ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Οι εκπτώσεις δεν έκρυβαν εκπλήξεις

Οι χειρότερες προβλέψεις επαληθεύτηκαν και στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, που τελειώνουν - επισήμως - σήμερα, καθώς οι έμποροι για ακόμη μια φορά δεν είδαν να ζεσταίνονται τα ταμεία τους, παρά τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράριζαν στις βιτρίνες και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και το 50%. "Σαν να μην ήταν εκπτώσεις", "χειρότερα από τις μέρες που δεν κάνουμε εκπτώσεις", "κάθε πέρσι και καλύτερα", είναι τα λόγια, με τα οποία μεταφέρουν οι ίδιοι την εικόνα που επικράτησε κατά τους δύο περίπου μήνες της περιόδου των εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν καλά - καλά τελειώσει η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ο τζίρος, όχι μόνο δεν παρουσίασε την παραμικρή αύξηση, αντίθετα, η πτώση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς οι έμποροι κάνουν λόγο και για πτώση του τζίρου σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους εκπτώσεων μέχρι και 40%. Στην Αθήνα σε μεγάλες συνοικίες που θεωρούνται κατ' εξοχήν εμπορικές η πτώση του τζίρου ξεπέρασε το 20%, όπως, για παράδειγμα, στη Ν. Ιωνία και αλλού, ενώ στην επαρχία γίνεται λόγος για διπλάσιο ποσοστό μείωσης.

Οπως τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο Αλ. Σπύρου,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η κατάσταση που βίωσε ο εμπορικός κόσμος στις εκπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Επαληθεύονται για άλλη μια φορά οι προβλέψεις εκείνων που τονίζουν διαρκώς ότι αφού τα μαγαζιά εξαρτώνται άμεσα από τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, τα φορολογικά βάρη που φορτώνονται στις πλάτες των ΕΒΕ δεν έχουν τέλος, δεν μπορεί παρά και η περίοδος των εκπτώσεων να είναι μία από τα ίδια. Δηλαδή, όπως όλα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα ταμεία να είναι άδεια.

Αξιοσημείωτο σ' αυτές τις εκπτώσεις είναι και αυτό που μεταφέρουν οι έμποροι για το πού διοχετεύονται τα λαϊκά εισοδήματα. Οπως τονίζουν οι ίδιοι, το ότι οι μισθοσυντήρητες οικογένειες αδυνατούν να αναθερμάνουν την αγορά, είναι ένα το κρατούμενο. Παρατηρείται, όμως, από χρονιά σε χρονιά να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο οι καταναλωτές να κάνουν αγορές ακόμα κι αν πραγματοποιούνται μεγάλες εκπτώσεις γιατί πλέον μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους προορίζεται για την κάλυψη ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων, που δημιουργούν δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι η διενέργεια εκπτώσεων δύο μήνες το χειμώνα και δύο το καλοκαίρι, κι αυτό τυπικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα λεγόμενα επώνυμα καταστήματα πραγματοποιούν εκπτώσεις με το ένα ή τον άλλο τρόπο, πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου, δε λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά, όσο τα εισοδήματα των καταναλωτών μένουν καθηλωμένα και οι ανάγκες αυξάνονται.

Μ. Ζ.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό

Τα έντονα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στις χώρες της Ευρώπης, παράλληλα με απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των υπαλλήλων σ' αυτά, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας.Οι βουλευτές του Κόμματος υπογραμμίζουν την καθυστέρηση αποστολής των χρηματικών εμβασμάτων, τονίζοντας παράλληλα μια σειρά άλλα προβλήματα που δημιουργεί η αντιμετώπιση των υπαλλήλων από την κεντρική διοίκηση του ΕΟΤ. Μεταξύ άλλων ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να στέλνονται έγκαιρα τα εμβάσματα στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Οξύτατα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στις χώρες της Ευρώπης, ενώ επιπλέον σ' αυτά εφαρμόζονται απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των υπαλλήλων τους.

Ετσι, τα χρηματικά εμβάσματα με τα οποία καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα και οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των γραφείων καθυστερούν πάρα πολύ. Λ.χ., για τους μήνες Γενάρη - Μάη του 1998 τα εμβάσματα στάλθηκαν στα μέσα του Ιούνη του 1998. Σήμερα, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του Φλεβάρη του 1999, ακόμη δεν έχουν αποσταλεί τα εμβάσματα στα περισσότερα γραφεία της Ευρώπης για το λογιστικό κλείσιμο της τέταρτης τριμηνίας του 1998. Είναι χαρακτηριστικό πως τα εμβάσματα σήμερα καθυστερούν:

  • Εξι μήνες στο γραφείο της Στοκχόλμης, το οποίο απασχολεί 7 υπαλλήλους.
  • Πέντε μήνες στο γραφείο του Παρισιού, το οποίο απασχολεί 8 υπαλλήλους.
  • Τέσσερις μήνες στο γραφείο της Ζυρίχης, το οποίο απασχολεί 5 υπαλλήλους.
  • Τέσσερις μήνες στο γραφείο του Μιλάνου, το οποίο απασχολεί 4 υπαλλήλους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα γραφεία του ΕΟΤ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων και στην απόδοση των εργαζομένων σ' αυτά. Τα γραφεία συχνά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στις διάφορες εταιρίες, με τις οποίες συναλλάσσονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα οξύνονται τόσο πολύ, ώστε τα γραφεία δέχονται ακόμα και κατασχετήρια από τις εταιρίες αυτές!

Εκτός, όμως, απ' αυτά, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπάλληλοι των γραφείων εξαιτίας των απαράδεκτων πρακτικών που εφαρμόζονται σε βάρος τους. Ετσι, ειδοποιούνται με φαξ για μεταθέσεις, τις οποίες καλούνται να τις πραγματοποιήσουν εντός 20 ημερών. Αγνοούνται κοινωνικά κριτήρια, ότι δηλαδή τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο, και καταστρατηγείται ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, που προβλέπει την ειδοποίησή τους τουλάχιστον 3 μήνες πριν. Κατά κανόνα οι μεταθέσεις γίνονται μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ακόμη, δε λαμβάνεται υπόψη το νομικό καθεστώς, το οποίο ισχύει στις διάφορες χώρες σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου ο μισθωτής να ενημερώσει τον εκμισθωτή ότι θα ξενοικιάσει την κατοικία του. Λ.χ. στο Παρίσι και στη Στοκχόλμη απαιτούνται 3 μήνες, ενώ στο Μιλάνο και τη Ζυρίχη 6 μήνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να στέλνονται έγκαιρα τα εμβάσματα στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση των υπαλλήλων σ' αυτά.
  • Να σταματήσουν οι απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των υπαλλήλων και να εφαρμόζονται όσα προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας για τις μεταθέσεις".
"ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"
"Σπλιτ" και μέρισμα 5 δολάρια

Μέρισμα 5 δολαρίων ανά μετοχή, αποφάσισε να μοιράσει στους μετόχους της, η διοίκηση της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΙΝΕ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, το ΔΣ της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ενέκρινε στη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 1998 - που παρουσιάζουν καθαρά κέρδη προ φόρων 36,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ ή περίπου 10,5 δισ. δραχμών. Πρόκειται για μια αύξηση κερδών, ύψους 15,2%, αν παρθεί υπόψη ότι το 1997 τα κέρδη της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ήταν 31,6 εκατ. δολάρια. Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την υψηλή κερδοφορία, η διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 - 5 - 99, την καταβολή καθαρού μερίσματος 5 δολαρίων ανά μετοχή (περίπου 1.440 δραχμές). Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και τη διάσπαση της μετοχής στα 2, με αναλογία μια νέα προς μία παλιά.

Δημοπρασία 15ετών ομολόγων την ερχόμενη Τρίτη

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 15ετούς διάρκειας με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης 11 Γενάρη 1999, σταθερού επιτοκίου 6,5% ετησίως, θα διενεργήσει την ερχόμενη Τρίτη 2 Μάρτη το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί για την άντληση συνολικού ποσού 220 δισ. δρχ. Η ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 5 Μάρτη 1999.

Για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμία προμήθεια. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, που ισχύει ήδη από την 1η Γενάρη, για τους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου στους τόκους. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγορές.

Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδόσεων τίτλων του δημοσίου κατά το ερχόμενο δίμηνο Μάρτη - Απρίλη. Ετσι, εκτός από την έκδοση της ερχόμενης Τρίτης κατά το μήνα Μάρτη θα ακολουθήσουν επίσης οι εξής εκδόσεις: 10ετή ομόλογα (επανέκδοση) στις 9/3, 3ετή ομόλογα (επανέκδοση) στις 16/3, 3μηνα και 6μηνα έντοκα στις 23/3, 12μηνα έντοκα (αφορολόγητα αποταμιευτικά) στις 30/3. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον Απρίλη έχει ως εξής: 5ετή ομόλογα (επανέκδοση) στις 6/4, 7ετή ομόλογα (επανέκδοση) στις 20/4, 12μηνα έντοκα (αφορολόγητα αποταμιευτικά) στις 27/4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ