ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντείνεται η ΝΑΤΟική παρουσία

Δυο αρματαγωγά πλοία θα καταπλεύσουν σήμερα μέχρι το μεσημέρι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μεταφέρουν Γερμανούς στρατιώτες, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και κοντέινερ με πολεμικό υλικό, τρόφιμα και φάρμακα. Στο εξής αναμένεται να ενταθεί η επιχείρηση προώθησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την ΠΓΔΜ και καθημερινά σχεδόν έχει προγραμματιστεί ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων της λυκοσυμμαχίας των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα θα εξελίσσεται η επιχείρηση και μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία". Οι αμερικανικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στο μακελειό που στήνεται στο Κόσσοβο, θα κάνουν απόβαση στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά τη λήξη της ΝΑΤΟικής άσκησης που διεξάγεται στο Βόρειο Αιγαίο και θα ολοκληρωθεί με την απόβαση στη Σκύρο.

Δύο ολόκληρα σώματα στρατού, τα Β' και Γ', έχουν τεθεί στη διάθεση των ξένων αφεντικών, παρέχοντας ό,τι είδους διευκολύνσεις ζητηθούν, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η επιχείρηση προώθησης της επεμβατικής δύναμης προς τα Σκόπια. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει μια απέραντη στρατοκρατούμενη ζώνη και σχεδόν έχει σταματήσει κάθε εμπορική δραστηριότητα. Ο ΟΣΕ έχει επιστρατεύσει ό,τι μηχανές είχε παροπλισμένες, ακόμη και τις εφεδρικές για τη μεταφορά των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ναυλωθεί και μεγάλα φορτηγά διεθνών μεταφορών για να προωθηθούν πιο γρήγορα τα σύνεργα του πολέμου στη γειτονική χώρα.

Ολα και όλοι έχουν τεθεί στην υπηρεσία των φονιάδων των λαών. Στο μεταξύ την έντονη οργή των εργαζομένων στο Λιμάνι, τον ΟΣΕ και το αεροδρόμιο έχει προκαλέσει η επίταξή τους ουσιαστικά για τη διευκόλυνση του νέου βρόμικου πολέμου που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στο Κόσσοβο. Μεγαλώνει όμως και η οργή ευρύτερα του λαού της Θεσσαλονίκης. Ολοένα και περισσότεροι φορείς, αλλά και απλοί πολίτες, καταγγέλλουν καθημερινά την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και απαιτούν να πάψουν να τελούν υπό καθεστώς ΝΑΤΟικής ομηρίας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης εκφράζει την ανησυχία του για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ζητά από την κυβέρνηση να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούν οι περιστάσεις, για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. "Η χρησιμοποίηση της Θεσσαλονίκης ως εφαλτήριο μεταφοράς στρατού και πολεμικού υλικού στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εμπλέκει τη χώρα μας σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πυρετώδεις πιέσεις για "εξασφάλιση" της συμφωνίας
  • Πυκνώνουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ΗΠΑ και ΕΕ, με στόχο την εκ των προτέρων διασφάλιση της επιτυχίας των συνομιλιών της 15ης Μάρτη στη Γαλλία
  • Πρόσκληση του ΝΑΤΟ σε Σέρβους και Αλβανούς για "τεχνικές συζητήσεις", σχετικά με την πολυεθνική δύναμη
  • Σε εξέλιξη, συγκρούσεις γιουγκοσλαβικού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το μήνυμα που έστειλε ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Μπομπ Ντόουλ, στους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών ήταν σαφές: "Η υπογραφή από την πλευρά σας δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε ένα 24ωρο". Σ' αυτό το ύφος, ο Ντόουλ προσπάθησε να πείσει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς ότι πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην αμερικανική συμφωνία "ειρήνης", όχι μόνον πριν τις συνομιλίες της 15ης Μάρτη στη Γαλλία, αλλά και πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας των στελεχών των ανταρτών του "KLA" στην Ουάσιγκτον. Παρόμοιες προσπάθειες καταβάλλουν αυτές τις μέρες Ευρωπαίοι, αλλά και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι...

Ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση Κλίντον έχει απογοητευτεί από τις καθυστερήσεις που προβάλλουν ενίοτε οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, ο Μπομπ Ντόουλ τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας "δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μία μέρα". Μάλιστα, υποστήριξε ότι η υπογραφή πρέπει να προηγηθεί της επίσκεψης κλιμακίου ανταρτών του "KLA" στην Ουάσιγκτον. "Ελπίζω πως θα πείσω τους φίλους μου να υπογράψουν το συντομότερο δυνατόν... Τότε ίσως οι εκπρόσωποι μπορούν να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το μέλλον του "KLA"" δήλωσε με νόημα ο Ντόουλ. Τα παραπάνω τόνισε, στη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες των Αλβανών στα Σκόπια (πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ), μια που η σερβική κυβέρνηση αρνήθηκε να του δώσει βίζα εισόδου, προκειμένου να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο. Πριν συναντηθούν με τον Ντόουλ, οι ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βάλουν την υπογραφή τους στο σχέδιο "ειρήνευσης" πριν την 15η Μάρτη, προκειμένου να αυξηθούν οι ξένες πιέσεις κατά του Βελιγραδίου.

Οι διπλωματικές "πρωτοβουλίες" των ΗΠΑ δε σταματούν μόνον στις συναντήσεις του Μπομπ Ντόουλ με τους αυτονομιστές. Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται η άφιξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσει στο Λονδίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ,η οποία θα έχει σύντομες συναντήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Αργότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας ανακοίνωσαν πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν, στον επόμενο γύρο των συνομιλιών στις 15 Μάρτη. Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η προσδοκία πως οι δύο πλευρές θα έρθουν στις συνομιλίες "έτοιμες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης ως εγγυήτρια της πολιτικής φόρμουλας".

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ και τον επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θα επισκεφτεί τη Δευτέρα το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου, σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι να έχουν τα μέλη της αντιπροσωπείας απευθείας συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο πλευρών για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Φίσερ και Βαν ντεν Μπρουκ θα συναντηθούν στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτούν μέλη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ και αμέσως μετά θα μεταβούν στην Αλβανία για περαιτέρω συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τέλος, πρόσκληση σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς για συνάντηση με αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη βελγική πόλη Μονς απηύθυνε χτες το ΝΑΤΟ.Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση αυτή θα "συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες στο θέμα της στρατιωτικής εφαρμογής μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας"... Σε περίπτωση που και οι δύο πλευρές αποδεχτούν την πρόσκληση, τότε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα μπορούσε να συναντηθεί μαζί τους την ερχόμενη Κυριακή.

Ομως, παράλληλα με τις πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων, αναφέρεται ένταση των μαχών στο Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον, 11 Σέρβοι αστυνομικοί πληγώθηκαν χτες μετά από επίθεση που εξαπόλυσαν εναντίον τους αυτονομιστές αντάρτες με ρουκέτες σε χωριό κοντά στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα που μετέφεραν προμήθειες τροφίμων κοντά στο χωριό Μαγκούρα, 15 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας. Πέντε από τους ένδεκα τραυματίες νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση σε σερβικό νοσοκομείο.

Ακολούθως, αξιωματούχοι του Οργανισμού Για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσαν πως σημειώθηκαν βομβαρδισμοί νοτιοδυτικά της Πρίστινας. Σύμφωνα με τους διεθνείς επιβεβαιωτές, δέκα σερβικά άρματα μάχης βομβάρδισαν το χωριό Νέκοβτσε (25 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας). Αρκετοί χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε καμία πληροφορία σχετικά με τον τραυματισμό πολίτη.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ Για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι κοντά στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτονομιστές αντάρτες εμπόδισαν πρόσφυγες να μεταβούν προς την ΠΓΔΜ.

ΒΟΣΝΙΑ
"Πήραν" και το Μπρτσκο από τους Σέρβους...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Η διαφιλονικούμενη βοσνιακή πόλη Μπρτσκο θα γίνει αυτοδιοικούμενη ουδέτερη περιοχή υπό διεθνή επιτήρηση αποφάνθηκε χτες διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο Αμερικανός δικαστής Ρόμπερτ Οουεν, η κυβέρνηση του Μπρτσκο θα συγκροτείται από Μουσουλμάνους, Σέρβους και Κροάτες αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Καρλ Βέστεντορπ, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως "δίκαιο και σωστό βήμα που θα προσφέρει στην προστασία όλων των εθνικών κοινοτήτων". Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι "με δεδομένη την αμφιλεγόμενη και συναισθηματική φύση του θέματος του Μπρτσκο και τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη Βοσνία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν απειλές για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των αμερικανικών συμφερόντων".

Σημειώνεται ότι το Μπρτσκο, που βρίσκεται σε περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τους Σέρβους (σε ένα διάδρομο μεταξύ της ανατολικής και δυτικής πλευράς της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας), μέχρι σήμερα ήταν υπό σερβικό έλεγχο. Γι' αυτό και οι Σερβοβόσνιοι κατέκριναν ως απαράδεκτη την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

  • Πολιτική κρίση ξέσπασε αργά χτες βράδι στη Μπάνια Λούκα, με αφορμή την απόφαση του διοικητή της διεθνούς κοινότητας,Βέντερστοπ να απομακρύνει τον σερβοβόσνιο πρόεδρο Πόπλασεν επειδή επιχείρησε να αποπέμψει τον φιλο-αμερικανό πρωθυπουργό Ντόντιτς. Ο πρώτος αρνήθηκε να αποχωρήσει, ενώ ο τελευταίος υπεβαλε την παραίτησή του...
Ειρηνική κατάληψη

Το μνημείο της Καμάρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν χτες το βράδυ δεκάδες νέοι, μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" καταγγέλλοντας τη στρατιωτικοποίηση της πόλης και την κατοχή της από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Παράλληλα με την πρωτότυπη αυτή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, διαδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους λαούς που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι δεκάδες νέοι ανάρτησαν δύο μεγάλα πανό και δηλώνουν πως θα παραμείνουν στις σκαλωσιές που ζώνουν το μνημείο, μέχρι και σήμερα το απόγευμα.

Από τους ένοπλους του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού, που έχουν αναλάβει τις εσωτερικές προκλήσεις...

Γερμανικά τανκ σε ειδική άσκηση προετοιμασίας για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ