ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυνατή θα ακουστεί η φωνή των κομμουνιστών

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Δυνατή θα ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ, σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη μεγάλη συγκέντρωση αντεπίθεσης που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.Οπως μαρτυρούν τα μηνύματα από την κινητοποίηση των κομμουνιστών και των νεολαίων της ΚΝΕ όλη την περασμένη βδομάδα, μεγάλη αναμένεται να είναι η ανταπόκριση όχι μόνο των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και όλων των εργαζομένων που είδαν "το ποτήρι να ξεχειλίζει" με τις τελευταίες εξελίξεις και επιζητούν να βγει επιτέλους ο λαός στο προσκήνιο.

Η σημερινή συγκέντρωση - που αποτελεί παρέμβαση του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις που η άρχουσα τάξη επιδιώκει να δρομολογήσει ερήμην των λαϊκών δυνάμεων - μαζί και με την πολιτική εξόρμηση που απλώνεται σ' όλη τη χώρα, δίνει τη δυνατότητα στο ΚΚΕ να τοποθετηθεί για όλα τα τελευταία γεγονότα "ενώπιος ενωπίω" μπροστά στο λαό, να τον ενημερώσει για τις θέσεις και τις προτάσεις του, να καλέσει τους εργαζόμενους, όλο το λαό να πάρει στα χέρια του τη - από δω και μπρος - διαμόρφωση των εξελίξεων.

Πούλμαν για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Για την εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι Κομματικές Οργανώσεις δρομολογούν πούλμαν:

- Οι ΚΟ Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας στις 5 μμ από την Πλατεία Πλατάνου (στις 4.50 μμ από τη Νέα Ερυθραία στο ανθοπωλείο Πονηράκη).

- Οι ΚΟ Αργυρούπολης στις 5 μμ από το δημαρχείο Αργυρούπολης.

- Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Γκύζη δρομολογεί πούλμαν που θα ξεκινήσουν από το τέρμα των λεωφορείων Γκύζη στις 5.30 μμ.

Λεωφορεία για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ξεκινήσουν επίσης:

- Από τα γραφεία της ΚΟΒ Μελισσίων (Λεωφόρος Δημοκρατίας 65), στις 5.00 μμ.

- Από το Ν. Κόσμο,Φρατζή 68, ώρα 5 μμ.

- Από Κουκάκι,Ζίννη 22, ώρα 5.15 μμ.

- Από Παγκράτι,Ευτυχίδου μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, ώρα 5.15 μμ.

- Από Βύρωνα,πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο), ώρα 5 μμ.

- Από Ηλιούπολη,ώρα 5.15 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ Κ. Ηλιούπολης, από τα γραφεία της Αντίστασης και από τα γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου.

- Από Αγ. Παρασκευή,στα γραφεία της ΚΟΒ (Σουλίου 52), ώρα 5.15 μμ.

- Από Νέο Τέρμα Αγ. Δημητρίου ώρα 5 μμ και από Αγ. Βασιλείου ώρα 5.15 μμ.

- Από Ανω Καλαμάκι, από την πλατεία Καραϊσκάκη,στις 5.00 μμ.

- Από πλατεία Κύπρου Ανω Ιλισίων (6η στάση) ώρα 5.30 μμ.

- Από τέρμα λεωφορείων Χολαργού (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 5 μμ,που, στη συνέχεια, θα περάσουν από πλατεία Κύπρου και πλατεία Δημοκρατίας.

- Από τα γραφεία της ΚΟΒ Πετρούπολης (25ης Μαρτίου και Εθνικής Αντίστασης) ώρα 5 μμ.

- Από κεντρική πλατεία Χαλανδρίου ώρα 5 μμ.

- Από γραφεία ΚΟΒ Γαλατσίου (Βεϊκου 25) ώρα 5 μμ.

- Από πλατεία Δάσους και από το Παλατάκι στο Χαϊδάρι ώρα 5 μμ.

- Από Πέτρου Ράλλη έναντι κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας (πολυκατοικίες) ώρα 5.30 μμ.

- Από Καματερό,από το δημαρχείο, ώρα 5.00 μμ.

- Από πλατεία Ανάκασας Αγ. Αναργύρων,ώρα 5.00 μμ.

- Από το Περιστέρι θα ξεκινήσουν πούλμαν από τα εξής σημεία:

Πλατεία Δέγλερη ώρα 5 μμ,πλατεία Δημαρχίας ώρα 5 μμ,πλατεία Λόφου Αξιωματικών ώρα 5 μμ,Αγιο Γεώργιο (Νέα Ζωή) ώρα 5 μμ,στάση Βλάχου ώρα 5.10 μμ,στάση Εκατόδενδρα ώρα 5.20 μμ,Αγιο Παύλο (Μπουρνάζι) ώρα 5.20 μμ.

- Από Κολωνό, πλατεία Σ. Πέτρουλα,οδός Λένορμαν, ώρα 5.00 μμ.

- Από Λούτσα,οδό Φερών (γραφεία ΚΟΒ Λούτσας) ώρα 4.00 μμ.

- Η ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων βάζει πούλμαν που θα ξεκινήσει από πλ. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων ώρα 5 μμ.

- Από Γούβα,πλατεία Πλυτά, ώρα 5.15 μμ.

- Από Κορυδαλλό,πλατεία Ελευθερίας, ώρα 5.30 μμ.

- Από Ελληνικό,πλ. Εθνικής Αντίστασης, ώρα 5.30 μμ.

- Από Υμηττό,πλ. Υμηττού - γραφεία Εθν. Αντίστασης, ώρα 5.30 μμ.

- Από Μπραχάμι,Νέο Τέρμα (γραφεία ΚΚΕ), ώρα 5.30 μμ.

- Από Γλυφάδα,πλ. Αγίου Τρύφωνα (Καραχάλιου), ώρα 5 μμ.

- Από Δάφνη,πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου - γραφεία Εθν. Αντίστασης, ώρα 5.30 μμ.

- Από Ζωγράφου, πλ. Γαρδένιας,ώρα 5.00 μμ.

- Από Νέα Πεντέλη,πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ώρα 5 μμ και, στη συνέχεια, από πλατεία Βριλησσίων ώρα 5.15 μμ.

- Από Αιγάλεω: Ωρα 5 μμ από Δημοκρατίας 34 (ΚΟΒ Νταμαρίων) και 5.15 μμ θα περάσει από οδό Πλαστήρα μπροστά στα γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Σπυρίδωνα. Ωρα 5 μμ από πλ. Λαμπράκη (γραφεία ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω) και ώρα 5.30 μμ από Σαράφη και Ρήγα Φεραίου (γραφεία ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω).

- Από Ιλιον, Νέα Λιόσια,από την κεντρική πλατεία, ώρα 5.00 μμ.

- Από Ελευσίνα,από το Δημοτικό Πάρκινγκ, ώρα 5.00 μμ.

- Από το Μενίδι,από τη γέφυρα του τρένου, στην οδό Φιλαδελφείας,ώρα 5.00 μμ και από τη Λυκότρυπα,ώρα 5.00 μμ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Μέρα τιμής στις αγωνιζόμενες γυναίκες και κάλεσμα αντίστασης και πάλης

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, όλες αυτές που μοχθούν στην καθημερινή βιοπάλη.

Χαιρετίζει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις απόμαχες της δουλιάς, τις μαθήτριες της χώρας μας, που αυτόν το χρόνο βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες του λαού μας, ενάντια στην αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Καλεί ιδιαίτερα τις γυναίκες των βαλκανικών χωρών, της γειτονικής Τουρκίας, του Ιράκ, τις Κούρδισσες, που ζουν τη θηριωδία του ιμπεριαλισμού, να αναπτύξουν τον κοινό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων", να αγωνιστούν με όλες τις γυναίκες της Ευρώπης κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου, της αλλαγής των μεταπολεμικών συνόρων και υπέρ της δικαίωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του κουρδικού λαού.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ζουν με πιο έντονο τρόπο το κυνηγητό του κέρδους και της συγκέντρωσης του πλούτου, σε όλο και λιγότερα χέρια, που έχει ως συνέπεια την ένταση της εκμετάλλευσής τους. Ζουν τα αποτελέσματα της πολιτικής, που φέρνει την παραπέρα αύξηση της ανεργίας, τη γενίκευση της υποαπασχόλησης, τον "επαγγελματικό" εθελοντισμό, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού.

Ολο το μέχρι σήμερα σύστημα κοινωνικής προστασίας δημόσιου χαρακτήρα που υπήρχε, αν και ήταν πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, κατεδαφίζεται, στο όνομα των "ίσων ευκαιριών", της "συμφιλίωσης των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων", της αυξημένης "δημογραφικής γήρανσης", της "ανταγωνιστικότητας" και της μείωσης του "κόστους εργασίας".

Για όλα αυτά ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν ή ανέχονται αυτή την πολιτική, και που όχι μόνο δε συγκρούονται με τους διακρατικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ., αλλά και τους εξωραϊζουν, τους εμφανίζουν ως το μόνο και αναγκαίο δρόμο που πρέπει να διαβεί ο λαός, μαζί με την πλουτοκρατία.

Προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τις πολεμικές συρράξεις, ως κοινωνικό κακό που δεν αλλάζει. Θέλουν τις γυναίκες μοιρολάτρισσες, φοβισμένες, υποταγμένες. Γι' αυτό προπαγανδίζουν την ισότητα των γυναικών από τη μια και από την άλλη τις παραπλανούν με τα προγράμματα "σύγκλισης" της ΕΕ, με το "κοινωνικό πρωτόκολλο", που ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, με τα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και τη "διά βίου εκπαίδευση", με την ανάπτυξη γυναικείων επιχειρήσεων στον αγροτικό και κοινωνικό τομέα, στον τουρισμό κλπ, ότι είναι δυνατόν να βελτιωθεί η θέση τους και να κατακτήσουν την πολυπόθητη χειραφέτηση.

Ν' αντεπιτεθούμε σ' αυτή την πολιτική

Το ΚΚΕ στηρίζει ενεργά τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος, γιατί γύρω απ' αυτά είναι δυνατόν να συναντηθούν σε κοινό αγώνα γυναίκες που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

1. Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης σε κλάδους που απασχολούνται γυναίκες στο βιομηχανικό, αγροτικό και στον τομέα των υπηρεσιών.

2. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου που καταστρατηγεί το 8ωρο - 7ωρο και γενικεύει τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το φασόν. Να δημιουργηθούν ειδικές ρυθμίσεις για τα εποχικά επαγγέλματα.

3. Διεύρυνση των επαγγελματικών ασθενειών και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να γίνουν μελέτες και να παρθούν μέτρα για τις επιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

4. Επιδότηση της ανεργίας, για όσο διάστημα διαρκεί, με επιδόματα στο 80% του βασικού μεροκάματου.

5. Μέτρα στήριξης του εισοδήματος της αγρότισσας.

6. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης: Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες (50 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Κοινωνικό επίδομα σε όλες που είναι πάνω από 60 χρόνων και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Το ύψος του επιδόματος να είναι το 80% του κατώτερου μισθού που προβλέπεται από την ΕΣΣΕ.

7. Κατάργηση των πρόσφατων νόμων για την Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, που, εκτός των άλλων, εμπορευματοποιούν αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αναβάθμιση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής.

8. Να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ).

9. Διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα των ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν μαζικά στους γυναικείους, στους συνδικαλιστικούς, στους φιλειρηνικούς και άλλους μαζικούς φορείς και με τον αγώνα τους να υπερασπιστούν τις λαϊκές κατακτήσεις. Να διεκδικήσουν βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες και με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.Να συμβάλουν στην ανάπτυξη της γενικότερης λαϊκής πάλης.

Μπροστά στην ασυδοσία, στη βία, στην εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, να αντιτάξουμε την ενότητα και την πάλη ενάντια στον μοναδικό αντίπαλο: τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΑΘΗΝΑ 07.03.99

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αύριο από τον "902 ΤV"

Τη Δευτέρα, 8 του Μάρτη, στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο", στις 22.00, ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων με θέμα: "Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας".

Αύριο στη ΝΕΤ

Αύριο Δευτέρα, αμέσως μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων των 9.00 μ.μ.,η ΝΕΤ θα μεταδώσει εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ