ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αγριο πλιάτσικο από κυβέρνηση και εργοδοσία

Στα 1.645,91 δισ. υπολογίζονται τα "φέσια". Ανασφάλιστος ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους. Δε δηλώνεται στο ΙΚΑ η μια στις δέκα επιχειρήσεις

Κυβέρνηση και εργοδότες "φεσώνουν" αδίστακτα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας - το ΙΚΑ - και να τα τεκμήρια της ενοχής τους: Στα 1.645,91 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται οι βεβαιωμένες οφειλές από τη μη καταβολή εισφορών από τους εργοδότες, από τη μη απόδοση των οφειλών του κράτους προς το ίδρυμα και από την επιβάρυνση του ΙΚΑ από την κοινωνική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση! Ακόμα, με βάση εκτιμήσεις του Ιδρύματος, ο ένας στους τέσσερις περίπου εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος!Η μια στις δέκα επιχειρήσεις δεν είναι καταγραμμένη στο ΙΚΑ, ενώ η εισφοροκλοπή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δραχμές.Το συνολικό έλλειμμα του ιδρύματος το 1999 αναφέρεται σε 701,3 δισ.

Αυτή τη ζοφερή εικόνα δίνουν, επίσημα, στοιχεία του ΙΚΑ που παρουσιάστηκαν χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ, Γ. Σολωμός.

Διπλασιάστηκαν οι οφειλές των ιδιωτών

Αναλυτικότερα, το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών προς το ΙΚΑ ανέρχονταν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη '98, στο ποσό των 772,280 δισ. δραχμών. Οι βεβαιωμένες εισφορές ήταν 482,680 δισ. δραχμές και 289,6 δισ. δραχμές τα πρόσθετα τέλη που αντιστοιχούν στις βεβαιωμένες εισφορές. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης, αφού οι βεβαιωμένες οφειλές του (χωρίς πρόσθετα τέλη) ανέρχονται στα 405,066 δισ. δραχμές. Να σημειώσουμε ότι οι οφειλές των ιδιωτών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα δυο τελευταία χρόνια, καθώς, με βάση επίσης στοιχεία του ΙΚΑ, το '96 οι βεβαιωμένες οφειλές τους ήταν 279,639 δισ. δραχμές.

Κράτος - άρπαγας

Οσον αφορά τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση (τριμερής χρηματοδότηση) που προβλεπόταν στους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, για τους νεοασφαλισμένους, ποτέ δεν καταβλήθηκε, αντίθετα με την εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών - αντισυνταξιουχικών μέτρων. Ετσι το κράτος οφείλει στο ΙΚΑ από τη μη εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης και σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιδρύματος, 361 δισ. δραχμές.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές του υπουργείου Οικονομικών, που ανέλαβε χρέη προς το ΙΚΑ των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, αλλά και των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, οι οποίες ανέρχονται σε 130,8 δισ. δραχμές. Ακόμα, δηλαδή και με τις "εκσυγχρονιστικές" αλχημείες τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 392,6 δισ. δραχμές.

Αυτή είναι η μια πλευρά της καταστροφικής για το ΙΚΑ κυβερνητικής πολιτικής. Η άλλη πλευρά, αφορά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε βάρος και του μεγαλύτερου Ταμείου. Ετσι, μόνο την περίοδο '94 - '98 η σχετική επιβάρυνση του Ιδρύματος ήταν 190,13 δισ. δραχμές. Με τις διατάξεις στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο 2776/'99, προκαλούνται πρόσθετες επιβαρύνσεις στο ΙΚΑ, ύψους 91,7 δισ. δραχμών. Σε αυτά δεν υπολογίζεται η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου, που σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιδρύματος διαχρονικά θα φτάσει το ποσό των 256 δισ. δραχμών.

Χωρίς ασφάλιση το 24% των εργαζομένων!

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία. Ετσι με υπολογισμούς του ΙΚΑ, ανέρχεται στο 24% το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν ανασφάλιστοι. Επίσης, το 11,4% των επιχειρήσεων δεν είναι καταγραμμένες στο ΙΚΑ. Η υπολογιζόμενη από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ εισφοροδιαφυγή από τα παραπάνω, ανέρχεται στα 300 δισ. δραχμές.

Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό στο ΙΚΑ. Ετσι, υπάρχουν 2.500 κενές οργανικές θέσεις σε διοικητικό προσωπικό και 1.500 κενές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό. Τα παραπάνω με βάση το οργανόγραμμα του '91, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων.

Παρά τη διαλυτική κυβερνητική πολιτική, το ΙΚΑ έχει τέτοια γκάμα παροχών προς τους δικαιούχους του, που καμιά ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να καλύψει και είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο με 5,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Αιχμές, αλλά και ωραιοποίηση

Απολογισμό της εξαετούς θητείας του στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, έκανε με τη χτεσινή συνέντευξή του, ο Γ. Σολωμός, επιχειρώντας - παρά τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε - να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, ενώ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική.

Ανέφερε σαν επιτυχία το μη δανεισμό του ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στη ροή χρημάτων από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που ανέρχεται σε 437 δισ. δραχμές. Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκε ότι το ΤΕΑΜ δεν πάει καλά, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων... Επίσης, έκανε αναφορά στη μείωση των δαπανών του ΙΚΑ για αναπηρικές συντάξεις, αποφεύγοντας να πει ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του ορίου αναπηρίας από 67% σε 80%, για να πάρει κάποιος ολόκληρη την αναπηρική σύνταξη. Επίσης, υπερασπίστηκε την εφαρμογή λίστας στα φάρμακα, αναφέροντας πως μειώθηκαν τα σχετικά έξοδα του ΙΚΑ κατά 14,6%

Ισχυρίστηκε ότι με το ΕΚΑΣ οι κατώτερες συντάξεις έχουν ανέλθει στο ύψος των 20,2 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη. Και αυτό, όταν από τις 560.000 συνταξιούχους ΙΚΑ που παίρνουν κατώτερες συντάξεις, μόνο οι 220.000 παίρνουν το ΕΚΑΣ και μόνο οι μισοί απ' αυτούς, δηλαδή 110.000 περίπου, παίρνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ.

Οταν ρωτήθηκε πώς τοποθετείται στη διαβόητη έκθεση Σπράου, η οποία προδιαγράφει το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, απέφυγε να απαντήσει άμεσα, σημειώνοντας πως "δεν πιστεύω ότι είναι θέσεις της κυβέρνησης"!

Αφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα της αντικατάστασής του από την κυβέρνηση με τον Μ. Νεκτάριο,λέγοντας πως "θέλω να πιστεύω ότι η δύναμη του Τύπου, η δύναμη των εργαζομένων, όσων πιστεύουν στο θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης δε θα την αφήσουν να χαθεί".

... Με ξένα κόλλυβα

Οι ...προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, να επιδείξουν έργο στην κοινωνική πολιτική, βασίστηκαν σε κάθε περίπτωση σε χρήματα των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, την πενταετία 1994-1998, επιβαρύνθηκε με 190,13 δισ. δραχμές.Αν υπολογιστούν και οι επιβαρύνσεις του 1999, τότε στην τελευταία εξαετία, η συνολική επιβάρυνση είναι 281,83 δισ. δραχμές,χωρίς να υπολογιστούν 256 δισ. δραχμές από την ένταξη του ΕΤΕΜ στο ΤΕΑΜ.

Ειδικότερα, για τον κλάδο των συντάξεων έχουν δαπανηθεί από αυτό:

Για έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους το 1995, 22 δισ. δραχμές.Για το ΕΚΑΣ το 1996, 13 δισ. δραχμές.Για τη ρύθμιση χρεών Δήμων και Κοινοτήτων, 18,6 δισ. δραχμές και για τα χρέη συνεταιρισμών 1,1 δισ. δραχμές.

Για ειδικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, έχουν δαπανηθεί, 60,43 δισ. δραχμές.Επίσης, για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο άρθρο 44 του Ν.1892/90, ένταξη Ταμείων στο ΙΚΑ και για σεισμόπληκτες περιοχές η επιβάρυνση έφτασε τα 70 δισ. δραχμές.Στον κλάδο ασθένειας προκύπτει επιβάρυνση 4 δισ. δραχμών το χρόνο.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, στις παραπάνω επιβαρύνσεις πρέπει να προστεθούν τα εξής αστρονομικά ποσά, το 1999:

Για παροχές ασθένειας σε άνεργους νέους μέχρι 29 ετών και μακροχρόνια άνεργους άνω των 55 ετών, 23 δισ. δραχμές.Για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο φάρμακο, των δικαιούχων ΕΚΑΣ, 3 δισ. δραχμές.Για παροχές επιδόματος Μητρότητας, 0,7 δισ. δραχμές.

Η τελευταία διάταξη του αντιασφαλιστικού Ν.2776/99, για τη μείωση των πρόσθετων τελών επί των εισφορών και των οικοδομικών συντελεστών, θα ζημιώσει το ΙΚΑ με 65 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ