρουσίας των συνταξιούχων στους μεγάλους διεκδικητικούς αγώνες του λαού στο χρόνο που πέρασε. "Τη χρονιά που διαβήκαμε - τόνισε - οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ολόκληρης της χώρας δεχτήκαμε ανελέητα χτυπήματα από την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται, κατ' εντολή της "Νέας Τάξης", από τους κυβερνώντες μας. Ομως, ο περήφανος λαό μας αντιστέκεται, παλεύει και βρίσκει το δρόμο του κάτω από το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, σύνθημα και πολιτική του ΚΚΕ". "Είμαστε βέβαιοι - είπε κλείνοντας - ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα ήμαστε πάντα στο πλευρό του λαού, για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που είναι το αιματοκύλισμα των λαών. Τα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ παραμένουν ανεκπλήρωτα, μα πάντα ζωντανά και επίκαιρα και η πάλη μας για ολοκλήρωση και δικαίωση θα συνεχιστεί".

ΠΕΑΕΑ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Γιορτή αφιερωμένη στα αγωνιζόμενα νιάτα

Το αδιαχώρητο προκλήθηκε στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου, από τη συμμετοχή αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης, μαζικών φορέων, εκπροσώπων της ΟΓΕ, του ΚΚΕ, της Επιτροπής Ειρήνης και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων του Δήμου της πόλης, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την Κυριακή 17 Γενάρη το πρωί.

Το πρόγραμμα άνοιξε με το χαιρετισμό προς τους καλεσμένους, ο γραμματέας του Παραρτήματος, Λ. Ξεφτεράκης,και στη συνέχεια ο λογοτέχνης Β. Λιόγγαρης απήγγειλε ποιήματα.

Στην κεντρική ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του Παρ/τος Αλ. Γκολφίδης,αφού πρώτα μνημόνευσε όλους τους συναγωνιστές - μέλη του Παραρτήματος που έφυγαν από τη ζωή, κατόπιν αναφέρθηκε στο μαθητικό κίνημα. "Τη σημερινή μας εκδήλωση την αφιερώνουμε - τόνισε - στα παιδιά μας και εγγόνια μας, στα φλογερά νιάτα της πατρίδας μας, που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες ολόκληρης της χώρας, διεκδικώντας για όλους το δικαίωμα της Παιδείας". Ακόμα μίλησε για τη Νέα τάξη Πραγμάτων που επιβάλλουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι και που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόσο πιστά υπηρετεί. "Εμείς οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - κατέληξε - συσπειρωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει πιο πολύ να ενεργοποιηθούμε γύρω από το Παράρτημά μας, για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους αγώνες που έρχονται".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ