ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Ο μονόδρομος που συμφέρει τους λίγους

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα, είναι συνέχεια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και οι δύο έχουν στόχο την ενίσχυση ακόμη πιο πολύ της συσσώρευσης προκλητικού πλούτου για τους λίγους, την πλουτοκρατία, και ταυτόχρονα την πιο άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση των πολλών. Και οι δύο αυτές συνθήκες με τρόπο αποφασιστικό, ξεκάθαρο, αδίστακτο υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα θωρακίζουν την ΕΕ από τους κινδύνους που απορρέουν, όταν η οργή και αγανάκτηση μετατρέπονται σε ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης και πάλης. Ειδικά οι θεσμοί που συγκροτούν οι ΣΕΝΓΚΕΝ - ΚΕΠΠΑ - ΕΥΡΩΠΟΛ, είναι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο καταστολής των λαϊκών κινημάτων και καθυπόταξης των λαών. Ο εχθρός είναι ο λαός και στόχοι τους η εξυπηρέτηση και προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Από τότε που η Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Αμστερνταμ στις 16 & 17 Ιούνη 1997 συμφώνησε και κατέληξε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τα συνοδευτικά ψηφίσματα που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας, την απασχόληση και το 3ο στάδιο της ΟΝΕ, όπως και τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, (το κυριότερο αφορά την ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν), έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα. Ηδη έχουν προωθηθεί και υλοποιούνται τα βασικότερα σημεία αυτών των αποφάσεων (Σένγκεν, οικονομικά - τρίτο στάδιο ΟΝΕ, εργασιακά κ.ά.), ανεξάρτητα αν σήμερα ζητείται η επικύρωσή τους συνολικά.

* * *

Πολλά από αυτά έχουν ήδη προωθηθεί και στην Ελλάδα με νόμους, π.χ. ο νόμος 2639/98 που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση 8ωρου και μετατροπή του εργαζόμενου σε απασχολήσιμο. Να πώς αυτό περιγράφεται στα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής το 1997 στο Αμστερνταμ, στο κεφάλαιο για την απασχόληση:"... απαιτείται ενεργός παρέμβαση των Κρατών - Μελών στην αγορά εργασίας, ώστε να βοηθούνται τα άτομα στην ανάπτυξη της απασχολησιμότητάς τους... προκειμένου η ΕΕ να παραμείνει συνολικά ανταγωνιστική...".

Ακόμα ο Ν. 2519/97 που εμπορευματοποιεί την υγεία, ο Ν. 2646/98 που ξεθεμελιώνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το μίνι ασφαλιστικό που πέρασε, το ΜΑΧΙ που αναμένεται. Να πώς περιγράφεται αυτή η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο κεφάλαιο της απασχόλησης, στα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής "περιοριστική αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών... για την ανταγωνιστικότητα: "... να αναμορφωθούν περαιτέρω τα φορολογικά συστήματα και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας... τα συστήματα παροχών να μετατραπούν σε προνοητικά συστήματα, τα οποία θα βελτιώνουν την απασχολησιμότητα των εργαζομένων".Η κυβέρνηση λοιπόν ψήφισε, συνέβαλε και υλοποιεί με πάθος μια βάρβαρη αντεργατική πολιτική καταστολής, που μάλιστα όλες αυτές τις μέρες στη Βουλή προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν τον παράδεισο. Παράδεισος όμως μόνο για την πλουτοκρατία και κόλαση για το λαό. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει συνεργό τη ΝΔ, αλλά και το ΣΥΝ, που μέσα από το "παρών" ουσιαστικά δίνει ανοχή, ουσιαστικά συνενοχή σε μία ακόμη καταστροφική συνθήκη για το λαό και τη χώρα.

* * *

Οι εργαζόμενοι μπορεί να μην ξέρουν το περιεχόμενο ή τα τροποποιητικά άρθρα της Συνθήκης και τα συνοδευτικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Διακυβερνητική, γιατί σκόπιμα τους αφήνουν χωρίς ενημέρωση. Ωστόσο, νιώθουν την κρατική καταστολή, τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον τους. Ταυτίζουν τις λέξεις Μάαστριχτ - Αμστερνταμ - Σένγκεν - ΟΝΕ με κάτι κακό.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που φοβάται η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα, γιατί οι εργαζόμενοι δεν είναι πια ανυποψίαστοι.

Το ΚΚΕ, όπως καταψήφισε το Μάαστριχτ, το ίδιο θα κάνει και με το Αμστερνταμ, και δεν αρκείται μόνο στην καταψήφιση στη Βουλή. Οργανώνει διαδηλώσεις ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Σήμερα, Τρίτη 16/2, το απόγευμα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καλεί ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στις συγκεντρώσεις αυτές, για να διαδηλώσουμε ότι ο μονόδρομος που συμφέρει τους λίγους, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, ο δρόμος που φέρνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, δυστυχία, τοπικούς πολέμους και καταστολή δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς, δεν μπορεί να συμφέρει τους πολλούς, τους εργαζόμενους.

* * *

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, σε πείσμα των επιθέσεων από την αντίδραση, να παλεύει για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, ώστε να συμπαραταχτούν όλοι όσοι έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, τις επιλογές και αποφάσεις του.

Οι προτάσεις που κάνει το ΚΚΕ είναι αυτές που προβάλλουν και υπερασπίζονται έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, που θα ικανοποιεί ανάγκες και συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με προοπτική το σοσιαλισμό. Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, ο αγώνας με όρους ρήξης και ανατροπής της αντιδραστικής αυτής ένωσης, εντάσσεται σε αυτήν την προοπτική.

Σήμερα είναι η καταψήφιση στη Βουλή, οι διαδηλώσεις στους δρόμους. Πολύ κοντά όμως δίνεται μια ακόμη ευκαιρία, οι ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη. Και εκεί, οι εργαζόμενοι που πλήττονται από αυτή την πολιτική, πρέπει να ψηφίσουν την ενίσχυση της δικής τους φωνής, που θα έχει αντίκρισμα πολιτικό, που θα ενισχύει το μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορούν και πρέπει να ψηφίσουν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Για τα 56 χρόνια της ΕΠΟΝ

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση - συνεστίαση, με πολιτιστικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στα 56 χρόνια της ΕΠΟΝ και στη νέα γενιά, αύριο Τετάρτη 17/2 από τις 8.30 μμ στο κέντρο "Το Κουτούκι του Αποστόλη" (οδός Τερψιθέας, σύνορα Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου). Για πληροφορίες στο τηλ. 9354.841 (6-8μμ).

Συνεστίαση ΚΟΒ Καμινίων

Η ΚΟΒ Καμινίων του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 19 Φλεβάρη, συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΗΓΑΝΕΛΟΣ" (Αγίου Ελευθερίου και Δωδεκανήσου στα Καμίνια).

Σήμερα από τον "902" TV

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τρίτη 16 Φλεβάρη, την εκπομπή "Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ...", στις 18.05.Η δημοσιογράφος Γιούλη Ασημακοπούλου φιλοξενεί στο στούντιο τον παιδίατρο Αλέξανδρο Τομαρά,σε μια συζήτηση με θέμα: "Μηνιγγίτιδα.Πού οφείλεται η έξαρση της ασθένειας τον τελευταίο χρόνο. Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται".

  • Στην Εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 22.00 ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θέρμος συζητάει με τους:

Μάκη Παπαδόπουλο,μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και

Ιορδάνη Πουντίδη,πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με θέμα: "Ελληνική Βιομηχανία και Ευρωπαϊκή Ενωση".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Καθεστώς έχει γίνει η παραβίαση του ωραρίου εργασίας των αστυνομικών, παρά τα όσα ορίζουν οι κείμενες διατάξεις και έτσι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εξουθενώνονται, ενώ μένουν και απλήρωτοι όταν απασχολούνται υπερωριακά.

Τα προβλήματα αυτά έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην απάντησή του απλώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και προσπαθεί να τα λύσει. Στο σημείο αυτό διάβασε τι προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 1986 για το χρόνο εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων και είπε ότι έχει δώσει εντολή για ακριβή τήρησή του, καθώς και ότι η ηγεσία της αστυνομίας παρακολουθεί και ελέγχει για τυχόν παραβιάσεις. Ισχυρίστηκε δε ότι η επιπλέον εργασία των αστυνομικών αμείβεται και όπως προβλέπεται χορηγείται ανάπαυση άλλη μέρα.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι ναι μεν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τα όσα ανέφερε ο υπουργός, αλλά στην πράξη οι εξαιρέσεις που υπάρχουν έγιναν κανόνας. Ετσι οι αστυνομικοί εργάζονται και έκτη και έβδομη μέρα χωρίς ρεπό και με εξευτελιστικές αμοιβές, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεκάδες ρεπό. Οι αστυνομικοί εργάζονται με εξουθενωτικό ωράριο, είπε ο βουλευτής και ζήτησε να αλλάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ούτως ώστε να περιοριστούν οι όποιες παραβιάσεις, να μην απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα, να κατοχυρωθεί το πενθήμερο και το 36ωρο, να δίνονται οι εβδομαδιαίες αναπαύσεις και να αμείβονται για την υπερωριακή απασχόληση.

Τετραήμερη εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή (19 - 22 Φλεβάρη) σε Εδεσσα - Νάουσα. Πληροφορίες - συμμετοχή: 8810.046, 8810.074.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ