ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ορατή η λήψη ΝΑΤΟικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο...
  • Παρά τις υποχωρήσεις του Βελιγραδίου σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι φαίνεται πως έχουν πλέον να "επιλέξουν" ανάμεσα στην αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και στις αεροπορικές επιδρομές...
  • Παράλληλα, στελέχη των αυτονομιστών ανταρτών στην Πρίστινα δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψουν "τον αγώνα για την απελευθέρωση" του Κοσσυφοπεδίου

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ολοένα και πιο ορατή διαφαίνεται η απειλή λήψης ΝΑΤΟικής δράσης στο Κόσσοβο. Στο Ραμπουγέ η σερβική αντιπροσωπεία φαίνεται πως είναι ασφυκτικά απομονωμένη, έχοντας ουσιαστικά να "διαλέξει"... μεταξύ της αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο και των αεροπορικών βομβαρδισμών. Ολα αυτά, ενώ έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ώρα, κανείς από τους ξένους μεσολαβητές δε φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άρνηση των Κοσσοβάρων αυτονομιστών ανταρτών ακόμη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αφοπλιστούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα! "Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου θα εξακολουθεί να πολεμά για την ανεξαρτησία", δήλωσε κατηγορηματικά το στέλεχος των ανταρτών, Αλμπίν Κούρτι στον επικεφαλής της διεθνούς ομάδας επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ...

Ετσι, οι μέρες περνούν χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο Ραμπουγέ δρομολογώντας, εντούτοις, "μοιραίες" εξελίξεις, με καταληκτική και κρίσιμη ημερομηνία τις 20 του μήνα (ερχόμενο Σάββατο), οπότε και έχει δοθεί το τελεσίγραφο "ολοκλήρωσης" των συνομιλιών στη Γαλλία από την "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτές τις ώρες στο Ραμπουγέ είναι και η στάση της Ρωσίας, η οποία έριξε χτες και το τελευταίο "πέπλο", όσον αφορά, βέβαια, τις πραγματικές της προθέσεις απέναντι στις - αρχικές, όπως αποδείχτηκε - αντιρρήσεις της για τη λήψη ΝΑΤΟϊκής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο. Διπλωματικές πηγές έκαναν γνωστό πως η Μόσχα δε θα επιχειρήσει ουσιαστικά να μπλοκάρει το - ήδη μεθοδευμένο από τις ΗΠΑ - σχέδιο ΝΑΤΟικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς, αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα δώσει επίσημα την έγκρισή της σ' αυτή την εξέλιξη... Με τον τρόπο αυτό δικαιολογείται και η πρόσφατη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, πως... στο Ραμπουγέ "σημειώθηκε πρόοδος". Η "πρόοδος" αφορούσε ουσιαστικά την απενεργοποίηση μιας έστω και συμβολικής ρωσικής αντίρρησης.

Υπό το βάρος αυτής της αφόρητης πίεσης, και της πλήρους "απομόνωσης", ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς είχε ήδη ανακοινώσει από προχτές πως είναι σύμφωνος μεταξύ άλλων και στο θέμα χορήγησης καθεστώτος ευρείας αυτοδιοίκησης στον πληθυσμό που κατοικεί στο Κοσσυφοπέδιο. Και τώρα ποια οδό θα ακολουθήσουν οι Σέρβοι; "Μοιραία" φαίνεται πως οι "επιλογές" τους περιορίζονται σε δύο απευκταίες "προτάσεις": να υποχωρήσουν και να δεχτούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο ή να δεχτούν "ηρωικά" και με μεγάλο κόστος τις βόμβες των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών!

Οι ώρες δεν είναι κρίσιμες μόνον στο Ραμπουγέ αλλά και στην Πρίστινα. Ο Αλμπίν Κούρτι, εκπρόσωπος του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου" (KLA) ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι αντάρτες δε θα παραιτηθούν από τον πόλεμο "απελευθέρωσης" της επαρχίας.

"Ο KLA είναι ένας στρατός με ανεπτυγμένη στρατιωτική δομή. Για μας δεν τίθεται θέμα μετατροπής του σε κάτι άλλο, γιατί οι αντάρτες ταυτίζονται με τους ανθρώπους που σκοπός τους είναι η απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", σημείωσε ο Κούρτι, υπαινισσόμενος με σαφήνεια πως η οργάνωσή του δε συζητά το ενδεχόμενο αφοπλισμού της υπό τον όρο όποιας ενδεχόμενης συμφωνίας επιτευχθεί στο Ραμπουγέ. Γι' αυτό και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τονίζοντας πως "οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική διαδικασία καταλήξει σε ένα πλαίσιο που δε θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του "KLA", τότε θα συνεχίσει να παλεύει για την ανεξαρτησία".

Νωρίτερα, ο Γουίλιαμ Γουόκερ, Αμερικανός επικεφαλής των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο είχε αποτύχει να κερδίσει τη δέσμευση ανώτατου στελέχους των ανταρτών σχετικά με το ενδεχόμενο αφοπλισμού της οργάνωσης. Μ' αυτό το σκεπτικό - δηλαδή την περίπτωση αφοπλισμού των ανταρτών από ΝΑΤΟικά στρατεύματα - ο Γουόκερ είχε επισκεφθεί το στρατηγείο των ανταρτών στη Λαπαστίκα (30 χλμ. βόρεια της Πρίστινας)... ώσπου έφτασε να δηλώσει: "Οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ συνεχίζονται. Ευελπιστώ πως τα άλλα στελέχη του KLA, που βρίσκονται εκεί, θα επιδείξουν μια πιο ήπια στάση... Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγέ"!

  • Ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Βελιζάρ Σαλαμάνοφ, ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να θέσει τα συστήματά της και τις εγκαταστάσεις της στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη οποιασδήποτε επιχείρησης αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η στάση της Σόφιας δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη μιας που και τον περασμένο Οκτώβρη, το βουλγαρικό κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να επιτρέψει σε ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εθνικό εναέριο χώρο σε περίπτωση που το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αποφασίσει να κάνει αεροπορικές επιδρομές στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.
ΕΕΔΥΕ
ΝΑΤΟικό φερέφωνο η κυβέρνηση

Τη μετατροπή της χώρας μας σε θλιβερό συνεργό των εγκλημάτων των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, με ευθύνη της κυβέρνησης, καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,σχετικά με την προωθούμενη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Αναλυτικά η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:

"Η σχεδιαζόμενη και με γρήγορους ρυθμούς προώθηση νέας ΑμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ της Γαλλίας, η απόφαση του Κλίντον να στείλει 4.000 Αμερικάνους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, η προετοιμασία νέου ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από 28.000 άνδρες, αποδεικνύουν με δραματικό και κατηγορηματικό τρόπο πως οι ιμπεριαλιστές προωθούν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το μοίρασμά της σε κατεχόμενες ζώνες.

Οι αποφάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δημιουργούν πρωτοφανή δεδομένα για την ανθρωπότητα και τους λαούς οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς κάτω από την ανοιχτή φασιστική τρομοκρατία των ιθυνόντων της ιμπεριαλιστικής τάξης.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η χώρα μας με τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε θλιβερό συνεργό των εγκλημάτων που σχεδιάζονται σε βάρος των βαλκανικών λαών. Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο, σε τόπο εξόρμησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι Ελληνες υπουργοί έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικά φερέφωνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να ταχθεί και αυτός στο πλευρό της ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας".

Κλείνοντας η ανακοίνωση καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να αντιδράσουν άμεσα και υπογραμμίζει:

"Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες του φιλειρηνικού κινήματος για τις εξελίξεις και καλεί το λαό σε ετοιμότητα. Καταγγέλλει και καταδικάζει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το νέο αιματοκύλισμα, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο σ' αυτά.

Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν το λαό ώστε να αντιδράσει στη σχεδιαζόμενη επέμβαση. Να αντιταχθούν στην προωθούμενη από τη νέα τάξη πραγμάτων των ιμπεριαλιστών ομηρία των λαών και των κρατών. Να καταδικάσουν και να αντιταχθούν στον άθλιο ρόλο του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου που η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει για τη χώρα μας".

Ενοπλοι του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" ελέγχουν τον δρόμο σε

Ενοπλοι του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" ελέγχουν το δρόμο σε κάποιο σημείο του Κοσσυφοπεδίου...

Υπουργοί εξωτερικών που μετέχουν στην Ομάδα Επαφής σε συνέντευξη τύπου

Aριστερά: Υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στην Ομάδα Επαφής, σε συνέντευξη Τύπου

ΗΠΑ
Δημιουργία "δυνάμεων πλήγματος"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Ο στρατός των ΗΠΑ θα προχωρήσει άμεσα και τάχιστα στη δημιουργία ελαφριών "δυνάμεων πλήγματος" (χτυπήματος και επέμβασης), οι οποίες θα έχουν τη διακριτική ικανότητα και ευελιξία να αναπτύσσονται ταχύτητα σε όλα τα "καυτά σημεία του πλανήτη", όπως το Κόσσοβο και σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται σε αναταραχή, και θα επεμβαίνουν άμεσα, είτε στον πόλεμο είτε για την επικράτηση της ειρήνης.

Τη δημιουργία αυτής της "δύναμης πλήγματος" ανακοίνωσε χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα ο ΓΓ του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, Λουίς Καλντέρα,ενώ οι δηλώσεις του που συνόδευσαν την ανακοίνωση είναι εύγλωττες για τις προθέσεις των Αμερικανών: "Καθώς κοιτούμε προς το μέλλον, ο στρατός μεταλλάσσεται σε Στρατό Προβολής Δύναμης" για να συμπληρώσει ακόμα πιο χαρακτηριστικά "χρειαζόμαστε ένα πιο ελαφρύ και ευλύγιστο στράτευμα, πιο ευκίνητο, πιο θανατηφόρο στράτευμα που να είναι σε θέση να μπαίνει στη μάχη άμεσα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ