ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Πακέτο" στην αγορά

Ο νέος διοικητής του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριος, εκθειάζοντας το αμερικανικό σύστημα ασφάλισης, μίλησε για μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες και τη δημιουργία "πακέτων" ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Η παγωμένη ανάσα της "ελεύθερης αγοράς" άγγιξε τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής ασφάλισης, με τις χτεσινές δηλώσεις του νέου διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου,ο οποίος - κατά το χαιρετισμό του την πρώτη μέρα του 12ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ - υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι τα νοσοκομεία, με αρχή αυτά του ΙΚΑ, πρέπει να γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες! Και για να συμπληρωθεί το "σύστημα της προσφοράς και ζήτησης" ο Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσε για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους την ταχεία εφαρμογή πακέτων ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης - τα λεγόμενα "Managed Care" - δηλαδή στα πρότυπα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Περήφανος είδε θετικά το μέχρι τώρα κυβερνητικό "έργο" και άσκησε κριτική για τη μετάθεση του... "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό μετά το 2000. Εξάλλου, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΣΠ (ΣΥΝ), που αποτελούν τη διοίκηση της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, έχουν στηρίξει πλήρως τις κυβερνητικές επιλογές στο χώρο.

Τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες και ότι οι μονάδες υγείας του ΙΚΑ μπορούν να αποτελέσουν "μοντέλο" για όλο τον τομέα υγείας. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα, για να αναδιοργανωθεί το ΙΚΑ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και προανήγγειλε αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες υγείας του Οργανισμού. Επίσης, εκθείασε το αμερικάνικο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, όπου ένας οργανισμός καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους! Σε δεύτερη παρέμβασή του σημείωσε ότι η πρότασή του για νοσοκομεία ΑΕ ήταν "προσωπική", για την καλύτερη διαχείρισή τους και ότι το κράτος μπορεί να διατηρήσει, αν θέλει, τις μετοχές.

Οσον αφορά τα συστήματα "Managed Care" ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι θα εφαρμοστεί στις "υπηρεσίες πρωτογενούς και δευτερογενούς ασφάλισης - δηλαδή σε όλη την κλίμακα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αν και δεν επεκτάθηκε περισσότερο, η επιλογή αυτή οδηγεί στο "σπάσιμο" του ενιαίου ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις καλύψεις που θα προσφέρει το πακέτο.

Τέλος, επισήμανε ότι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2010 και ύστερα, γιατί τότε θα χρειάζεται ο μισός μισθός ενός εργαζόμενου για να καλύψει τις ανάγκες ενός συνταξιούχου. Πρότεινε λοιπόν, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, μέσα και από επικουρικά συστήματα ασφάλισης, ώστε να πάρουν σύνταξη και οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,έκανε αναδρομή στο κυβερνητικό "έργο" και αντί για νέες προσλήψεις στο ΙΚΑ, πρόσφερε υπερωρίες. Οτι δεν πρέπει να ακούγονται υπαινιγμοί για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, είπε ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης,ρίχνοντας "σπόντα" για τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην Διοικητής του Ιδρύματος Γρ. Σολωμός.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Ζώτος τόνισε ότι η ασφάλιση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, είναι ζητήματα που πρέπει να παλεύονται από όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τόνισε ότι "σαν κόμμα είμαστε αντίθετοι με την ΟΝΕ και την προσπάθεια οικοδόμησης ενός μοντέλου Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα περάσει πάνω από τα "πτώματα" των εργαζομένων. Με μια πολιτική που υπόσχεται να μας φέρει, λίγο πριν τον 21ο αιώνα, στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Κοινωνική Ασφάλιση και δημόσια υγεία μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της ΟΝΕ". Κάλεσε σε ρήξη με προτάσεις, όπως αυτές του διοικητή του ΙΚΑ, που κινούνται σε προδιαγεγραμμένους άξονες, που έχουν εφαρμογή και σε άλλους τομείς του δημοσίου. Κατήγγειλε την επιλογή του"κοινωνικού διαλόγου" - παρωδία και τόνισε την αναγκαιότητα για ένα μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σ. Κουτσουμπέλης σημείωσε ότι απόψεις σαν αυτές του διοικητή του ΙΚΑ δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες. Στο συνέδριο χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, του ΔΗΚΚΙ, του ΣΥΝ κ.ά.

Ο Γ. Ιωάννου,στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, δήλωσε στο "Ρ" ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας, "στα τρία χρόνια της θητείας της εναρμονίστηκε απόλυτα με όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις, συμφώνησε με τα μέτρα της κυβέρνησης και παρείχε σοβαρή ιδεολογική στήριξη στην κυβέρνηση. Επαιξε το ρόλο του αναχώματος με τον καλύτερο τρόπο.

Για τις ταξικές δυνάμεις είναι κομβικό σημείο η εκπροσώπησή τους στο νέο ΔΣ. Η Ομοσπονδία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση των συνταξιούχων και των εργαζομένων, γιατί είναι γνώστης των προβλημάτων του ΙΚΑ. Απέναντι στους κινδύνους που έρχονται είναι αναγκαίο ένα πλατύ μέτωπο στήριξης της κοινωνικής ασφάλισης, με οδηγό την απόφαση της επιτροπής της ΓΣΕΕ του 1992".

Πλήθος αντιδράσεων

"Ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τις δηλώσεις του, έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του και την ειδική αποστολή που του ανέθεσε η κυβέρνηση να σαρώσει την κοινωνική ασφάλιση", τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

"Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιλογές της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θα μας βρει αντιμέτωπους σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο, που θα επιχειρήσει να πάρει", τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,τονίζοντας ότι ο νέος διοικητής "θα εφαρμόσει με ευλάβεια τις κατευθύνσεις Σπράου και Τήνιου".

Σε "πρόκληση" αναφέρεται ο Γ. Ραφαηλίδης,πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, για το διορισμό ενός τεχνοκράτη του ιδιωτικού τομέα στο ΙΚΑ.

  • Από την 1 Μάη συγχωνεύεται το "ταμείο εργατοπατέρων" στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ασφαλισμένοι του έχουν στοιχειοθετήσει "συνταξιοδοτικό δικαίωμα" θα απολαύσουν πλήρως τα "δικαιώματά" τους.
Κατάληψη της ΑΤΕ Χαλκίδας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε 4ωρη στάση εργασίας και κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Χαλκίδα προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφική επιχείρηση "ΣΥΝΚΟ",προκειμένου να σταματήσουν τον πλειστηριασμό που είχε κηρύξει η Τράπεζα πράγμα που πέτυχαν.

Το σωματείο ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος, πράγμα που - όπως καταγγέλλει - μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Κελαϊδίτη",ομοειδή επιχείρηση και με τα ίδια προβλήματα, Θ. Χαλαστάρας τόνισε: "Βρισκόμαστε στην ΑΤΕ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΥΝΚΟ, αλλά και για να δείξουμε ότι μόνο με το συντονισμό του αγώνα θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τις επιλογές που έχουν δρομολογήσει ΕΕ, κυβέρνηση και τράπεζες για συρρίκνωση και κατάρρευση του κλάδου πανελλαδικά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στα ξένα μονοπώλια να βάλουν χέρι στην εγχώρια αγορά".

Εκτός από το ΔΣ του Σωματείου του "Κελαϊδίτη", κοντά στους εργάτες της "ΣΥΝΚΟ" βρέθηκε και το ΔΣ του Σωματείου του "Μιμίκου". Τα τρία σωματεία έχουν πάρει απόφαση να συντονίσουν τον αγώνα τους, με αρχή 24ωρη απεργία στις 26 Φλεβάρη που έχει κηρύξει το ΕΚ Εύβοιας. Τη μέρα αυτή οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία από τη Νέα Αρτάκη έως τη Χαλκίδα.

Ζητά και "ρέστα" ο Αγαπητός

Την απρόκλητη επίθεση του εφοπλιστή Κ. Αγαπητού δέχτηκαν χτες συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και της Επιτροπής Ανεργων Ναυτεργατών, που πραγματοποιούσαν έλεγχο στο πλοίο "Εξπρές Δανάη",από κοινού με δύο λιμενικούς!

Ο εφοπλιστής, προφανώς ενοχλημένος από τον έλεγχο, άρχισε να ωρύεται "Βγέστε έξω από το πλοίο, εγώ κάνω ό,τι θέλω" (!), ενώ στη συνέχεια προπηλάκισε τον γραμματέα του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Κ. Ζούκα.Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εφοπλιστής επιδεικνύει τον αυταρχισμό του μ' αυτό τον τρόπο.

Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι από τα 18 άτομα που απαιτεί η οργανική σύνθεση του πλοίου, απασχολούνται μόνο 9 και ειδικά στο χώρο του μηχανοστασίου διαπιστώθηκαν δύο κενές θέσεις!

Τα σωματεία και η επιτροπή σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τα παραπάνω και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους για την υπεράσπιση των ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους, αλλά και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αναβλήθηκε η συνάντηση συνταξιούχων - πρωθυπουργού

Αναβλήθηκε για το ...μέλλον η προκαθορισμένη - μετά από αρκετή κωλυσιεργία - συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης επικοινώνησε χτες με εκπροσώπους της Συντονιστικής και ανέβαλε τη συνάντηση, με τη δικαιολογία ότι ο πρωθυπουργός είναι άρρωστος.

Κατά συνέπεια ματαιώνεται και η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ.

Κινητοποιούνται για τα δεδουλευμένα τους

Σε πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί οι εκατοντάδες μεταλλεργάτες, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοτάξιο φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα Μεγάρων,καθώς η ΔΕΠΑ και η Τεχνική Ενωση αρνούνται να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι εδώ και μέρες απέχουν από την εργασία τους και - όπως δηλώνουν - θα συνεχίσουν, καθώς μέχρι σήμερα πέρα από τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, δεν έχει γίνει τίποτα. Χαρακτηριστικά την περασμένη Δευτέρα και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων η Τεχνική Ενωση είχε δεσμευτεί ότι θα πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, πράγμα που τελικά δεν έκανε.

Στους εργαζομένους οφείλονται δεδουλευμένα από το Γενάρη, ενώ μερίδα εργαζομένων δεν έχει πάρει την άδεια για το 1998, δώρα κ. ά. Επίσης στους εργαζόμενους που έχουν έρθει από την επαρχία και δουλεύουν στο έργο τούς οφείλονται επιπλέον τα έξοδα διαμονής και τα οδοιπορικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ