ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τη νίκη

Με νέα τρακτέρ να ενισχύουν και χτες τα έξι μπλόκα - "Βιοκαρπέτ", Σωκράτους, Ριζόμυλο, Βελεστίνο, Αλμυρό, Δρούγο - κι ακουμπώντας σταθερά στην τεράστια λαϊκή συμπαράσταση που βρίσκει ο δίκαιος αγώνας τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν απτόητοι μέχρι την τελική νίκη. Μετά την αποτυχία της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης, με την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών των ΜΑΤ στη Λάρισα, απέτυχε και ο αποπροσανατολιστικός ελιγμός της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη ρύθμιση - απάτη για τα χρέη ως ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού ξεσηκωμού, στοχεύοντας έτσι να σπάσει την κινητοποίηση και να στείλει πρόωρα τους αγρότες στα σπίτια τους.

Χτες στα μπλόκα, παρά τη δυνατή βροχή, οι ξωμάχοι παρέμειναν ακλόνητοι και δήλωναν την πίστη τους στη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης τους. Ο αγώνας των αγροτών συγκλονίζει ολόκληρη τη Θεσσαλία κι αντηχεί απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας. Στις επόμενες μέρες θα "κατέβουν" στα μπλόκα οι γυναίκες και τα παιδιά των αγωνιζόμενων αγροτών καθώς επίσης και πολλοί εργαζόμενοι των πόλεων.

Μεγάλη επιτυχία είχε η χτεσινή σύσκεψη - συγκέντρωση συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", στην οποία συμμετείχαν ο νομάρχης Καρδίτσας, ο δήμαρχος της πόλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συντονιστικού των μαθητών και άλλων μαζικών φορέων της Καρδίτσας.

Ανάλογη συγκέντρωση συμπαράστασης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 μμ, στην αίθουσα του "Χατζηγιάννειου" Πνευματικού Κέντρου της Λάρισας, με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρισας και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας επιμένουν στην ικανοποίηση των συγκεκριμένων άμεσων και ζωτικών αιτημάτων, όπως τα έθεσε η ΠΑΣΕ στον υπουργό Γεωργίας. Και δηλώνουν πως δε θα υποχωρήσουν αν δεν εξασφαλιστεί ένα εισόδημα με το οποίο να μπορούν να ζήσουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα, αν δε δεσμευτεί η κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, αν δε γίνει ουσιαστική ρύθμιση των χρεών και δεν αλλάξει η τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ.

Οι ελπίδες των κυβερνώντων, της ΝΔ κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι με την απάτη της λεγόμενης ρύθμισης χρεών - σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΠΑΣΕ - θα ξεγελιούνταν οι αγρότες και θ' άρχιζαν να "φυλλορροούν" τα μπλόκα, αποδεικνύονται φρούδες.

Ταυτόχρονα, όμως, "πέφτουν οι μάσκες" αυτών των κομμάτων - τσικνοπέμπτη χτες - και τώρα φαίνεται πιο καθαρά ότι αναδεικνύονται σε στηρίγματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και "δεκανίκι" της κυβέρνησης.

Ολοι οι μαζικοί φορείς με τους αγρότες

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά διοργάνωσαν χτες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" η νομαρχία, ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό των μαθητών και άλλοι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας έδειξαν χτες οι μαζικές οργανώσεις και φορείς του Νομού Καρδίτσας, στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", με την καθολική συμμετοχή εκπροσώπων τους, στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα εκεί. Η μαζικότητα που υπήρξε, τα πάμπολλα ψηφίσματα που διαβάστηκαν και οι ομιλίες που έγιναν, έδειξαν ότι αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και αποτελεί υπόθεση όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η σύσκεψη αυτή έδωσε δύναμη στον αγώνα των αγροτών, που και τη χτεσινή μέρα ενισχύθηκε με πάρα πολλά νέα τρακτέρ. Παρά τη βροχόπτωση και το κρύο, πολλοί αγρότες από τα χωριά Μακρυχώρι, Ανάβρα, Ν. Ικόνιο, Γοργοβίτες, Ασημοχώρι κ. α., ήρθαν στο μπλόκο με τα τρακτέρ τους για να δώσουν και αυτοί αγωνιστικό "παρών" και να τύχουν ενθουσιωδών εκδηλώσεων υποδοχής από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους τους.

Παράλληλα στη διάρκεια όλης μέρας χτες τα "Αγροτικά", που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, διακόπτονταν συνεχώς, για να διαβαστούν ψηφίσματα συμπαράστασης από όλη τη χώρα. Επίσης το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την Αθήνα επισκέφτηκε το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει κύμα αλληλεγγύης - συμπαράστασης από τα αστικά κέντρα και ο Γ. Πάσουλας,γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, πρόσθεσε: "Θέλουμε με την παρουσία μας να καταδικάσουμε την όλη πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες".

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό, από το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε κάτω από τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ". Εκεί, εκτός από τις αγροτικές οργανώσεις, βρέθηκαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Καρδίστας, το Σωματείο Οικοδόμων, την ΕΛΜΕ, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους συνταξιούχους και αντιστασιακούς, το Συντονιστικό των μαθητών κ. ά. Επίσης βρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους περισσότερους δήμους του νομού. Μετά το τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε ομόφωνα να εκδοθεί σήμερα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Ο νομάρχης

Το λόγο πήρε πρώτος ο Β. Αναγνωστόπουλος,νομάρχης Καρδίτσας και μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος τόνισε: "Ηρθαμε στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ" για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την επιθυμία να μπορέσουν να ζήσουν και να παραμείνουν στα χωράφια τους οι αγρότες. Δυστυχώς, συναντάμε την άρνηση της κυβέρνησης στα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών. Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να πούμε σε όλο τον ελληνικό λαό ότι οι αγρότες οδηγούνται στον αφανισμό. Και η κυβέρνηση μπορεί τώρα εσκεμμένα να κωφεύει και να κλείνει τα μάτια της στα προβλήματα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα από τον αγώνα αυτό θα είναι η δικαίωση για τους αγρότες".

Ο δήμαρχοςΜε τη σειρά του ο Χρ. Τέγος,δήμαρχος Καρδίτσας, τόνισε: "Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Ξέρουμε όλοι καλά ότι η τύχη του νομού μας, η τύχη της πόλης μας συνδέεται άρρηκτα και με τη λύση του αγροτικού προβλήματος. Τα αιτήματα είναι δίκαια και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε από μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που την περασμένη Δευτέρα πήρε ομόφωνη απόφαση, πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον αγώνα σας. Οσοι πιστεύουν ότι με τα ΜΑΤ και την αστυνομοκρατία λύνονται τα προβλήματα είναι βαθιά νυχτωμένοι".
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμέσως μετά ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, τόνισε: "Για μια ακόμα φορά βρισκόσαστε στο δρόμο και για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διεθνείς οργανισμοί θέλουν να ξεκληρίσουν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τους αγρότες. Δε βλέπει άραγε η κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική, ότι οι αγρότες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς; Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης και καλούμε κάθε δύσπιστο και κάθε εκφοβισμένο να πάρει μέρος και όλοι μαζί να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση".
Οχι ημίμετρα

Το μέλος της ΠΑΣΕ Δ. Τσέλιος τόνισε: "Τα τελευταία πέντε χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε και απαιτούμε λύσεις. Οχι ημίμετρα και κοροϊδία για το 80% των αγροτών της Καρδίτσας που είναι κάτω από το όριο φτώχειας".

Ο Βαγγέλης Μπούτας στην ομιλία του τόνισε: "Θέλουμε από αυτό το βήμα να καταγγείλουμε τον υπουργό Γεωργίας για την άρνησή του να συναντηθεί με την Πανθεσσαλική, με τη φτηνή δικαιολογία ότι, τάχα, έχει να απαντήσει σε Επερώτηση, η οποία όντως γίνεται. Εγώ θα είμαι άλλωστε ο εισηγητής και ξέρω ότι η συζήτηση τελειώνει στις 4 το απόγευμα, άντε 4.30 βαριά. Αρα στις 5, στις 6 το απόγευμα μπορεί να μας συναντήσει, για να του θέσουμε τα αιτήματά μας ξανά, αλλά και να ζητήσουμε έγγραφη την απάντηση των μέτρων που εξήγγειλε για τη ρύθμιση των χρεών. Ομως το έγγραφο είναι στρίμωγμα. Τι θα απαντήσει; Δε θα περάσει η απάτη, αν μας απαντήσει γραπτώς. Αρα λοιπόν ο υπουργός φυγοδικεί. Αλλά να ξέρει ότι εμείς εδώ θα είμαστε. Κι όχι μόνο εμείς, αλλά το Σάββατο και την Κυριακή πρέπει να πλημμυρίσει από τα χωριά με κόσμο η "Βιοκαρπέτ" και να δείξουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αγροτών, αλλά όλων των Καρδιτσιωτών".

Φαίνεται ότι μετά τις πιέσεις και το ξεσκέπασμα, ο υπουργός Γεωργίας άλλαξε γνώμη και δέχτηκε συνάντηση με την ΠΑΣΕ για σήμερα το απόγευμα, όπως έγινε τελικά γνωστό χτες βράδ

υ.

Αγώνας μέχρι τη δικαίωση

Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής

Χτες από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Συνάδελφοι αγρότες

Στις 25 Γενάρη επισκεφτήκαμε τον υπουργό Γεωργίας και του επιδώσαμε υπόμνημα της ΠΑΣΕ με πέντε αιτήματα που αγκάλιαζαν το σύνολο των προβλημάτων. Μεταξύ αυτών ήταν και το αίτημα της ρύθμισης των αγροτικών χρεών, προτείνοντας πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών που εξάγγειλε η κυβέρνηση και θα εξειδικευτεί με εγκύκλιους της Αγροτικής Τράπεζας δεν έχει καμία σχέση με το σχετικό αίτημα της ΠΑΣΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει, αλλά ούτε και να ανακουφίσει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από το πρόβλημα των χρεών που λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό τους.

Η εκτίμηση αυτή απορρέει από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, σύμφωνα με τις οποίες η προτεινόμενη ρύθμιση δε θα προκαλέσει καμία οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και, ταυτόχρονα, θα είναι ευνοϊκή για την ΑΤΕ, γιατί θα εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της. Απορρέει, επίσης, από τις επισημάνσεις των υπουργών ότι η ρύθμιση θα γίνει με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και θα είναι μια ρύθμιση σαν όλες τις ρυθμίσεις, που μπορούν να κάνουν από μόνες τους όλες οι τράπεζες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Τέτοιες και καλύτερες ρυθμίσεις, με τις οποίες διαγράφονται όλοι οι τόκοι ποινής και μέχρι το 100% των δεδουλευμένων τόκων και όχι το 50% που προτείνεται με την τωρινή ρύθμιση, εφαρμόζει η ΑΤΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για ορισμένες κατηγορίες αγροτών (κτηνοτρόφοι, ψαράδες κ.ά.), χωρίς καμία θετική συνέπεια για τους χρεωμένους αγρότες, με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να διατάζει τις υπηρεσίες της να προχωρήσουν στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών, που δεν εντάχθηκαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτών των ρυθμίσεων.

Στόχοι της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η είσπραξη από την ΑΤΕ όσο το δυνατόν περισσότερων χρεών από τους αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και πολύ σύντομα θα αντιληφθούν ότι είναι αδύνατο να ξεχρεωθούν και να αποφύγουν τις κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, γιατί δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους και στις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η συνέχιση της παρελκυστικής τακτικής και της εξαπάτησης των αγροτών, με στόχο να υπονομευτούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, σε μια περίοδο που προσλαμβάνουν πανελλαδικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση σκόπιμα αποσιωπά και υποβαθμίζει τα βασικά αιτήματα του ψηφίσματος, που επιδόθηκε στις 25/1/99 από την ΠΑΣΕ, και αναδεικνύει ως κύριο τη ρύθμιση χρεών, που έχει περιθώρια να παίζει με την ΑΤΕ και τις διάφορες εγκυκλίους της, για να εξαπατήσει τους αγρότες. Χωρίς να ρυθμίζει ουσιαστικά τα χρέη. Για τα αιτήματα του βαμβακιού και του κόστους παραγωγής δεν κάνει κουβέντα.

Η παρελκυστική τακτική και η υποκρισία της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο, που προωθεί τάχα στη Βουλή τροπολογία που αποποινικοποιεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μοιράζει νέες κλήσεις στους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους.

Η "σύμπτωση" της εξαγγελίας ρύθμισης των χρεών με την επιστράτευση των εισαγγελέων και τη συγκέντρωση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των αγροτικών κινητοποιήσεων, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους αγρότες με τις ανέξοδες εξαγγελίες της και επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, την επιμονή της να αντιμετωπίσει με τον εμπαιγμό, την καταστολή και την τρομοκρατία τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση έχει την αμέριστη συμπαράσταση ευτυχώς λίγων "δημοσιογράφων" και ΜΜΕ, που έξω και πέρα από κάθε επαγγελματική δεοντολογία, ψευδολογούν ασύστολα και λειτουργούν σαν οι χειρότεροι κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, με στόχο να υπονομεύσουν τους αγώνες των αγροτών για να περάσει η αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική.

Στον εμπαιγμό, στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά και στις προκλήσεις των διάφορων μηχανισμών, απαντάμε με ενότητα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, γιατί μας ενώνουν τα προβλήματά μας, που βρίσκονται σε οριακό σημείο για την επιβίωσή μας, γιατί δε θέλουμε να παίξουμε το ρόλο των "στημένων" συνομιλητών της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών.

Αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωσή του, γιατί είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας, γιατί είναι μονόδρομος για την παραμονή μας στα χωράφια και στα χωριά μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΠΑΣΕ".

Αρχισαν να ομολογούν την απάτη

Μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 1996 θα αφορά τελικά η "ρύθμιση" των αγροτικών χρεών που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση. Αυτό σημειώνεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας, μία μόλις μέρα μετά τις εξαγγελίες... σωτηρίας των αγροτών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ θα γίνονται σταδιακά γνωστές κι άλλες επαίσχυντες πλευρές των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της ΑΤΕ δε διευκρινίζεται τι πρόκειται να γίνει με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1 Γενάρη του 1997 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με αρμόδιους τραπεζικούς παράγοντες, τα ποσά που αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αυτής της διετίας - το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού συνυπολογίζονται οι τόκοι, τα πανωτόκια και οι διάφορες ποινές - και τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται ούτε καν στην ψευτορύθμιση που ανακοινώθηκε, θα αποδειχθούν μία ακόμα, συμπληρωματική επιβάρυνση και αφαίμαξη των αγροτών, προς όφελος της Τράπεζας.

Για τις περιπτώσεις των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, και τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, στη "ρύθμιση", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας "περιλαμβάνονται και οι μη πληρωθείσες οφειλές του 1997". Οι αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και τους αφορά η "ρύθμιση" από την ΑΤΕ εκτιμάται ότι είναι "πλέον των 50.000". Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα αναπροσαρμοστεί το επιτόκιο σε όλα τα υφιστάμενα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια των αγροτών. Πρόκειται ουσιαστικά για αναπροσαρμογή των τοκογλυφικών επιτοκίων του 23%, του 25% και υψηλότερα, βάσει των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνειά τους σε μια εποχή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πληθωρισμό κάτω από το 3%.

Η ωρα

Η ώρα της συνέλευσης. Δύναμη των αγροτών, η ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων

Από τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη

Πέμπτη μεσημέρι. Μια νέα φάλαγγα τρακτέρ φτάνει στο μπλόκο

Συνάντηση σήμερα ΠΑΣΕ - Ανωμερίτη

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση της ΠΑΣΕ με τον υπουργό Γεωργίας. Το ραντεβού "κλείστηκε" χτες βράδυ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το απόγευμα ο υπουργός αρνούνταν να δεχτεί νέα συνάντηση, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Φαίνεται, όμως, ότι η αποφασιστικότητα των αγροτών στα μπλόκα και η επιμονή της ΠΑΣΕ, έκαναν το υπουργό ν' αλλάξει γνώμη. Πάντως, τα μέλη της ΠΑΣΕ πάνε σήμερα στη συνάντηση για να ζητήσουν σαφείς διευκρινίσεις για τη λεγόμενη ρύθμιση των χρεών και προπάντων να θέσουν ξανά τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου που απαιτούν άμεση ικανοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ