ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινδυνεύουν εγκαταλειμμένα μνημεία

Σε μνημεία του Νομού Γρεβενών αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ,Νίκος Γκατζής και Μαρία Μπόσκου,με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι "στην ορεινή Κοινότητα Περιβόλι υπάρχουν δύο αξιόλογα μνημεία, τα οποία εγκαταλελειμμένα καταρρέουν από τη φθορά του χρόνου.Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,που κτίστηκε το 1760 και ήδη κατέρρευσε και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου,έναν από τους λιγοστούς ναούς σε ρυθμό βασιλικής με δύο τρούλους, οι οποίοι έχουν καταρρεύσει".

"Η ανάγκη επέμβασης, ανακαίνισης και συντήρησης των δύο παραπάνω μνημείων επιβάλλεται άμεσα, λόγω της μεγάλης σημασίας τους για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σωθούν τα δύο παραπάνω μνημεία και να συντηρηθούν;".

Ματάκια λαμπερά, φωνούλες κελαρυστές

Με ματάκια που λάμπανε το φως της αθωότητας, γελάκια χαράς και ξεφαντώματος, καμάρι για τις αποκριάτικες στολές τους, μαγουλάκια βελούδινα και ρόδινα και φωνούλες όλο δροσιά και μουσικότητα, γέμισε το περασμένο Σάββατο το φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων του ΚΚΕ. Ηταν μια μπαλ - μασκέ γιορτή για τα παιδιά, ταιριαστή στο αποκριάτικο κλίμα και ενταγμένη στα πλαίσια του Πολιτιστικού Δίμηνου Πολλαπλών Εκδηλώσεων που οργανώνουν τα Πολιτιστικά Τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η γιορτή αυτή, που απευθυνόταν αποκλειστικά στα μικρούλια, δεν τους πρόσφερε μόνο χορταστικό γέλιο, χάρη στα κλοουνίστικα αστεία και παιχνίδια της Ελένης Αργυρίου (Κλόουν "Λίνο") και στα "μαγικά" κόλπα του ταχυδακτυλουργού Γιώργου Φανάρα ("Απόλλων"). Τους πρόσφερε κι ένα ακόμη "ταξίδι" στη φαντασία, στην ευαισθησία, στην ομορφιά, στην ποίηση. Ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος καθήλωσε τα μικρούλια διαβάζοντάς τους, με παραστατικότητα, χάρη και χιούμορ, ένα υπέροχο παραμύθι του μεγάλου και παγκόσμιου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ,που μιλά για ένα "Ερωτευμένο σύννεφο".Θυμίζουμε ότι επόμενες εκδηλώσεις θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο και περιλαμβάνουν:

Το Σάββατο (27/2) προβολή της βραβευμένης στις Κάννες με το "Χρυσό Φοίνικα" τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" και της μικρού μήκους ταινίας του Δημήτρη Δήμου "Ο ταυρομάχος".

Την Κυριακή (28/2) προσκαλούνται τα παιδιά να απολαύσουν μια παράσταση Καραγκιόζη με τις φιγούρες και τη φωνή του Βασίλη Μαμάη και να ακούσουν το σπουδαίο ποιητικό παραμύθι της Ρίτας Μπούμη - Παπά "Το παραμύθι της μαγικής φλογέρας",από τους ηθοποιούς Σπύρο Μπιμπίλα και Νικολέτα Βλαβιανού.

"Εικόνες" Βρετανικού Κινηματογράφου

Αρχισαν χτες στο "Παλλάς" οι "Εικόνες του Νέου Βρετανικού Κινηματογράφου 1998",δηλαδή το αφιέρωμα στους νέους Βρετανούς κινηματογραφιστές, που οργάνωσαν το ΥΠΠΟ και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου. Οι προβολές αυτές κάνουν γνωστές στο ευρύτερο κινηματογραφόφιλο κοινό τις θεματικές και αισθητικές ανήσυχες αναζητήσεις της νεότερης γενιάς.

Το αφιέρωμα άρχισε χτες με την "Γκουβερνάντα" της Σάντρα Γκολντμπάχερ και "Η αγάπη είναι διάβολος" του Τζον Μέιμπουρι. Σήμερα προβάλλονται: 9.30μ.μ. "Ο Προμηθέας" του γνωστού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή (γνωστού στους καλλιτέχνες του θεάτρου μας από τις συναντήσεις αρχαίου Δράματος στους Δελφούς) Τόνυ Χάρισον και 11μ.μ. "Στη σκιά του πάθους" του Φίλιπ Ινγκλαντ. Αύριο προβάλλονται (τις ίδιες ώρες) "Tιtanic town" του Ρότζερ Μάικλ (η ιστορία εκτυλίσσεται το 1972 στο δυτικό Μπέλφαστ, όπου κατασκευάστηκε το υπερωκεάνειο "Τιτανικός" και αναφέρεται στο ιρλανδικό πρόβλημα και τον αγώνα του ΙΡΑ) και η "Γκουβερνάντα". Την Παρασκευή σειρά έχουν "Το φάντασμα της πόλης" της Ζενεβιέβ Τζόλιφ και "Titanic town". Το Σάββατο επαναλαμβάνεται η ταινία "Η αγάπη είναι διάβολος" και "Δύο καπνισμένες κάννες" του Γκι Ρίτσι. Την Κυριακή θα παιχτούν "Στη σκιά του πάθους" και το "Φάντασμα της πόλης".

Τα βραβεία της Μπερλινάλε

Υπό το βαρύ κλίμα των διαμαρτυρόμενων Κούρδων που ζουν στο Βερολίνο, για τη σύλληψη του ηγέτη τους, απονεμήθηκαν την Κυριακή το βράδυ τα βραβεία του 49ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο κινηματογραφικός κόσμος ως "παρηγοριά" στον πόνο των Κούρδων και στο πένθος τους για τους τρεις νεκρούς τους από ισραηλίτικα πυρά, απένειμε το ετήσιο βραβείο ειρήνης "Γαλάζιος Αγγελος" (50.000 μάρκα) στην ταινία της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας Γεσίμ Ουστάογλου "Ταξίδι προς τον ήλιο",ταινία που αναφέρεται στον αγώνα του κουρδικού λαού.

Κατά τα άλλα, τα βραβεία του διαγωνιστικού μέρους της "Μπερλινάλε" απονεμήθηκαν με την πάγια λογική των υποτελών στους ισχυρούς της αμερικανικής και ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας:

  • Η "Χρυσή Αρκτος" δόθηκε στην αμερικανική "αντιπολεμική" ταινία του Τέρενς Μάλικ "Η λεπτή κόκκινη γραμμή",που διαφημίζει τον "ηρωισμό" των Αμερικανών στη μάχη του Γκουανταλκανάλ, κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Η "Αργυρή Αρκτος" (Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής) δόθηκε στην ταινία του Σέρεν Κραγκ - Γιάκομπσεν "Μιφούνε - Δόγμα 3".
  • "Αργυρή Αρκτος για τον καλύτερο ηθοποιό" στον Μίκαελ Γκβίσντεκ ("Νυχτερινά σχήματα" του Αντρέας Ντρέζεν).
  • "Αργυρή Αρκτος σκηνοθεσίας" στον Στίβεν Φρίαρς για το "Hi - Lo Country".
  • "Αργυρή Αρκτος σεναρίου" στους Μαρκ Νόρμαν - Τομ Στόπαρντ για τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ".
  • "Αργυρή Αρκτος εξαιρετικής καλλιτεχνικής επίτευξης" στον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ για το "Existenz".
  • Βραβείο "Αλφρεντ Μπάουερ" (για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) στον Τομά Βενσέν για το "Καρναβάλι".
Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη

Την 1η του Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του βυζαντινολόγου - ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη,ο οποίος υπήρξε διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και Γενικός Εφορος Αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το Κέντρο Ερευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας ΑΘηνών τίμησε χτες τη μνήμη του Μανόλη Χατζηδάκη, που υπήρξε και ο ιδρυτής του Κέντρου.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ερευνας, Μανούσος Μανούσακας και η ερευνήτρια του Κέντρου, Ιωάννα Μπίθα.Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος,μίλησε για την "Προσφορά του Μανόλη Χατζηδάκη στη μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης".Η επίτιμη διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, Μυρτάλη Αχειμάστου - Ποταμιάνου παρουσίασε ένα "Ελεγείον στον Μανόλη Χατζηδάκη",με αναφορές στις εικόνες της Ζακύνθου, στη διάσωση των οποίων ο ίδιος συνέβαλε αποφασιστικά.

"Ο Προμηθέας" του Τόνι Χάρισον

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο, εκλεγμένο μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων, "Ερμείας" (Μητροπόλεως 64). Το ΔΣ αποτελούν οι: Λάκης Παπαστάθης (πρόεδρος), Παναγιώτης Παπαχατζής, Τώνης Λυκουρέσης (αντιπρόεδροι), Βασίλης Βαφέας (γενικός γραμματέας), Ντίνος Μαυροειδής (ταμίας), Ντίνος Κατσουρίδης, Λάγια Γιούργου (μέλη).

Στο θέατρο "Πολιτεία" (Σαρρή 40, Θησείο), μέχρι τις 28 του μήνα θα παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Μάσκες και Κούκλες",που οργανώνει η "ΥΕΤΟΥΣΑ". Η έκθεση που λειτουργεί καθημερινά - εκτός Δευτέρας - από τις 8.30 - 9μμ, περιλαμβάνει χειροποίητες μάσκες και κούκλες από τις Σοφία Αναδιώτη, Ερση Δρίνη, Δέσποινα Καλλιγά - Γεωργιάδου, Μάνια Τεχριτζόγλου, Βάσω Τσόνογλου, Εφη Φουνγκ.

Ο ζωγράφος - αγιογράφος Μιχάλης Ακάλεστος με απόφαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας εκπροσώπησε τη χώρα μας σε εκδηλώσεις που έγιναν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν σειρά διαλέξεων και μαθημάτων αγιογραφίας φορητής εικόνας, που είχαν διάρκεια δύο βδομάδων. Το ΕΕΤΕ επέλεξε τον Μ. Ακάλεστο μετά από αίτημα του υπουργείου Αιγαίου να του υποδείξει αγιογράφο καταγόμενο από νησί του Αιγαίου και γνώστη της αγγλικής.

Βραδιά "Αστερίσκων"

Στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" (Θεμιστοκλέους 104) την ερχόμενη Δευτέρα (1/3), στις 8μμ, οι εκδόσεις "Καστανιώτη" οργανώνουν εκδήλωση - συνάντηση του Κώστα Νίτσου με τους αναγνώστες του τελευταίου βιβλίου του "Αστερίσκοι β' (Χωρίς φόβο αλλά με πάθος)".Πρόκειται για το δεύτερο τόμο με σχολιαστικούς, προλογικούς "αστερίσκους" που έγραφε ο Κώστας Νίτσος στο περίφημο περιοδικό του "Θέατρο".Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Νίτσος, Φάνης Κακριδής, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος.Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Εύα Κοταμανίδου, Γρηγόρης Βαλτινός.

Για την Πινακοθήκη Ρόδου

"Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου, Νεοελληνική τέχνη - 20ός αιώνας",τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός, ζωγράφος και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης Ρόδου Παναγιώτης Τέτσης.Το ομώνυμο βιβλίο των Χ. Καμπουρίδη, Γ. Λεβούνη θα παρουσιάσει ο καθηγητής, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δελληβοριάς.Οι ιστορικοί τέχνης Χ. Καμπουρίδης και Γιώργος Λεβούνης, θα παρουσιάσουν την έρευνα"Μουσειολογική συγκρότηση των συλλογών της Πινακοθήκης Ρόδου και η αντιπροσωπευτικότητά τους ως προς τη Νεοελληνική Τέχνη του 20ού αιώνα".

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Μολιέρος στο ΚΘΒΕ

Τη δεύτερη μεγάλη παραγωγή της χειμερινής περιόδου 1998-'99, θα παρουσιάσει την Παρασκευή (24/2), στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός", στη Μονή Λαζαριστών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.Πρόκειται για τη μολιερική κωμωδία "Κατά Φαντασίαν Ασθενής", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφία Αλίκης Καζούρη.Στη σκηνή θα συνυπάρχουν 30 ηθοποιοί και μουσικοί, σε ένα σύνολο λόγου και χορού. Στην παράσταση το προβάδισμα έχει η μουσική και ο χορός. Κυριαρχούν νέοι, ηλικιακά, ηθοποιοί κυριαρχούν, ενώ συμμετέχουν και 14 σπουδαστές της Σχολής του ΚΘΒΕ.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα και αύριο το ΚΘΒΕ πραγματοποιεί ακροάσεις ηθοποιών, για να στελεχώσει το γυναικείο χορό της καλοκαιρινής του παράστασης με τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ