ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε διασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών!

Σε κατηγορηματικά συμπεράσματα καταλήγει η έκθεση για το 1998 της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών από ιδιώτες, αλλά και μυστικές υπηρεσίες διαπιστώνει η κοινοβουλευτική Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών,ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι επί της ουσίας η Επιτροπή είναι "τυφλή" στη λειτουργία της και δε διαθέτει την απαραίτητη τεχνική υποδομή, εξαιτίας της μη έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Οι δυνατότητες υποκλοπών και παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, αν και εστιάζεται στη σταθερή τηλεφωνία, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ το δίκτυο του ΟΤΕ, και ιδιαίτερα το κομμάτι των ΚΑΦΑΟ, με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να είναι "κόσκινο", εντούτοις επεκτείνεται και στο διαδίκτυο (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), χωρίς ν' αποκλείεται και ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, το έτος 1998, ένα χρόνο μετά την επισήμανσή της ότι οι υπαίθριοι κατανεμητές του ΟΤΕ (ΚΑΦΑΟ) πρέπει ν' αντικατασταθούν ή να τεθούν κλειδαριές ασφαλείας, αντικατέστησε τις παλιές κλειδαριές μόνο σε 400 κατανεμητές, επί συνόλου 12.000 σ' ολόκληρη την Αττική! Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ρυθμοί βελτίωσης της ασφάλειας των υπαίθριων κατανεμητών δεν είναι ικανοποιητικοί, παρά το γεγονός ότι - όπως κατέθεσαν στελέχη του ΟΤΕ - πολλές φορές βρίσκονται μέσα στους κατανεμητές "κοριοί" τοποθετημένοι από γραφεία παρακολούθησης. Στις περιπτώσεις αυτές τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν ότι για λόγους ηθικής δεοντολογίας, θα πρέπει να ειδοποιείται και ο παρακολουθούμενος. Μια υποχρέωση όμως που πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Απορρήτου και για το κατά πόσο είναι η δυνατή η παρακολούθηση συνδιαλέξεων από κινητό σε κινητό. Οι ειδικοί των εταιριών κινητής τηλεφωνίας κατέθεσαν ότι η παρακολούθηση είναι δύσκολη έως αδύνατη, γιατί η κινητή επικοινωνία βασίζεται σε σύστημα ισχυρής κρυπτογράφησης. Ομως σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, το περιεχόμενο των μηνυμάτων αποκωδικοποιείται στις εγκαταστάσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, απ' όπου θα ήταν δυνατή η καταγραφή, μέσω ειδικών μηχανημάτων. Σε αυτό το σημείο η Επιτροπή τονίζει ότι δε γνωρίζει αν έχει γίνει τέτοια εγκατάσταση, αφού δεν έχει αποκτήσει ακόμα τους ειδικούς (τεχνικούς συμβούλους), γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει το προβλεπόμενο από το νόμο 2225/94 προεδρικό διάταγμα.

Αξιοσημείωτη είναι και η θέση της Επιτροπής πως "όσο η κοινωνία (και κατ' επέκταση το κράτος) κάνει ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, τόσο πιο ευάλωτοι γίνονται σε επιθέσεις εναντίον τους". Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι "οι προσωπικές επικοινωνίες μπορούν πολύ εύκολα να παραβιαστούν, είτε με την παρακολούθηση του ίδιου του δικτυακού μέσου και την υποκλοπή των μηνυμάτων, είτε με την παραβίαση των υπολογιστών/ εξυπηρετητών όπου διατηρούνται τα μηνύματα κατά τη μεταφορά και απόδοσή τους. Πέρα απ' αυτό - συνεχίζουν τα μέλη της Επιτροπής - παρά τους άγραφους κανόνες δεοντολογίας που ισχύουν στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξασφάλιση από τους ίδιους τους φορείς (εταιρίες παροχής διασύνδεσης, ακαδημαϊκά ιδρύματα κτλ.) που παρέχουν τις υπηρεσίες Διαδικτύου ή ακόμα και από τους εργαζόμενους εκεί (π. χ. διαχειριστές). Και τούτο από έλλειψη νομοθετικού περιεχομένου". Αλλά ακόμα και αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει κώδικα δεοντολογίας, για τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ανεπιθύμητες ενέργειες ατόμων που ενεργούν αυτόβουλα. Γι' αυτό η Επιτροπή, πέρα από την απαραίτητη ενημέρωση του πολίτη και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισχυρή κρυπτογραφία, προτρέπει τους πολίτες σε αυτοπροστασία..!

Μπροστά στους κινδύνους παραβίασης του απορρήτου που καθημερινά διογκώνονται, η Επιτροπή της Βουλής μεταξύ άλλων προτείνει:

  • Τη στελέχωση της Επιτροπής, για την κατάλληλη και συνεχή ενημέρωση πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των κινητών - δορυφορικών επικοινωνιών και τη δυνατότητα αξιολόγησης της αξιοπιστίας των εταιριών παροχής κινητών επικοινωνιών.
  • Ο ΟΤΕ να προβεί στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διαφύλαξης των κυκλωμάτων της σταθερής τηλεφωνίας με πρωτόκολλα προστασίας του απορρήτου και να επιτείνει τους ελέγχους πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες του συνδρομητικού βρόχου (κεντρικούς κατανεμητές, υπαίθριους κατανεμητές, κατανεμητές κτιρίου).
  • Αξιολόγηση των "τριψήφιων" (πορτοκαλί) τηλεφώνων και αντικατάστασή τους με τα πλέον αξιόπιστα εξελιγμένα συστήματα ασφαλούς τηλεφωνίας με σύστημα κρυπτοφωνίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση των ψηφιακών πιστοποιητικών και ψηφιακών υπογραφών. Δημιουργία φορέα που θα παίξει το ρόλο Εμπιστης Τρίτης Οντότητας για τον ελληνικό χώρο, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και θα μπορεί να προβαίνει σε εθνική αξιολόγηση κρυπτοπροϊόντων.
ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε τι χρειάζονται οι μάρτυρες; Γιατί ψάχνουν να βρουν τα πώς και τι, όταν το σύνολο των πολιτικών τους επιλογών βοά και "στρώνει το τραπέζι" στην υποταγή στα κέφια των ΗΠΑ; Ακόμα και αν "κατάπινε" κάποιος, πράγμα που λογικά δε γίνεται, τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν, θα μπορούσε να κάνει πως δε βλέπει τα αμερικάνικα στρατεύματα να κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες και να ετοιμάζονται για απόβαση στα ελληνικά λιμάνια; Ηδη, οι πρώτοι άρχισαν να καταφθάνουν...

Για ποιο λόγο αυτές οι δυνάμεις "Ράμπο" πολιορκούν τη χώρα; Δεν είναι για να στριμώξουν με το ζόρι μια ελεύθερη ανεξάρτητη γειτονική μας χώρα, επειδή δε φάνηκε άμεσα διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τις αμερικάνικες υποδείξεις; Δεν είναι για να την υποχρεώσουν σε μια ταπεινωτική "συμφωνία" να δεχτεί δυνάμεις κατοχής να κουμαντάρουν τα του οίκου της; Οι ΗΠΑ αυτή την απόβαση την ετοίμασαν για την "καλή τους την καρδιά" ή για να εγκατασταθούν σε άλλον έναν καίριο χώρο της περιοχής και να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια; Αυτά τα σχέδια δεν αφορούν άμεσα την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας μας;

Μήπως και γι' αυτό το έγκλημα δεν ξέρει τίποτα η κυβέρνηση; Οχι μόνο όσο ξετυλιγόταν το αμερικάνικο σχέδιο παρίστανε πως δεν καταλάβαινε ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο, αλλά με κάθε τρόπο βεβαίωνε τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους ότι δε θα είναι βουβός μόνο συνένοχος στο φανερό έγκλημα. Ετσι, από την πρώτη στιγμή, συμμετείχε με συγκεκριμένη δράση στη σχεδιασμένη απομόνωση της ηγεσίας του Βελιγραδίου. Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση βιάστηκε να βεβαιώσει πως είναι πρόθυμη να στείλει Ελληνες στρατιώτες στη ΝΑΤΟική δύναμη επέμβασης. Την ώρα, δηλαδή, που η γειτονική χώρα πνιγόταν να πείσει πως δεν μπορεί να δεχτεί ξένη δύναμη στα εδάφη της, η ελληνική κυβέρνηση "έβαζε τον οβολό της" στον εκβιασμό και δήλωνε πρόθυμη να συμμετέχει. Σα να μην άκουγε καθόλου τις "φωνές" του γείτονά της.

Οπως οι νονοί, όταν μπαίνεις στη συμμορία, δε θέλουν μόνο να συμφωνείς, αλλά "να τα κάνεις όλα", έτσι και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τώρα περνούν - ποδοπατούν τα ελληνικά εδάφη σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους. Εμμεσα, μάλιστα, μόνο "ευχαριστώ" που δεν τους λέει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί προτίμησαν να ποδοπατήσουν πρώτα τα ελληνικά χώματα και όχι άλλα γειτονικής χώρας. Μήπως αυτή την "αναβάθμιση" ρόλου στα Βαλκάνια δεν ονειρεύονταν; Να παίζουν το ρόλο "πλάτης", για να στηρίζεται ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός και να απειλεί με γιουρούσια τις γειτονικές χώρες; Αυτό είναι όλο και όλο το "τίμημα";

Ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνένοχος σε τέτοια εγκλήματα. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται μόνο για την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό του. Πρόκειται άμεσα για τα συμφέροντά του. Κινδυνεύουμε άμεσα από αυτές τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Εμπλέκουν τον λαό σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Για τούτο το έγκλημα, κανένας δεν μπορεί να πει πως "δεν είδε και δεν άκουσε", αφού οι ΝΑΤΟικοί "Ράμπο" είναι ήδη μπροστά μας. Θα αφήσουμε εκείνους που τους έφεραν να συνεχίσουν να ρυθμίζουν στα σταθμά τους τις τύχες της χώρας; Η ενωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να τους ανατρέψει και να δώσει λύση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ