ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΠΑ
Μέτωπο για τη σωτηρία της "Ολυμπιακής"

Τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) και τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής, για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο το νέο διαπαραταξιακό προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Το μήνυμα αυτό έστειλαν σε κυβέρνηση και εργαζόμενους οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ και εκπροσώπου του ΕΚΑ, προαναγγέλλοντας ότι αν η κυβέρνηση εμμείνει στην καταστροφική της πολιτική για τον εθνικό αερομεταφορέα και τους εργαζόμενους, τότε θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί το πρόγραμμα δράσης, που αποφασίστηκε ομόφωνα στο προχτεσινό έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ.

Για τη σημερινή κατάσταση της ΟΑ, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας κατήγγειλαν ότι αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες απ' αυτές διοικήσεις και όχι οι εργαζόμενοι, που χρόνια τώρα "μεθοδευμένα συκοφαντούνται στην κοινή γνώμη" και υποβάλλονται σε "αιματηρές θυσίες" στο όνομα της "εξυγίανσης" που ουδέποτε έγινε. Επισήμαναν ότι ποτέ άλλοτε, εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δέχτηκαν τέτοια ωμά πλήγματα, με μειώσεις και πάγωμα μισθών για σχεδόν δύο διαδοχικές τριετίες και αντί για την επαγγελλόμενη "οικονομική εξυγίανση" να εμφανίζεται πάλι ο "εφιάλτης των ελλειμμάτων". Για την εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένο "μάνατζερ" κατήγγειλαν ότι με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση, κατ' εφαρμογή μάλιστα του νόμου 2.000 της ΝΔ, για τον οποίο τότε έλεγε "πωλείται η Ελλάς", ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ και της περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ καταλόγισαν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, παραθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία, που αφορούν τη μεθοδευμένη δυσφήμιση και απαξίωση της εταιρίας, ενώ υπενθύμισαν τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι "κλείνει η ΟΑ"... Για το θέμα αυτό τόνισαν πως όσα "τραγικά συνέβησαν στις αρχές του 1998, έπληξαν την αξιοπιστία της εταιρίας" και είχαν ως επακόλουθο την απώλεια 630.000 επιβατών. Ως παράδειγμα της μεθοδευμένης απαξίωσης, ανέφεραν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προετοιμασία της εταιρίας, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ") και προέβλεψαν ότι η ΟΑ δε θα είναι έτοιμη να μετάσχει στο διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί το Μάρτη για την κερδοφόρα αυτή υπηρεσία, η οποία αποφέρει στην ΟΑ ετήσια κέρδη άνω των 35 δισ. δραχμών.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, τόνισαν ότι έφθασε η ώρα για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τη σωτηρία της ΟΑ και στο πλαίσιο αυτό, καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της και να αποδεχτεί την πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου στην κοινωνία, με σκοπό τη διαμόρφωση "εθνικής συμφωνίας" για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα.

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ, επισημαίνει ότι είναι η ώρα να επιβεβαιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα την αξιοπιστία του, αλλά και όλες οι παρατάξεις να αποδείξουν με τη δράση τους ότι πιστεύουν και εννοούν πως ο δημόσιος και ενιαίος εθνικός αερομεταφορέας, καθώς και οι κατακτημένες εργασιακές σχέσεις, είναι τα όρια από τα οποία όχι μόνο δε θα κάνουν πίσω, αλλά αντίθετα θα τα υπερασπιστούν ενωτικά και αγωνιστικά. Υπογραμμίζει, ότι μόνο ο ενωτικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική και για το λόγο αυτό είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα. Για τις ομόφωνες αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ και για τον όποιο διάλογο πρόκειται ν' αρχίσει, ο συνδικαλιστής της ΕΣΚ, τονίζει ότι θα έχουν νόημα, μόνο στο βαθμό που στηρίζονται από μια αποφασιστική, αγωνιστική κινητοποίηση εργαζομένων και συνδικάτων, με σταθερό στόχο και προσανατολισμό. Οσον αφορά το πρόβλημα της ΟΑ, σημειώνει ότι δεν πρέπει ν' αντιμετωπιστεί μόνο από τους εργαζόμενους στον εθνικό αερομεταφορέα, αλλά είναι ανάγκη να συγκροτηθεί πλατύ μέτωπο δράσης συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Καταλήγοντας, ο Σωκράτης Μαντζουράνης τονίζει ότι η ΕΣΚ προς αυτή την κατεύθυνση θα πάρει πρωτοβουλίες και θα αξιοποιήσει τις θέσεις που έχει στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου.

Μη χαίρεστε...

Ετσεβίτ, μη χαίρεσαι. Δεν ξεμπερδεύεις, ούτε τώρα, με τους Κούρδους. Κι αν ο "Απο" χαθεί, πολλοί άλλοι "Απο" θα 'ρθουν. Στα κακοτράχαλα βουνά της Ανατολίας, στα χωριά και στις πόλεις του Κουρδιστάν, γεννιούνται, κάθε μέρα, αγωνιστές. Οι στρατιώτες σου είναι ανήμποροι ν' ακολουθήσουν τους ήρωες, που "στα καύκαλα πατώντας των νεκρών τους, στον ήλιο ανεβαίνουν". Οι "φωλιές του κούκου" στις φυλακές σου, δεν αντέχουν το πλήθος και το πάθος των δεσμωτών του δίκιου.

Δεν τελειώνει τ' όνειρο ενός λαού, με την απώλεια ενός ηγέτη. Δε συγκρατιέται ο πόθος για πατρίδα. Δε σβήνει η φλόγα της ελευθερίας.

Κλίντον, μη χαίρεσαι. Επιασες τον "Απο", αλλά δεν έβγαλες το "αγκάθι" του "Κουρδικού", που είναι βαθιά μπηγμένο στο "κορμί" της "νέας τάξης". Το μπλόκο στο δρόμο του πετρελαίου, που έχει στηθεί στο Κουρδιστάν, δεν τ' άνοιξες. Αλλά κι αν ακόμα αυτό το μπλόκο ανοίξει, θα στηθούν άλλα, αλλού. Θα γεμίσει η γη με "καραούλια". Θα σε κυνηγούν από παντού. Η κοσμοκρατορία σου αφορά στη συμμορία των κρατικών "ηγετών" κι όχι στους λαούς. Δε θα μπορέσεις να κυριεύσεις τον πλανήτη και να σκλαβώσεις την ανθρωπότητα. Δε θα καταφέρεις να σταματήσεις την ιστορία, την ανθρώπινη πορεία στο μέλλον. Εκτός από "παρ' ολίγον επιβήτορα" της Μόνικα, θα σε "γράψει η ιστορία" και σαν ένα αποτυχημένο φιλόδοξο κοσμοκράτορα.

Σημίτη, μη χαίρεσαι. Δεν την "έβγαλες καθαρή", επειδή τώρα ο "Απο" βρίσκεται στα "νύχια" του Ετσεβίτ και στη "διάθεση" του Κλίντον. Δε θα ξεχαστεί ποτέ από τους Ελληνες η ντροπή της αποκοτιάς σου έναντι των στρατοκρατών της Τουρκίας και η αισχύνη της υποταγής σου προς τα μεγάλα αφεντικά της "νέας τάξης". Ο ελληνικός λαός αποστρέφεται τους κιοτήδες, απομονώνει τους υποτακτικούς, σιχαίνεται τους σπιούνους. Οι Κούρδοι, που νιώθουν προδομένοι, δεν τα βάζουν με την Ελλάδα και το λαό μας, αλλά αντιδρούν στην προστυχιά της ελληνικής κυβέρνησης.

Γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά σχέση με την προστυχιά. Νιώθει αλληλέγγυος στους Κούρδους αγωνιστές, που μάχονται κόντρα στα "λυσσασμένα σκυλιά" της Τουρκίας και στις "ύαινες" του ιμπεριαλισμού. Αυτή την αλληλεγγύη του λαού μας προς τους αδελφούς μας Κούρδους και κάθε λαό, που αγωνίζεται εναντίον του ιμπεριαλισμού, δεν πρόκειται να τη σταματήσουν οι όποιοι "Σημίτηδες". Ποτέ...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ