ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΚΛΑΡΕΝ ΜΕΡΤΣΕΝΤΕΣ: Με ίδια χρώματα, αλλά λίγα μηχανικά μέρη όμοια με πέρσι, η ομάδα του Ρον Ντένις φιλοδοξεί να παραμείνει στην κορυφή. Οι οδηγοί είναι ίδιοι, με τον Μίκα Χάκινεν σαφώς πιο ώριμο και γρήγορο. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ, που δεν του αρέσει να είναι μόνιμα ο δεύτερος της παρέας.

ΦΕΡΑΡΙ: Για την ιταλική ομάδα το φετινό πρωτάθλημα είναι μονόδρομος. Υστερα από δυο χρόνια στη δεύτερη θέση, το μόνο ζητούμενο είναι ο τίτλος στους κατασκευαστές, όσο και στους οδηγούς. Στα συν η μεγάλη κλάση του Μίκαελ Σουμάχερ, που είναι ο κορυφαίος πιλότος. Οσον αφορά τον Εντι Ιρβάιν το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει επιτέλους μια πρώτη νίκη στην καριέρα του.ΟΥΙΛΙΑΜΣ: Μεταβατική είναι και αυτή η χρονιά για την ομάδα του Φρανκ Ουίλιαμς. Οι πρωταθλητές του 1997 θα στηριχτούν στον ίδιο περσινό κινητήρα, ενώ στα κόκπιτ θα βρεθούν ο Ραλφ Σουμάχερ και ο Αλεσάντρο Ζανάρντι. Είναι άραγε έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος;

ΤΖΟΡΝΤΑΝ: Πέρσι κατάφερε να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη μετά από 130 αγώνες και να τερματίσει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αν και φέτος καταφέρει κατά ανάλογο, σίγουρα ο Εντι Τζόρνταν θα είναι ικανοποιημένος. Στα ατού ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ντέιμον Χιλ, καθώς και ο ενθουσιώδης Χάραλντ Φρέντσεν.

ΜΠΕΝΕΤΟΝ: Η φετινή χρονιά θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ομάδα. Οι οδηγοί Φισικέλα και Βουρτζ θεωρούνται από τα ανερχόμενα αστέρια, όμως αυτό δεν αρκεί. Αν πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα θα είναι μια πρώτης τάξεως διάκριση.

ΖΑΟΥΜΠΕΡ: Την περασμένη χρονιά με κινητήρες Φεράρι τα πήγε μια χαρά. Ασφαλώς σε αυτό βοήθησε και η πολύτιμη εμπειρία του Ζαν Αλεζί. Ο Γάλος έμεινε και για φέτος, έχοντας παρτενέρ τον Βραζιλιάνο Πέδρο Ντενίζ.

ΑΡΟΟΥΣ: Η οικονομική βοήθεια που ήρθε από την Αφρική ήταν υπερπολύτιμη για την ομάδα, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια στη Φόρμουλα 1, χωρίς όμως να γευτεί ούτε μια φορά τη χαρά της νίκης. Οι στόχοι είναι υψηλότεροι για φέτος με τον γρήγορο Μίκα Σάλο στο τιμόνι.

ΣΤΙΟΥΑΡΤ: Η ομάδα του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Τζάκι Στιούαρτ είχε αρκετά προβλήματα και η Φορντ το ξέκοψε στο Σκοτσέζο ότι αν και φέτος η πορεία είναι άσχημη, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ομάδα και θα... συνταξιοδοτήσει το τωρινό αφεντικό.

ΠΡΟΣΤ: Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ξεκίνησε φιλόδοξα πέρσι, αγοράζοντας τη Λιζιέ. Οι κινητήρες Πεζό, δεν "τράβηξαν" και όλοι περιμένουν φέτος μια καλύτερη χρονιά.

ΜΙΝΑΡΝΤΙ: Ο Τζιανκάρλο Μινάρντι υποστηρίζει ότι φέτος θα είναι η χρονιά του. Θα χρησιμοποιήσει κινητήρες Φορντ του 1998 και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται και... μεγάλη επιτυχία.

ΜΠΑΡ: Είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Η νεοσύστατη ομάδα έχει και ταλέντο και άφθονο χρήμα. Ο σχεδιαστής, Αντριαν Ρέιναρντ, αλλά και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ζακ Βιλνέβ αποτελούν εγγύηση. Το θέμα είναι κατά πόσο θα προσαρμοστεί στην παρθενική της εμφάνιση.

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Τέρμα τα γκάζια

Αρχίζει σήμερα στη μακρινή Αυστραλία το παγκόσμιο πρωτάθλημα. "Μακλάρεν" και "Φεράρι" τα ισχυρότερα φαβορί

Το τσίρκο της Φόρμουλα 1 αρχίζει. Είκοσι δύο αυτοκίνητα και άλλοι τόσοι οδηγοί θα σταθούν σήμερα μπροστά στα πέντε κόκκινα φώτα της εκκίνησης του πρώτου γκραν πρι της χρονιάς στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν φέτος το πρωτάθλημα είναι και πάλι η "Μακλάρεν Μερτσέντες" και η "Φεράρι". Και οι δύο μονομάχοι έχουν κάνει εκτενείς δοκιμές και από το Νοέμβρη ως σήμερα έχουν να επιδείξουν ό,τι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά υπάρχει στο χώρο του μηχανοκίνητου σπορ. Θα έχουμε μια ακόμη κόντρα των δύο κορυφαίων οδηγών, του Φινλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή Μίκα Χάκινεν και του δις παγκόσμιου πρωταθλητή Γερμανού Μίκαελ Σουμάχερ.

Με ενδιαφέρον προβλέπεται και η μάχη της τρίτης θέσης στο κατασκευαστών αφού στο "χορό" της "Ουίλιαμς", "Τζόρνταν" και "Μπενετόν" κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε το 1999 και τις "Ζάουμπερ", "Στιούαρτ" και ίσως την "Προστ" και τη νέα ομάδα της BAR, η οποία αγόρασε την ιστορική "Τίρελ".

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις 11 ομάδες του φετινού πρωταθλήματος:



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ