ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
"Δε θα 'μαι περαστικός"

Ο Σωτήρης Νικολα'ϊδης, το νέο πρόσωπο στην Εθνική ομάδα για τα παιχνίδια με Γερμανία και Βέλγιο

Ο Σωτήρης Νικολαϊδης του ΠΑΟΚ είναι το νέο πρόσωπο, που συμπεριλαμβάνεται στις 14 επιλογές του Παναγιώτη Γιαννάκη, για τους δυο τελευταίους αγώνες της Εθνικής ανδρών, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του "Ευρωμπάσκετ '99" (Ελλάδα - Γερμανία την άλλη Τετάρτη στη Δράμα και Βέλγιο -Ελλάδα στις 27/2 στο Σαρλερουά).

Οι υπόλοιποι εκλεκτοί του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι: Γιώργος Σιγάλας, Αγγελος Κορωνιός, Νίκος Οικονόμου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ευθύμης Ρετζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Γιαννούλης, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Μιχάλης Κακιούζης, Γιώργος Καράγκουτης και Παναγιώτης Λιαδέλης.

Οι διεθνείς θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά την Παρασκευή το βράδυ στο ΟΑΚΑ και θα προπονούνται ως τη Δευτέρα, όπου και θα μεταβούν στη Δράμα. Στο πρόγραμμα της προετοιμασίας συμπεριλαμβάνεται και ένας αγώνας με την Εθνική εφήβων την Κυριακή.

Αναφερόμενος στα τρέχοντα θέματα της Εθνικής ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: "Ο τρόπος με τον οποίο χάσαμε από τους Γερμανούς στη Στουτγκάρδη είναι μια καλή αφορμή να μας πεισμώσει, ώστε να παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα στη Δράμα. Η Γερμανία πάντα είναι δυνατή και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σοβαρότητα". Για το πνεύμα της ομάδας ο "Δράκος" είπε: "Η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει μια συγκεκριμένη αποστολή την πρόκριση, αλλά ταυτόχρονα βάζει τις βάσεις για την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στην τελική φάση".

Τέλος, για την πρόσκληση Νικολαϊδη ο κόουτς επισήμανε: "Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμήθηκαν η σταθερότητα της απόδοσής του, οι πολύ καλές εμφανίσεις του και η εμπειρία, που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του να κάνει σταδιοδρομία στην Εθνική ομάδα". Από τη μεριά του ο νεαρός πλέι μέικερ του "δικεφάλου" δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κλήση του: "Την αντιμετωπίζω ως ένα στοίχημα που το κέρδισα προς το παρόν, αλλά πρέπει να προσπαθήσω πολύ περισσότερο, ώστε να μην είμαι... περαστικός".

MΠΑΣΚΕΤΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Ξέσπασε στην επανάληψη

Ο Αρης πήρε την πρόκριση στους "8" κερδίζοντας τη Βέντσπιλς με 79 - 64

Τρόμαξε, αγχώθηκε, ίδρωσε αλλά τελικά τα κατάφερε ο Αρης να πάρει τη νίκη από τη λετονική Βέντσπιλς με 79 - 64 και παράλληλα να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Σαπόρτα.

Πάντως μέχρι να φθάσουν οι "κιτρινόμαυροι" στο στόχο τους που δεν ήταν άλλος από το να καλύψουν τη διαφορά των 8 πόντων που είχαν χάσει στο πρώτο παιχνίδι (65 - 73) πέρασαν από... 40 κύματα, αφού σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι οι παίκτες του Σβι Σερφ δε φάνηκε να ξέχασαν τον κακό τους εαυτό των τελευταίων ημερών.

Αποτέλεσμα ήταν να αιφνιδιαστούν με το ξεκίνημα του παιχνιδιού από τους φιλόδοξους Λετονούς και πολύ γρήγορα να βρεθούν πίσω στο σκορ μέχρι και 8 πόντους (16 - 25 στα μισά του πρώτου μέρους). Με τον Σιμς να είναι κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια οι Λετονοί κράτησαν το προβάδισμα στο σκορ μέχρι την ανάπαυλα (25 - 29).

Με την έναρξη της επανάληψης οι παίκτες της ελληνικής ομάδας σοβαρεύτηκαν και με ένα σερί 26 - 4 πέρασαν μπροστά στο σκορ με 51 - 33 ανοίγοντας τον δρόμο για την πρόκριση. Παρ' όλα αυτά οι Λετονοί δεν εγκατέλειψαν τα όπλα και κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά προσπαθώντας να την κατεβάσουν κάτω από τους οκτώ πόντους (74 - 61 3 πριν το τέλος). Η ψυχραιμία των παικτών του Αρη και ειδικότερα του Μιχαϊλοφ ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη πρόκριση στους κίτρινους.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 16, Χρυσανθόπουλος 6, Σιγάλας 10, Σιούτης 13, Γαλακτερός 11, Αγγελίδης 2, Μιχαϊλοφ 21.

ΒΕΝΤΣΠΙΛΣ: Σιμς 20, Βίτολς 14, Μιουζνιέκς 10, Βούκσεβιτς 2, Λάκσα 3, Βελέικο, Τζεφρέις 12, Ζέιντακς 3.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Για το θέαμα και το γόητρο

Στην αυλαία της β' φάσης ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζουν Τιμσίστεμ και ΤΣΣΚΑ Μ.

Πέφτει σήμερα η αυλαία της β φάσης στην Ευρωλίγκα για τους δυο από τους τρεις εκπροσώπους μας, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο Φάληρο την Τιμσίστεμ (21.15 ΣΤΑΡ) και τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται στη Μόσχα με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ (18.00 ΣΤΑΡ). Οι αγώνες είναι άνευ βαθμολογικής σημασίας για τις δυο ελληνικές ομάδες, αφού ως γνωστό ο Ολυμπιακός έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση και φυσικά την πρόκριση έχοντας το πλεονέκτημα έδρας μέχρι το φάιναλ φορ, ενώ ο "Δικέφαλος" έχει πει αντίο στα όνειρα πρόκρισης από την προηγούμενη αγωνιστική.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΙΜΣΙΣΤΕΜ: "Χρωστάμε ένα καλό παιχνίδι στον κόσμο μας που πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα έρθει στο γήπεδο. Θα πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα τον τελευταίο καιρό" δήλωσε αναφερόμενο στο σημερινό παιχνίδι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Οπως πιστεύουν όλοι στις τάξεις του Ολυμπιακού η καλή παράδοση που έχουν οι Πειραιώτες απέναντι στις ιταλικές ομάδες τη φετινή περίοδο (3/3) θα συνεχιστεί, ενώ αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟΚ: Σαν την ευκαιρία να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν κάποιοι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής αποτελεί το σημερινό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. "Μπορεί να έχουμε αποκλειστεί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πέσουμε αμαχητί, αφού ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένας αγώνας για την Ευρωλίγκα και παίζει ρόλο και το πρεστίζ και για αυτό το λόγο δεν πάμε για τουρισμό στη Μόσχα" δήλωσε ο Κώστας Φλεβαράκης που σχεδιάζει να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους Περάλ και Δέσπο που δεν έχουν την ευκαιρία να παίζουν στο πρωτάθλημα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αγωνία στην Καλαμάτα

Προημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδας πράξη δεύτερη. Σήμερα σε δυο γήπεδα έχουμε τους επαναληπτικούς, όμως ουσιαστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ματς στην Kαλαμάτα, όπου η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχτεί τον Αθηναϊκό. Το εύθραστο 0-0 του πρώτου ματς στο Βύρωνα αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς, όμως λόγω έδρας το συγκρότημα του Γιάτσεκ Γκμοχ έχει τον πρώτο λόγο. Αλλωστε και οι Βυρωνιώτες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ματς θα αρχίσει στις 3 μ.μ. και θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1.

Στο άλλο ματς που θα γίνει τρεις ώρες αργότερα (6 μ.μ.) στο Καυτατζόγλειο ο Ηρακλής, με τον αέρα του 3-1 από το πρώτο παιχνίδι στο Καλοχώρι, λογικά θα κάνει... περίπατο απέναντι στους Λύκους.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι κορυφής

Στο Αίγιο θα γίνει το μεγάλο ματς της Γ' Εθνικής για τον όμιλο του νότου. Εκεί το συγκρότημα της Αχαϊας θα υποδεχτεί το Ναυπακτιακό σε ένα ντέρμπι κορυφής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του Κερατσινίου με το Μαρκό αφού η πειραιώτικη ομάδα που προπονεί ο Γιάννης Γκαϊτατζής είναι σε εξαιρετική φόρμα. Αναλυτικά το σημερινό πλήρες πρόγραμμα στο νότο (στον βόρειο όμιλο δεν έχουμε αγώνες): Αγερσανί - Ατρόμητος, Κερατσίνι - Μαρκό, ΕΑΡ - Αργος, Αίγιο - Ναυπακτιακός, Αχαϊκή - Λεβαδειακός, Αιγάλεω - Αιολικός.

Τα ματς αρχίζουν στις 3μμ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Η μεγάλη μάχη του Αιμίλιου Παπαθανασίου και του Φινλανδού Γιούρι Τοκοβόι κλέβει την παράσταση στο Αθηναϊκό Γιουρολίμπ που βρίσκεται σε εξέλιξη στον φαληρικό όρμο. Μετά από δύο ιστιοδρομίες οι δύο ιστιοπλόοι ισοβαθμούν στην πρώτη θέση και όλα δείχνουν ότι θα γίνει συναρπαστική μάχη στα "Φιν".

Στα "Σταρ" οι Μπουντούρης - Στυλιανός ανέβηκαν στην τρίτη θέση, ενώ στα "Μιστράλ" γυναικών η Σκαρλάτου παλεύει με την Ιταλίδα Σενσίνι.

ΣΤΙΒΟΣ
Η Οτι στο μίτινγκ

Η Τζαμαϊκανή πρωταθλήτρια των αγώνων ταχύτητας Μέλριν Οτι θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου Αθήνα '99 το οποίο θα γίνει στις 24 του Φλεβάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα συμμετάσχουν πολλά αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού.

Η Τζαμαϊκανή αθλήτρια με φετινή επίδοση στα 60μ, 7.06 θα βρει αντιμέτωπες εκτός από την Κ. Θάνου, κι άλλες αθλήτριες όπως η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης Σβελτάνα Γκοντβαρένκο (7.21 φέτος), η Βουλγάρα Πέτια Πεντάροβα (7.12 φετινό) κ.ά.

Μεγάλα ονόματα θα έχουμε όμως και στα αγωνίσματα των ανδρών αφού αναμένονται στην Αθήνα αθλητές όπως ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι (3ος στα 100μ στο Αθήνα '97) οι Νιγηριανοί Οκγουνκόγια και Λίβιγκστον (6.51 φέτος στα 60μ), κ.ά.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΛΟ
Βγαίνει η 4άδα

Η τρίτη μονομαχία τις τελευταίες δυο εβδομάδες μεταξύ του Ολυμπιακού και της Χαλκίδας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους σημερινούς επαναληπτικούς αγώνες της προημιτελικής φάσης στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι Ευβοιώτες έχουν τον πρώτο λόγο χάρις στη νίκη τους στο πρώτο παιχνίδι με 12-9, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" μετά και τη νίκη τους το Σάββατο για το πρωτάθλημα θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα προγνωστικά. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στον Πειραιά και θα αρχίσει στις 19.00.

Με τον αέρα της διαφοράς των 5 γκολ από τη νίκη τους στο πρώτο παιχνίδι στην Κρήτη, τα Χανιά κοντράρονται στο ΟΑΚΑ (19.00) με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, που θα κυνηγήσει το θαύμα.

Την ευκαιρία για ανάταση ψάχνει σήμερα η Χίος, που υποδέχεται στην έδρα της (20.00) τον Εθνικό, από τον οποίο είχε ηττηθεί με 8-5 στο πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά, ενώ δύσκολο έργο έχει η Πάτρα που παίζει στην έδρα της (20.00) κόντρα στη Βουλιαγμένη, από την οποία είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι με 9-5.

ΒΟΛΕΪ
Η ώρα της πρό(κρισης) για ΠΑΟ

Η γυναικεία ομάδα των πράσινων υποδέχεται την τουρκική Βακίφμπανκ

Σε τεντωμένο σκοινί συναντιούνται σήμερα οι γυναικείες ομάδες του ΠΑΟ και της τουρκικής Βακίφμπανκ. Η νικήτρια του αγώνα εξασφαλίζει οριστικά το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Για τα κορίτσια του ΠΑΟ το σημερινό παιχνίδι είναι ιστορικό, αφού αν τα καταφέρουν θα πάρουν για πρώτη φορά την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟ έχει μέχρι τώρα μια συμμετοχή στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο προπονητής των "πράσινων" Γιάννης Νικολάκης πιστεύει ότι το παιχνίδι είναι 50 - 50 και ανησυχεί αν θα έχει στη διάθεσή του τις Σαπάρεφσκα (τραυματίας) και Μάσσιου (ίωση). Οι διοικούντες του ΠΑΟ πάντως ανησυχούν για το κλίμα έντασης που υπάρχει με την Τουρκία λόγω και του θέματος Οτσαλάν. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 5μμ.

Τα Βριλήσσια, αν γίνει τελικά το παιχνίδι με τη Μολδαβική Μπέλτσι στο Χαλάνδρι, σφραγίζει και τυπικά το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Κυπελλούχων. Μέχρι χτες το βράδυ πάντως δεν είχε εξασφαλιστεί η έλευση της Μπέλτσι. Το παιχνίδι έχει προγραμματιστεί για τις 5μμ.

Τυπικό χαρακτήρα έχει το παιχνίδι του Αρη στο Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών με την Τσεστόχοβα στην Πολωνία.

Αύριο ο Ολυμπιακός παίζει στο Εσπίνιο της Πορτογαλίας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Το δεύτερο ντέρμπι σε πέντε μέρες καλείται να δώσει η ανδρική ομάδα του Δούκα στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής που γίνεται σήμερα. Αυτή τη φορά, αντίπαλος των παικτών του Γκούφα, είναι ο Πανελλήνιος. (17.30 SUPERSPORT). Οι υπόλοιποι αγώνες είναι: (ΜΕΤΣ 17.30) ΣΑΚΑ - Αθηναϊκός, (Μενιδίου 18.00) Σχ. Ξυνή - Ιωνικός ΝΦ, (Κατερίνης 18.00) Αρχέλαος - ΒΑΟ, (Βεροίας 18.00) ΓΕ Βεροίας - Φίλιππος Β. και Κιλκίς - Τρίτων (Κιλκίς 18.00).

Στις Φέρρες του Εβρου η Εθνική ομάδα των γυναικών δίνει σήμερα το πρώτο της αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κόντρα στη Βουλγαρία. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 18.30.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Πλήρης θεωρείται η προετοιμασία των εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής ανδρών - γυναικών με την παρουσία στη συμπρωτεύουσα του Ρώσου προπονητή και άλλοτε σούπερ σταρ της ενόργανης Γιούρι Κορολιόφ και του φινλανδικής καταγωγής Γερμανού δόκτορα Βιομηχανικής Μάουνο Νίσινεν, που βιντεοσκοπεί τις προσπάθειες των αθλητών και αναλύει τις κινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ