ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εισπρακτική επιδρομή

Περίπου 60.000 άτομα καλούνται να πληρώσουν μέχρι 31 του Μάρτη πρόστιμα από παράνομη στάθμευση, που αφορούν το 1995. Ο δήμος προσδοκά να εισπράξει πάνω από 500 εκατ. δραχμές!

Περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δραχμές προσδοκά να εισπράξει ο Δήμος Αθηναίων μέχρι τα τέλη Μάρτη, από κατόχους ΙΧ, για παραβάσεις που αφορούν παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων που βεβαιώθηκαν το 1995!

Ομως, την ίδια ώρα, που η δημοτική αρχή ζητά χρήματα από δημότες επειδή πάρκαραν παράνομα πριν από κάμποσα χρόνια, έχει "παγώσει" την επιστροφή των προστίμων που εισέπραξε παράνομα μαζί με ιδιωτική παρκο-εταιρία και τα γνωστά παρκόμετρά της. Επιστροφή χρημάτων, που χρησιμοποίησε και ως "πυροτέχνημα" ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος,κατά την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, κάτοχοι ΙΧ οχημάτων παραλαμβάνουν αυτές τις μέρες, ταχυδρομικά, ειδοποιητήρια προκειμένου να καταβάλουν πρόστιμα, που επέβαλε η Τροχαία το '95, για περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης. Τα πρόστιμα αυτά εισπράττονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδεύουν στα ταμεία τους, εφόσον αποτελούν θεσμοθετημένο πόρο της Αυτοδιοίκησης.

Περίπου 60.000 ειδοποιητήρια εκδόθηκαν και άρχισαν να αποστέλλονται από το Τμήμα Παράνομης Στάθμευσης της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Αφορούν κλήσεις που δεν εξοφλήθηκαν όταν διαπιστώθηκε η παράβαση και έχουν τώρα ως καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης την 31η του Μάρτη.

Πληροφορίες από την Ταμειακή Υπηρεσία αναφέρουν πως συνολικά τα ειδοποιητήρια για τις παραβάσεις του '95 θα κυμανθούν από 150 έως 170.000. Και πως η δεύτερη "παρτίδα" θα αρχίσει να αποστέλλεται από τα μέσα του Μάρτη και θα έχει καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης τα τέλη του Απρίλη. Ακόμα, πως η συντριπτική πλειοψηφία των πρώτων 60.000 ειδοποιητηρίων αφορούν πρόστιμα των 10.000 δρχ. Επομένως, ο Δήμος Αθηναίων έχει τη φιλοδοξία μέσα στις επόμενες 30 μέρες να εισπράξει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δραχμές.

Βέβαια, η δημοτική αρχή της Αθήνας "κάνει γαργάρα" όλο αυτόν τον καιρό την επιστροφή των χρημάτων, για την οποία "δεσμεύτηκε" απέναντι σε όσους δημότες δέχτηκαν κλήσεις από την ιδιωτική παρκο-εταιρία. Την παρκο-εταιρία, στην οποία η δημοτική αρχή είχε αναθέσει τη λειτουργία του συστήματος της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης και φρόντισε να μοιράσει όσες περισσότερες κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα μπορούσε, πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει άκυρη τη σύμβαση που είχε υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περιφρόνηση στις στοιχειώδεις ανάγκες της πόλης

Επιβεβαιώνονται οι χειρότερες εκτιμήσεις για την υπό τον Χρήστο Αγραπίδη δημοτική αρχή του Πειραιά. Μετά την υπέρογκη αύξηση των ανταποδοτικών τελών (που ας σημειωθεί προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα είναι μηδενική) ψήφισε Τεχνικό Πρόγραμμα που το λιγότερο μπορεί να χαρακτηριστεί φτωχό, κάτω των απαιτήσεων. Να σημειωθεί ότι φτάνει μόλις στο 1/3 του Περάματος που είναι πολύ μικρότερος δήμος. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιφρονούνται στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επίθεση στο περιβάλλον και η ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά.

Ακολουθώντας ο νέος δήμαρχος την πολιτική του Στέλιου Λογοθέτη, ψήφισε την τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου και την κατάργηση του από το 1984 επιβαλλομένου από το Δημοτικό Συμβούλιο ελέγχου των κατεδαφίσεων νεοκλασικών. Στα επιχειρήματα του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτη Σαλπέα και των δημοτικών συμβούλων της Κίνησης, απλώς δεν απάντησε.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Χρ. Αγραπίδης αδιαφορώντας για τις προεκλογικές του υποσχέσεις, απεμπολά τα δικαιώματα των επί συμβάσει εργαζόμενων του δήμου, που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες η προηγούμενη δημοτική αρχή τους είχε σε αυτό το εργασιακό καθεστώς ομηρίας. Ετσι συνεχίζει να διατηρεί αυτό το καθεστώς για να μπορεί να κάνει τις δικές τους ρουσφετολογικές "ρυθμίσεις", αρνούμενος να δεχτεί τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" να δηλώσει ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της παρουσίας τους στο δήμο, όπως και να ξεκαθαρίσει ότι κανείς εποχιακός δε θα προσληφθεί εάν δεν επανέλθουν όλοι οι επί συμβάσει στη δουλιά τους.

ΟΛΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή τη Δευτέρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής προγραμματίζει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αντικείμενο "τις απαξιωτικές τοποθετήσεις υπουργών και μελών του κοινοβουλίου συλλήβδην για τους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης". Χτες, συνεδρίασε για μια ακόμα φορά το ΔΣ της ΟΛΜΕ χωρίς, όμως, να οριστεί ημερομηνία πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και των προέδρων των ΕΛΜΕ. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών επανέλαβε χτες την πρόταση για πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ το αργότερο μέχρι τις 13 Μάρτη, αλλά φαίνεται ότι - κύρια οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ - δεν έχουν διάθεση να προσφύγουν στη βάση.

Πάντως, έχει ξεκινήσει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η συζήτηση για τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ ("Οργανωτική 2"). Η ΔΕΕ επισημαίνει την ανάγκη στην εισήγηση το ΔΣ να εμμένει στο αίτημα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, να αναδεικνύονται τα κλαδικά ζητήματα (εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών, ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψή τους κλπ.) αλλά και να τονίζεται η απόρριψη των καθηγητών στην αξιολόγηση - χειραγώγηση.

Καθώς η "Οργανωτική 2" αναμένεται να γίνει σε μία περίοδο που θα καθορίσει την πορεία προς το Συνέδριο, πρέπει για τη ΔΕΕ να καθορίζεται η θέση του κλάδου για το τι σχολείο θέλει, χωρίς να δεσμεύει η θέση για ενιαίο σχολείο που προέκυψε από το προηγούμενο συνέδριο, αφού η θέση αυτή ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Η ΔΕΕ προτείνει να υιοθετηθεί η θέση για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Τη Δευτέρα, θα συνεχιστεί στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η συζήτηση για τη διαμόρφωση της εισήγησης, αλλά και για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Για το θέμα αυτό, η ΔΕΕ προτείνει να απορρίψει ο κλάδος την τακτική του υπουργείου Παιδείας που μέσω των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσπαθεί να επιβάλει μαθήματα τα Σάββατα και προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ να καλύψει συνδικαλιστικά (και με απεργία) τους καθηγητές που αρνούνται να προσέλθουν για μάθημα τα Σάββατα.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου τριμήνου θα είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει αύριο, Κυριακή, στην Πάτρα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, στην πλατεία Ελευθερίας (Φωκαίας 26) και θα μιλήσουν ο Γραμματέας περιοχής του ΚΚΕ Κ. Μπάτσικας και το μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας Γαβρίλος Τσαρκαντόγλου.Θα ακολουθήσει συναυλία με τα συγκροτήματα "Φωνή βοώντος" και "Αρνητικά Φορτία".

ΕΥΒΟΙΑ
Σε δίκη αγρότες

Με τη γνωστή κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" παραπέμπονται την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μάρτη, στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, εννέα αγρότες της περιοχής Βόρειας Εύβοιας (Ιστιαίας), γιατί το Μάρτη του 1995 διεκδίκησαν - όπως και χιλιάδες αγρότες σ' όλη τη χώρα - το δικαίωμά τους να ζήσουν στον τόπο τους και να μπορούν να καλλιεργούν τη γη τους. Γι' αυτή τους την ενέργεια και γιατί έστησαν "μπλόκο" στο 137 χλμ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Λουτρών Αιδηψού, παραπέμπονται στο "αγροτοδικείο" να δικαστούν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Απεργία μηχανικών Δημοσίου

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση έχει εξαγγείλει για τη Δευτέρα, 1η Μάρτη, η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας. Οι απεργοί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο 4ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Θέρμης, όπου την ίδια μέρα θα διεξαχθεί η δημοπρασία του έργου "Εγνατία Οδός: Τμήμα Παράκαμψη Γρεβενών".

Η Ενωση Μηχανικών, που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου, διεκδικεί: Τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης από την Ομοσπονδία της ΕΜΥΔΑΣ. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Μισθολόγιο και Βαθμολόγιο μηχανικών. Την άμεση καταβολή του 7% χωρίς περικοπές, για τα 1997, 1998 και τη δέσμευση των αντίστοιχων κονδυλίων για το 1999. Τον άμεσο εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας. Τον περιορισμό των ποικιλόμορφων συμβούλων στους απολύτους απαραίτητους. Επίσης διεκδικούν φραγμό στις ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις και τιςανώνυμες εταιρίες στο χώρο του Δημοσίου.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Από Δευτέρα οι αιτήσεις ετεροδημοτών

Από τη Δευτέρα, 1η Μάρτη, οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν, στις ερχόμενες ευρωεκλογές, στον τόπο διαμονής τους, μπορούν να καταθέτουν στον οικείο δήμο ή κοινότητα ή τη νομαρχία, σχετική υπεύθυνη δήλωση. Στη δήλωση πρέπει να αναγράφονται: Τα στοιχεία εγγραφής του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας, όπως αυτά προκύπτουν από το εκλογικό βιβλιάριο. Το όνομα της μητέρας, την ημερομηνία γέννησης και το γένος (μόνο για γυναίκες με εκλογικό βιβλιάριο στο επώνυμο συζύγου). Ακόμη, τη σημερινή μόνιμη ή προσωρινή διαμονή, δηλαδή, το νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία όπου επιθυμεί να ψηφίσει.

Η σχετική βεβαίωση για τον τόπο κατοικίας και για τον καθορισμό της ενορίας χορηγείται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα.

Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα της Νομαρχίας Αθηνών: 1561, 6991.108, 6991.230 και 6991.300.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΣΑΠ
Αναστολή κινητοποιήσεων μέχρι 11 Μάρτη

Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι τις 11 Μάρτη 1999, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν μετά τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της διοίκησης των ΗΣΑΠ και της Ενωσης Εργαζομένων, για την έναρξη διαλόγου. Η συμφωνία έγινε χτες κατά την εκδίκαση της προσφυγής της διοίκησης στο Πρωτοδικείο Πειραιά, με αίτημα να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι για την ερχόμενη Τρίτη. Οι διάδικοι κλήθηκαν από το δικαστήριο να αναστείλουν, η μεν διοίκηση όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οι δε εργαζόμενοι τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ν' αρχίσει άμεσα διάλογος. Ετσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ν' αρχίσει από τη Δευτέρα νέος κύκλος συζητήσεων, μέσω του ΟΜΕΔ (Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας), που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μάρτη 1999.

Μετά την αναστολή των αντεργατικών μέτρων και τη συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων, αναστέλλεται και η 2ωρη στάση εργασίας που κήρυξε για την ερχόμενη Τρίτη και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ