ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Προς νέα μορφή αγώνων

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ. -

Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας πιθανής λύσης μεταξύ των απεργών μεταλλεργατών και της εργοδοσίας είναι πλέον ελάχιστα. Το επόμενο βήμα είναι μια παγγερμανική απεργία σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στην αυτοκινητοβιομηχανία που απειλεί να παραλύσει σχεδόν όλη τη βιομηχανική παραγωγή.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Συνδικάτου Μετάλλου IG και των εκπροσώπων της εργοδοσίας, της "Gesamtmetall", κατέρρευσαν αργά το βράδυ της Τρίτης και καμία προσπάθεια και επαφή δεν έγινε χθες με αποτέλεσμα το χρονικό όριο της Τετάρτης που είχαν θέσει οι απεργοί για την εξεύρεση μιας λύσης στην εργασιακή διένεξη που αφορά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας να εκπνεύσει. Το Συνδικάτο Μετάλλου IG - που εκπροσωπεί σχεδόν 3,5 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα του μετάλλου και της ηλεκτρικής παραγωγής - σχεδιάζει να συνεδριάσει την Κυριακή όπου θα αποφασίσει για τη μορφή συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ημερομηνία για την παγγερμανική απεργία, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μπορεί να οριστεί και για την 1η Μάρτη. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους απεργούς αλλά και το Συνδικάτο Μετάλλου, είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της IG Κλάους Τσβίκελ προς την εφημερίδα "Ράινισε Μερκούρ", ο οποίος ευθέως χθες κατηγόρησε την εργοδοσία για αδιαλλαξία αλλά και εκβιασμό ώστε οι εργαζόμενοι να καταφύγουν σε μία γενική απεργία αφού επί της ουσίας ακύρωσαν οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία, για να συμπληρώσει με έμφαση "αφού οι συνομιλίες απέτυχαν μένει μόνο μία οδός: ο εργατικός αγώνας".

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι το Συνδικάτο διεκδικεί αυξήσεις της τάξης του 6,5% ενώ η εργοδοσία δε φαίνεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ούτε μία μονάδα πάνω από 2,6%, ενώ μία νέα εξέλιξη είναι ότι ο Πρόεδρος του "Γερμανικού Γραφείου Βιομηχανίας και Εμπορίου" Χανς - Πέτερ Στιλ,σε μία ανοιχτά εκβιαστική κίνηση προς το συνδικάτο Μετάλλου, απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Εργατικών Ενώσεων και Συνδικάτων και της Εργοδοσίας υπό την αιγίδα της "κοκκινοπράσινης κυβέρνησης" προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει το Ισραήλ για τον εποικισμό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Απέρριψε κατηγορηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Οργανισμό ως "παραβίαση των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών". Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεσμευόταν ότι θα ενημερώσει εγκαίρως και θα συνομιλήσει με όλες τις "ανάδοχες" χώρες της "ειρηνευτικής διαδικασίας" πριν προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισε τη, σχεδόν, ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη ανάλογου περιεχομένου. Στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι εβραϊκοί οικισμοί "δεν επεκτείνονται, αλλά απλώς καλύπτουν τις φυσιολογικές ανάγκες που προκύπτουν από τη φυσική αύξηση του πληθυσμού τους". Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι "οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε εφαλτήριο για επαναδιαπραγμάτευση και μετατροπή των ειρηνευτικών συμφωνιών που έχουν, ήδη, υπογράψει".

Την ίδια στιγμή, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μακροσκελείς συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών Ελιο ντι Ρούντο, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Ο Αραφάτ, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αν, προηγουμένως, δεν έχει διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες που έχουν εγγυηθεί και μεσολαβήσει για την επίτευξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας", όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ιορδανία και η Ιαπωνία. Από την πλευρά του, ο ντι Ρούντο επαναδιαβεβαίωσε την πίστη της χώρας του στην ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Δημοψήφισμα με γνωστό αποτέλεσμα

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Σύριοι για να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας σε μια εκλογική μάχη, που δίνεται από έναν και μόνο υποψήφιο, τον νυν Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Σύριος Πρόεδρος διεκδικεί την ανανέωση της 7ετούς προεδρικής θητείας του για 5η συνεχόμενη φορά και αναμένεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο αυτού των προεδρικών εκλογών του Δεκέμβρη 1991, οπότε είχε συγκεντρώσει την προτίμηση του 99,9% των 9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Κάλπες έχουν ανοίξει και στο Λίβανο, όπου βρίσκονται 35.000 Σύριοι στρατιώτες και 1 εκατομμύριο Σύριοι εργάτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ντεμιρέλ: μην προκαλείτε το στρατό

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έκανε χτες μια "βαριά" δήλωση για τα πολιτικά πράγματα της χώρας - η οποία έχει ειδικό βάρος ακριβώς επειδή προέρχεται από αυτόν. "Αν το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει το στρατό του, ο στρατός θα προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μνημόνιο", είπε.

Το "Μνημόνιο", στο οποίο αναφέρεται ο Ντεμιρέλ, είναι εκείνο της 12ης Μαρτίου 1971, όταν ο στρατός τον είχε διατάξει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Η πιο ωμά, είχε επιβάλει πραξικόπημα...

Ο πολιτικός κόσμος, είπε ο Πρόεδρος, "πρέπει" να αποφεύγει "κάθε επίθεση κατά του στρατού". Κάτι τέτοιο, εκτίμησε, "δε θα ωφελούσε κανένα".

"Αυτοί που βάλλουν κατά του στρατού δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι ο στρατός του λαού... είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε".

Οι προειδοποιήσεις του Ντεμιρέλ, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών της 18ης Απριλίου, αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη ενέργεια, τόσο των εκπροσώπων του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, όσο και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, να επικρίνουν τις παρεμβάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας στην πολιτική.

Οι στρατιωτικοί προχώρησαν σε τρία πραξικοπήματα, το 1960, το 1971 και το 1980, ενώ το 1997 εξανάγκασαν σε παραίτηση τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν.

Ο Ντεμιρέλ πάντως παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κατά την ορισθείσα ημερομηνία και απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής τους.

Πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδαν "πληροφορίες" πως η στρατιωτική ηγεσία έχει εκφράσει επιθυμία αναβολής των εκλογών, προκειμένου να δοθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο απαιτούμενος χρόνος για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση ψηφοφορίας σε δύο γύρους κατά τις δημοτικές εκλογές, πράγμα που θα απέβαινε εις βάρος των ισλαμιστών υποψηφίων.

Το Κόμμα της Αρετής είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή και σύμφωνα με τους παρατηρητές, κατά τις εκλογές της 18ης Απριλίου ενδέχεται να διατηρήσει, αν όχι να αυξήσει τη δύναμή του.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανησυχίες για το ξέσπασμα πολιτικής βίας

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Εντονες ανησυχίες για το ξέσπασμα νέου κύματος πολιτικής βίας στην επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ εξέφρασε χτες ο ηγέτης του κόμματος των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ", Μαγκοσούθου Μπουτελέζι.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Κέιπ Τάουν, ο Μπουτελέζι δήλωσε πως η επικείμενη αποχώρηση του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα από την ενεργό πολιτική σκηνή, ενόψει, μάλιστα, και των προγραμματισμένων για τα μέσα Μάη γενικών εκλογών, θα προκαλέσει έξαρση της βίας στην επαρχία Νατάλ μεταξύ οπαδών της δικής του παράταξης και υποστηριχτών του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

Ο Μπουτελέζι, που τελεί, επίσης, υπουργός Εσωτερικών στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις για σχέδια δολοφονίας κατά επιφανών στελεχών του "ΙΝΚΑΘΑ".

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν σε οικισμό εποίκων

ΙΤΑΛΙΑ
Νέα μεταναστευτική νομοθεσία

ΡΩΜΗ.-

"Τάξη" προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα, ανοίγοντας κατά κάποιον τρόπο τις πόρτες της Ιταλίας με τη νομιμοποίηση 250.000 μεταναστών.

Η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα αποφάσισε να νομιμοποιήσει τελικά 250.000 από τις 300.000 μεταναστών που έχουν υποβάλει αίτηση για επίσημη διαμονή στην Ιταλία, εφόσον βέβαια πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις: να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ότι εισήλθαν στη χώρα πριν από τις 27 Μάρτη 1998 και ότι διαθέτουν μόνιμη εργασία και κατοικία. Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρά ποινικά μέτρα κατά των μαφιόζων που διακινούν λαθρομετανάστες με φουσκωτά, αποτελεσματικά μέτρα για άμεσο επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, ειδική μεταχείριση για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Με τη χτεσινή αυτή υπουργική απόφαση τροποποιείται ο ισχύων νόμος για τη μετανάστευση της κυβέρνησης Πρόντι, ο οποίος προέβλεπε τη νομιμοποίηση μόνο 38.000 μεταναστών. Ομως, "αυτή είναι η τελευταία νομιμοποίηση, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον", δηλώνει με στόμφο η ιταλική κυβέρνηση, μην μπορώντας να πείσει την ιταλική αντιπολίτευση που φωνάζει ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη αφού - όπως υποστηρίζει - η νομιμοποίηση αυτή θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της εγκληματικότητας! Η υπουργική απόφαση θα πρέπει να τύχει και της έγκρισης των δύο Σωμάτων του Ιταλικού Κοινοβουλίου ώστε να γίνει νόμος του κράτους, όπου και αναμένεται ότι η συζήτηση ανάμεσα στους επικριτές και τους υποστηρικτές της νέας νομοθεσίας θα είναι έντονη και τα απρόοπτα δεν αποκλείονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ