ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Αντεργατικός οδοστρωτήρας
  • Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συνθήκης
  • Μ. Κωστόπουλος: Η συνθήκη βάζει πλώρη για το 12ωρο, καταργώντας το κατακτημένο εδώ και 113 χρόνια οχτάωρο

Με τις τοποθετήσεις βουλευτών, συνεχίστηκε χτες στη Βουλή για τρίτη μέρα η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν η εναλλαγή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο βήμα του Κοινοβουλίου, που ο ένας με πιο θερμά λόγια από τον άλλο πρότειναν την κύρωση της συνθήκης, που χαλκεύει νέα δεσμά στον ελληνικό λαό και, μάλιστα, χωρίς ο ίδιος να ερωτηθεί με δημοψήφισμα εάν συμφωνεί ή όχι. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη και η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την επομένη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα που εισάγει η συνθήκη, όπως είναι, για παράδειγμα, η δυνατότητα της ανταπεργίας των εργοδοτών, το γνωστό λοκ - άουτ. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας ισχύει ο νόμος 1264/82, ο οποίος απαγορεύει το λοκ - άουτ και, μάλιστα, υπάρχει και σχετική δήλωση του τότε υπουργού Εργασίας και νυν προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη.

"Θα σιωπήσετε; 'Η μήπως δικαιολογηθούν κάποιοι ότι δεν μπορούσαν μέσα σε δύο μέρες να διαβάσουν χίλιες σελίδες και δεν πρόσεξαν τέτοια ψιλά σημεία;", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: "Αν είναι έτσι, γιατί δεν ενώνουν και αυτοί μαζί μας τις φωνές τους, να μην συζητηθεί τώρα η συνθήκη, να τους δοθεί χρόνος να τη διαβάσουν, να δοθεί κυρίως χρόνος στον λαό να πάρει χαμπάρι τι γίνεται και κατόπιν ο ίδιος ο λαός να αποφανθεί με δημοψήφισμα εάν θέλει ή όχι και άλλες αλυσίδες".

Ολα όσα λέγονται για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, συνέχισε, πρέπει να διαβαστούν σε συνάρτηση και με τη διαβόητη "Λευκή Βίβλο", αφού όλα αυτά μαζί συνιστούν μία μεγάλη πρόκληση προς όλους τους άνεργους της Ευρώπης, τους υποαπασχολούμενους, τους εκτοπισμένους, όλους αυτούς που οι διάφοροι στατιστικολόγοι ονομάζουν φτωχούς. Η συνθήκη αφήνει άθικτα τα υπερκέρδη των κεφαλαιούχων και δίνει γραμμή, η υπάρχουσα ανεργία, αλλά και αυτή που θα προκύψει να μοιραστεί σε περισσότερους.

Αν ήθελαν, τόνισε, να μεριμνήσουν για "την απασχόληση των πολιτών", όπως ισχυρίζονται, τότε θα λέγανε, για παράδειγμα, ότι για να "συγκλίνει" μία χώρα θα πρέπει να έχει ποσοστό ανεργίας 1,5%. Αυτό που αποφάσισαν για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα, γιατί δεν το έκαναν και στην ανεργία; είπε ο βουλευτής και τόνισε: "Γιατί δε συνάδει με το σύστημα. Γι' αυτό δεν το κάνουν. Ολα τα άλλα είναι κούφια λόγια, για να μην πω προστυχιά, είναι για να κοροϊδεύουν 50 εκατομμύρια ανθρώπων".

Στην κατεύθυνση, είπε, αυτή, προωθούν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης νέων, ο λεγόμενος συνολικός χρόνος εργασίας και το εποχικό μοίρασμά του ανάλογα με τα συμφέροντα των εργοδοτών έχει γίνει το ευαγγέλιο των διαβόητων κοινωνικών εταίρων. Και τόνισε:

"Το οκτάωρο αποτελεί ακαμψία, λέει η "Λευκή Βίβλος", είναι παρωχημένο, δε δένει με την ελεύθερη αγορά και πρέπει να καταργηθεί. Στη θέση του, να μπει το απελευθερωμένο ωράριο, που άλλοτε θα είναι δεκάωρο, άλλοτε λιγότερο, αν έτσι το ζητάει ο βιομήχανος. Και πέρσι κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση έκανε νόμο αυτήν την εντολή για το δεκάωρο. Πριν 113 χρόνια, εργάτες του Σικάγου πάλεψαν και πέτυχαν το οχτάωρο. Ε, δεν πρέπει να αφήσουμε να καταργηθεί αυτό το οχτάωρο. Και εσείς μην ψηφίσετε αυτή τη συνθήκη, που βάζει πλώρη για το 12ωρο από ήλιο σε ήλιο. Φτάνει πια".

Κυβερνητική πρόκληση με την αγνόηση της λαϊκής θέλησης

Ανακοινώσεις μαζικών φορέων και της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ

Δεκάδες είναι οι φορείς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του λαού. Επίσης καταγγέλλουν την απόρριψη από την πλευρά της κυβέρνησης του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα.

Το Εργατοϋπαλλικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

"Συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ, που έρχεται σε συνέχεια του Μάαστριχτ, για να ενισχύσει τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, για πλήρη υποταγή των εργαζομένων και των λαών στα σχέδιά τους για μοίρασμα των αγορών και τα νέα υπερκέρδη.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είναι προσηλωμένες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, αναμένεται να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη, αδιαφορώντας για τις παραπέρα αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας και τους εργαζόμενους, όπως την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, την εθνική ανεξαρτησία κλπ.

Προσπαθούν να "ξεμπερδέψουν" γρήγορα χωρίς να ενημερώνεται ο λαός και χωρίς να του ζητηθεί η γνώμη με δημοψήφισμα, το οποίο ο κ. Πάγκαλος σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε σαν "οχλοκρατία", δείχνοντας και μ' αυτό τον τρόπο το αντιδημοκρατικό πρόσωπο του ίδιου, αλλά και κυρίως της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να την περάσει.

Καλούμαστε να δώσουμε ενωτική και αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων που οδηγούν σε καταστάσεις επικίνδυνες για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας.

Καλούμαστε να δυναμώσουμε την πάλη μας σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική για ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ,σε ανακοίνωση Τύπου της, επισημαίνει:

"Πρόκληση αποτελεί η επιμονή της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων να προχωρήσουν στην κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού για ένα τόσο μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα και χωρίς την έκφραση γνώμης του μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Πρόκληση αποτελεί η αγνόηση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών πολιτών, που συγκεντρώθηκαν από την Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή και προβάλλουν το δημοκρατικό και συνταγματικό αυτό δικαίωμα. Αίτημα, που συγκέντρωσε την υποστήριξη κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και του Τύπου.

Πρόκληση αποτελεί η κύρωση των Συνθηκών αυτών, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου, απ' ευθείας από το Κοινοβούλιο, χωρίς τα δύο παραπάνω βασικά προαπαιτούμενα.

Πρόκληση αποτελεί η συνειδητή υιοθέτηση πρακτικών, που όχι μόνο περιφρονούν το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ουσιαστικής και αντικειμενικής πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών και της έκφρασης γνώμης τους σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα (τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ετσιθελικά ως "εθνικοί στόχοι"), αλλά και που αποκαλύπτουν, τελικά, φόβο και αγωνία απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο να έρθουν στο προσκήνιο της κοινωνικοπολιτικής μας ζωής η αληθινή λαϊκή γνώση και η αβίαστη λαϊκή κρίση.

Είναι βέβαιο ότι η στάση τόσο των κομμάτων της Βουλής όσο και του κάθε μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία βρίσκεται υπό την κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, έχει το ιστορικό χρέος να μην επιτρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά η όποια ετυμηγορία του, προκειμένου να προσβάλλονται στη συνέχεια τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και μάλιστα στο ...όνομά του!

Αυτό ακριβώς θα εξακολουθήσουν να κάνουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις δραστηριότητες της Επιτροπής, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες κόντρα σε εκείνους που τους καταλογίζουν "οχλοκρατική αντίληψη" με την ίδια ευκολία που διαπραγματεύονται και προσυπογράφουν ερήμην του λαού την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (εκτός των άλλων...)".

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η κριτική στην κυβέρνηση δυσφημεί τη Δημόσια Υγεία!

Ο Ν. Φαρμάκης αντί να απολογηθεί για τη μη λειτουργία της Εντατικής Παίδων στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι όσοι ζητούν λύσεις εναντιώνονται στο δημόσιο τομέα της Υγείας

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας σε μία σειρά τομείς, αλλά αντίθετα θεωρεί και την όποια κριτική τής γίνεται ως δυσφήμηση του δημόσιου τομέα υγείας.

Την άποψη αυτή εξέφρασε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,όταν κλήθηκε να απολογηθεί για την καθυστέρηση λειτουργίας της Εντατικής Μονάδας Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θέμα που έθεσε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση και τον περασμένο Νοέμβρη, όπου ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα λυθεί το πρόβλημα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο εξοπλισμός της μονάδας είναι έτοιμος είπε ο υφυπουργός, αλλά καθυστερεί η στελέχωσή της, καθώς δύο σχετικοί διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι, γιατί απαιτούνταν αυξημένα προσόντα και δε βρέθηκαν κατάλληλοι γιατροί. Ηδη, είπε, γίνεται επαναπροκήρυξη με αναδιατύπωση προσόντων, ενώ η εξυπηρέτηση των παιδιών γίνεται σε άλλους χώρους του νοσοκομείου. Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα για αυξημένο αριθμό θανάτων νεογνών, είπε ότι αυτό δεν οφείλεται στη μη λειτουργία εντατικής μονάδας, αλλά στο ότι το νοσοκομείο δέχεται χιλιάδες περιστατικά - τα βαρύτερα μάλιστα - από όλη τη Β. Ελλάδα και φυσικό είναι να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός θανάτων. Τόνισε δε ότι αρκετά από τα δημοσιεύματα εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Ο Απ. Τασούλας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα δημοσιεύματα τα τρέφουν οι αδυναμίες που υπάρχουν και είπε ότι μπορεί διάφοροι να τα παραφουσκώνουν, με σκοπό να στείλουν τον κόσμο στις ιδιωτικές κλινικές.

Το γεγονός πάντως είναι ότι στο Ιπποκράτειο δε λειτουργεί Εντατική Παίδων, είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι τις δυσκολίες της προκήρυξης των θέσεων όφειλε να τις είχε λύσει η κυβέρνηση και όχι απλώς να τις περιγράφει. Τόνισε δε ότι εκτός των άλλων το ΕΚΑΒ δεν είναι επαρκώς οργανωμένο για τη μεταφορά νεογνών από απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αντί να δεσμευτεί ότι θα λύσει επιτέλους το πρόβλημα, ο Ν. Φαρμάκης στη δευτερολογία του είπε ότι είναι ανεύθυνο να ζητάει κανείς άμεσες λύσεις και ισχυρίστηκε ότι τέτοιες κριτικές δυσφημούν το δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο απευθύνεται το 85% του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ