ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Η σεμνότητα του αγωνιστή

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΟΣ,Μαρούσι: Γνωρίζω μια συντρόφισσα, που είναι πάνω από 85 χρόνων και όμως δεν έχει αντιστασιακή ταυτότητα. Στην ερώτησή μου γιατί δεν την πήρε, μου απάντησε πως είναι καλύτερα να θυμάμαι την Εθνική Αντίσταση από αυτά που έδωσα και όχι από αυτά που θα πάρω.

Αυτά τα γράφω, με αφορμή τις ποινικές διώξεις που έχει ξεκινήσει ο κ. Γιαννόπουλος εναντίον του κ. Κατριβάνου. Ομως, οι αντιστασιακές περγαμηνές, δεν κερδίζονται με δικαστικές αποφάσεις. Αυτές κερδήθηκαν στον αχό της μάχης, στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και επισφραγίστηκαν από τις διώξεις κατά τα χρόνια του διχασμού. Οποιος έχει αυτά τα διαπιστευτήρια, ας έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Οι δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου κατά του κ. Κατριβάνου ξεκίνησαν από την πίκρα και την οργή του για την ήττα του κυβερνητικού υποψηφίου στις νομαρχιακές εκλογές της Αθήνας. Ο κ. Γιαννόπουλος γενικότερα πνέει μένεα ενάντια στην Αριστερά.

Τον κ. Κατριβάνο τον γνώρισα στην ΕΔΑ, όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν (και είμαι) μέλος της. Ο Θεόδωρος Κατριβάνος όπως και ο αδελφός του Ηλίας, έκαναν το καθήκον τους και ανταποκρίθηκαν στο εθνικό προσκλητήριο στους τότε αγώνες, αλλά και στις μετέπειτα διώξεις από το επίσημο κράτος. Ο πατέρας τους - ακόμη δε βρέθηκε ο τάφος του) δολοφονήθηκε από το στρατό το 1948. Ο Θεόδωρος Κατριβάνος παρέμεινε σεμνός αγωνιστής και έγινε σεβαστός από φίλους και αντιπάλους.

Κλείνω με την παρατήρηση προς τον κ. Γιαννόπουλο, ότι η σεμνότητα είναι το καλύτερο γνώρισμα της παλικαριάς.

"Μεταρρύθμιση" στην Παιδεία

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ,Περιστέρι: Παρακολούθησα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη συναυλία που έδωσαν οι μαθητές μέσα στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, για την κατάργηση του Νομοσχεδίου Αρσένη που "μεταρρυθμίζει" την Παιδεία.

Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα με όλη εκείνη τη λαοθάλασσα που είδα. Μαθητές, πλαισιωμένοι από τους γονείς και δασκάλους τους, διαδήλωναν ενάντια στον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να διασπάσει το μαθητικό αγώνα. Και έκανα αμέσως τη σκέψη και αναρωτήθηκα μέσα μου: "Τι παραμύθια μας κοπανάει ο Γ. Αρσένης όταν λέει ότι οι μαθητές είναι υποκινούμενοι ή απληροφόρητοι";

Δεν του λένε τίποτα του κ. υπουργού, τα μαχητικά πανελλαδικά συλλαλητήρια των μαθητών, οι καταλήψεις στα εκατοντάδες σχολεία, η αποφασιστικότητά και αγωνιστικότητά τους; Ηταν, όμως, όπως φαίνεται, μια ακόμα ευκαιρία για τον κ. Σημίτη, για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Ομως, αντί να εφαρμόζει αυτή την τακτική, καλύτερα θα είναι να σκύψει πάνω στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που απασχολούν το λαό, όπως κάνει το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ. Διαφορετικά, η τακτική του πρωθυπουργού μοιάζει με τη λαϊκή παροιμία που λέει: "Φταίει το γομάρι κι ο νοικοκύρης χτυπάει το σαμάρι".

Στις ευρωεκλογές

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ,Αθήνα: Στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στους κάθε λογής "πατριώτες", που το μόνο τους μέλημα είναι η καρέκλα.

Μονοκούκι στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Δεν υποστηρίζω, βέβαια, ότι το ΚΚΕ έχει τη μαγική μπαγκέτα που θα κάνει θαύματα, με μια και μόνο κίνηση, αλλά όταν έχει τον σκληρά εργαζόμενο ελληνικό λαό μαζί του, θα μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ασυδοσίας που περνά η πατρίδα μας, στον οικονομικό τομέα. Για να μπορέσει ο μισθωτός των 150 χιλ. δρχ. και ο συνταξιούχος των 80 χιλ. δρχ. να πάρουν μια ανάσα, που τώρα δεν τους φτάνουν ούτε για έναν καφέ.

Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο κόμμα κατά της ολιγαρχίας του πλούτου και υπέρ των αγώνων των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού, είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη, για πρόοδο, ειρήνη και γενικά καλύτερη ζωή.

Συγχαρητήρια στην ΚΝΕ

Γ. Α. ΧΑΛΑΡΗΣ,Αθήνα: Στέλνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη νεολαία του Κόμματός μας, ΚΝΕ για την ανάδειξή της - στη θέση του Προέδρου - από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας - ΠΟΔΝ - για την επόμενη θητεία της.

Εύχομαι στην ΚΝΕ κουράγιο, που δεν της λείπει, και κάθε επιτυχία στους προγραμματισμένους αγώνες της.

"Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΑΜ,συν/χος γεωπόνος, με αφορμή το δημοσίευμά μας (στο φύλλο της Κυριακής 10 Γενάρη, σελίδα 35) για την ακτοπλοϊα, με τίτλο "Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", γράφει: "Πρόκειται για αξίωμα βιολογίας, μια αλήθεια, δηλαδή, που κανείς μέχρι τώρα αρνήθηκε ουδέ καν αμφισβήτησε και γι' αυτό ακριβώς τη διαστρέβλωσαν στην ερμηνεία της διάφοροι... πάνσοφοι απολογητές του καπιταλισμού και την επικαλούνται για να καλύψουν το ξέφρενο φάγωμα των εργαζομένων. "Βλέπετε - μας λένε - δεν κάνουμε τίποτα άλλο απ' ό,τι κάνει η Φύση!". Ετσι οδηγούνται σε πλήρη διαστρέβλωση αληθειών, σαν την παραπάνω, όταν δεν μπορούν να τις ανατρέψουν.

Ναι! "Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".Είναι η ατράνταχτη αλήθεια, που όμως δε συμβαίνει μεταξύ ατόμων που ανήκουν στο αυτό είδος.Στην κοιλιά μιας μεγάλης παλαμίδας δε θα βρούμε μια μικρή, που θα έχει καταπιωθεί από αυτήν. Οπως δε θα υπάρχει στη μεγάλη γόπα μια μικρή, γνωστό, άλλωστε, το "γοπί", που προσφέρεται στην αγορά χωριστά και φθηνότερα.

Το αλληλοφάγωμα κυριαρχεί στη Φύση, αλλά μόνο ανάμεσα ατόμων διαφορετικών ειδών και όχι ενός είδους.Εάν ίσχυε η στρεβλή αυτή ερμηνεία των... αργυρώνητων απολογητών, θα είχαν εξαφανιστεί όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου και δε θα συζητούσαμε τώρα για τα... ψάρια.

Για να αντιταχθούν όμως στη σοφή αυτή λειτουργία της φύσης που προστατεύει τα άτομα του είδους από το αλληλοφάγωμα, μας προβάλλουν τη σπάνια μέχρι ανύπαρκτη περίπτωση του κανιβαλισμού (ανθρωποφαγίας), που εμφανίζεται μεμονωμένα και κάτω από σπανιότατες συνθήκες. Να, λοιπόν, γιατί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που ανήκουν στο αυτό είδος των εν κοινωνία διαβιούντων ανθρώπων,δε δικαιολογεί αυτή την εκμετάλλευση. Η στρεβλή ερμηνεία του τίτλου εξυπηρετεί την εκμεταλλεύτρια τάξη".

Βεβαιώσεις εντιμότητας

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, μέσω της εφημερίδας μας, στέλνει ο παπά - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ από το Περιστέρι, διαμαρτυρόμενος έντονα για τη γραφειοκρατική αυθαιρεσία, που επικρατεί στην υγειονομική Υπηρεσία Περιθάλψεως Δημοσίων Υπαλλήλων του Αιγάλεω. Ιδιαίτερα, μάλιστα, της αρμόδιας υπαλλήλου Α. Ηλιοπούλου, η οποία, όχι μόνο αρνήθηκε να του εκδώσει βιβλιάριο περιθάλψεως προστατευόμενου μέλους, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να της προσκομίσει βεβαίωση από όλα τα Ταμεία, ότι το προστατευόμενο μέλος δεν είχε άλλη ασφάλεια (!), αλλά και ενώπιον όλων των παρευρισκομένων, με ανάρμοστη συμπεριφορά, τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, συνεπικουρούμενη από τις άλλες συναδέλφισσές της, που συμφωνούσαν μαζί της!!

"Υπάρχει όντως νόμος - ρωτά ο επιστολογράφος τον υπουργό - που να απαιτεί από τον Ελληνα πολίτη για την έκδοση βιβλιαρίου νοσηλείας, τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και το κεφάλι της Μέδουσας; Η, μήπως, τα καψώνια αυτά εκκολάπτονται στη νοοτροπία κάποιων υπαλλήλων, που λένε και κάνουν ό,τι θέλουν; Και, επιτέλους, ο υποφαινόμενος και ο προϊστάμενός μου, που υπογράψαμε την απαιτούμενη για την έκδοση του βιβλιαρίου υπεύθυνη δήλωση, είμαστε ψεύτες και απατεώνες; Και για να αποκατασταθεί η φερεγγυότητά μας, οφείλουμε να προσκομίσουμε βεβαιώσεις εντιμότητας απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία! Πάντως, το γεγονός θυμίζει μάλλον τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των Γερμανών, οι οποίοι υπέβαλαν τους κρατούμενους στην ταλαιπωρία της άσκοπης περιφοράς μιας πέτρας ολημερίς μες στο στρατόπεδο, για να αποδιοργανώσουν την προσωπικότητά τους...

Κύριε υπουργέ, ο Χριστός λέει πως πάνω απ' όλους τους νόμους υπέρτατος νόμος είναι ο άνθρωπος. Και αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό μέτρο μιας δημοκρατικής και πολιτισμένης πολιτείας και... υπηρεσίας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν διαχειρίζεται το πολυτιμότατο αγαθό της υγείας του πολίτη. Τον οποίο οφείλει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί και να... σέβεται. Κι αν υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν να καταλάβουν ότι πληρώνονται για να εξυπηρετούν τους συνανθρώπους τους και όχι να τους ταλαιπωρούν άσκοπα και να τους προπηλακίζουν ανερυθρίαστα, αυτοί πρέπει να αντικαθίστανται. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν στρατιές νέων ανθρώπων, που και περίσσευμα ανθρωπιάς διαθέτουν και ανάγκη για εργασία άμεση και επιτακτική έχουν!..".

"Παράγοντες ανωμαλίας"

Από τον παλαίμαχο αντιστασιακό ΣΩΤΗΡΗ ΙΒΑΝΟΥΔΗ,κάτοικο Ν. Ιωνίας Βόλου, πήραμε την παρακάτω επιστολή, που την απευθύνει στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Μεταξύ των άλλων, γράφει: "Μακαριότατε, δηλώσατε ότι: "Οποιος δεν πιστεύει στο Χριστό, αποτελεί παράγοντα κοινωνικής ανωμαλίας". Εχω την αντίθετη άποψη με τη δήλωσή σας αυτή και σας δίνω ένα παράδειγμα: Με τη γυναίκα μου έχω μια άγραφη συμφωνία, φυσική και ανθρώπινη. Εκείνη, έχει στο σπίτι μας ένα δικό της χώρο, όπου έχει τοποθετήσει εικονίσματα και ένα καντήλι που καίει σε καθημερινή βάση - μάλιστα, τώρα τελευταία της τοποθέτησα ένα ηλεκτρικό λαμπάκι, για να μην πάρουμε καμιά φωτιά στο σπίτι. Στον ίδιο χώρο με τις εικόνες της γυναίκας μου και δίπλα στον Ιησού, έχω κρεμάσει το πορτρέτο του Μαρξ και στο σαλόνι του μεγάλου Λένιν. Ετσι συνυπάρχουμε με τη γυναίκα μου. Εγώ δέχομαι τις επιθυμίες της και εκείνη τη δική μου υλιστική, μαρξιστική κοσμοθεωρία, χωρίς να υπάρχει παράγοντας ανωμαλίας, ούτε μέσα στην οικογένεια, ούτε και σε εθνικό επίπεδο. Και όμως, εσείς με τα λεγόμενά σας, προσπαθείτε να κόψετε στα δυο την αγάπη και την ενότητα του λαού μας.

...Στην πατρίδα μας, έχουμε μια ζωντανή και δραστήρια νεολαία, που ξέρει ν' αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά της. Αυτό το δείξανε και οι μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών στους δρόμους όλης της Ελλάδας πρόσφατα, που συντάραξαν τα θολά και λιμνάζοντα ύδατα της Παιδείας. Και όμως, εσείς δε σταθήκατε στο πλάι τους, αλλά αναδειχτήκατε σε "κυβερνητικότερο" της κυβέρνησης.

Τέλος, όταν οι "φονιάδες των λαών", οι Αμερικάνοι, βομβάρδισαν εν ψυχρώ τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, δε βγήκατε εσείς, ηγέτης της Εκκλησίας, να πείτε μια κουβέντα. Και φυσικά, δε γίνεται λόγος για το "εμπάργκο" των ιδίων, εναντίον του ηρωικού λαού της Κούβας, που διαρκεί εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, έως σήμερα".

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΩΤΗΡΙΑΝΟ,Νυμφές Κέρκυρας: Τα χρήματα που μας έστειλες για το "Ρ" τα λάβαμε. Η προσφορά σου θα δημοσιευτεί μαζί με ευρεία περίληψη του κειμένου σου, στην εφημερίδα που θα σου στείλουμε.

- ΝΙΚΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ,Βούλα Αττικής: Εάν από το σημείωμά σου, περί των μαθητικών κινητοποιήσεων που μας έστειλες, έλειπαν οι οξείς χαρακτηρισμοί, θα μπορούσε να ήταν δημοσιεύσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ