ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα συνέχισης των αγώνων από όλη τη χώρα

Σήμερα το πανελλαδικό - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος

Πανεκπαιδευτική απάντηση στις επιλογές της κυβέρνησης για την παιδεία, αλλά και μήνυμα συνέχισης των αγώνων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δίνεται σήμερα με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και με τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους δίνουν απάντηση στην αλαζονεία και την αδιαλλαξία με την οποία η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τις χιλιάδες φωνές που εναντιώνονται στην αντιδραστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα διαδηλώνουν μία ακόμα φορά το αίτημά τους για ένα σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις και την αντίθεσή τους στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, που είναι ασφυκτικά δεμένο με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με κάθε μέσο, μαθητές από τις τέσσερις γωνιές της χώρας κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μαζί τους θα είναι εκπαιδευτικοί και φοιτητές, αλλά και γονείς και εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλειψαν από το πλευρό των μαθητών.

Η ΟΛΜΕ σήμερα συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού και έχει ήδη καλέσει τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να κηρύξουν στάσεις εργασίας για τις υπόλοιπες ώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μαζί θα είναι και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποφάσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων, καθώς το ΔΣ της ΔΟΕ με ευθύνη των ηγετικών πλειοψηφιών δε φρόντισε να λάβει μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής στην κινητοποίηση.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αποφάσισαν και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,που παράλληλα καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των μαθητών.

Αύριο Σάββατο, αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και την Κυριακή 7 Φλεβάρη τα υπόλοιπα κατά τόπους συντονιστικά αγώνα για να αποφασίσουν τη μορφή με την οποία θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς είναι σαφές για τους μαθητές ότι η κυβέρνηση δεν "ξεμπέρδεψε" με αυτούς. Οι μαθητές δηλώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, για την αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, την κατάργηση των υποβαθμισμένων σχολείων των ΤΕΕ, την ανάγκη για σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Μαθητικός αναβρασμός στη χώρα

Δεκάδες πούλμαν ξεκινούν σήμερα - ή ήδη έχουν ξεκινήσει από χτες το βράδυ - μεταφέροντας τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Σε αρκετές περιοχές διοργανώνονται τοπικές πολύμορφες κινητοποιήσεις, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί.

  • Αντιπροσωπείες μαθητών από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη συμμετέχουν σήμερα στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, μετά από απόφαση της Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα από όλη τη χώρα. Παράλληλα σε αρκετές πόλεις της περιοχής, οργανώνονται τοπικές συγκεντρώσεις, ώστε να εκφραστεί το μήνυμα αντίστασης και από όσους μαθητές δεν μπορούν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Αθήνας.

Από τη Θεσσαλονίκη μαθητές και φοιτητές αναχώρησαν με λεωφορεία με τελικό προορισμό την Αθήνα, χτες στις 11 το βράδυ από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν φοιτητές και μαθητές από την Ξάνθη,τα Γιαννιτσά και την Κατερίνη.Με μπλόκα και συγκεντρώσεις θα δώσουν το δικό τους "παρών" οι μαθητές της Κοζάνης,των Γιαννιτσών,των Σερρών,της Βέροιας,της Κοζάνης,της Καβάλας και της Κομοτηνής.

  • Οι μαθητές στην Αχαϊα,που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας υπό κατάληψη 31 σχολεία στην περιοχή, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου θα συμμετάσχουν στο σημερινό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι μαθητές θα φτάσουν στην Αθήνα με πούλμαν που θα ξεκινήσουν σήμερα στις 8 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.
  • Μαζικά συμμετέχουν στο συλλαλητήριο οι μαθητές από τη Λάρισα που προγραμματίζουν να κατέβουν με πέντε πούλμαν στην Αθήνα. Στην πόλη της Λάρισας σήμερα όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα.
  • Μαθητές από την Καρδίτσα ξεκινούν σήμερα το πρωί από την πόλη τους για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
  • Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές από σχολεία των Ιωαννίνων επρόκειτο να ξεκινήσει χτες αργά το βράδυ για να φτάσει έγκαιρα στο ραντεβού με τους μαθητές στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στις γενικές τους συνελεύσεις οι μαθητές της πόλης αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων, όμως φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν με άλλες μορφές, τις οποίες και θα προσδιορίσουν την Κυριακή στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα των Σχολείων τους.
  • Μαθητές από την Κέρκυρα ήδη ξεκίνησαν από χτες το πολύωρο ταξίδι τους για να είναι πιστοί στο ραντεβού με τους συμμαθητές τους στο κέντρο της Αθήνας. Στην πόλη της Κέρκυρας, σε κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ ανοιχτά είναι κάποια από τα σχολεία της περιφέρειας.
Συλλαλητήρια και σε Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ικαρία

Σε περιοχές όπου το πολύωρο ταξίδι και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν την κάθοδο στην Αθήνα, προγραμματίζονται συλλαλητήρια μαθητών κατά τόπους. Από εκεί στέλνουν και αυτοί το μήνυμα ότι οι νόμοι της κυβέρνησης για τη "μεταρρύθμιση", τους οποίους με αυταρχισμό προσπαθεί να "επιβάλει", είναι καταδικασμένοι στις συνειδήσεις του λαού. Παράλληλα στέλνουν και το μήνυμα ότι η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, που συνόδεψαν σε όλη τη διάρκεια των μεγαλειωδών τους κινητοποιήσεων τους μαθητές, δεν έφτασαν να τους "πείσουν" ότι αυτή η μεταρρύθμιση που τους πετά έξω από το Λύκειο γίνεται "για το καλό τους", όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

  • Οι μαθητές από τα σχολεία της Κρήτης,λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα κάνουν Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο,μαζί με συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς και από τους τέσσερις νομούς του νησιού. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.Από εκεί, προγραμματίζεται να ξεκινήσει πορεία στη Νομαρχία Ηρακλείου.
  • Συλλαλητήριο στην πόλη της Μυτιλήνης θα κάνουν σήμερα το μεσημέρι οι μαθητές του νησιού, στέλνοντας από εκεί το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς και οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στην πλατεία Αλυσίδας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Χτες, αψηφώντας τις απειλές από τις διευθύνσεις των σχολείων τους για απουσίες, οι μαθητές της πόλης συμμετείχαν μαζικά στη συναυλία διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία Σαπφούς.
  • Στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου,θα γίνει το συλλαλητήριο των μαθητών της Ικαρίας.Το ραντεβού για τους μαθητές από σχολεία όλου του νησιού, έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι.
  • Οι μαθητές από σχολεία της Αρτας,που δε θα κατέβουν στην Αθήνα, θα συμμετάσχουν σε συναυλία διαμαρτυρίας που θα γίνει στις σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.
Προσκλητήριο συμμετοχής από συνδικάτα

Στο πλευρό των μαθητών, που με τις κινητοποιήσεις τους απέδειξαν ότι στη ζωή υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι απ' αυτόν του συμβιβασμού και της υποταγής, θα σταθούν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι γονείς, όλοι οι πολίτες της χώρας. Δεκάδες σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι και φορείς με ανακοινώσεις τους δηλώνουν πως στο σημερινό πανελλαδικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πάρουν μαζικά μέρος, καταγγέλλουν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και συγχαίρουν τα νέα παιδιά, που με τον αγώνα τους "μας έκαναν υπερήφανους".

  • Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα άγρια, φασιστικού τύπου, μέτρα που παίρνει ενάντια στους μαθητές - "μέτρα που στοχεύουν, όχι μόνο να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, αλλά να διαμορφώσουν γενικότερα κλίμα υποταγής και στους εργαζόμενους, να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του αγώνα" - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Τονίζει δε πως χρέος όλων είναι να αντιπαλέψουν αυτή την επίθεση και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό παλλαϊκό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. "Ηδη οι μαθητές είναι οι νικητές. Ο αγώνας τους είναι στην καρδιά και στο νου της εργατικής τάξης", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή υπογράφουν τα συνδικάτα: Οικοδόμων,Μετάλλου,Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών,Εμποροϋπαλλήλων,Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης - Λιοσίων - Καματερού,Λιθογράφων,Λογιστών,Συνταξιούχων,Ιδιωτικών Υπαλλήλων,Ηλεκτροτεχνιτών,Φαρμακεργατών και Φαρμακοϋπαλλήλων.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΠΟΔΠ - ΑΕΙ) συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, έναν αγώνα, "που απέδειξε πως η σημερινή νέα γενιά δεν είναι χαμένη".
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές καλεί όλους τους οικοδόμους, όλη την εργατική τάξη, κάθε άνθρωπο που πονάει το μέλλον αυτού του τόπου, να πάρουν μέρος στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το Συντονιστικό των αγωνιζόμενων μαθητών.
  • Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας απευθύνει κι αυτή κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να σταθούν σήμερα στο πλευρό των παιδιών τους.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καταγγέλλει την κυβέρνηση, που επιδιώκει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, να μετατρέψει την κοινωνική ζωή στη χώρα μας σε μια απέραντη ζούγκλα αντιμαχόμενων πολιτών και καλεί όλους τους λογιστές και τις λογίστριες να πάρουν μαζικά μέρος στην πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει πως "οι νέοι έδωσαν και πήραν μάθημα ότι μπορούν να αντιστέκονται και ότι στη ζωή υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι απ' αυτόν του συμβιβασμού και της υποταγής".
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας - Πειραιά και Προαστίων χαιρετίζει τους αγώνες της μαθητικής νεολαίας, επισημαίνει πως θα συμμετάσχει στο σημερινό συλλαλητήριο και υπογραμμίζει: "Οι μαθητές αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν από πραγματική δημοκρατία και ελευθερία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ