ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΙΝΥΑΕ
Πρό(σ)κληση σε φιάσκο

Ατυχήματα και ασθένειες "θερίζουν" τους εργαζόμενους, ενώ ο πρωθυπουργός εγκωμιάζει το κυβερνητικό "έργο" σε εγκαίνια νέων γραφείων του Ινστιτούτου

Στη χώρα μας γίνονται περίπου 25.000 εργατικά ατυχήματα το χρόνο (τουλάχιστον τόσα δηλώνονται), από τα οποία 100 θανατηφόρα. Περίπου10.000 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα κάθε χρόνο, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Μόνο το ΙΚΑ δαπανά 30 δισ. δραχμές το χρόνο για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ 463 δισ. δραχμές δαπανώνται για συντάξεις αναπηρίας και 800 δισ. δραχμές για άλλες σχετικές παροχές.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, σύνθλιψης της υγείας των εργαζόμενων στο βωμό του κέρδους, δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να θριαμβολογήσει για το "έργο" της κυβέρνησής του και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) - τα νέα γραφεία του οποίου εγκαινίασε χτες - και να δηλώσει ότι "η αρτιότητα του νομοθετικού μας πλαισίου, το οποίο ενσωματώνει 130 νομικά κείμενα, τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Κοινότητας επί του θέματος". Ο Κ. Σημίτης απέδωσε στον "κοινωνικό διάλογο" την ύπαρξη του ινστιτούτου, "ξέχασε" τις εργοδοτικές πιέσεις για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, υποστήριξε ότι μειώθηκαν κατά... 60% τα εργατικά ατυχήματα, αγνοώντας συνειδητά το μέγεθος της αποβιομηχάνισης και της άτυπης εργασίας.

Στη χτεσινή φιέστα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,όλη η ηγεσία του υπουργεία Εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δ. Πολίτης,σημείωσε ότι σκοπός του Ινστιτούτου είναι και η εκπαίδευση 4.000 τεχνικών ασφάλειας, 1.000 γιατρών εργασίας και 400.000 εργαζομένων και εργοδοτών στο αντικείμενο.Το έργο αυτό το έχει αναλάβει εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση παραπέμπει σ' αυτό για τη δημιουργία στελεχών, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της!

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,όχι μόνο εκθείασε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ότι ετοιμάζεται να λειτουργήσει "έναν ελεγκτικό μηχανισμό υψηλών προδιαγραφών", ο οποίος... "θα εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα στην απαιτούμενη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων και στην ασφάλεια των εργαζομένων"!!!

Η εκδήλωση "άνοιξε" με σύντομο χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου, Α. Σκιαδά,εκπροσώπου των εργοδοτών, ενώ χαιρέτισαν και οι πρόεδροι των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, Χ. Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ, Ι. Στράτος του ΣΕΒ, Χ. Φώλιας της ΕΣΕΕ και Γ. Κανελλόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θλιβερό το αποτέλεσμα

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

"Παρακολουθήσαμε ακόμα μια φιέστα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εμφανίσει ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόσωπο. Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης, του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του ΣΕΒ, προκαλούν την εργατική τάξη. Θριαμβολογούν για την εναρμόνιση της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι κανείς από τους νόμους αυτούς δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ότι δε διασφαλίζεται η στοιχειώδης υποδομή, για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Θριαμβολογούν σε μια χώρα που δεν έχει στην ουσία γιατρούς εργασίας, δε διαθέτει μηχανικούς ασφάλειας, έχει διαλυμένη τεχνική επιθεώρηση, έχει ανύπαρκτη υγειονομική επιθεώρηση.

Θριαμβολογούν για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων σε μια χώρα που δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, που τα σοβαρά και τα θανατηφόρα ατυχήματα παραμένουν σταθερά. Που ο απόλυτος αριθμός εργατικών ατυχημάτων εμφανίζεται μειωμένος, όχι γιατί βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας, αλλά γιατί αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην άτυπη απασχόληση, που δε δηλώνονται στις υπηρεσίες και κλείνουν μια σειρά βιομηχανικές μονάδες, μειώνονται δηλαδή αρκετές συνολικές ώρες εργάσιμου χρόνου.

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση για την ίδρυση του ΕΛΙΝΥΑΕ, λες και το ΕΛΙΝΥΑΕ ιδρύεται σήμερα, ενώ έχει ήδη μια πενταετή δράση την οποία πρέπει να αποτιμήσουμε. Μια δράση, η οποία δείχνει τη σαφή διολίσθηση του ινστιτούτου από τις καταστατικές, ιδρυτικές του αρχές, μια διολίσθηση που εκφράζεται με την απουσία πρωτογενούς έρευνας για τα μεγάλα ζητήματα των συνθηκών εργασίας σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, με μια στελέχωσή του ανύπαρκτη στην ουσία σε μηχανικούς ασφάλειας και γιατρούς εργασίας, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, έχουν αποχωρήσει οι μισοί περίπου από τους ελάχιστους ερευνητές επιστήμονες, που είχαν προσληφθεί στην ιδρυτική του φάση.

Ορισμένα προγράμματα, στα οποία συμμετείχε το ινστιτούτο, είτε έμειναν στη μέση, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και των κοινοτικών συνεργατών, είτε κατέληξαν σε αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελέσματα. Η μέχρι σήμερα δράση περιορίστηκε ουσιαστικά σε ανώδυνες ημερίδες, γενικόλογα σεμινάρια και μεταφραστικές παρουσιάσεις ευρωπαϊκών εργασιών. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις προσφοράς που υπήρξαν δεν αναιρούν τον κανόνα.

Την ίδια περίοδο διοχετεύτηκαν δισεκατομμύρια δραχμές από τα κρατικά και τα κοινοτικά ταμεία για την αναβάθμιση του έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν είτε στη μορφή των τραπεζικών διαθέσιμων που διαχειρίζονται συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, είτε σε αμφίβολης σημασίας αγορές, είτε στην έμμεση πριμοδότηση της δράσης συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιριών.

Η μέχρι σήμερα δράση του ΕΛΙΝΥΑΕ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των θλιβερών αποτελεσμάτων που αποκομίζει το εργατικό κίνημα, όταν εμπλέκεται σε θεσμούς ταξικής συνεργασίας, αποτελεί, επίσης, μια κραυγαλέα απόδειξη της συμπόρευσης του κυβερνητικού και γενικότερα του καθεστωτικού συνδικαλισμού με την ηγεσία του ΣΕΒ. Οι δυο αυτές πλευρές είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί στο ινστιτούτο μέχρι σήμερα. Αν θέλαμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση θα λέγαμε ότι είναι προκλητικό η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για ένα φιάσκο. Αλλά, στις ημέρες μας η εικόνα ενός πρωθυπουργού που θριαμβολογεί μετά από κάποιο φιάσκο μάς είναι πλέον γνώριμη".

Απόλυση εργαζομένων

Στην απόλυση δέκα εργαζομένων προχώρησε η εταιρία "Οικολογική ΑΕ Γενικοί Καθαρισμοί" (αναλαμβάνει την καθαριότητα δημόσιων χώρων), χωρίς να τους καταβάλει τις μόνιμες αποζημιώσεις, δεδουλευμένα, επιδόματα και ένσημα. Με εκβιαστικά διλήμματα και πριν ακόμα απολυθούν, ο ιδιοκτήτης ανάγκαζε τους εργαζόμενους να υπογράφουν λευκές δηλώσεις για να μπορεί έτσι να προβεί ανενόχλητος στις απολύσεις!

Οι δέκα απολυμένοι αρχικά δούλευαν στην εταιρία "Βένικ ΑΕ Γενικοί Καθαρισμοί",που ανήκε στον κ. Πηριούνα και η οποία απασχολούσε περίπου 60 εργαζόμενους. Το Γενάρη,η "Βένικ ΑΕ" δήλωσε πτώχευση και έβαλε "λουκέτο", απολύοντας όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια προσλήφθηκαν από την "Οικολογική ΑΕ" - στην οποία δραστηριοποιείται ο ιδιοκτήτης της "Βένικ ΑΕ" κ. Πηριούνας - με άλλους όρους, όπως για παράδειγμα να μην εγκαταλείψουν το Ταμείο Ανεργίας και να πληρώνονται τα μισά λεφτά από αυτά που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, του λιμανιού του Πειραιά, του αεροδρομίου και άλλων δημόσιων χώρων.

Μετά από ένα μήνα κοινοποιήθηκε η απόλυση σε δέκα εργαζόμενους, που δούλευαν στην καθαριότητα του λιμανιού, με το σκεπτικό ότι δε χρειάζονται. Στους απολυμένους οφείλονται δεδουλευμένα από την προηγούμενη εταιρία, ενώ δεν τους έχουν επικολληθεί ένσημα πολλών χρόνων.

Αυθαιρετούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σαν "τσιφλίκι" τους αντιμετωπίζουν το σωματείο της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης, η θητεία της οποίας έχει λήξει. Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η απολογιστική συνέλευση, η εν λόγω πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες μετά το... Πάσχα.

Επιπλέον, με πρόσχημα τη μη προσέλευση των εργαζομένων στη γενική συνέλευση, επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν την τελευταία, η οποία όμως δεν είχε απαρτία! Τελικά, κάτω από την αντίδραση των στελεχών της ΕΣΑΚ που κατήγγειλαν ως αντικαταστατική την ενέργεια αυτή, υποχώρησαν, απορρίπτοντας όμως την πρόταση της ΕΣΑΚ για άμεση σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης.

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει η ΤΕ Λάρυμνας της ΕΣΑΚ, που τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για "επικίνδυνη και απαράδεκτη εξέλιξη, που πρέπει να ανατραπεί μέσα από την πάλη των εργαζομένων και την πίεση για άμεση σύγκληση συνέλευσης και εκλογές".

Αντιμέτωποι με την ανεργία

Στο δρόμο κινδυνεύουν να πεταχτούν οι 60 εργάτες στην εταιρία γραφικών τεχνών "Σπανούδη - Γεωργαντά",μία από τις παλιότερες και τις πλέον εύρωστες εταιρίες του χώρου, που βρίσκεται ένα βήμα πριν το "λουκέτο". Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,στην "κακοδιαχείριση των δεκάδων εκπροσώπων "συγγενών". Επιπλέον, αμφίβολο είναι αν θα καταβληθούν δεδουλευμένα, επίδομα, άδεια, Δώρο Πάσχα και αποζημιώσεις, μιας και η εταιρία δηλώνει αδυναμία καταβολής τους και προσπαθεί με διάφορα νομικίστικα τερτίπια να πείσει τους εργάτες να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους.

Από την πλευρά της η Ενωση Λιθογράφων δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα των εργατών και θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της διασφάλισης της δουλιάς τους και κάθε δικαιώματός τους.

Ερώτηση για τη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας"

Στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μ. Κωστόπουλος και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι παρά τις επενδύσεις 15 δισ. δρχ. στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας", τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, ενώ πλανάται έντονα το φάσμα της ανεργίας. Συγκεκριμένα - συνεχίζουν - για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, στην οποία προχώρησε η επιχείρηση μονομερώς, χωρίς την έγκριση του σωματείου, αλλά και τη σχετική άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: "Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τις παραπάνω παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;".

Παραμένουν απλήρωτοι

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος που δικαιούνται άνεργοι του Βόλου, οι οποίοι παρακολούθησαν επιδοτούμενο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης που διοργάνωσε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ξαναφέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Νίκου Γκατζή και Βαγγέλη Μπούτα.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, ενώ έχει υπάρξει σχετική διαβεβαίωση του υπουργείου Εργασίας ότι από τις 15 του περασμένου Δεκέμβρη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ότι στις αμέσως επόμενες μέρες η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα προέβαινε στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες ώστε να καταβληθούν τα αναλογούντα ποσά στους δικαιούχους φορείς, ενώ έχει περάσει διάστημα δύο και πλέον μηνών, οι άνεργοι παραμένουν απλήρωτοι.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εργασίας για ποιο λόγο υπάρχει και πάλι αυτή η καθυστέρηση και εμπαίζονται οι άνεργοι δικαιούχοι και ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση λύση του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ