ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφησαν άγνωστο το Μουσείο Πειραιά

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά,που βρίσκεται δίπλα στο Ελληνιστικό Θέατρο Ζέας, αναφέρονται με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι: "στις αίθουσες αυτού του Μουσείου ο επισκέπτης βλέπει τεκμήρια της καθημερινής ζωής, των οικονομικών δραστηριοτήτων, της λειτουργίας του λιμανιού, λατρευτικών και ταφικών εθίμων, καθώς και επιτύμβιες στήλες και γλυπτά από τα μυκηναϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αριστουργήματα όπως το "Μνημείο της Καλλιθέας" (φωτό), του οποίου την αναστήλωση έκανε πρόσφατα οΣτέλιος Τριάντης.Το Μνημείο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο σωζόμενο αττικό ταφικό μνημείο, αποτελεί έκφραση της ταφικής πολυτέλειας του δεύτερου μισού του 4ου π.Χ. αιώνα. Περιλαμβάνεται επίσης το μετεωρολογικό ανάγλυφο,που βρέθηκε στη Σαλαμίνα και με το οποίο οι μετεωρολόγοι έλεγχαν την αγορά".

Επισημαίνεται στην Ερώτηση ότι "δυστυχώς αυτή τη στιγμή το Μουσείο είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό - ακόμα και του Πειραιά - και την ευθύνη γι' αυτό φέρουν ασφαλώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλοι παράγοντες".

"Η Διεύθυνση του Μουσείου ζητά τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου που βρίσκεται και το Ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας. Ακόμα την κατασκευή στοάς για την έκθεση αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών, τη στερέωση και συμπλήρωση του Κοίλου Θεάτρου και ιδιαίτερα την επισκευή του παλιού Μουσείου,που σήμερα έχει καταντήσει αποθήκη γλυπτών κειμηλίων. Στο παλιό Μουσείο μπορεί - μετά την επισκευή του - να λειτουργεί περιοδική έκθεση συμπληρωματικών εκθεμάτων του κυρίως Μουσείου ή ανταλλαγές εκθεμάτων από μουσεία του εξωτερικού. Ετσι θα υπάρχει ένας εξωτερικός χώρος εκθεμάτων παράλληλα με το Μουσείο".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε ειδική προβολή του Μουσείου, το οποίο με τα μοναδικά του κειμήλια αποτελεί μέγιστη πηγή της πολιτιστικής μας ιστορίας; Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς το Μουσείο για τη λειτουργία του; Ποια είναι τα επιπλέον ποσά που χορηγήθηκαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη συντήρηση του Μουσείου και πότε έγιναν επισκευές σε αυτό; Τι σχεδιασμούς έχουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, όπου βρίσκεται το Ελληνιστικό Θέατρο Ζέας; Υπάρχει σε μια άμεση προοπτική η κατασκευή στοάς; Πότε επιτέλους θα αρχίσει η επισκευή του παλιού Μουσείου, που σήμερα είναι αποθήκη γλυπτών κειμηλίων;"

Ηχοι και φωνές

Το πολυφωνικό σχήμα "Χαονία" (φωτό), ένα σύνολο που ασχολείται με την έρευνα και προσέγγιση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, καταθέτοντας μεράκι και ψυχή, φιλοξενείται σήμερα στην "Πινακοθήκη" (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή). Παρουσιάζει τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, του έρωτα και του θανάτου- μαρτυρίες αυτού του σπάνιου μουσικού ύφους.

  • Τραγούδια από τη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα των Φορέ, Ροσίνι, Ντε Φάλια και Κωνσταντινίδη, περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν η σοπράνο Μαριέττα Δελώτη και ο πιανίστας Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος,σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41).
  • Αύριο (8.30μμ), στον ίδιο χώρο διοργανώνεται συναυλία σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το"Αθενς Μπρας" κουιντέτο και το κουιντέτο "Συνηχείν", σε διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου θα παρουσιάσουν έργα των συνθετών Φαίδρου Καβαλλάρη, Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Σταμάτη Αθανασούλα, Γιώργου Σιώρα και Ιωσήφ Βαλέτ.Είσοδος ελεύθερη.
  • Αφιερωμένη στη μνήμη του μαϊστορα της Βυζαντινής μουσικής, καθηγητή του Ωδείου Αθηνών και πρωτοψάλτη της Μητρόπολης Αθηνών Σπυρίδωνα Περιστέρη και του Ευάγγελου Τζελά, λαμπαδάριου του ίδιου ναού, είναι η βραδιά Βυζαντινής μουσικής, που διοργανώνεται σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Β. Γεωργίου Β 17 - 19). Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εισηγήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγ. Στάθη και ψαλμούς από τον "Βυζαντινό Χορό" του Ωδείου Αθηνών και την "Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία".
Για τη γλώσσα και λογοτεχνία μας

Στο βιβλιοπωλείο του "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17), μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων, υπό το γενικό τίτλο "Η γλωσσική μας κληρονομιά και λογοτεχνία" προς τιμήν του διακεκριμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Αγγελου Σ. Βλάχου,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τούτο το μήνα των 84 χρόνων του. Τα βιβλία της έκθεσης έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο "Philomel" (Φιλομήλη), που με έδρα το Δουβλίνο έχει ιδρύσει η μανιώδης λάτρης του ελληνικού βιβλίου Σοφία Κάκκαβα,πιστεύοντας στην ανάγκη διάδοσης, όχι μόνο της ελληνικής λογοτεχνίας στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και των λογοτεχνιών των άλλων αδύναμων, μη διαδεδομένων γλωσσών. Γι' αυτό και η προσπάθειά της έχει δεχτεί τους επαίνους και του "Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες".

Μέχρι τώρα, αυτός ο ελληνικός εκδοτικός οίκος του εξωτερικού έχει εκδώσει περίπου 14 τίτλους εικονογραφημένων βιβλίων σε αρκετές γλώσσες. (Πρόκειται για υποδειγματικές τυπογραφικά και ελκυστικές αισθητικά εκδόσεις). Αρκετά από τα εκδομένα βιβλία είναι έργα του Α. Σ. Βλάχου, που απευθύνονται σε μικρά κυρίως παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Τα βιβλία του έχουν γοητεύσει χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό, αλλά και έχουν εμπνεύσει ποικιλία δημιουργικών παιδαγωγικών βιβλίων, καθώς και ακαδημαϊκών, τα οποία επίσης έχουν εκδοθεί σε διάφορες διαδεδομένες και μη διαδεδομένες γλώσσες (λ.χ. την ιρλανδική) από τη "Philomel", η οποία πήρε την επωνυμία της από το ποιητικό συμβολικό παραμύθι του Α. Σ. Βλάχου "Ο Τσούφης", το οποίο βασίζεται στο μύθο της Φιλομήλης.

Καλοκαίρι στην Πάτρα

Μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, σύνολα μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, όπερες και οπερέτες, συναυλίες Δημοτικής και Βυζαντινής Μουσικής, σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Πάτρας για το φετινό καλοκαίρι.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν κάπου 45 καλλιτεχνικά συγκροτήματα σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις.Από αυτά τα 21 θα είναι θεατρικά και τα υπόλοιπα μουσικά και χορευτικά.

Ανάμεσα στα θεατρικά σχήματα βρίσκονται το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το "Θέατρο Τέχνης", το "Αμφιθέατρο" Σπύρου Ευαγγελάτου, το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας, πέντε ΔΗΠΕΘΕ κ. ά. Επίσης, η Κρατική Οπερα της Σόφιας θα παρουσιάσει τον "Κουρέα της Σεβίλλης" του Ροσσίνι και θα γίνουν αφιερώματα στο Γιόχαν Στράους, στο Νίκο Χατζηαποστόλου, στο Θεόφραστο Σακελλαρίδη και σε Ιταλούς μουσουργούς. Χορευτικές παραστάσεις θα δοθούν από τα μπαλέτα "Μπολσόι", "Νιου Γιορκ Σίτυ Μπάλλετ", της Λυρικής Σκηνής κ. ά.

Περί ελληνικής ποίησης και μουσικής

"Η συμβολή της ελληνικής ποίησης στην ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα ως σήμερα", είναι το θέμα σειράς διαλέξεων, που πραγματοποιεί ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Μουσικών Σποδών του Κεντρικού Πανεπιστημίου Αγ. Πετρούπολης, στη Ρωσία.Οι διαλέξεις που θα δώσει στους φοιτητές μέχρι τις 19/2 στηρίζονται σε αναλύσεις αντιπροσωπευτικών ποιημάτων αρχαίων ποιητών (Ομήρου, Σαπφούς, Πινδάρου, Αρχίλοχου κ.ά.), οι οποίες μαρτυρούν πως η αρχαία ελληνική μουσική είναι μονόφωνη και κατά κύριο λόγο φωνητική, υποτασσόμενη απόλυτα στην ποίηση, εξαίροντας τον ποιητικό λόγο. Ο ρυθμός του στίχου καθορίζει το ρυθμό της μελωδίας. Επίσης, στηρίζονται σε αναλύσεις αντιπροσωπευτικών ποιημάτων και αντίστοιχων μελωδιών τους κατά τις περιόδους του Μεσαίωνα και της βυζαντινής εποχής, του ακριτικού και δημοτικού τραγουδιού, καθώς και κατά τη νεότερη περίοδο. Ο συνθέτης, παράλληλα, την ερχόμενη περίοδο θα δώσει συναυλία στο θέατρο του πανεπιστημίου, με έργα του, σε ποίηση Κάλβου, Σολωμού και Βρεττάκου.

"Η Αλεξάνδρεια και η Βιβλιοθήκη της", είναι το θέμα της ομιλίας του ακαδημαϊκού Σόλωνος Κυδωνιάτη,που θα πραγματοποιηθεί αύριο (6μμ), κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τη βραβευμένη ταινία του Λουίς Μπονουέλ "Η ωραία της ημέρας" θα προβάλει σήμερα (9μμ), με ελληνικούς υπότιτλους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Οι εφημερίδες "Εντός" του Βύρωνα και της Καισαριανής, και οι εκδόσει

Οι εφημερίδες "Εντός" του Βύρωνα και της Καισαριανής, και οι εκδόσεις "Εντός",οργανώνουν σήμερα (7μμ), στο δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων και Φιλαδελφίας), εκδήλωση - αφιέρωμα για το πνευματικό έργο του Καισαριανιώτη δασκάλου Γιάννη Κουβά,με την ευκαιρία της β' έκδοσης του βιβλίου του "Το διάβα της Καισαριανής" (εκδόσεις "Εντός"). Θα μιλήσουν οι: Μηνάς Παπάζογλου (δημοσιογράφος), Χρήστος Μάρτης (πανεπιστημιακός καθηγητής), Κώστας Παπαγεωργίου (συγγραφέας), Θεόδωρος Ιωαννίδης (δικηγόρος), Νίκος Παπαδόπουλος (πρόεδρος του "Εθνικού Αστέρα"). Κείμενα του τιμώμενου θα διαβάσουν οι μαθήτριες. Συμμετέχει η χορωδία των Α' και Β' ΚΑΠΗ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με έκθεση βιβλίων και φωτογραφιών της εφημερίδας του "Εντός".

Χρόνος και τέχνη

Για έβδομη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται από 25 - 28/2, στο ξενοδοχείο"Μεγάλη Βρετάνια", η έκθεση "Ο χρόνος στην τέχνη",που διοργανώνει το "Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης Ελλάδας". Σαράντα περίπου μέλη του Σωματείου θα παρουσιάσουν αντικείμενα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα και χαλιά, αντικείμενα συλλογών. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "η έκθεση στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού, ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές επενδυτικές επιλογές του, σε μια εποχή κατά την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για τη γνησιότητα αυτών που αγοράζει".

Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 27/2 (11.30 π.μ. ), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: "Πλαστά και κίβδηλα έργα τέχνης και η επίπτωσή τους στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας".Συμμετέχουν οι: Αναστάσιος Κουτσουρής, Νέλλη Μισιρλή, Ειρήνη Οράτη, Πέτρος Πρωτονοτάριος.Η έκθεση θα λειτουργεί 10 π.μ. - 10 μ.μ.

@ Στη διάρκεια της σημερινής (7μμ) έκτακτης συνεδρίας της Ακαδημίας
  • Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της νέας ακαδημαϊκού, καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Αγγελικής Λαϊου.Τη νέα ακαδημαϊκό χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Γεώργιος Μητσόπουλος και την προσφώνησε ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου. Η Α. Λαϊου μίλησε με θέμα "Κοινωνική Δικαιοσύνη: το Συναλλάττεσθαι και το Ευημερείν στο Βυζάντιο".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ