ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη στα τουριστικά. Επέκταση και κλιμάκωση της κινητοποίησης, απαιτούν οι ναυτεργάτες

Στους καταπέλτες των τουριστικών πλοίων βγαίνουν την Πέμπτη 4 του μήνα οι ναυτεργάτες, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Ταυτόχρονα, οι ναυτεργάτες εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ΠΝΟ, απαιτώντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση για την επέκταση της απεργιακής κινητοποίησης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για την κλιμάκωσή της.

Οσον αφορά την προετοιμασία της απεργίας, η μάχη δίνεται κυρίως από τις δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Επίσημα, η ΠΝΟ ξεκινά τις περιοδείες από σήμερα και με επιστολή της προς τα σωματεία - μέλη της, καλεί τους εκπροσώπους τους, να βρίσκονται σήμερα στις 7 το πρωί στην πύλη τηςΑκτής Ξαβέρη,όπου καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια. Επίσης, σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει και σύσκεψη στην ΠΝΟ των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις της ΠΝΟ με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σήμερα στις 12 το πρωί η ΕΕ της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με την Ενωση των εφοπλιστών, που δρομολογούν πλοία στις πορθμειακές γραμμές, ενώ αύριο θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας.Το ποσοστό αύξησης στους μισθούς των ναυτεργατών, που ζητά η ΠΝΟ από τις εφοπλιστικές Ενώσεις είναι 8% και αυτό διαπραγματεύσιμο!

Να σημειωθεί ότι η τάση συμβιβασμού, που επιδεικνύει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έχει αποθρασύνει την επιθετικότητα των εφοπλιστών. Αυτό καταγράφτηκε και στην πρώτη συνάντηση με τους ακτοπλόους εφοπλιστές, οι οποίοι αντιπρότειναν... αύξηση 1%..! Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις, απαίτησαν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου απέναντι στα πλοία των πολυεθνικών, που θα έχουν εισβάλει και στην ακτοπλοϊα μέχρι το 2004 όπως ορίζει ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της ευρωπαϊκής Ενωση που σπάει το"καμποτάζ".

Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία, διεκδικώντας την απορρόφηση όλων των ανέργων, η ναυτολόγησή τους να γίνεται μέσω Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί. Επίσης, την άμεση υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, την αναβάθμιση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των ναυτεργατών, την υπεράσπιση του καμποτάζ και την κατάργηση του διαλυτικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 και άλλα. Καλούν, επίσης, τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, κλείνοντας το δρόμο στις υπαναχωρήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ.

Πλαταίνει η στήριξη της προσπάθειας ανασυγκρότησης

Με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς, συνδικαλιστές, μέλη της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προετοιμάζουν την πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που πραγματοποιείται στις 3 Απρίλη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα Τρίτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στου "Καζή",διοργανώνουν σύσκεψη, στην οποία καλούν να πάρουν μέρος συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από επιχειρήσεις του κλάδου.

Με απόφαση της γενικής του συνέλευσης το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου,αποδέχεται το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής και δηλώνει τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη. Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, Χ. Κατσώτης.

Στην "ACS"

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα και η ανάγκη επίτευξης ενός ευρύτερου συντονισμού, ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου της εταιρίας ταχυμεταφορών "ACS", που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκαν εκτενώς οι Γ. Κομνηνός και Κ. Αναστασάκος πρόεδρος και μέλος της διοίκησης αντίστοιχα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,ένα απ' τα σωματεία που έχει υιοθετήσει το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο θετικός απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης, η οποία κατάφερε να υπογράψει - την πρώτη στο χώρο των ταχυμεταφορών - ικανοποιητική επιχειρησιακή σύμβαση, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπως η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, έδωσαν το έναυσμα στον Γ. Κομνηνό για να τονίσει, μιλώντας στη συνέλευση: "Το αν οι αγώνες έχουν ή όχι αποτελέσματα εσείς το έχετε διαπιστώσει από την πείρα σας. Ξέρετε καλά ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Να το έχετε αυτό στο μυαλό σας πόσο μάλλον τώρα που η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις".

Από την πλευρά του ο Κ. Αναστασάκος κατήγγειλε ότι οι πλειοψηφίες που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις συναινούν με τα αντεργατικά μέτρα, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους.

Ξανά στους δρόμους οι οικοδόμοι

Με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και την προώθηση λύσεων στα μακροχρόνια προβλήματα του κλάδου, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας,που συνεδρίασε προχτές Κυριακή, αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 17 Μάρτη. Επίσης εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία για δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση το Μάη, ενώ αποφάσισε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Στη συνεδρίαση - όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - έγινε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις και αποφασίστηκε ομόφωνα να καταγγελθεί η εγκληματική πράξη της κυβέρνησης να παραδώσει τον Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, όπως και το να μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο της "νέας τάξης πραγμάτων" για το μακέλεμα του σερβικού λαού.

Επίσης έγινε συζήτηση για την εντεινόμενη κυβερνητική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ΓΣ εκτιμώντας - σημειώνεται - ότι το συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορέσει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται, πρέπει να δημιουργήσει το δικό του ταξικό πόλο, κόντρα στις πλειοψηφίες των κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων που έχουν εξελιχθεί σε φορείς προώθησης των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου, αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη που καλεί η Επιτροπή Συνδικαλιστών για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης να απευθυνθεί σε όλα τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας, με στόχο η ανασυγκρότηση να γίνει πρώτα και κύρια δική τους υπόθεση.

Με σύνθημα "Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ' τις διεκδικήσεις μας, μεγαλώνουμε τις αντιστάσεις μας", η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι οικοδόμοι αγωνίζονται για: Ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας - σταθερή απασχόληση - επιβίωση των ανέργων. Επαναφορά του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύνταξη στα 55. Αύξηση των συντάξεων. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Νομοθέτηση 35ωρου - 7ωρου με πλήρεις αποδοχές. Αύξηση των μεροκάματων. Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των φορολογικών βαρών στην κατοικία. Ελεγχο κερδών και τιμών σε όλο το κύκλωμα της παραγωγής της οικοδομής και εξασφάλιση οικονομικών δυνατοτήτων στον ΟΕΚ για συνεχή παραγωγή κατοικιών και βελτίωση των όρων χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Οικογενειακά επιδόματα ναυτικών

Με απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι προϋποθέσεις παροχής οικογενειακού επιδόματος των ναυτικών για το έτος 1998, καθορίστηκαν ως εξής: Με ένα παιδί, 363 δραχμές ανά ημέρα θαλάσσιας υπηρεσίας. Με δύο παιδιά, 834 δραχμές. Με τρία παιδιά, 1.468. Με τέσσερα παιδιά, 2.221. Με πέντε παιδιά, 3.241. Με έξι παιδιά, 4.075 και με εφτά και πάνω, 5.331 δραχμές.

Προσπάθεια διάλυσης σωματείου

Την πρωτοφανή προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" να αποδυναμώσει το επιχειρησιακό σωματείο, ακόμα και μέσω της "εξαγοράς", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το ΕΚΑ σημειώνει ότι σύμφωνα και με την επίσημη διαμαρτυρία του επιχειρησιακού σωματείου, γίνονται χαριστικές χρηματικές πληρωμές σε εργαζόμενους, με αντάλλαγμα είτε την αποχώρηση, είτε τη μη εγγραφή τους στο σωματείο. Υπογραμμίζει πως η κίνηση αυτή παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και την ισχύουσα συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και καλεί τη διοίκηση της εταιρίας να σταματήσει να παρανομεί και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να παρέμβει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους

Οδηγίες για την εφαρμογή διατάξεων του Ν.2676/99, δίνονται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ετσι: Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ θα συμμετέχουν με 10% στην αγορά φαρμάκων κι όχι με 25%, για όσο καιρό είναι δικαιούχοι. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε περισσότερους από ένα φορείς ή κλάδους ασθένειας, ο χρόνος ασφάλισης μπορεί να προσμετρηθεί έτσι ώστε να συμπληρωθεί η χρονική προϋπόθεση των 112 ημερών ασφάλισης για χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας. Δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένο που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να συνεχίσει να ασφαλίζεται για παροχές ασθένειας, μέχρι να εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση. Η ασφάλιση θα γίνεται από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης, ανεξάρτητα από το ποιος θα χορηγήσει τη σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ