ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τη Δευτέρα στέλνουμε το δικό μας μήνυμα

Του Μιχάλη Σπυριδάκη, προέδρου της ΕΔΥΕΘ

- Είναι γνωστό ότι η ΕΔΥΕΘ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει και άλλους φορείς για την οργάνωση μιας πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία και τι θέλετε να πετύχετε;

- Το θέμα της μεταχείρισης των Κούρδων και η παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των δημίων του δημιούργησε ένα μεγάλο πολιτικό - ηθικό πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους και περισσότερο για εκείνους τους φορείς που έχουν αποστολή και ρόλο την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκδήλωση αλληλεγγύης σ' αυτούς που είναι θύματά του. Είναι δε γνωστό ότι απ' τα μεγάλα θύματα του ιμπεριαλισμού είναι ο Οτσαλάν και ο κουρδικός λαός. Επομένως είναι το πιο φυσιολογικό που μπορούσε να κάνει η ΕΔΥΕΘ. Να κινηθεί δηλαδή στην κατεύθυνση της οργάνωσης μιας πλατιάς έκφρασης αλληλεγγύης στα θύματα του ιμπεριαλισμού. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η ανταπόκριση που βρήκαμε στην πρόσκλησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Ηδη στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, πέρα από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πλήθος άλλων μαζικών φορέων της πόλης μας προστέθηκε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς και πολλοί δήμοι και κοινότητες του νομού μας, ενώ αναμένεται να εντυπωσιάσει ο αριθμός των καλλιτεχνών που θα δώσει το "παρών". Ολα δείχνουν ότι ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης θα δώσουν το δικό τους μήνυμα την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

- Η στάση του ελληνικού λαού μέχρι τώρα στο θέμα Οτσαλάν τι έδειξε και σε ποια κατεύθυνση νομίζετε πρέπει να κινηθεί το λαϊκό κίνημα αλληλεγγύης;- Εκείνο που βλέπω σαν πολύ ενθαρρυντικό απ' αυτό το κίνημα αλληλεγγύης που ανέπτυξε τις τελευταίες μέρες ο ελληνικός λαός, είναι ότι οι παραδόσεις ανθρωπιάς, αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους και όλες οι αγωνιστικές παραδόσεις που έχει δημιουργήσει στο ιστορικό του διάβα, παραμένουν ζωντανές.

Κι αυτό είναι το πιο παρήγορο στοιχείο αυτής της περιόδου που οι κρατούντες ήθελαν, μ' όλα τα μέσα, να ευνουχίσουν τον ελληνικό λαό και να τον κάνουν να αποδέχεται παθητικά όλες τις πράξεις και παραλείψεις τους. Το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είδε μια άδικη πράξη των διοικούντων που αγγίζει τα όρια της ατιμίας, που προσέβαλε την υπόσταση, την ανθρωπιά και τις παραδόσεις του τον έκανε να ξεσηκωθεί. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και που έδειξε ότι τα σχέδια του ιμπεριαλισμού δεν έχουν πέραση στον ελληνικό λαό.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια πλατιά και καλά οργανωμένη αντιιμπεριαλι στική και ανθρωπιστική δράση, πολύ περισσότερο στις μέρες μας που η πόλη μας γίνεται κέντρο προκλητικών στρατιωτικών παρεμβάσεων του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών της περιοχής.

- Γίνεται πολύς λόγος τελευταία από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κύκλους γιαδίκαιη δίκη του Οτσαλάν. Τι κρύβει αυτό το σύνθημα και από τη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ τι μπορεί να περιμένει ο κουρδικός λαός;

- Το σύνθημα αυτό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό και παραπλανητικό. Γιατί, θέλουν μ' αυτό να σκεπάσουν, εκ των υστέρων, τις ευθύνες τους για τη μη χορήγηση ασύλου στον Οτσαλάν. Αφού έκαναν τα πάντα, προκειμένου να κατασπιλώσουν τον ηγέτη ενός ολόκληρου επαναστατημένου λαού και αφού πέτυχαν το βασικό τους στόχο, να παραδώσουν στα χέρια των δημίων του τον Οτσαλάν, εμφανίζονται τώρα να ενδιαφέρονται για "δίκαιη δίκη".

Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και όχι για μια "δίκαιη δίκη". Γιατί δεν υπάρχει δίκαιη δίκη από τους διώκτες του αγωνιστή και του λαϊκού κινήματος της χώρας του.

Σ. Μ.


ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η Ελλάδα έχει δρομολογηθεί σε μια ΝΑΤΟική πορεία, που κινδυνεύει να αποδειχθεί χωρίς επιστροφή, αν δε γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό πού οδηγεί αυτή η πορεία, ώστε να καθορίσει ανάλογη στάση. Η χώρα μέρα τη μέρα παραδίδεται σιδηροδέσμια στο ΝΑΤΟ και καλείται να χορέψει ένα χορό, που όχι μόνο την απομακρύνει από τα εθνικά συμφέροντα, αλλά την αναγκάζει να ενεργεί και ενάντια σε αυτά. Οι εκτιμήσεις δε στηρίζονται σε υποθέσεις αλλά σε πραγματικά γεγονότα, στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την Ελλάδα, η κατάσταση στα Βαλκάνια με τη μετατροπή της Β. Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κατευθυνόμενη από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς κύκλους ένταση στο Αιγαίο, διαμορφώνουν ένα σκηνικό, στο οποίο η Ελλάδα παγιδεύεται όλο και πιο βαθιά.

***

Το "νέο" ΝΑΤΟ αποτελεί έναν παγκόσμιο στρατιωτικό - κατασταλτικό μηχανισμό σε ρόλο χωροφύλακα των λαών, ένα εργαλείο στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την καθυπόταξη όλων των χωρών και των λαών του πλανήτη μας και την εδραίωση της επιβολής νέας παγκόσμιας τάξης. Σ' αυτήν την επικίνδυνη τροχιά εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί και η Ελλάδα. Ενας φαύλος κύκλος έχει ανοίξει και συνειδητά παγιδεύουν σ' αυτόν τη χώρα. Με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται και το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Ηδη το ΝΑΤΟ ενέκρινε προχτές τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, στα πλαίσια της οποίας από την 1η Σεπτέμβρη 1999 ενεργοποιούνται όλα τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία - υποστρατηγεία.

Ετσι, το στρατηγείο της Λάρισας (υποστρατηγείο του υπερστρατηγείου της Νάπολης) θα έχει Ελληνα διοικητή, Αμερικανό υποδιοικητή και Τούρκο επιτελάρχη. Ανάλογη σύνθεση, με Τούρκο όμως διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, θα υπάρχει και στο υποστρατηγείο της Σμύρνης. Ολα λοιπόν "μέλι γάλα" για τις ανάγκες της Συμμαχίας. Ελληνες και Τούρκοι υπό την εποπτεία των Αμερικανών θα δουλεύουν για τους σκοπούς της "νέας τάξης". Εκ πρώτης όψεως είναι "ισότιμη" η μεταχείριση των δύο χωρών από τον επικυρίαρχο. Ομως, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Με την ίδρυση και την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο για τα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, η εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας τίθενται υπό περιορισμό.

Το Αιγαίο, θαλάσσιος και εναέριος χώρος, μετατρέπεται για το ΝΑΤΟ σε μια "γκρίζα περιοχή" και τίθεται εκτός ελληνικής αρμοδιότητας. Αυτό γιατί στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης. Ετσι, λοιπόν, το Αιγαίο, που σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνώς (εναέριος και θαλάσσιος χώρος, όπως και FIR) ελεγχόταν επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς είναι μια περιοχή διάσπαρτη από ελληνικά νησιά, μετατρέπεται σε περιοχή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας με υψηλό επικυρίαρχο το στρατηγείο της Νάπολης, που θα εκχωρεί την αρμοδιότητα, κατά περίπτωση, στα υποστρατηγεία της Σμύρνης και της Λάρισας. Το αποτέλεσμα θα είναι για πρώτη φορά - από τότε που το ελληνικό κράτος απέκτησε τα σημερινά του όρια - ο χώρος του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών και των ζωτικών διαύλων προς αυτά από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, να μην ελέγχεται επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Ελλάδα να εναποθέτει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης την άμυνα του Αιγαίου.

***

Ενα πρώτο δείγμα της ελληνικής εμπλοκής στην εφαρμογή του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος είναι τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό έδαφος και οι κάθε είδους εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε αυτό έχουν διατεθεί για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟικού προγεφυρώματος, για την προώθηση των στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την επίθεση που ετοιμάζεται να γίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του ΝΑΤΟ, ενεργοποιούνται τα σχέδια που καταρτίστηκαν επί "ψυχρού πολέμου" για στρατιωτική διείσδυση, μέσω του ελληνικού εδάφους, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Η "πύλη των Βαλκανίων", όπως αποκαλείται από ορισμένους η Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται σε πύλη διέλευσης της PAX AMERICANA, αλλά και σε "κερκόπορτα" για την ίδια την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αντικειμενικός τους σκοπός είναι η μονιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή με τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων και την αποδυνάμωση έως την πλήρη εξάλειψη κάθε αντίστασης στα σχέδια της "νέας τάξης".

***

Βέβαια, αυτή η κατάσταση δεν είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Οι ιμπεριαλιστικές επιλογές δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, όπως δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η υποταγή και η υποτέλεια, πολύ περισσότερο που η υποταγή στα ΝΑΤΟικά σχέδια αποδεικνύεται άκρως επιζήμια για την Ελλάδα. Ο ψευδεπίγραφος "νέος ρόλος" της Ελλάδας είναι μόνο ένα προπαγανδιστικό τρικ που πρέπει να ξεσκεπαστεί. Πράγματι, οι λαοί πρέπει να γίνουν ο κύριος αντίπαλος του ΝΑΤΟ, όχι τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όπως προβλέπουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία για τον επόμενο αιώνα, αλλά στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο της υπονόμευσης και της αναίρεσης της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας. Να ακυρώσουν με την ανάπτυξη της συνείδησης και των αγώνων τους τα σκοτεινά σχέδια που απεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι λαοί είναι η μόνη δύναμη αποτροπής απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης είναι ο πραγματικός μονόδρομος.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η Ελλάδα έχει δρομολογηθεί σε μια ΝΑΤΟική πορεία, που κινδυνεύει να αποδειχθεί χωρίς επιστροφή, αν δε γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό πού οδηγεί αυτή η πορεία, ώστε να καθορίσει ανάλογη στάση. Η χώρα μέρα τη μέρα παραδίδεται σιδηροδέσμια στο ΝΑΤΟ και καλείται να χορέψει ένα χορό, που όχι μόνο την απομακρύνει από τα εθνικά συμφέροντα, αλλά την αναγκάζει να ενεργεί και ενάντια σε αυτά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ