ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Πρόοδος" και οικονομικά συμφέροντα

ΒΟΜΒΑΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναγγέλλει επίσκεψή του στο Πακιστάν, όπου θα συζητήσει με τον Πακιστανό ομόλογό του ακόμα και την επί μισόν αιώνα ανοιχτή πληγή του Κασμίρ. Να υπάρχει άραγε κάποια σχέση με το γεγονός ότι η "Enron" αρχίζει να παράγει ενέργεια στην Ινδία στα τέλη Μάρτη;

Ο ινδουιστής - εθνικιστής πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) ανακοίνωσε χτες πως την 20ή Φλεβάρη θα επισκεφθεί το Πακιστάν, για να συζητήσει διμερή θέματα με τον ομόλογό του του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ - στην "πιο σοβαρή" συνάντηση κορυφής από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν οι δύο είχαν βρεθεί στο περιθώριο της επετειακής... μάζωξης των Ηνωμένων Εθνών.

Απ' ό,τι φαίνεται, μάλιστα, ο Βάτζπαϊ εννοεί πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά το "διάλογο" που προανήγγειλε: "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το ζήτημα του Κασμίρ", είπε σε δημοσιογράφους. Το ζήτημα, που προκαλεί "ανησυχίες" στη διεθνή κοινότητα, αφού, δοθέντων της μακράς διαφιλονικίας των δύο χωρών για το κρατίδιο και του γεγονότος ότι πραγματοποίησαν πυρηνικές δοκιμές το Μάη του 1998 και προωθούν τη δημιουργία πυρηνικών οπλοστασίων, μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική εμπλοκή, αν πλειοδοτήσουν τα "γεράκια" των δύο πλευρών.

Το πιο "συμβολικό" της κίνησης του Ινδού πρωθυπουργού είναι ότι θα μεταβεί στο Πακιστάν με ένα λεωφορείο, που θα εγκαινιάσει τη γραμμή Νέο Δελχί - Λαχώρη...

Την "πρόοδο" στις σχέσεις των δύο χωρών και την αποκατάσταση της διασαλεμένης τάξης πραγμάτων στην ασιατική υποήπειρο επιζητούν, εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ, που "σπονσοράρουν" το διάλογο.

Εκτός από τους προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, υπάρχουν και οικονομικοί: χτες ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική γιγαντιαία επιχείρηση της πετρελαϊκής και ενεργειακής βιομηχανίας "Enron Corp." θα θέσει σε λειτουργία στα τέλη Μάρτη ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Βομβάη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. δολαρίων, προκάλεσε έντονες τριβές, λόγω του καταγγελθέντος "σκανδάλου" δωροδοκίας, από στελέχη της αμερικανικής εταιρίας, υπουργών για να υπογραφεί το έργο, και αστυνομικών προκειμένου να καταστείλουν βίαια διαδηλώσεις κατοίκων της περιοχής που αντιδρούσαν στην υλοποίησή του, το 1995.

Χτες εκπρόσωπος της "Enron" χαρακτήρισε απογοητευτικές τις αναφορές που δημοσίευσε αμερικανικό τμήμα οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες τεκμηριώνεται ότι η πολυεθνική με βάση τις ΗΠΑ πλήρωσε τους αστυνομικούς για να επιτεθούν σε ειρηνικά διαδηλούντες χωρικούς...

ΡΩΣΙΑ
"Θίχτηκαν" οι υπουργοί... για τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ρωσίας Πάβελ Κρασενίνικοφ και Σεργκέι Στεπάσιν έστειλαν την Τρίτη κοινή επιστολή στον εκτελόντα χρέη γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, στην οποία χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατά του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ως "προσβλητικές και συκοφαντικές για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, που εξευτελίζουν την τιμή και την αξιοπρέπειά του". Αυτή η αντίδραση των δυο υπουργών φάνηκε σε πολλούς πολύ παράξενη. Ο Ζιουγκάνοφ δεν είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιεί "σκληρές εκφράσεις". Υπήρξε περίπτωση που τον είχε αποκαλέσει "αρχηγό συμμορίας", αλλά κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν αντέδρασε. Τι το διαφορετικό είπε τώρα ο Ζιουγκάνοφ για τον Γιέλτσιν και σκανδαλίστηκαν οι εν λόγω υπουργοί;

Στη συνέντευξη Τύπου, στις 8 Φλεβάρη, στη Λέσχη Τύπου της Μόσχας, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε: "Αν προτείνουν τώρα να υπογράψει κανείς κάποιο ντοκουμέντο, για το οποίο ο Πρόεδρος πάλι δεν εγγυάται τίποτα σε κανέναν, κανείς πλέον δεν πιστεύει το λόγο του. Γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα ντοκουμέντο, το οποίο θα περιορίζει την απόλυτη εξουσία ενός ανήμπορου, άβουλου, μέθυσου που μένει στο Κρεμλίνο. Και ακριβέστερα: είτε είναι κλινήρης σε νοσοκομείο, είτε βρίσκεται σε σανατόριο. Από τα μέσα του 1995 δεν εργάστηκε ούτε μια φορά ολόκληρη βδομάδα... Διάβασα το ντοκουμέντο που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, όπου στο πρώτο σημείο αναφέρεται ότι καμία αλλαγή δε θα γίνει στο Σύνταγμα. Σημαίνει ότι η τύχη της χώρας θα εξαρτάται πάλι από την υπογραφή ενός ανθρώπου που δεν είναι σε θέση να ελέγχει τον εαυτό του, δεν είναι σε θέση να εργαστεί κανονικά και δεν είναι σε θέση να ευθύνεται για τα λόγια και τη συμπεριφορά του".

Τα λόγια του Ζιουγκάνοφ, όπως φαίνεται, δεν περιέχουν τίποτα το ταπεινωτικό και το προσβλητικό. Απλώς κάνει διαπιστώσεις για πράγματα γνωστά σε όλους. Δεν είναι επινόηση του Ζιουγκάνοφ ότι στον Γιέλτσιν αρέσει το "ποτήρι", ότι τον περισσότερο καιρό δε βρίσκεται στο Κρεμλίνο, όπως, εξάλλου, και τα υπόλοιπα που είπε. Γιατί όμως αυτός ο θόρυβος; Επιπλέον, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν δήλωσε στις 9 Φλεβάρη ότι ο Πρόεδρος (ο άμεσα θιγόμενος) "δεν προτίθεται να παραπέμψει σε δίκη τον Ζιουγκάνοφ". Επομένως, δε θα ήταν καλύτερα, αν οι δυο υπουργοί χρησιμοποιούσαν την ενέργειά τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς που μαστίζουν τη Ρωσία; Τέλος, χτες, ο Ζιουγκάνοφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Κρατική Δούμα, είπε χαρακτηριστικά: "Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι όλη η χώρα γνωρίζει. Ολη η Ευρώπη ξέρει, επίσης, ότι ο Γιέλτσιν κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ" και πρόσθεσε: "Είναι καιρός να μιλήσουμε "τίμια" για τα προβλήματα υγείας του Προέδρου. Η πιο σοβαρή ασθένεια, όμως, από την οποία πάσχει ο Πρόεδρος είναι η κοινωνική ανευθυνότητα".

Πιέσεις μέσω υποσχέσεων για "οικονομική βοήθεια"

ΜΟΣΧΑ.-

Η Μόσχα κατηγόρησε χτες τους "δυτικούς υπευθύνους" ότι επιδιώκουν να εξαρτήσουν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την αλλαγή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο του Αντόν Σούρικοφ, εκπροσώπου του Α αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιούρι Μασλιουκόφ. "Το ζήτημα δεν τέθηκε στη διάρκεια επίσημων διαπραγματεύσεων, αλλά έχει τεθεί ανεπίσημα", δήλωσε ο Σούρικοφ. "Οι εκπρόσωποι ξένων χωρών διατυπώνουν σαφώς (αυτό το αίτημα) σε ιδιωτικές συνομιλίες", επισήμανε και πρόσθεσε: "Αφορά την αντιπυραυλική συνθήκη, όλες τις μορφές συνεργασίας με το Ιράν, τη θέση της Ρωσίας για το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο. Μας ζητούν να τροποποιήσουμε την εξωτερική πολιτική μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ