ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΛΕΚΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣΧΑΪΔΑΡΙΟΥ"
Καταδικαστέα η απόφαση για παύση πληρωμών

- Πώς κρίνετε την απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να απαγορεύσει τις πληρωμές για το Δήμο Χαϊδαρίου, λόγω χρεών του, ύψους 2 δισ. δραχμών;

- Την καταδικάζουμε. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται σε κλείσιμο, ουσιαστικά, ένας δήμος, όταν για το οικονομικό αδιέξοδο, την πρώτη ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, αλλά και η Δημοτική Αρχή που λειτουργεί σαν δεκανίκι της. Τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, αλλά και της κακοδιαχείρισης του δήμου τα τελευταία χρόνια, θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήδη είναι απλήρωτοι δύο βδομάδες, αλλά και οι δημότες. Δε φτάνει η άγρια φορολόγηση που τους έχει επιβληθεί, μέσω των υψηλών ανταποδοτικών τελών και των διαφόρων εισφορών για κοινωνικές παροχές και αθλητισμό, έρχεται τώρα να προστεθεί και η εν λόγω απόφαση, φορτώνοντας έτσι στους δημότες και τις συνέπειες της ανικανότητας του δήμου να λειτουργήσει. Ο δήμος δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

- Πού οφείλεται το "κόκκινο" στα ταμεία του δήμου;

- Αυτό το "κόκκινο" δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται στο Δήμο Χαϊδαρίου τα τελευταία χρόνια - με τη στήριξη και του σημερινού δημάρχου, Κ. Τηνιακού - την οποία είχαμε καταγγείλει ως παράταξη ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη σημερινή κατάσταση. Υπάρχουν δύο λόγοι που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση: Από τη μία ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν αποδίδει στους δήμους τα οφειλόμενα από το '90 μέχρι σήμερα και από την άλλη η κακοδιαχείριση του δήμου, η αλόγιστη σπατάλη για έργα βιτρίνας και προεκλογική εκστρατεία. Την ίδια στιγμή κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της πόλης δε λύθηκε.

- Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει, μέσω του ΤΠκΔ, την απαγόρευση πληρωμών, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ευθύνονται καθόλου γι' αυτή την κατάσταση και να λειτουργήσει ομαλά ο δήμος. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδώσει στους δήμους τους παρακρατημένους πόρους - περίπου 700 εκατομμύρια αναλογούν στο Δήμο Χαϊδαρίου. Προτείνουμε επίσης να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος των δαπανών του δήμου και να καταλογιστούν οι ανάλογες ευθύνες. Με δεδομένη αυτή την οικονομική κατάσταση, ο δήμος πρέπει να προχωρήσει σε νοικοκύρεμα των οικονομικών, όχι σε βάρος των κοινωνικών δαπανών. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει η σημερινή κατάσταση να χρησιμοποιεί ως άλλοθι για νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος των οποίων στο δήμο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει ξεπεράσει το 50%. Οπως δε θα πρέπει να στραφεί ο δήμος στο δανεισμό, κάτι που υποθηκεύει το μέλλον των Χαϊδαριωτών.

- Πάντως, το οικονομικό πρόβλημα "αγγίζει" τους περισσότερους δήμους της χώρας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει γενικότερα;

- Θα πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλουν, δηλαδή τα 1,2 τρισ. δραχμές, αλλά και άλλους πόρους που θα δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους να βγουν από την οικονομική δυσπραγία και να αναπτύξουν ένα πραγματικά λαϊκό έργο σε όφελος των δημοτών. Επίσης οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να πιέσουμε ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιχορήγησης του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο δήμο, προτείνουμε, στην περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση απαγόρευσης πληρωμών και παραμείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Χ. Δ.


ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ

"Γιατί η Ρηγίλλης κρατά εχθρική στάση στα μπλόκα των αγροτών τη στιγμή που επίσημα ο Κ. Καραμανλής αναγνωρίζει τα οξυμένα προβλήματά τους και θεωρεί ως δίκαια τα αιτήματά τους;", ρωτήσαμε τις προάλλες στέλεχος της ΝΔ. Απάντηση: "Γιατί τα μπλόκα θα τα βρούμε μπροστά μας". - "Γιατί, μήπως σχεδιάζετε να εφαρμόσετε την ίδια πολιτική;". Απάντηση: "...". Ο παραπάνω διάλογος είναι αρκετά αποκαλυπτικός για τη στάση "αρχών και αξιών", όπως τη χαρακτήρισε ο Κ. Καραμανλής, που τηρεί απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αρκετές βδομάδες πριν οι αγρότες αποφασίσουν να βγουν στα μπλόκα του αγώνα και της ελπίδας, η Ρηγίλλης φρόντιζε να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και στα αγροτικά στελέχη της ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξει τους αγώνες των αγροτών και μάλιστα φρόντισε ιδιαίτερα να "δημοσιοποιείται" η αντίθεσή της στα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, την οποία επαναλαμβάνει συνέχεια.

Πρόκειται για αναμενόμενη στάση που εναρμονίζεται με την εχθρική στάση απέναντι σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση (από την εξέγερση των μαθητών, μέχρι τις κινητοποιήσεις στην "Ολυμπιακή" και την "Ιονική"). Η ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβει την απέχθειά της σε κάθε μορφής λαϊκό αγώνα, ξεκινώντας από συγκεκριμένες αφετηρίες: Πρώτον, να συμβάλει, όπως της έχει ανατεθεί, στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και στο πλαίσιο αυτό να συνεισφέρει, όσο μπορεί, στην εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων. Δεύτερον, θέλει να στείλει μήνυμα στα μεγάλα αφεντικά ότι αν και είναι στην αντιπολίτευση, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να στηρίξει "συντεχνιακές" διεκδικήσεις ούτε τις εκμεταλλεύεται για να ψηφοθηρήσει, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, γιατί δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει "προσδοκίες" για το τι μπορούν να περιμένουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες από την πολιτική της, αν ανέβει στην εξουσία.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ δε διαθέτει - ούτε θα μπορούσε - εναλλακτική και φιλολαϊκή πρόταση, σε αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, ούτε για την παιδεία ή την υγεία ή κάποιο άλλο θέμα, ούτε για το αγροτικό πρόβλημα. Οι όποιες διαφοροποιήσεις γίνονται σε επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα έχουν ως μοναδικό στόχο την ψηφοθηρία στους αγρότες, καθώς πιστεύει ότι είναι βασική δεξαμενή άντλησης νέων ψηφοφόρων. Ετσι, επιχειρεί να πείσει ότι το ζήτημα δεν είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά η "κακή" - όπως την αποκάλεσε ο Κ. Καραμανλής - κυβέρνηση. Η - όπως ισχυρίζονται συνήθως - η κακή εφαρμογή αυτής της πολιτικής, κάποιοι ακατάλληλοι χειρισμοί κλπ.

Αν χρειάζεται κάποια απόδειξη για τις παραπάνω εκτιμήσεις, η ομιλία του Κ. Καραμανλή, την περασμένη Κυριακή στα Γιαννιτσά, όπου παρουσίασε τον βασικό άξονα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, αποτελεί μια από τις πλέον εύγλωττες. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν πήρε συγκεκριμένη θέση στα αιτήματα των αγροτών, όπως διατυπώνονται στα ψηφίσματα της "Πανθεσσαλικής", πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αντίθετα, από την αρχή της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να στείλει το μήνυμα στους αγρότες ότι "η εποχή των παχέων αγελάδων έχει περάσει", συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του κλίματος για ηττοπαθή και μοιρολατρική αντιμετώπιση του ξεκληρίσματος που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αμέσως μετά έσπευσε να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές ντιρεκτίβες, τις οποίες μάλιστα παρουσίασε ως δικές του εναλλακτικές προτάσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτές προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ετσι υπέδειξε στους αγρότες για το μέλλον να στραφούν στις "νέες τεχνολογίες, χρήση βιοτεχνολογίας και οινοποιοκαλλιεργειών, αγροτουρισμός, προϊόντα εξειδικευμένα και επώνυμα".

Η σοβαρότερη μορφή δημαγωγίας και λαϊκισμού, που ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ και στους αγρότες, είναι αυτή των "σκληρών διαπιστώσεων" για τα προβλήματα που τους μαστίζουν, αλλά στο "διά ταύτα" υποτάσσεται με τις οδηγίες της ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική.

Παραδείγματα. Ανέφερε ο Κ. Καραμανλής: "Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές της φετινής χρονιάς δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, αφού οι περισσότερες παγώνουν στα ίδια επίπεδα και αρκετές προτείνεται τουλάχιστον να είναι μειωμένες. Αν δε δράσουμε γρήγορα, θα βρεθούμε προ, ακόμα χειρότερων, εκπλήξεων". Στο εύλογο ερώτημα "τι να κάνουμε", ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι αυτός θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής από τον Κ. Σημίτη στις Βρυξέλλες!

Αλλο παράδειγμα, σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση αγροτών. Είπε ότι έχει επίγνωση του προβλήματος πως "η κυβέρνηση δε συμπεριέλαβε στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 170 δισ. δρχ. που ήταν η δική της συμμετοχή σε αυτό, γνωρίζει τις υψηλότατες εισφορές και τις μικρότερες παροχές σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, καθώς και ότι φέτος, το 1999, οι αγρότες δεν μπορούν ή δε θα μπορέσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους και άρα δε θα έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε νοσοκομειακή, δε θα μπορούν να πάρουν δάνεια, επιδοτήσεις, μηχανήματα κλπ.". Ομως στο ερώτημα τι θα κάνει γι' αυτό η ΝΔ απάντησε: "Αυτή την ώρα δε θέλω να προβώ σε εύκολες εξαγγελίες"!

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και να κάνει επίδειξη πυγμής ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ως "προστάτης" και "φίλος" των αγροτών. Θέλει και να συνεισφέρει στην εφαρμογή της ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα να κερδίσει την ψήφο των αγροτών για τις δημαγωγικές "διαπιστώσεις" της. Το άσχημο για τη Ρηγίλλης είναι ότι οι αγώνες ρίχνουν τις μάσκες και αποκαλύπτουν ποιος είναι με το μέρος των αγροτικών συμφερόντων και ποιος βρίσκεται απέναντί τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η ηγεσία της ΝΔ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και να κάνει επίδειξη πυγμής ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και, ταυτόχρονα, να εμφανίζεται ως "προστάτης" και "φίλος" των αγροτών. Θέλει και να συνεισφέρει στην εφαρμογή της ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα να κερδίσει την ψήφο των αγροτών για τις δημαγωγικές "διαπιστώσεις" της



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ